Pihakorjauksen suunnittelu
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 11.
Korjaustyön aikana suunnittelija tekee yhteistyötä urakoitsijan kanssa, jotta saadaan aikaiseksi laadukas lopputulos.
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
Osa 1. Meille tulee remontti - hui kauhistus
Osa 2. Hallituksen kokouksia
Osa 3. Esiselvityksiä/kuntotutkimuksia
Osa 4. Julkisivu- ja vesikattoremontti
Osa 5. Ongelmia ilmanvaihdossa?
Osa 6. Ikkunoiden ja ovien vaihto
Osa 7. "Putkiremontti"
Osa 8. Uudet keittiöt putkiremontin yhteydessä
Osa 9. Ilmanvaihtoremontti
Osa 10. Sähköremontti
Osa 11. Pihakorjauksen suunnittelu
Osa 12. Piha- ja julkisivuvalaistus energiatehokkaaksi
Osa 13. Lämmitysremontti
Osa 14. Järjestys varastoihin
Pihan korjaussuunnittelu voi saada kimmokkeen suuremmasta korjaustarpeesta. Monesti pihan korjaus tehdäänkin jonkun isomman remontin kuten putki- tai salaojaremontin yhteydessä. Toisaalta pienemmätkin muutokset kuten paikoitusalueiden tai jätejärjestelyjen uudelleen sijoittaminen antavat syyn piharemontille. Olkoon kimmoke uudistuksille mikä tahansa, muutamia asioita kannattaa huomioida pihakorjauksen suunnittelun alkaessa.
Kun taloyhtiö on päättänyt toteuttaa pihan korjauksen, alkaa pihan suunnittelu. Yhtenä suunnittelun lähtökohtana voi toimia osakkaille ja asukkaille teetetty asukaskysely. Usein pihaan kohdistuu erilaisia tunteita, muistoja, odotuksia ja tarpeita. Kun ne on kyselyllä kartoitettu, ja sen lisäksi tehty pihaan kuntokartoitus, on suunnittelulle määritelty lähtökohdat ja tavoite.
Asukkaat tuntevat pihan parhaiten, joten silmämääräinen ja kokemukseen perustuva kuntokartoitus voi olla yhtenä osana asukaskyselyä. Siinä voidaan tiedustella asukkailta esimerkiksi havaintoja pihan huonokuntoisista pinnoitteista, välineistä, kasvillisuudesta jne. Tämän lisäksi arboristin on hyvä tehdä puustosta kuntokartoitus. Siitä selviää, mistä puista on luovuttava ja mitkä säästetään. Tarvittaessa voidaan tutkia erilaisten piharakenteiden esimerkiksi tukimuurien, portaiden ja kansipiharakenteiden kuntoa ja saada näin vahvistusta mahdollisten rakenteiden uusimistarpeesta.
Pohjatiedot ovat suunnittelun perusta
Laadukkaan suunnitelman pohjatietona toimii tarkka ja ajantasainen mittausaineisto. Jos pihasta ei ole olemassa muuta mittausaineistoa kuin kaupungin kantakartta, useimmiten on tarve tehdä pihan tarkemittaus sekä vaaka- että pystysuunnassa. Hyvät korkotiedot auttavat hahmottamaan alueet, joilla tarvitaan esimerkiksi tukimuureja maantuentaan tai joilla esteettömyyttä tulee parantaa.
Pihasuunnitelman tulee pohjautua asemakaavaan, joka toimii pihan toimintoja määrittävänä tekijänä. Jo alkuvaiheessa pidetty ennakkoneuvottelu rakennusvalvonnan kanssa voi ratkoa asemakaavaan liittyvät kysymykset ja mahdolliset haasteet ja helpottaa suunnittelua. Rakennusvalvonta voi toimia suunnittelun ohjaajana myös kaupunkikuvallisissa asioissa.
Luvanvaraisuus riippuu siitä, mitä pihassa tehdään. Tästäkin voi tarvittaessa pyytää varmistusta rakennusvalvonnasta. Toimenpideluvan varaista on mm. rakennelmien lisääminen pihaan ja asemakaavan vastaisten toimenpiteiden tekeminen, kuten paikoituksen siirto alueelle, jossa ei asemakaavan mukaan ole merkitty paikoitusta. Puiden kaataminen on kunta- ja kaupunkikohtaista, joten puun kaadon ohjeet ja määräykset tarkistetaan kunnalta tai kaupungilta. Jos pihakorjaukselle haetaan toimenpidelupa, sen yhtenä asiana voi olla myös puiden kaato.
Kaupungit ja kunnat tiukentavat odotuksiaan ja vaatimustasoaan myös pihojen suhteen. Prosessin aikana voi tulla esille vaatimuksia, jotka on täytettävä, jotta pihan korjaukselle annetaan lupa. Tällaisia voivat olla hulevesiin ja viherkattoihin sekä viherkertoimiin liittyvät odotukset ja vaatimukset sekä kaupunkikuvalliset seikat, kuten jonkin pihan tai rakennuksen osan ennallistaminen alkuperäisiin muotoihin tai tyyliin. Näiden vaatimusten takana on suurempi koko kaupunkia tai kuntaa koskeva kokonaisuus. Tarkoituksena on taata meille monimuotoinen elinympäristö, vähentää luonnon kuormittumista ja ilmaston lämpenemistä sekä pitää kiinni historiallisesti merkittävästä kaupunkikuvasta tai kulttuurimaisemasta.
Suunnittelu on yhteistyötä
Suunnitteluvaihe on kehittyvä prosessi, ja hallituksella on tärkeä rooli sen etenemisessä. Suunnittelua viedään eteenpäin yhteisissä suunnittelukokouksissa ja tehdään päätöksiä, jotka ovat tärkeitä seuraavaan vaiheeseen siirryttäessä. Suunnittelija esittelee ratkaisuja ja niistä käydään keskustelua. Prosessi voi olla hyvin mielenkiintoinen ja hedelmällinen myös henkilöille, jotka eivät aiemmin ole päässeet suunnittelemaan pihaa. Pihasuunnittelija odottaa hallitukselta vuorovaikutusta ja myös nopeaa reagointia avoimiin asioihin. Toisaalta hallitus odottaa pihasuunnittelijalta hyvien ratkaisujen lisäksi luovia ideoita ja näkemystä sekä suunnitteluprosessin etenemisen ohjaamista. Parhaimmillaan yhdessä saadaan luotua toimiva ja kaikkien asukkaiden tarpeita huomioiva piha.
Osakkaiden ja asukkaiden osallistaminen ja tiedotus suunnitteluprosessin aikana helpottavat hallituksen työtä lopussa. Suunnitteluratkaisut on helpompi hyväksyä, kun ymmärtää miten niihin on päädytty. Myös toteutuksen kustannukset on perusteltava osakkaille. Hyvä kustannuslaskelma erittelee kustannukset ja niiden pohjalta voidaan laskea erilaisia toteutuskokonaisuuksia, jos on esimerkiksi tarvetta jakaa kustannuksia useammalle vuodelle. Mitä tarkemmin osakas tietää itselle lankeavan kustannuksen summan, maksuajan sekä perustelut suunnitteluratkaisulle ja pihan korjauksen hinnalle, sitä helpommin hallitus saa pihasuunnitelman ja korjauksen läpi osakaskokouksessa.
Kun pihan korjaus vihdoin alkaa, saattaa vielä tulla tarvetta toteutuksen aikaiselle suunnittelulle. Näin on usein, koska kaikkea kaivuun esiin tuomaa ei aina pysty etukäteen selvittämään tai ennakoimaan. Jotta suunnitelma toteutuu ja ratkaisut säilyvät toivottuina, suunnittelija kannattaa ottaa aktiivisesti mukaan myös työmaakokouksiin ja korjausprosessiin. Ja kun korjaus päättyy, vaatii uusi kaunis piha hyvää hoitoa ja huoltoa. Kunnossapidon ansiosta piha säilyy hyväkuntoisena vuosien ajan. Hyvin hoidettu piha pitää arvonsa ja antaa kasveille ja pinnoitteille rutkasti lisävuosia.
Info
Konsultointi, remontin suunnittelu sekä valvonta:
Sitowise Oy, 020 747 6000, www.sitowise.fi