• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten

Tiia PuistoKaupallinen yhteistyö Maanmittauslaitos
Julkaistu 25.09.2023Päivitetty 10.10.2023
Kuva_artikkeli2_Riku_Nikkilä

© Maanmittauslaitos / Riku Nikkilä

Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

Taloyhtiöiden tulee siirtyä järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Tämä uudistus on osa laajempaa digitaalista murrosta kiinteistöalan hallinnossa ja tietojenkäsittelyssä.

Maanmittauslaitoksen palvelupäällikkö Suvi Väärälä kertoo, miksi huoneistotietojärjestelmään siirrytään, miten Maanmittauslaitos auttaa siirtymässä ja millä tavoin taloyhtiöiden, isännöitsijöiden ja osakkaiden tulee valmistautua.

Taustalla lainsäädäntö

Huoneistotietojärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2019. Sen myötä luodaan valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Tämä järjestelmä ei rajoitu pelkästään asuinhuoneistoihin, vaan siihen tallennetaan tiedot kaikista osakeryhmistä, jotka oikeuttavat hallintaan, kuten autopaikat, liiketilat ja varastot.

Väärälä kertoo, että taustalla on lainsäädäntö ja jatkossa monen arki helpottuu kun sähköiset rekisterimerkinnät korvaavat paperisen osakekirjan esimerkiksi asuntokaupoissa ja luotonannossa. Huoneistotietojärjestelmän kehitystyö jatkuu voimakkaasti, ja tavoitteena on laajentaa sen tietosisältöä myös taloyhtiöiden hallinnollisilla tiedoilla.

Järjestelmään siirrytään kahdessa vaiheessa

Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on välttämätön toimenpide, ja siihen liittyy tärkeä määräaika. Taloyhtiöiden on tehtävä osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä. Väärälän mukaan tämänkin jälkeen siirto on mahdollista, mutta siitä peritään maksu vuoden 2024 alusta lähtien. Maksun suuruus selviää maksuasetuksessa loppuvuodesta.

Osakeluettelon siirto on jaettu kaksivaiheiseksi prosessiksi. Vanhojen, ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden siirtymisessä huoneistotietojärjestelmään on ensin taloyhtiön vaihe ja sitten osakkeenomistajien vaihe.

– Ensimmäisenä taloyhtiöt vievät järjestelmään tiedot taloyhtiöstä ja sen huoneistoista siirtämällä yhtiön osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään. Tämän jälkeen osakkeenomistajat voivat hakea omistamilleen huoneistoille osakekirjojen sähköistämistä Maanmittauslaitokselta. Taloyhtiöiden osakeluettelot muodostavat perustan, ja osakkaiden osakekirjojen sähköistäminen voidaan tehdä vasta kun perusta on luotu, Väärälä kertoo.

Sen sijaan vuoden 2019 jälkeen perustetuilla taloyhtiöillä tilanne on toinen. Ne on perustettu Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelussa, ja tiedot taloyhtiöstä, osakehuoneistoista ja niiden omistajista ovat siirtyneet suoraan huoneistotietojärjestelmään ja papeisia osakekirjoja ei ole ollut lainkaan.

Kaupunkinäkymä
© Maanmittauslaitos

Huoneistotietojärjestelmästä hyötyvät kaikki

Väärälä korostaa, että huoneistotietojärjestelmästä hyötyvät kaikki osapuolet. Ylläpidon siirtyessä viranomaisille, vapauttaa se aikaa taloyhtiöille ja osakkaille. Sähköinen järjestelmä myös varmistaa tietojen turvallisen ja varman säilytyksen. 

Taloyhtiölle:

  • Osakeluettelon ylläpito siirtyy viranomaisen vastuulle, joten taloyhtiö saa osakeluettelon ja osakkaiden yhteystiedot huoneistotietojärjestelmästä.
  • Omistajanvaihdosten selvittelyt ja monimutkaiset toimet, kuten kuolinpesiin liittyvät selvittelyt, eivät enää kuulu taloyhtiön vastuulle.
  • Velvollisuus valvoa varainsiirtoveron suorittamista omistajanvaihdosten yhteydessä päättyy.

Osakkeenomistajalle:

  • Osakekirjan sähköistäminen poistaa tarpeen säilyttää paperista osakekirjaa ja siihen liittyviä kustannuksia.
  • Sähköinen omistusrekisteri vähentää riskiä, että paperinen osakekirja tuhoutuu tai katoaa.

Maanmittauslaitos tukee taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä siirrossa

Maanmittauslaitos auttaa taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä. Osakeluettelon siirtoon liittyvistä asioista löytyy Maanmittauslaitoksen sivuilta kootusti ohjevideoita, käyttöohjeita, muistilistoja, esitteitä ja usein kysyttyjä kysymyksiä.

– Maanmittauslaitos tarjoaa myös neuvontaa puhelimitse ja verkkolomakkeen kautta yhteydenottopyynnön jättämisen kautta, Väärälä listaa.

Osakeluettelon siirtoon liittyvää käytännön opastusta ja neuvontaa tarjotaan myös osakeluettelon siirtoklinikoilla, jotka järjestetään ympäri Suomea. Näitä klinikoita suositellaan erityisesti taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille ja isännöitsijöille. Katso täältä tulevat siirtoklinikat ja webinaarit syksyllä 2023.

Taloyhtiön hallituksen jäsenet ja isännöitsijät voivat aloittaa osakeluettelosiirron valmistelun etukäteen, mutta itse siirto on helppokäyttöinen ja nopea. Osakeluettelon siirto tulee tehdä huolellisesti, ja sen jälkeen asiasta tulee tiedottaa osakkeenomistajille.

Nykyisillä osakkeenomistajilla on aikaa muuttaa osakekirjat sähköiseksi 10 vuoden ajan, kun taas uusilla omistajilla on 2 kuukautta aikaa. Osakekirja on toimitettava Maanmittauslaitokselle omistuksen rekisteröinnin yhteydessä.

Maanmittauslaitos
Isännöitsijä
huoneisto
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
202011_67713.jpg
Muista nämä asiat, kun teet osakeluettelon siirtoa
Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Osakeluettelon siirtopalvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.Ennen osakeluettelon siirtoa taloyhtiön kannattaa tarkistaa, että osakeluettelon omistajatiedot ovat ajan tasalla ja osakeluettelo vastaa voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön yhteystiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.
20229_79597.jpg
Mitä taloyhtiö hyötyy ja mitä laki sanoo etä­luettavista vesimittareista?
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton