• Etusivu
  • Remontti

Miten rakennusvalvontaa tulisi uudistaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.06.2014
30_P_78992.jpg

Miten kuntien rakennusvalvontojen toimintaa tulisi mielestäsi kehittää? Miten rakennusvalvonnat voisivat palvella asiakkaitaan entistä paremmin? Ympäristöministeriö kerää 31. elokuuta asti palautetta ja kehitysideoita Otakantaa.fi-palvelussa rakennusvalvontojen uudistamista varten.

Rakennusvalvontojen toimintaperiaatteet, hinnoittelu ja resurssit vaihtelevat kunnissa huomattavasti. Moni esimerkiksi kotipaikkakunnallaan ja mökillään rakentanut on voinut huomata erot kuntien käytännöissä - samoin monet rakennusyrittäjät.

Rakennusvalvonnan uudistamisen tavoitteena on kehittää toimintatapoja ja parantaa rakennusvalvontojen resursseja, lisätä tiedonvaihtoa ja ammatillista osaamista sekä asiakkaiden tasavertaista kohtelua. Uudistuksesta päätettiin hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa vuonna 2013.

Rakennusvalvonnat uudistuvat vuonna 2016

Uudistusta valmistelee työryhmä, jonka tehtävänä on arvioida eri vaihtoehtoja erityisesti rakennusvalvontojen rakenteen ja toimintamallien sekä laadun yhtenäistämisen näkökulmasta. Käytännössä jo 64 kunnassa on tehty onnistuneesti yhteistyötä rakennusvalvonnassa. Myös näistä kokemuksista pyritään keräämään parhaat kokemukset uudistustyön tueksi.

Työryhmän tehtävänä on valmistella esitys eri vaihtoehdoista 31. elokuuta mennessä. Tämän pohjalta käynnistyy lainvalmistelu. Varsinainen rakennusvalvontojen uudistus on tarkoitus toteuttaa vuoden 2016 aikana.

Ota kantaa: Miten rakennusvalvontaa tulisi uudistaa?

Rakennusvalvonnan uudistaminen

Lähde: Ympäristöministeriö 26.6.2014

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20145_39216.jpg
Uusilla venttiileillä lämmönhukka kuriin
Jos asunto-osakeyhtiön ilmanvaihtona on painovoimainen ilmanvaihto käsisäätöisillä venttiileillä, vaihto energiatehokkaampiin lämpötilan mukaan säätyviin venttiileihin on paikallaan.Käsikäyttöiset venttiilit pitäisi muistaa talven jälkeen kääntää kesäasentoon ja kesän jälkeen talviasentoon. Aika usein tämä kuitenkin unohtuu. Kun venttiilit ovat kesäasennossa läpi vuoden, kylminä vuodenaikoina ne päästävät lämpöä hukkaan. Talviasennossa taas kesällä ilmanvaihto ei toimi toivotulla tavalla.Venttiilien säätyessä ulkolämpötilan mukaan ei venttiilejä tarvitse käännellä.Jätä yhteydenottopyyntö uusista venttiileistä
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Puutteellisesta vedeneristyksestä ongelmia, kenen vastuu?
Ostin äskettäin osakehuoneiston, jossa on jälkeenpäin rakennettu sauna, joka on ollut mukana yhtiön linjasaneerauksessa 2002 ja siihen liittyvissä suunnitelmissa. Olimme vaihtamassa saunan ovea, jolloin todettiin mikrobivaurio ja selkeitä puutteita vedeneristyksessä saunan ja kylpyhuoneen rajapinnassa ja myös esim. lattiakaivossa, ja jakokulmissa. Myös seinärakenne on kyseenalainen, laatoitettu vanhan laatan päälle osittain.Onko urakan tehnyt yhtiö yhä vastuussa virheistä (2 vuoden takuu + 10 vuoden vastuu sen jälkeen)? Mihin rajoittuu minun vastuu asiassa? Millaisia korvauksia voin vaatia myyjältä, joka ei ole itse ollut osallisena remontissa (asumiskulut, kauppahinnan alentaminen)? Taloyhtiö ei halua korjata rakenteita kokonaan, voinko vaatia perusteellista korjausta ja kuka toimii asiassa tuomarina?
20222_76722.jpg
Voiko taloyhtiön hallituksen puheen­johtaja jatkaa?
Hallituksen puheenjohtaja myi asunto-osakkeensa, onko hänen mahdollista jatkaa tehtävässä?
20095_17024.jpg
Urakointi- ja huoltopalvelut
Icopal Oy:n urakointiyhtiöt tarjoavat täyden palvelun ratkaisuja bitumikattourakointiin ja muuhun vedeneristysurakointiin, peltikattourakointiin, julkisivu-urakointiin sekä kattojen huoltopalveluihin ja savunpoistoluukkujen asennuksiin ja tarkastuksiin.
20236_82003.jpg
Hallituksen ja isännöitsijän ilmoitusvelvollisuus?
Taloyhtiössämme on kaksi kerrostaloa. Molempien talojen varastokoppeihin murtauduttiin lukot rikkomalla. Isännöitsijä ja hallitus saivat tiedon, mutta eivät mitenkään ilmoittaneet asukkaille eikä poliisille. Jotkut huomasivat murron vasta viikkojen jälkeen ja varastojen ovet olivat olleet auki kokoajan.Onko isännöitsijä tai hallitus velvollisia ilmoittamaan asukkaille asiasta?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Uusi energiatodistuksia koskeva laki on hyväksytty - kulutuspohjainen todistus poistuu
Eduskunta on 18.12.2012 hyväksynyt uuden energiatodistuksia koskevan lain. Energiatodistus tarvitaan uudisrakentamisen, myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Energiatodistusluokka on jatkossa ilmoitettava myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Muutokset astuvat voimaan vaiheittain seuraavien viiden vuoden aikana.Säädösten edellyttämät todistukset on jatkossa tehtävä talokohtaisesti ja joissain tapauksissa talon osille. Energiatodistusten voimassaoloaika on enintään 10 vuotta. Energiatodistuslain asetuksenantovaltuuksien puitteissa säädettävillä asetuksilla tulee olemaan merkittävä vaikutus lain toimeenpanoon ja toimivuuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton