• Etusivu
  • Talo

Turvallisuutta standardinmukaisilla kaapeleilla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.08.2012Päivitetty 02.01.2013
20128_31804.jpg

Varmista urakoitsijalta, että työmaan kaapelit ovat tunnettuja tuotemerkkejä, joiden valmistaja on tiedossa. Kuva Prysmian Group.

Huoneiston sisäverkon kaapeloinnit kytkimineen ja pistorasioineen voi teettää itse tai taloyhtiön yhteishankkeena. Tämän jälkeen jokaisen asunnon yhteydet vastaavat myös tulevaisuuden tarpeita, mikä tekee yhtiöstä kiinnostavan ja nostaa asuntojen arvoa.

Tulee muistaa, että omatoiminen kaapelointi ei ole sallittua, vaan kaikki sähkö-, verkko- ja antennityöt tulee teettää ammattiasentajilla. Heillä on työhön tarvittavat luvat, koulutus ja kokemus sekä tietoa sähkötarvikkeista, jotka kuuluvat ammattilaisvalikoimiin.

Kaapelit vain tunnetuilta valmistajilta

Tärkeintä on varmistaa, että urakoitsija ja sähkötarvikkeiden kuten kaapeleiden toimittaja ovat tunnettuja vastuullisia yrityksiä. Taloyhtiön edustaja tai asunnon omistaja voi hyvin nostaa asian esiin ja estää halpatuotteiden asentamisen omiin tiloihinsa.

Tänä vuonna on urakoitsijoille tarjottu sisätilojen asennuskaapelia merkinnöillä MMJ ja MMJ HF ilman, että ne täyttävät tälle kaapelityypille asetettuja standardeja. Harhaanjohtavasti niiden markkinoinnissa on käytetty tunnetun tutkimuslaitoksen nimeä, vaikka tuotteita ei ole testattu siellä.

Keskustele sähköurakoitsijan kanssa

Vaaran aiheuttaa valmistajan vastuuttomuus esimerkiksi tuotekehityksessä, laadunvalvonnassa ja testauksessa. Nämä jatkuvia investointeja vaativat alueet halutaan sivuuttaa sekä tinkiä valmistusmateriaalien määrässä ja laadussa omien kustannusten painamiseksi mahdollisimman alas.

Halpakaapelien puutteet paloturvallisuudessa ja taivutuksen kestossa voivat johtaa vakavaan vaaraan. Siksi sähkötarvikkeiden tuotemerkeistä ja ostopaikasta kannattaa keskustella urakoitsijan kanssa. Tilaaja voi aina vaatia, että asennettavat kaapelit täyttävät niille asetetut standardit.

Kun asia tiedostetaan taloyhtiössä ja keskustellaan jo tilausvaiheessa urakoitsijan kanssa, voi toteutukseen lähteä turvallisin mielin. Vanhentuneen sähköistyksen parantamiseen kuuluu kaapeloinnin uudistaminen, jotta koko järjestelmä kestää tulevaa kuormitusta. Kun työ on tehty laadukkaasti, ovat niin asukkaat kuin omistajatkin tyytyväisiä.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20128_31803.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_76635.jpg
Energiansäästöä modernilla ilmanvaihdolla
Monissa vanhemmissa taloyhtiöissä painitaan sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta. Asukkaat saattavat kokea vedon tunnetta, joka tuo isännöitsijöille ylimääräistä työtä erilaisina valituksina. Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuo pitkällä aikavälillä energiansäästöä, mutta lisää heti asumismukavuutta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Remonttitarpeiden pimittäminen
Kysymys: Remonttitarpeiden pimittäminenSeuraavanlainen tapaus: Rivitalo 5 asuntoa rak -85. Ostaja ostanut asunnon, saanut tiedon isännöitsijältä ennen kaupantekoa, että suuria korjaussuunnitelmia ei seuraavalla 5 vuodelle. Muuttamisen jälkeen selviää, että yhdessä asunnoista on, mahdollisesti, alaseinässä kosteusvaurio. Muut asukkaat vähättelevät tilannetta.
Keittiö
Viikon kysymys: Voiko taloyhtiö vaatia valuma-altaiden asennusta
Voiko taloyhtiö vaatia osakkeenomistajia laittamaan/asentamaan valuma-altaat jääkaappien, pakastimien ja astianpesukoneiden alle? Taloyhtiömme on rakennettu 2002, ja melko monella on vielä alkuperäisen laitteet. Vuototapauksessa pintamateriaalithan korvaa asukkaan/osakkeenomistajan vakuutus, mutta rakenteiden kuivatukset taloyhtiön vakuutus, eikö vaan?
20229_79561.jpg
Voiko hoitovastikkeita käyttää remontin maksamiseen?
Taloyhtiössämme tehtiin osittainen salaojaremontti tänä vuonna. Jostain syystä yhtiö on perinyt ylisuurta hoitovastiketta useamman vuoden. Nyt uusi osakas, joka toimii hallituksen puheenjohtajana ehdottaa, että yhtiö käyttäisi hoitovastikeylijäämää remontin maksamiseen. Tässä on se ongelma, että uusia osakkaita on useampia ja he eivät ole tietenkään yhtiövastiketta maksaneet sitä aikaa kuin vanhemmat osakkaat eli näin osakkaat olisivat eriarvoisessa asemassa.Voiko hoitovastikeylijäämää käyttää remontin maksamiseen? Toinen vaihtoehtohan liikaa maksettuun hoitovastikkeeseen on, että olisi vastikkeettomia kuukausia.
20236_82063.jpg
Naapuri penkoo muiden roskat - onko luvallista?
Osakas tutkii taloyhtiössä asuvien roskapusseja. Onko luvallista/yksityisyyden loukkaamista?
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton