Taloyhtiöön tulee remontti – hui kauhistus?
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 1.
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
Putkiremontti, KVR, linjasaneeraus, julkisivu- ja vesikattoremontti, ilmanvaihdon uudistus, sähköistyksen modernisointi, sähköautojen latauspaikat... Kuulostaa pelottavalle ja kalliille. Monesti remonttia vastustetaan, koska sen hyötyä ei ymmärretä ja tarpeellisuus kyseenalaistetaan juurikin kustannusten vuoksi.
Kunnossapitoselvityksen tarkoitus
Taloyhtiön hallitus on laatinut lain vaatiman kunnossapitotarveselvityksen, johon on kirjattu rakennuksen ennemmin tai myöhemmin tarvitsemat korjaukset. Selvitys on käsitelty yhtiökokouksessa ja muuta ei sitten välttämättä olekaan tapahtunut.
Seuraavana vuonna selvitys kopioidaan sellaisenaan tai pienin muutoksin, kun vaikkapa lipputanko saatiin maalattua tai hallituksen vaihduttua korjaustarpeista on eri näkemyksiä kuin aiemmin.
Kunnossapitotarveselvityksen tarkoituksena on muun muassa järkeistää rakennuksen ylläpitoa ja korjaustoimenpiteiden ajoitusta, mutta valitettavasti selvitys ei velvoita mihinkään. Korjauksia kyllä suunnitellaan, mutta moni taloyhtiö kuitenkin lykkää niiden tekemistä vuodesta toiseen. Vähän maalia päälle tai patteria isommalle, niin vielä pärjätään? Tämä ei ole taloudellista kiinteistön ylläpitoa, vaan ainoastaan siirtää ja kasvattaa kustannuksia pitemmällä aikavälillä.
Rakennuskannan ikärakenne edellyttää korjauksia
Remontteja tulisi ajatella normaaleina investointeina, joiden avulla yhtiön omaisuuden arvoa säilytetään. Kuntotutkimuksella tai -kartoituksella voidaan varmistaa lähestyvä korjaustarve. Kun rakenteiden nykyinen kunto on selvitetty ja korjauksella on tavoite, esimerkiksi energiataloudellisuus ja esteettömyys, voidaan korjaukset suunnitella ja toteuttaa.
On tärkeää osata yhdistää ja porrastaa remontteja siten, että esimerkiksi julkisivu- ja ikkunaremontit toteutetaan samalla kertaa tai että katto-, putki- ja julkisivuremontit eivät osu liian lähekkäin. Korjausten yhteydessä on helppo nostaa varustetasoa ja muita ominaisuuksia vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.
Mutta, kun se on niin kallista…
Usein taloyhtiöltä puuttuu tietoa korjausratkaisuista ja niiden taloudellisista vaikutuksista. Remontin laajuuskin herättää kysymyksiä: eikö rakenteen käyttöiän jatkaminen riittäisi vai pitäisikö sittenkin budjetoida uuteen?
Asukkaita kiinnostaa myös remontin vaikutus omaan asumiseen. Paljonko remontista tulee melu- ja pölyhaittoja, kauanko se kestää, pitääkö muuttaa toisaalle remontin ajaksi ja mitä tehdä huonekaluille sekä muille tavaroille siinä tapauksessa?
Ei se aina ole niin hankalaa, kallista ja aikaavievää kuin kuvitellaan. Omataloyhtiö.fi kumppaneineen päätti luoda kuvitteellisen taloyhtiön, jonka myötä valotetaan muun muassa remontin työvaiheita ja aikataulua, sekä ennen kaikkea, mitä se maksaa.
As.oy Remontti-Mallinnus korjataan perusteellisesti, jolloin remonteille laaditaan aikataulu ja suuntaa antava budjetti perustason korjaukselle sekä vaihtoehtoisesti tason parannukselle. Näin eri remonteista saa käsityksen, miten ne pääpiirteittäin etenevät taloyhtiössä ja vaikuttavat yhtiön talouteen sekä maksettaviin vastikkeisiin.
Lähde mukaan matkalle taloyhtiön remontointiin ja ota selvää, miten esimerkiksi remonttien esivalmistelut kuuluisi suorittaa.
As.oy Remontti-mallinnus artikkelisarja
As.oy Remontti-Mallinnuksen esittely
Osa 1. Meille tulee remontti - hui kauhistus
Osa 2. Hallituksen kokouksia
Osa 3. Esiselvityksiä/kuntotutkimuksia
Osa 4. Julkisivu- ja vesikattoremontti
Osa 5. Ongelmia ilmanvaihdossa?
Osa 6. Ikkunoiden ja ovien vaihto
Osa 7. "Putkiremontti"
Osa 8. Uudet keittiöt putkiremontin yhteydessä
Osa 9. Ilmanvaihtoremontti
Osa 10. Sähköremontti
Osa 11. Pihakorjauksen suunnittelu
Osa 12. Piha- ja julkisivuvalaistus energiatehokkaaksi
Osa 13. Lämmitysremontti
Osa 14. Järjestys varastoihin