Energiatehokkuus on tärkeä osa hiilijalanjäljen pienentämisessä

Rakennuksen energiatehokkuus on kokonaisuus, johon tulisi huomioida rakenteiden ja täydentävien rakennusosien, kuten ikkunoiden lisäksi lämmitysratkaisu, ilmanvaihto ja erilaiset ohjaus- ja säätöjärjestelmät. Uudisrakentamisessa kokonaisuus on helppo huomioida, kun eri suunnittelijat tekevät tiivistä yhteistyötä.
Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuus tulisi selvittää jokaisen ylläpitokorjauksen yhteydessä. Luvan varaisissa toimenpiteissä se on välttämättömyys. Rakennusta tulisi myös tarkastella kokonaisuutena, ettei käy niin, että yksi korjaus tekee seuraavan vaikeaksi tai mahdottomaksi. Korjaukset tulisi aikatauluttaa tai yhdistää järkevästi. Eli ei pelkästään pinnoiteta julkisivua, jos lisäeristämistarve on ilmeinen.
Eri lämmitysmuotojen eroja
Lämmitysmuotojen vertailussa tarkastelukulma vaikuttaa. Tarkastellaanko lämmityksen kustannuksia ja millä aikavälillä, vai pyritäänkö pienentämään hiilijalanjälkeä. Asuinkerrostaloissa yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Kaukolämmön hinta vaihtelee alueittain ja hiilijalanjäljen suhteen katsottuna merkittävintä on kaukolämmön tuotantotapa, joka voi vaihdella uusiutuvista energianlähteistä fossiilisiin polttoaineisiin.
Toiseksi yleisin lämmönlähde on sähkö, jossa myös tuotantotapa voi vaihdella. Eli sähkön alkuperä vaihtelee. Muista lämmitysmuodoista maalämpö on vahvasti nousussa. Maalämmöllä saadaan fossiilivapaata lämmitysenergiaa edullisesti, kunhan tarvittava sähkö on fossiilivapaasti tuotettua. Vattenfall myy ainoastaan fossiilivapaata sähköä kuluttaja- ja pienyritysasiakkailleen, ilman lisämaksua.
Energiatehokkuuden parantaminen on tehokas tapa pienentää hiilijalanjälkeä
Rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa monella tapaa. Osa vaatii isompia investointeja ja osa voi tapahtua kustannuksitta. Päivittäisestä energiankulutuksesta kannattaa karsia kaikki ylimääräinen huolehtimalla LVI-järjestelmän säädöistä, lämpövuotojen tukkimisella esimerkiksi tiivistämällä ikkunat sekä tarkistamalla omia energiankäyttötottumuksiaan.
Kulutuksen seuranta vaikuttaa myös. Huoneistokohtaisen vesimittarien myötä on havaittu veden kulutuksen vähenevän, kun sen kustannukset kohdistuvat suoraan käyttäjään. Samalla säästyy energiaa, kun osa käytetystä vedestä on lämmitettyä. Markkinoille on tullut myös näyttölaitteita, joista asukkaat näkevät sähkönkulutuksen reaaliajassa. Tämä voi toimia vastaavalla tavalla.
Ohje
Energiatehokkuuden parannustapoja:
Lämmitysjärjestelmän uusiminen tai -muodon vaihtaminen voi olla iso kustannus, mutta säästöä syntyy ajan myötä ja investointi maksaa itsensä takaisin. Takaisinmaksuaika voi olla lyhytkin, mutta siihen vaikuttavat energioiden hinnanvaihtelut ja tarvittavan lämmitysenergian määrä ja sen mahdollinen vaihtelu.
Ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettuna vaikuttaa osaltaan energian kokonaiskulutukseen, vaikka sen pääasiallinen tarkoitus onkin parantaa sisäilman laatua.
Ulkovaipan lisäeristäminen ja tiivistäminen on energiatehokkuutta parantava ratkaisu ja edesauttaa hiilijalanjäljenkin vähentämistä pidemmällä aikavälillä. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat myös ikkunoiden ja ovien uusiminen energia säästävimmiksi.
Pienet säästötoimenpiteet auttavat alkuun. Ikkunoiden tiivistäminen, veden ja sähkön tarpeettoman kulutuksen vähentäminen, energiatehokkaiden led-lamppujen käyttö tavoitelämpötilan laskeminen järkeväksi yms. asioilla voidaan pienentää energiankulutusta ja samalla hiilijalanjälkeä ilman merkittäviä kustannuksia tai jopa kustannuksitta. Asuintilojen suosituslämpötila on noin 20-22 °C, porrashuoneissa ja varastotiloissa riittää noin 5 astetta vähemmän.
Patteriverkoston perussäätö voi pudottaa lämmityskustannuksia 10-15 prosenttia. Patteriverkoston perussäädön myötä lämpö jakaantuu tasaisesti ja tehokkaasti kaikkiin asuntoihin suosituslämpötilan mukaisesti. Asuinmukavuus paranee energiatehokkuuden lisäksi. Patteriverkoston perussäädön tarve riippuu muista taloyhtiössä toteutettavista korjauksista ja on ajankohtainen muiden luvanvaraisten toimenpiteiden yhteydessä, mutta voidaan toteuttaa myös erikseenkin.
Etenkin isommat energiatehokkuuteen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtäävät korjaustoimenpiteet tulisi suunnitella huolellisesti, sillä ne vaikuttavat myös toisiinsa. Esimerkiksi ikkunoiden uusiminen tai julkisivun lisäeristäminen vaikuttavat lämmitysenergian määrän tarpeeseen, joka taas voidaan huomioida maalämpöpumpun mitoituksessa, jos taloyhtiö suunnittelee lämmityksen uudistamista.
Hiilijalanjäljen suhteen energiankulutuksessa tulee huomioida kokonaiskulutus ja energian alkuperä.
Valitse viisaasti
Taloyhtiön kunnostaminen ja huolto tulisi nähdä sijoituksena kiinteistön arvoon, asumisviihtyvyyteen ja ympäristöystävällisyyteen. Korjaaminen ja parannukset tulisi suunnitella niin, että osakkailla ja asukkailla on hyvissä ajoin mahdollisuus varautua taloudellisesti hankkeiden toteuttamiseen. Taloyhtiön ylläpidosta syntyy kustannuksia, mutta niitä pääsääntöisesti pystytään myös pienentämään pidemmällä aikavälillä. Etenkin ennakoiva toiminta tuo usein säästöjä kun taas vahinkojen tai ongelmien korjaaminen aiheuttaa lähinnä vain kustannuksia.
Sähkönkulutus ja sähkön alkuperä
Kylmälaitteet, ruoanvalmistus ja astianpesu sekä kodin elektroniikka vievät kerrostaloasunnossa lähes kaksi kolmasosaa sähköstä suunnilleen tasavahvoin osuuksin. Myös valaistuksen osuus on edelleen merkittävä, vaikka energiatehokkaiden lamppujen ansiosta onkin vähentynyt ja edelleen vähenee.
Asumisen sähkönkulutus ei ole suurimpia vaikuttajia hiilijalanjälkeen. Jokainen sähköä säästävä teko on kuitenkin arvokas. Ehkä tärkeintä olisikin kiinnittää käyttämänsä sähkön alkuperään. Fossiilivapaan sähkösopimuksen tekeminen on nopea tapa vaikuttaa ja on usein myös edullinen ratkaisu.
Aiheeseen liittyvää

Ajankohtaista asunto-osakeyhtiön energia-asioista -webinaari 27.1.

Vaikuttaako uusi laki latauspaikoista teidän taloyhtiöönne?

Säästä taloyhtiösi energiankulutuksessa - karsi tarpeeton

Miten taloyhtiö voi varautua veden ja sähköt katkaisevaan verkkohyökkäykseen?

Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
