• Etusivu
  • Materiaalit

Estä kosteusvauriot märkätilassa

Käytä sertifioituja tuotteita ja ammattiasentajaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kiilto Oy
Julkaistu 29.09.2016Päivitetty 08.08.2023
20172_48198.jpg

Vedeneristyskerroksen on oltava kestävä, joustava ja yhtenäinen rakennusosien liitosten sekä läpivientien osalta. Tällä varmistetaan, ettei kosteus pääse rakenteisiin.

Vedeneristyksen tehtävä on varmistaa, ettei kosteus pääse kulkeutumaan rakenteen sisään ja aiheuta piileviä vaurioita. Siksi vedeneristysmateriaalin laadulla sekä työvaiheiden huolellisella suorittamisella on keskeinen merkitys pitkäikäisen ja turvallisen märkätilan rakentamisessa.

Vedeneristyksen asennus

Laadukas kylpyhuoneremontti

Vedeneristäminen on tärkeä työvaihe kylpyhuoneremontissa. Kylpyhuone on märkätila, jossa vedeneristystä tarvitaan estämään kosteusvauriot rakenteissa. Vedeneristys tehdään aina pintamateriaalikerroksen, eli laatan, alle. Remontoitavan kylpyhuoneen vedeneristyksen tarve selviää, kun olemassa olevia pintarakenteita tutkitaan tarkemmin. Pääsääntöisesti kylpyhuoneremonteissa aina myös vedeneristys uusitaan.

Märkätilojen vedeneristys tehdään ympäristöministeriön laatiman rakennusmääräyskokoelman osan C2 mukaisesti. Käyttämällä sertifioituja vedeneristystuotteita ja työsuoritukseen ammattitaitoista asentajaa varmistat märkätilojen oikean toiminnan. Asentajalta kannattaa kysyä esimerkiksi VTT:n myöntämää vedeneristyksen henkilösertifikaattia tai tuotevalmistajan antamaa koulutustodistusta.

Vedeneristys estää kosteusvauriot märkätilassa.

Vedeneristys estää kosteusvauriot märkätilassa.

Uusi pikavedeneriste nopeuttaa työtä

Jotta asennus olisi mahdollisimman nopeaa, helppoa ja luotettavaa, on Kiilto kehittänyt uuden geelimäisen KeraPro vedeneristystuotteen. KeraPro:lla saavutetaan valmis vedeneristyskerros jopa tunnissa.

Kiilto KeraPro on täysin uusi 1-komponenttinen, erittäin nopeasti kuivuva vedeneriste, joka soveltuu testatusti myös ilmavuotokorjauksiin. KeraPro sopii märkätilojen lattia- ja seinäpinnoille kun pinnoitteeksi tulee keraaminen laatta. Alustaksi soveltuu luja kiviainespohjainen alusta tai märkätiloihin soveltuva rakennuslevy.

KeraPro voidaan levittää telalevityksen lisäksi myös korkeapaineruiskulla, jolloin pinta on valmis laatoitettavaksi jopa tunnissa. Telalevityksessä kuivumisajat ovat ensimmäisellä telauksella n. 1 h ja toisella n. 2 h jolloin laatoittamaan pääsee erittäin nopeasti.

Vedeneristeen oranssissa värissä erottuvat hyvin harmaat ja valkoiset lyijykynän jäljet, aivan kuin laserin viivat. Lisäksi geelimäisen olomuotonsa ansiosta KeraPro pysyy hyvin telassa ja helpottaa näin työn etenemistä.

KeraPron riittoisuus on 0,75 l/m² (1 kg/m²) ja kuivakalvon paksuus seinällä ja lattialla min. 0,5 mm. KeraProta on saatavissa 1, 5, 10 ja 15 litran pakkauksissa. Yhdellä 15 litran astialla vedeneristää 20 m².

Näin asennetaan KeraPro vedeneristys

2804_352790928_2016928132422.jpg

Pohjusta käsiteltävät pinnat Keraprimerillä. Aloita seinien vedeneristys asentamalla nurkkavahvikenauha nurkkiin ja saumoihin. Varmista, että kangas kastuu läpi.

Kalvopaksuuden mittaaminen vedeneristettä rikkomatta

VTT testausseloste VTT-S-02909-16 mukaan, voidaan 1 – komponenttisen vedeneristeen kalvonpaksuus mitata luotettavasti rikkomatta valmista vedeneriste kalvoa. Mittaus suoritetaan ultraäänilaitteella, esim. PosiTector 200. Mittaus voidaan tehdä useammasta eri kohdasta, seinältä tai lattiasta. Mittauspisteestä otetaan kolme tulosta ja niiden keskiarvon tulee olla vähintään vaadittu minimi kalvonpaksuus.

Mittauksessa käytetään anturin ja vedeneristekalvon välissä erillistä geeliä väliaineena. Mittauksen jälkeen pyyhitään ylimääräinen geeli pinnalta pois.

Miksi KeraPro?

Kuivumisaika telaamalla n. 1+2 h

  • Kuivumisaika kerrosten välillä n. 1 tunti
  • Kuivumisaika ennen laatoitusta n. 2 tuntia
  • Kevyt telata

Nopea ruiskulevitys

  • Ruiskuttamalla valmis vedeneristys yhdellä työkerralla
  • Pinta valmis laatoitettavaksi jo 1 tunnin kuluttua ruiskutuksesta
  • Sertifikaatin mukainen kalvonpaksuus seinässä ja lattiassa min. 0,5 mm.

Kalvonpaksuuden mittaus ultraäänilaitteella

  • Vedeneristettä rikkomatta
  • Ei enää paikkauksen odottelua
  • VTT:n testaama NRO VTT-S-03420-16
Kerapro-järjestelmän esimerkkirakenne

Kerapro-järjestelmän esimerkkirakenne

Info

Info

Oletko suunnittelemassa pesutiloja?

Kiilto Oy
Materiaalit
vedeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20179_50257.jpg
Kylpyhuoneremontissa jopa viikkojen ajansäästö
Nopeat linjasaneeraukset ja kylpyhuoneremontteihin käytetty aika ovat olleet viimeisen vuoden puhutuimpia aiheita rakentamisessa. Merkittävimmin kylpyhuoneremontin kestoon vaikuttavat käytetyt tuoteratkaisut ja menetelmät. KiiltoPro Pikajärjestelmä mahdollistaa märkätilarakentamisessa merkittävän ajansäästön.
2714_54430231_201634103333.jpg
Uudenlainen vedeneristysjärjestelmä
Vedeneristyksen tehtävä on suojata rakenteita kosteudelta. Tämän vuoksi vedeneristyskerroksen tulee olla kauttaaltaan yhtenäinen, kerrospaksuuden tasainen, sekä läpiviennit oikein toteutettu. Lähtökohtana luotettavalle vedeneristykselle ovat käytettävät materiaalit, joiden tulee täyttää tarvittavat laatuvaatimukset. Yhtä tärkeää on myös työn huolellinen suorittaminen, jotta vältytään piileviltä riskeiltä. Kiillon uudella KeraSafe -vedeneristysjärjestelmällä asennus käy kätevästi ja varmasti.
20179_50257.jpg
Näin toteutat kylpyhuoneremontin nopeammin kuin ennen
Nopeat linjasaneeraukset ja kylpyhuoneremontteihin käytetty aika ovat puhutuimpia aiheita rakentamisessa. Ajan lisäksi myös remonttien kustannukset puhuttavat.Monesti ajatellaan vain materiaalikustannuksia, mutta todellisuudessa remonttikustannusten suurin osuus koostuu työstä. Laadukkaasta työstä ei kannata koskaan tinkiä, mutta säästöä voi saada työhön kuluvasta ajasta oikeille tuotteilla.Kiilto on kehittänyt pikamärkätilajärjestelmän tuotteineen erityisesti rakentamisen ja remontoinnin ammattilaisten tarpeisiin. Vaikka tuotteet on suunnattu ammattilaisille, ratkaiseva hyöty näkyy kuitenkin myös asunnon käyttäjälle, sillä kylpyhuone saadaan normaaliin käyttöön jo useita vuorokausia, jopa viikkoja totuttua aikataulua aiemmin. Olkoon sitten kyse yksittäisestä kylpyhuoneesta tai kokonaisen kerrostalon linjasaneerauksesta, on tärkeintä valita oikeat ratkaisut asukkaan kannalta mahdollisimman vaivattoman lopputuloksen varmistamiseksi.
20182_51707.jpg
Vinkit pintaremontteihin
Remonttitarve iskee tyypillisesti muuton yhteydessä, jolloin kodista halutaan sisustaa oman näköinen. Lattia- ja seinäpinnat uusitaan, myös märkätilat kaakelipintoineen, mikäli edeltävästä asennuksesta on enemmän aikaa. Tapettien, maalien ja laattojen valinta tehdään harkiten, mutta myös asennustuotteet kuten kiinnitysmassat, laastit, liimat ja vedeneristeet tulisi valita huolella. Näin varmistetaan työn sujuvuus sekä laadukas lopputulos.
20214_69699.jpg
Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä
Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ylimääräistä kosteusrasitusta rakenteisiin, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista kiinteistön sijainnista ja täyttömaasta riippuen. Pitää myös huomioida, että jokainen tiivistämätön liitos on ilmavuotoreitti. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.
20195_57922.jpg
Vedeneristys kerralla kuntoon - työvaiheesta toiseen odottamatta
Tärkeintä märkätiloissa on laadukas ja ammattimaisesti tehty vedeneristys. Vedeneristyksen tehtävä on varmistaa, ettei kosteus pääse kulkeutumaan rakenteen sisään ja aiheuta piileviä vaurioita. Siksi vedeneristysmateriaalin laadulla sekä työvaiheiden huolellisella suorittamisella on keskeinen merkitys pitkäikäisen ja turvallisen märkätilan rakentamisessa. Varsinkin taloyhtiöissä oikein tehdyn vedeneristyksen merkitys korostuu. Huonolla vedeneristyksellä et pilaa vaan omaa asuntoasi vaan myös naapurin.Asennukseen kannattaakin valita laadukkaat, testatut ja sertifioidut vedeneristystuotteet. Kannattaa myös varmistaa, että tuotteilla on M1-luokitus terveen sisäilman takaamiseksi. Kun haluat saada laadukkaan vedeneristyksen kuntoon yhdessä päivässä, kannattaa valita Kiilto KeraPro -vedeneristyjärjestelmä.Märkätilojen vedeneristys tehdään ympäristöministeriön laatiman asetuksen mukaisesti, tavarantoimittajan ohjeita noudattaen. Käyttämällä sertifioituja vedeneristystuotteita ja työsuoritukseen ammattitaitoista asentajaa varmistat märkätilojen oikean toiminnan. Asentajalta kannattaa kysyä esimerkiksi VTT:n myöntämää vedeneristyksen henkilösertifikaattia tai tuotevalmistajan antamaa koulutustodistusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton