• Etusivu
  • Talo

Energiatehokkuus on tärkeä osa hiilijalanjäljen pienentämisessä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vattenfall Oy
Julkaistu 25.10.2021Päivitetty 09.11.2021
202111_73441.jpg

Rakennuksen energiatehokkuus on kokonaisuus, johon tulisi huomioida rakenteiden ja täydentävien rakennusosien, kuten ikkunoiden lisäksi lämmitysratkaisu, ilmanvaihto ja erilaiset ohjaus- ja säätöjärjestelmät. Uudisrakentamisessa kokonaisuus on helppo huomioida, kun eri suunnittelijat tekevät tiivistä yhteistyötä.

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuus tulisi selvittää jokaisen ylläpitokorjauksen yhteydessä. Luvan varaisissa toimenpiteissä se on välttämättömyys. Rakennusta tulisi myös tarkastella kokonaisuutena, ettei käy niin, että yksi korjaus tekee seuraavan vaikeaksi tai mahdottomaksi. Korjaukset tulisi aikatauluttaa tai yhdistää järkevästi. Eli ei pelkästään pinnoiteta julkisivua, jos lisäeristämistarve on ilmeinen.

Eri lämmitysmuotojen eroja

Lämmitysmuotojen vertailussa tarkastelukulma vaikuttaa. Tarkastellaanko lämmityksen kustannuksia ja millä aikavälillä, vai pyritäänkö pienentämään hiilijalanjälkeä. Asuinkerrostaloissa yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Kaukolämmön hinta vaihtelee alueittain ja hiilijalanjäljen suhteen katsottuna merkittävintä on kaukolämmön tuotantotapa, joka voi vaihdella uusiutuvista energianlähteistä fossiilisiin polttoaineisiin.

Toiseksi yleisin lämmönlähde on sähkö, jossa myös tuotantotapa voi vaihdella. Eli sähkön alkuperä vaihtelee. Muista lämmitysmuodoista maalämpö on vahvasti nousussa. Maalämmöllä saadaan fossiilivapaata lämmitysenergiaa edullisesti, kunhan tarvittava sähkö on fossiilivapaasti tuotettua. Vattenfall myy ainoastaan fossiilivapaata sähköä kuluttaja- ja pienyritysasiakkailleen, ilman lisämaksua.

Energiatehokkuuden parantaminen on tehokas tapa pienentää hiilijalanjälkeä

Rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa monella tapaa. Osa vaatii isompia investointeja ja osa voi tapahtua kustannuksitta. Päivittäisestä energiankulutuksesta kannattaa karsia kaikki ylimääräinen huolehtimalla LVI-järjestelmän säädöistä, lämpövuotojen tukkimisella esimerkiksi tiivistämällä ikkunat sekä tarkistamalla omia energiankäyttötottumuksiaan.

Kulutuksen seuranta vaikuttaa myös. Huoneistokohtaisen vesimittarien myötä on havaittu veden kulutuksen vähenevän, kun sen kustannukset kohdistuvat suoraan käyttäjään. Samalla säästyy energiaa, kun osa käytetystä vedestä on lämmitettyä. Markkinoille on tullut myös näyttölaitteita, joista asukkaat näkevät sähkönkulutuksen reaaliajassa. Tämä voi toimia vastaavalla tavalla.

Ohje

Ohje

Energiatehokkuuden parannustapoja:

Lämmitysjärjestelmän uusiminen tai -muodon vaihtaminen voi olla iso kustannus, mutta säästöä syntyy ajan myötä ja investointi maksaa itsensä takaisin. Takaisinmaksuaika voi olla lyhytkin, mutta siihen vaikuttavat energioiden hinnanvaihtelut ja tarvittavan lämmitysenergian määrä ja sen mahdollinen vaihtelu.

Ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettuna vaikuttaa osaltaan energian kokonaiskulutukseen, vaikka sen pääasiallinen tarkoitus onkin parantaa sisäilman laatua.
Ulkovaipan lisäeristäminen ja tiivistäminen on energiatehokkuutta parantava ratkaisu ja edesauttaa hiilijalanjäljenkin vähentämistä pidemmällä aikavälillä. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat myös ikkunoiden ja ovien uusiminen energia säästävimmiksi.

Pienet säästötoimenpiteet auttavat alkuun. Ikkunoiden tiivistäminen, veden ja sähkön tarpeettoman kulutuksen vähentäminen, energiatehokkaiden led-lamppujen käyttö tavoitelämpötilan laskeminen järkeväksi yms. asioilla voidaan pienentää energiankulutusta ja samalla hiilijalanjälkeä ilman merkittäviä kustannuksia tai jopa kustannuksitta. Asuintilojen suosituslämpötila on noin 20-22 °C, porrashuoneissa ja varastotiloissa riittää noin 5 astetta vähemmän.

Patteriverkoston perussäätö voi pudottaa lämmityskustannuksia 10-15 prosenttia. Patteriverkoston perussäädön myötä lämpö jakaantuu tasaisesti ja tehokkaasti kaikkiin asuntoihin suosituslämpötilan mukaisesti. Asuinmukavuus paranee energiatehokkuuden lisäksi. Patteriverkoston perussäädön tarve riippuu muista taloyhtiössä toteutettavista korjauksista ja on ajankohtainen muiden luvanvaraisten toimenpiteiden yhteydessä, mutta voidaan toteuttaa myös erikseenkin.

Etenkin isommat energiatehokkuuteen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtäävät korjaustoimenpiteet tulisi suunnitella huolellisesti, sillä ne vaikuttavat myös toisiinsa. Esimerkiksi ikkunoiden uusiminen tai julkisivun lisäeristäminen vaikuttavat lämmitysenergian määrän tarpeeseen, joka taas voidaan huomioida maalämpöpumpun mitoituksessa, jos taloyhtiö suunnittelee lämmityksen uudistamista.

Hiilijalanjäljen suhteen energiankulutuksessa tulee huomioida kokonaiskulutus ja energian alkuperä.

Valitse viisaasti

Taloyhtiön kunnostaminen ja huolto tulisi nähdä sijoituksena kiinteistön arvoon, asumisviihtyvyyteen ja ympäristöystävällisyyteen. Korjaaminen ja parannukset tulisi suunnitella niin, että osakkailla ja asukkailla on hyvissä ajoin mahdollisuus varautua taloudellisesti hankkeiden toteuttamiseen. Taloyhtiön ylläpidosta syntyy kustannuksia, mutta niitä pääsääntöisesti pystytään myös pienentämään pidemmällä aikavälillä. Etenkin ennakoiva toiminta tuo usein säästöjä kun taas vahinkojen tai ongelmien korjaaminen aiheuttaa lähinnä vain kustannuksia.

Sähkönkulutus ja sähkön alkuperä

Kylmälaitteet, ruoanvalmistus ja astianpesu sekä kodin elektroniikka vievät kerrostaloasunnossa lähes kaksi kolmasosaa sähköstä suunnilleen tasavahvoin osuuksin. Myös valaistuksen osuus on edelleen merkittävä, vaikka energiatehokkaiden lamppujen ansiosta onkin vähentynyt ja edelleen vähenee.

Asumisen sähkönkulutus ei ole suurimpia vaikuttajia hiilijalanjälkeen. Jokainen sähköä säästävä teko on kuitenkin arvokas. Ehkä tärkeintä olisikin kiinnittää käyttämänsä sähkön alkuperään. Fossiilivapaan sähkösopimuksen tekeminen on nopea tapa vaikuttaa ja on usein myös edullinen ratkaisu.

Vattenfall Oy
Talo
sähkö
automaatio
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20214_69732.jpg
Ajankohtaista asunto-osakeyhtiön energia-asioista -webinaari 27.1.
Vattenfallin yritysmyynti kutsuu sinut 13.4.2021 klo 8.30-9.30 webinaariin, jossa saat tietoa rakennusalaa koskevista ajankohtaisasioista. Tapahtuman teemana on kestävä kehitys rakennusalalla. Mukaan mahtuu 200 ensimmäistä ilmoittautujaa, webinaari on maksuton.Valtion Teknologiakeskuksen VTT:n erikoistutkija Satu Paiho kertoo kiertotalouskaupungin toteuttamisesta ja sen vaikutuksesta rakennusalaan.Ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen Rakennusteollisuus ry:stä puhuu kestävän rakentamisen edistämisestä kiinteistö- ja rakennussektorilla.Toimitusjohtaja Antti Lundstedt Mangrove Oy:stä valottaa liiketoiminnan vastuullisuuden ja siitä viestimisen merkitystä rakennusalan liiketoiminnalle.Tapahtumaa isännöi Henri Suutari Vattenfallin yritysmyynnistä.Missä? Microsoft Teams -tilaisuusMilloin? 13.4.2021 klo 8.30-9.30Kuinka? Ilmoittaudu heti, tai viimeistään 12.4.2021 linkistä.Ilmoittauduttuasi saat sähköpostiisi linkin Teams-kokoukseen.Tervetuloa!Vattenfall Oy, yritysmyyntiOhjelma ja ilmoittautuminen
202011_67349.jpg
Vaikuttaako uusi laki latauspaikoista teidän taloyhtiöönne?
Ilmastonmuutos on globaali ongelma, jonka pysäyttäminen on muuttanut ja tulee muuttamaan taloyhtiön ja sen asukkaiden arkea. Muutoksia tulee lakisääteisesti sekä omaehtoisen vastuullisuuden kautta. Muutokset voivat edellyttää taloyhtiöltä investointeja, mutta hiilidioksidipäästöjen vähentämisellä voidaan myös saavuttaa säästöjä ja hyötyä taloyhtiöille.
20211_68365.jpg
Säästä taloyhtiösi energian­kulutuksessa - karsi tarpeeton
Asumisen kuluvan energian säästö on käytännössä kaikkien etu. Kaikkeen asumiseen välttämättömiä energiaa kuluttavia perustarpeita ovat lämpö, sähkö ja vesi. Näistä ei voi tinkiä, mutta tarpeetonta kulutusta on mahdollista välttää. Energian säästämisessä kannattaakin lähteä liikkeelle tarpeettoman kulutuksen karsimisesta.
20223_77482.jpg
Miten talo­yhtiö voi varautua veden ja sähköt katkaisevaan verkko­hyökkäykseen?
Väylä väärinkäytöksille on auki, kun kiinteistön hallinnan ja huollon laitteet on kytketty verkkoon. Digitalisaatio tarkoittaa aina myös kyberuhkaa, joka pätee kaikenkokoisissa ja -ikäisissä taloyhtiöissä. Isännöitsijän ja hallituksen on osattava varautua siihen, että ulkopuolinen voi verkon kautta aiheuttaa asukkaille merkittävän vahingon – katkaista sähköt tai vedentulon tai hajottaa laitteen ja saada aikaan tulipalon.Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on laatinut Kyberturvallisuus asuinkiinteistöissä -julkaisusarjan taloyhtiöpäättäjien käyttöön. Tutustuimme ensimmäiseen osaan ja listasimme, mitä jokaisen taloyhtiöpäättäjän pitää tietää kyberturvallisuudesta.
202011_67558.jpg
Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.
202112_73940.jpg
Kaukolämpö kehittyy - 5 ajatusta tulevaisuudesta
Kaukolämpö on vanha, tuttu ja varma lämmitysmuoto etenkin kerrostaloasujille kaupunkien keskustoissa. Ilmastotietoisuuden lisääntymisen myötä kaukolämmön tuottaminen on kehittynyt pois kivihiilestä ja uusia ratkaisuja on otettu käyttöön. Osa taloyhtiöistä saattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja. Koostimme ajatuksia, joita kannattaa pohtia ennen suuria muutoksia omassa taloyhtiössä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton