• Etusivu
  • Energia

Viilennystä kerrostaloon kuumina kesinä – ratkaisuksi ilmalämpöpumppu

Tapio NäslundKaupallinen yhteistyö MV-Jäähdytys
Julkaistu 30.06.2023Päivitetty 12.07.2023
viilentavan-ilmalampopumpun-asennus-kerrostaloon_inkku

Lämpenevä ilmasto ja pitkät hellejaksot aiheuttavat tukalia hetkiä monissa kodeissa. Erityisesti kerrostaloissa saattaa huoneiston lämpötila olla läpi vuorokauden liian suuri. Tuulettaminenkaan ei tunnu auttavan. Kuumentumista voi hidastaa, mutta viilennys alkaa olla välttämätöntä.

Peruslähtökohdat kuumuuden torjuntaan

Huoneiston lämpötilan kuumenemisen estämiseen lähtökohtana on, ettei tuuleteta silloin, kun ilma ulkona on kuumempaa kuin sisällä. Ikkunoita kannattaa pitää auki iltaisin ja öisin, jolloin ilma tavallisesti on helteelläkin viileämpää kuin sisällä. Toki trooppisina öinä tuulettaminenkaan ei auta. Toinen merkittävä asia on suoran auringonpaisteen estäminen. Sälekaihtimet ja pimennysverhot vähentävät auringon porotuksen vaikutusta. Suoraan sisälle paistava aurinko kuumentaa nopeasti huoneiston.

Nykyään monelta löytyykin hankittuna viilentäviä laitteita helteitä helpottamaan. Ehdottomasti tehokkain apu kohoaviin huonelämpötiloihin on yhä suositumpi viilentävä ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpulla viilentäessä on hyvä muistaa sen optimaalinen käyttö helteiden aikana ja huollattaa laitteisto ammattilaisen toimesta riittävän usein.

– Viilentävä ilmalämpöpumppu kannattaa pitää hellekauden aikana päällä jatkuvasti, vaikka väliin mahtuisikin pari viileämpää päivää, ohjeistaa Alex Leino MV-Jäähdytyksen ilmalämpöpumppumyynnistä. Hellejakson aikana kerrostalon rakenteet varaavat lämpöä ja lämmittävät pitkään helteiden päätyttyä, jopa muutamankin viikon ajan, hän jatkaa.

Ilmalämpöpumpun optimaalisen käytön kannalta myös pyyntilämpötila on tärkeä. Asuntoa ei kannatta yrittää viilentää liikaa, sillä mitä alhaisemmaksi pyyntilämpötila lasketaan, sitä enemmän se myös kuluttaa energiaa.

- Kuukausitasolla ilmalämpöpumpun käyttökustannukset ovat samalla tasolla kuin puhelinlasku. Energiatehokkaampaa ja edullisempaa on pitää ilmalämpöpumppua tasaisesti päällä, kuin jatkuva päälle-pois-säätäminen, Leino arvioi.

Kokonaiskustannuksia voi pienentää myös se, että viileämmässä sisäilmassa kodin kylmälaitteet tarvitsevat vähemmän energiaa toimiakseen.

Ilmalämpöpumppu sopii myös kerrostaloasuntojen jäähdyttämiseen

Ilmalämpöpumpun soveltuvuudesta kerrostaloihin on monenlaisia käsityksiä. Lähtökohtaisesti ilmalämpöpumpun hankinta kerrostaloon on useimmiten mahdollista. Mikään laki, rakennusmääräys tai ohjeistus ei estä ilmalämpöpumpun asentamista kerrostaloon. Luvan asentamiseen myöntää taloyhtiö ja sen lisäksi on laadittava muutostyöilmoitus. Muutostyöluvan yhteydessä taloyhtiö voi asettaa pumpun asentamiselle ja käytölle edellytyksiä.

Käytännössä yleensä pitää huolehtia siitä, ettei kondenssivesi pääse rakenteisiin, vaan se johdetaan asianmukaisesti pois. Toinen huomioitava seikka voi olla ilmalämpöpumpusta aiheutuva ääni. Usein rajoituksena on 45 dB, joka yleensä täyttyy laadukkaan pumpun valinnalla.

Jos taloyhtiössä jollain on jo ilmalämpöpumppu, ei lupaa tarvitse erikseen hakea, mutta asiasta pitää ilmoittaa esimerkiksi isännöitsijälle ja täyttää muutostyökaavake.

– Muutostyökaavakkeessa kysytään yleensä asennuksen suorittava yritys ja sen Y-tunnus sekä asennettavan ilmalämpöpumpun merkki ja malli, kertoo Leino. Nämä tiedot saa meiltä suoraan ja tarvittaessa teemme myös asennussuunnitelman, jos sellainen edellytetään, Leino täydentää.

Laadukkaassa ilmalämpöpumpun asennuksessa huomioidaan paitsi käyttömukavuus, myös estetiikka.

Laadukkaassa ilmalämpöpumpun asennuksessa huomioidaan paitsi käyttömukavuus, myös estetiikka. © MV-Jäähdytys

Mihin ilmalämpöpumppu asennetaan?

Tyypillinen ilmalämpöpumpun asennuspaikka on oma parveke, johon osakkailla on lähtökohtainen muutostyöoikeus, eikä se aiheuta haittaa talon julkisivun kannalta. Pumppu voidaan asentaa esimerkiksi parveketelineelle tai parvekkeen lattialle värinänvaimenninkumien päälle. Asennusvaihtoehtoja on useita.

Sisäyksikkö sijoitetaan normaalisti mahdollisimman lähelle parveketta, jotta putkimatka ulkoyksikölle ei tule liian pitkäksi. Viilennettäessä sisäyksikkö kondensoi ja kondenssivesi johdetaan hallitusti parvekkeen sadevesijärjestelmään. Ellei sadevesijärjestelmää ole, käytetään keräysastiaa, joka sijoitetaan yleensä ulkoyksikön viereen tai sen alle, asennuksesta riippuen.

Miten hankita etenee?

Lähtökohtaisesti kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntevaan asennusliikkeeseen, joka tekee kartoituskäyntejä ja antaa tarjouksen ilmalämpöpumpusta asennettuna kohdekohtaisesti. Ilmalämpöpumpun hankintaan tarvitaan siis taloyhtiön lupa, joka olisi hyvä olla ennen kartoituskäyntiä. Asennusliikkeen kanssa sovitaan kartoituskäynnin ajankohta, jonka jälkeen saadaan tarjous.

– Kartoituskäynnillä selvitetään mikä on käytännöllisesti, teknisesti ja esteettisesti fiksuin sijoituspaikka. Samalla kartoitetaan myös esimerkiksi sopivin asennustapa, tarvittavat läpiviennit ja ulkoyksikön asennuspaikka, Alex Leino kertoo. Kartoituskäynnin pohjalta tehdään tarjous sopivasta pumpusta, samalla ottaen huomioon asiakkaan toivomukset. MV-Jäähdytys on monimerkkiliike, joten jokaiselle sopiva ratkaisu löytyy varmasti, Leino jatkaa.

Mitä ilmalämpöpumpun hankkiminen maksaa?

Ilmalämpöpumpun kustannuksiin vaikuttaa moni seikka: asennuspaikka, läpiviennit ja putkivedot voivat joskus olla hankaliakin toteuttaa. Kokonaiskustannukset liikkuvat yleensä noin parin tuhannen paikkeilla.

– Mikäli ilmalämpöpumpun hankkimisen tarkat kustannukset omaan kohteeseen mietityttävät, tarjoamme ilmaista kartoituskäyntiä, jonka jälkeen pystymme jättämään pitävän kohdekohtaisen tarjouksen, Leino kertoo.

Moniin uudiskohteisiin hankitaan viilentävä ilmalämpöpumppu jo rakennusvaiheessa. Tämä on yleensä myös kustannustehokkaampaa. Rakennusvaiheessa työmaalla voidaan liikkua vapaammin ja tehdä monta kohdetta ketjutettuna. Hyvin organisoituna myös olemassa olevaan taloyhtiöön voidaan järjestää asennukset niin, että esimerkiksi läpiviennit pystytään tekemään useampaan asuntoon peräkkäin, mikä vähentää osaltaan kokonaiskustannuksia.

MV-Jäähdytys
Energia
viilennys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

MV-Jäähdytys
Lämmöntalteenotolla säästöä taloyhtiön suurimpaan menoerään
Lämmityksen kustannukset ovat suurin menoerä valtaosalla taloyhtiöistä. Lämmityskustannusten leikkaaminen voi siis tuoda myös merkittävimmät säästöt. Vaihtoehtoja on useita lämmönlähteen vaihtamisesta lisälämmöneristämiseen.
20226_78839.jpg
Näin onnistutte taloyhtiön lämmitysremontissa
Lämmitys on taloyhtiön suurin kulu, joten energiansäästöön ja uusiutuvaan lämmitysmuotoon panostaminen kannattaa. Lämmitysremonttiin lähdettäessä taloyhtiön kannattaa paneutua projektiin ja käyttää asiantuntijoita apuna. Näin lämmitysjärjestelmän vaihto onnistuu ja saadaan juuri oikea pitkäikäinen lämmitysjärjestelmä teidän taloyhtiöllenne. Olemme keränneet yhdessä Boschin kanssa muutaman vinkin, miten taloyhtiön kannattaa lähteä miettimään lämmitysremonttia.
20234_81499.jpg
Helpotusta kuumiin kesäpäiviin - tutustu viilentävään uutuuteen
Mikä kuulostaisikaan paremmalta kuin ihanan viileä asunto kesähelteillä? Ilmanjäähdyttimellä viilennät niin kerrostalohuoneiston kuin omakotitalonkin ja parannat samalla asumismukavuutta. Boschin tyylikkäällä uutuudella viilennät huoneiston tehokkaasti ja nukut yösi hikoilematta.
20235_81888.jpg
Viilennä kotisi helteillä: Vinkit asunnon viilentämiseen
Hellepäivien määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja nyt myös monessa suomalaiskodissa joudutaan pohtimaan asunnon viilennysasioita. Kysymys on paitsi asumismukavuudesta myös asumisterveydestä. Taloyhtiössä on hyvä tiedostaa omat mahdollisuutensa ja velvollisuutensa sopivien asumisolosuhteiden luomisessa. Uusissa rakennuksissa pyritään jo huomioimaan muuttunut ilmasto, mutta suurin osa meistä asuu taloissa, jotka on rakennettu erilaisiin olosuhteisiin, kuin missä nyt elämme. Viihtyisään ja sopivaan asuinympäristöön voi vaikuttaa omilla asumistottumuksilla sekä taloyhtiön toimin.
fortum
Miten sinä viilennät kotiasi? – Tunnetko kaukojäähdytyksen?
Kuumat helteiset kesät vaikuttavat tulleen jäädäkseen. Vaikka kesän lämpöä myös odotetaan, aiheuttavat pitkät hellejaksot kuitenkin tukalia hetkiä monissa kodeissa. Viilentäminen on tarpeen ja konsteja on monia, mutta mukavinta olisi, jos kodin lämpötila pysyisi helposti sopivana vuoden ympäri.
Lämpöpumppu
Talvivarusteltu ilmalämpöpumppujärjestelmä suuriin toimitiloihin
Ilmalämpöpumput ovat nykyään välttämättömyys monissa toimitiloissa, olipa kyseessä sitten toimisto, liiketila tai suurempi toimitilakokonaisuus. Ne tarjoavat tehokkaan ja energiatehokkaan tavan säätää sisäilman lämpötilaa ympäri vuoden. Erityisesti kesäisin ilmalämpöpumput ovat suuressa roolissa, kun tavoitteena on pitää sisätilat viileinä ja miellyttävinä. Sisäyksiköiden eri mallivaihtoehdot lisäävät joustavuutta ilmanvaihdon suunnitteluun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton