Onnistunut sähköremontti alkaa huolellisella suunnittelulla
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 10.
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
Kerrostalon sähköremontti on edullisinta ja mukavinta toteuttaa putkiremontin yhteydessä.
Asuinrakennuksen sähkölaitteiden tekniseksi eliniäksi lasketaan tyypillisesti samat reilut neljä vuosikymmentä kuin putkillekin. Aikanaan laadukkaasti toteutettu sähköjärjestelmä saattaa säilyä turvallisessa käyttökunnossa paljon kauemminkin, mutta neljässä vuosikymmenessä huoneistojen sähkönkulutus on moninkertaistunut, eikä vanhan sähköjärjestelmän suorituskyky useinkaan enää riitä vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Rajojen vastaantulon huomaa usein laukeavista sulakkeista, jos esimerkiksi vedenkeittimen ja mikroaaltouunin samanaikainen päälle laittaminen riittää "polttamaan" sulakkeen.
Sähköremontin suunnittelun voi aloittaa sähköjärjestelmän pintapuolisella kuntoarvioinnilla. Sähköalan ammattilainen osaa arvioida suhteellisen nopealla vilkaisulla, kannattaako vanhan järjestelmän osittaista kunnostusta edes harkita, vai onko kaikkien kaapeleiden ja sähkökeskusten uusiminen ainoa järkevä vaihtoehto.
Yleensä vanhaa järjestelmää lähdetään kunnostamaan vain, jos varsinaiseen putkiremonttiin on niin pitkä aika, ettei olemassa olevilla pistorasioilla tulla toimeen remonttiin saakka tai sähköjärjestelmästä löytyy vaarallisia turvallisuuspuutteita. Putkiremontin yhteydessä kannattaa uusia aina vähintään kerrosten väliset nousukaapeloinnit, jotta seinien ja lattioiden myöhemmältä porailulta vältytään.
Lahtelaisen LSK Electrics oy:n myyntipäällikkö Mika Petäjämaa arvioi, että erikseen toteutettuna sähköjärjestelmän uusiminen maksaa noin 10–15 % enemmän kuin putkiremontin yhteydessä tehtynä. – Putkiremontin yhteydessä kaapeleiden vaatimat läpivientireiät saadaan porattua samalla kertaa. Yhden timanttiporalla tehdyn reiän hinnaksi voidaan laskea parikin sataa euroa, Petäjämaa sanoo. Lisäksi esimerkiksi huoneistojen pölysuojauksesta tulee aina jonkin verran kustannuksia.
Huomio
Työn kulku
- Taloyhtiö valitsee (ja halutessaan kilpailuttaa) sähkösuunnittelijan.
- Suunnittelija arvioi mitä pitää tehdä ja arvioi urakan hinnan ja keston. Työn voi suunnitella yksi firma ja toteuttaa toinen, työt voidaan kilpailuttaa erikseen.
- Taloyhtiö tekee suunnitelmien perusteella tarjouspyynnön urakoitsijoille.
- Valittu urakoitsija toteuttaa saneerauksen.
- Valtuutettu sähkötarkastaja hyväksyy työn. Tarkastaja ja urakoitsija luovuttavat tarkastusdokumentit taloyhtiölle.
Suunnitteluun kannattaa panostaa
Petäjämaa toivoo, että sähköremonttia suunnittelevat taloyhtiöt panostaisivat suunnitteluun hieman enemmän, kuin mitä nykyisin usein tehdään. – Jos huolelliseen suunnitteluun panostetaan muutama tuhat euroa enemmän, voi tämä laskea urakan kokonaishintaa. Jos urakoitsija joutuu tekemään tarjouksen epätarkkojen suunnitelmien perusteella, ottaa hän samalla riskin mahdollisesti tulevista ylimääräisistä töistä ja tämä riski pitää hinnoitella tarjoushintaan mukaan, Petäjämaa sanoo. Petäjämaan mukaan taloyhtiöiden sähköremonttien hinnoittelu on monesti haastavaa kokeneellekin tarjouslaskijalle, sillä kohteen työmäärä voi vaihdella valtavasti jopa päälle päin samanlaisilta näyttävissä rakennuksissa. Tämän takia LSK:lla on linjattu, että kohteisiin halutaan käydä tutustumassa aina etukäteen ennen tarjouksen jättämistä.
Rakenteet vaikuttavat remontin hintaan
Petäjämaan mukaan sähköremontin hinta riippuu ennen kaikkea huoneistojen määrästä, eikä kerrosten tai rappukäytävien määrällä ole juuri vaikutusta asiaan.
Remontti-Mallinnuksessa uudelle sähkökeskukselle löytyy kellaritiloista uusi, riittävän tilava ja helposti saavutettava, lukittava paikka. Myös rappukäytävässä on riittävästi tilaa uusille kaapeleille, eivätkä talon kantavat rakenteet ole uusien kaapelinousujen tiellä. Huoneistojen eteisissä on riittävästi tilaa uusille, entistä enemmän tilaa vievillä sähkökeskuksille, ja huoneiston sisäiset kaapelit saa vedettyä keskukselta helposti suoraan kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Remontti-Mallinnuksessa ei ole myöskään käytetty niin hienoja pintamateriaaleja, että niiden suojelusta pitäisi erityisesti huolehtia.
Pistorasian ei tarvitse olla valkoinen
Remontti-Mallinnuksen asukkaiden toiveet aiheuttivat urakoitsijalle harmaita hiuksia. Vanhan sanonnan mukaan rahalla saa, mutta mikäli kaikki taloyhtiön asukkaat haluavat huoneistoihinsa yksilölliset valaisimet ja pistorasiat, nostaa tämä remontin hintaa helposti niin paljon, että monet tyytyvät sittenkin tavallisen valkoisiin pistorasioihin ja kytkimiin.
– Jos kaikkiin huoneistoihin tilataan erilaiset sähkökalusteet eri valmistajilta, lisää tämä todella paljon urakoitsijan työtä ja vaikeuttaa myös aikataulujen suunnittelua, jos osaa tuotteista joudutaan odottelemaan, joten tälle pitää laskea riittävä hinta, Petäjämaa sanoo.
Päätettiin, että As.Oy Remontti-Mallinnuksessa asukkaat voivat valita kolmesta erilaisesta sähkökalustevaihtoehdosta mieleisensä. Halutessaan he voivat päivittää nämä myöhemmin omalla kustannuksella sisustuksellisesti näyttävämpiin ratkaisuihin.
Sähköjärjestelmä on taloyhtiön vastuulla
Asunto-osakeyhtiölain mukaan kiinteistön sähköjärjestelmä on pääsääntöisesti taloyhtiön vastuulla. Jos osakas itse teettää omaan huoneistoon muita huoneistoja laajemman sähköremontin esimerkiksi taloyhtiön muun remontin yhteydessä, vastaa hän itse kiinteistön sähköistyksen muuta tasoa laajempien tai laadukkaampien lisäysten kustannuksista.
Nykyisin on yleistä, että keskusten ja kylpyhuoneiden ja keittiöiden pistorasioiden ja valaisinkytkimien uusiminen kuuluu taloyhtiön tilaaman sähköurakan perushintaan, ja mikäli asukas haluaa perusratkaisun lisäksi esimerkiksi enemmän pistorasioita, voi hän tilata nämä lisätyönä erilliseen yksikköhintaan.
– Remontti-Mallinnuksen asukkaille kerrottiin, mitä mikäkin lisätyö maksaa, ja tämän jälkeen he voivat valita, minkä verran esimerkiksi ylimääräisiä pistorasioita huoneistoon asennetaan, Petäjämaa kertoo.
Aikaisemmin huoneiston pistorasioiden kansien ja valaisinkytkimien katsottiin olevan huoneiston haltijan vastuulla, mutta nykyisin Kiinteistöliiton Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa myös näiden linjataan kuuluvan taloyhtiön vastuulle. Sen sijaan kaikki kodinkoneet ja myös kaikki kiinteästi asennetut valaisimet ovat yhä huoneiston osakkaan vastuulla.
Monesti remonttikohteissa törmätään siihenkin, että osa asukkaista on ehtinyt tilata huoneistoihinsa itse aiemmin sähköremontteja, joiden toteutus ylittää reilusti taloyhtiön tilaaman tason.
– Remontti-Mallinnuksessa osa asukkaista oli asennuttanut keittiöihinsä ja kylpyhuoneisiinsa niin upeita valaisimia, etten minä olisi kehdannut edes ehdottaa niiden korvaamista taloyhtiön valitsemilla, sinänsä laadukkailla perusvalaisimilla, Petäjämaa kertoo.
Uudet kaapelit asennetaan listojen alle
Tyyppitalossa kaapelit on asennettu vanhoihin putkituksiin seinien sisään, eikä uusien kaapeleiden asentaminen vanhoihin putkituksiin ole mahdollista. Uudet kaapelit on mahdollista roilottaa seinien sisään, mutta urakan työläyden ja näin ollen myös arvokkuuden takia tähän harvoin ryhdytään. Remontti-Mallinnuksessa päätettiin käyttää johtourilla varustettuja jalka- ja kattolistoja, joiden alle kaapelit saadaan asennettua siististi piiloon.
Huoneiston pistorasioita ei ole lakisääteisen välttämätöntä uusia muun sähköremontin yhteydessä, mutta vanhat, maadoittamattomat pistorasiat eivät ole turvallisuudeltaan läheskään samaa luokkaa maadoitettujen, uusilla vikavirtasuojilla varustettujen pistorasioiden kanssa.
Aikataulu on sopimuskysymys
Mikäli kerrostalon sähköremontti tehdään muun linjasaneerauksen yhteydessä, etenevät työt putkimiesten aikataulujen mukaan. Jos remontti tehdään erikseen, vaihtelee työn aikataulu kahdesta viikosta puoleen vuoteen.
Jos työt halutaan saada nopeasti valmiiksi, voidaan tähän valjastaa runsaasti suuren sähköurakointiliikkeen asentajia painamaan urakalla hommia. Toinen ääripää on palkata työhön yhden miehen yritys, joka tekee työt nousujohto ja huoneisto kerrallaan. Näistä jälkimmäinen on luonnollisesti edullisempi vaihtoehto, sillä nopeasti etevän työmaan tarkka aikatauluttaminen vaatii runsaasti suunnittelua ja resurssien sitomista.
Mikäli remontista aiheutuvat melu- ja pölyhaitat halutaan minimoida, kannattaa tarvittavat läpiviennit porata kerralla valmiiksi. Tämän jälkeen työt voivat edetä rauhassa huoneisto kerrallaan ilman, että tästä aiheutuu huomattavaa haittaa naapureille.
Remontti-Mallinnuksessa kellaritilojen uudet sähköpääkeskukset pystytään sijoittamaan eri paikkaan kuin vanhat, jolloin vanhat keskukset voidaan pitää toiminnassa koko remontin ajan, eikä sähköjä tarvitse katkaista eri työvaiheiden välissä. Toinen vaihtoehto olisi ollut rakentaa kiinteistöön työmaa-aikainen sähkösyöttö, mistä luonnollisesti aiheutuu jonkin verran ylimääräisiä kustannuksia.
Tietoliikennekaapelit uusitaan samalla
Aikaisemmin Viestintäviraston sisäverkkomääräys velvoitti taloyhtiöt uusimaan tietoliikennekaapeloinnin aina sähköremontin yhteydessä, mutta nykyisin tämä ei ole enää välttämätöntä. Sähköremontin yhteydessä valokuitukaapeleiden vedon hinnaksi ei kuitenkaan tule kuin joitakin tuhansia euroa, joten nopeat tietoliikenneyhteydet ja monipuoliset älytelevisiopalvelut mahdollistavasta sisäverkosta ei kannata lähteä tinkimään.
Kun valokuidut on tuotu huoneiston eteiseen sijoitettavaan kotijakamoon, voidaan huoneistoon asentaa tuttuja antennipistorasioita ja atk-pistorasioita reilun parinsadan euron kappalehintaan. Kiinteät antennirasiat puoltavat yhä paikkaansa, mutta mikäli taloyhtiössä halutaan siirtyä perinteisestä tv-jakelusta verkon yli välitettävän IPTV:n katseluun, voidaan myös tv-kuva tuoda uuteen televisioon tai digiboksiin kotijakamoon sijoitettavasta lähettimestä langattomasti WLAN-mokkulan välityksellä. Tämä edellyttää kuitenkin taloyhtiön päätöstä ja vanhojen digiboksien korvaamista uusilla IPTV-vastaanottimilla. IPTV-palveluiden saatavuus vaihtelee paikkakunnittain, joten asia kannattaa selvittää alueella toimivilta operaattoreilta jo ennen remontin tarkempaa suunnittelua.
Dokumentointi varmistaa asennusten laadun
Asennusten valmistumisen jälkeen sähköurakoitsija tekee sähköasennusten käyttöönottotarkastuksen asiaankuuluvine mittauksineen. Tämän jälkeen suuremmista töistä tulee teettää varmennustarkastus ulkopuolisella, valtuutetulla sähkötarkastajalla, koska kohteen sulakekoko ylittää 35 ampeeria. Koska muuta ei sovittu, huolehti sähköurakoitsija valtuutetun tarkastajan kutsumisesta kohteeseen. Tilaajan tulee saada käyttöönottopöytäkirjat tarkastuksista.
Tämän jälkeen taloyhtiötä urakoitsijan suuntaan edustava sähkösuunnittelija voi vielä tarkastaa, että kaikki on varmasti kunnossa. Lisäksi taloyhtiö voi palkata remontille halutessaan myös ulkopuolisen valvojan. Hyvään lopputulokseen päästään varmimmin hyvämaineisten ja kokeneiden sähköurakoitsijoiden ja -suunnittelijoiden kanssa. Esimerkiksi LSK on palvellut asiakkaitaan hyvällä yhtäjaksoisella menestyksellä vuodesta 1930 lähtien.
Urakoitsijan valinnan lakisääteisenä minimivaatimuksena on, että yrityksellä on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston myöntämä lupa sähkötöiden tekoon. Asia on helppo varmistaa Tukesin urakoitsijarekisteristä. Lisäksi kannattaa tarkistaa esimerkiksi Luotettava kumppani -palvelusta, että yritys on hoitanut asianmukaisesti tilaajavastuulain vaatimukset.
As.Oy Remontti-Mallinnuksen hintaesimerkki
Hintaan sisältyy rakennuksen sähköjärjestelmän täydellinen uusiminen, ATK-kaapelointi valokuidulla päätettynä asunnon keskukseen ja älykkäiden liiketunnistimien lisääminen porraskäytävien valaisimiin.
Hinnan jakautuminen tavanomaisessa kohteessa:
Nousujohdot, pääkeskus, asuntokohtainen keskus: 130 000–150 000 €
Suunnittelutyö: 10 000 €
Yhden asunnon WC-tilojen ja keittiön sähköistyksen uusiminen tavanomaisilla sähkökalusteilla ja valaisimilla: 2 500–3 000 €
Pistorasian kaapelointi ja asennus (pinta-asennus)/kpl: 150 €
Valokatkaisijan kaapelointi ja asennus (pinta-asennus)/kpl: 100 €
Antennipistorasian asennus ja kaapelointi (pinta-asennus)/kpl: 250 €
ATK-pistorasian asennus ja kaapelointi (pinta-asennus)/kpl: 300 €
(hinnat sisältävät alv 24 %)
Hinta yhteensä: 250 000–300 000 euroa
9 000–11 000 euroa per huoneisto
Taloyhtiön sähköremontin hinta riippuu ennen kaikkea huoneistojen määrästä, kerrosten tai rappukäytävien määrä ei vaikuta juurikaan hintaan.
Sähköremonttien hinta vaihtelee huomattavasti kohteiden mukaan ja myös paikkakunnittain. Oheiset hinnat ovat LSK Electrics oy:n suuntaa-antavia esimerkkejä Lahden seudulla olevalle, tavanomaiselle kolmikerroksiselle kolmen porraskäytävän taloyhtiön remontille.
Huomio
Sanastoa
Pääkeskus: Koko kiinteistön pääkeskus, sijaitsee yleensä kellarissa erillisessä lukitussa tilassa ja on kytkettynä sähköverkkoon. Pääkeskuksia on kiinteistössä aina vain yksi.
Mittarikeskus: Rappukäytäväkohtainen keskus, jossa on energiayhtiön asentamia sähkönkulutusmittareita.
Ryhmäkeskus: Ryhmäkeskukset sijaitsevat asunnoissa, ja on asunnon sähkönjakelun ydin. Nykyään tulppasulakkeet on korvattu automaattisulakkeilla ja keskuksesta löytyy myös antenni- ja ATK pääte.
Nousujohto: Kellarin mittarikeskuksen ja huoneiston ryhmäkeskuksen välinen paksu kaapeli.
Kotijakamo: Erilliseen kaappiin sijoitettu antenni- ja valokuitupääte, josta antenni- ja tietoliikennekaapelit tuodaan huoneiston sisälle. Kotijakamokaapissa on myös sijoituspaikka ja pistorasia langattomalle modeemille.
Valokuitu: Valokuitukaapeli mahdollistaa suuren datamäärän erittäin nopean siirtämisen.
ATK-pistorasia: RJ45, internet-pistorasia. Mahdollistaa laitteiden kytkemisen verkkoon ilman WiFi-antennia/-mokkulaa.
Info
Remontin tekivät:
LSK Electrics Oy, www.lsk.fi
Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton ja muiden sähköalan järjestöjen
Löydä Sähkömies -palvelu, www.loydasahkomies.fi
As.oy Remontti-Mallinnus artikkelisarja
As.oy Remontti-Mallinnuksen esittely
Osa 1. Meille tulee remontti - hui kauhistus
Osa 2. Hallituksen kokouksia
Osa 3. Esiselvityksiä/kuntotutkimuksia
Osa 4. Julkisivu- ja vesikattoremontti
Osa 5. Ongelmia ilmanvaihdossa?
Osa 6. Ikkunoiden ja ovien vaihto
Osa 7. "Putkiremontti"
Osa 8. Uudet keittiöt putkiremontin yhteydessä
Osa 9. Ilmanvaihtoremontti
Osa 10. Sähköremontti
Osa 11. Pihakorjauksen suunnittelu
Osa 12. Piha- ja julkisivuvalaistus energiatehokkaaksi
Osa 13. Lämmitysremontti
Osa 14. Järjestys varastoihin