Kohtaaminen parvekkeella

Eräänä syksyisenä iltana arkkitehti Pete Lattunen istahti alas ja pohti lasitettujen parvekejulkisivujen merkitystä nykyajan arkkitehtuurissa. Yksi ajatus nousi ylitse muiden. Hänen mielestään on tärkeää, että lasitusalan ammattilaiset ja arkkitehdit ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Julkisivujen korjaustarpeiden ja uudisrakentamisen hiipumisen myötä, nyt on oikea aika tuotekehitykselle.
Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana parvekelasituksesta on tullut luonnollinen osa asuinhuoneistoja. Lasittamisen suosio on tarjonnut esimerkiksi Lumon yhtiöille mitä mainioimmat olosuhteet laajentua ja kehittää toimintaansa. Parvekelasituksen hyöty asukkaalle on selvä; se luo oivan puskurin sisä- ja ulkoilman välille. Lisäksi melun, pölyn ja sateen määrät parvekkeella pienevät.
Globalisaation vaikutukset arkkitehtuurisessa suunnittelussa ovat huomattavat. Eri puolilla maailmaa käytetyt ratkaisut ja designit ovat nyt kaikkien saatavilla. Lumon on ollut hereillä tilanteessa ja näyttää kasvattaneen kansainvälistä liiketoimintaansa Euroopassa ja Venäjällä.
Lasitetut parvekkeet muokkaavat kaupunkikuvaa
Helsinki, Pori, Tampere ja Lahti ovat oivia näytteitä kaupungeista, joissa lasitetut parvekejulkisivut ovat ilmestyneet kaupunkikuvaan, usein vielä rantamaisemaan.
Talojen lasitetut parvekkeet näyttävät houkuttelevilta sekä valoisilta. Vaikkakaan vanhaan rakennuskantaan ei ole tarkoitus kajota, on julkisivuremontin yhteydessä kuitenkin mahdollista modernisoida talon ilmettä.
Yleensä talot korjataan mahdollisimman samannäköisiksi, kuin ennen remonttia. Arkkitehti Pete Lattunen ja moni hänen suunnittelijakollegansa toivoisi näkevänsä välillä myös radikaalimpia kokeiluja.
Tosin kaupunkikuvaviranomaiset ja nykyään lähiöille usein laaditut korjausohjeet rajoittavat kokeilujen mahdollisuuksia.

Lumonin laseilla yhtenäinen julkisivu.
Jos esimerkiksi vanha betonikaide päätetään korjata alumiinisella versiolla, miksi ei samalla hakisi ilmeeseen päivitystä, varsinkin jos talolla ei ole suurta arkkitehtonista arvoa. Tämän päivän tekniset toteutukset mahdollistavat jo aika suurienkin muutosten tekemisen. Kaikkia lähiöitä ei tarvitse suojella vaan lähiöille voisi suunnitella yhdessä alan johtavien urakoitsijoiden kanssa elävää julkisivua tämän päivän vaatimustason parvekkein.
Tuotekehitys on kaksisuuntaista – menestyvä yrittäjä kuuntelee, mitä asiakkaat tahtovat

Parvekelaseilla yksi huone lisää
Pete Lattusen mukaan suunnittelijoiden ja arkkitehtien toiveet huomioidaan tänään Lumonin tuotekehityksessä ja ideoitamme kuunnellaan avoimin mielin.
Tuotevalikoimaa uudistetaan jatkuvasti täyttämään alan ammattilaisten kriteerit. Ilman aktiivista vuorovaikutusta, ei tuotekehitys Lumonilla olisi niin innovatiivista.
Eristyksissä on vaikea kehittyä. Suunnittelijoiden ja arkkitehtien käyttöön on luotu ainutlaatuinen GDL-objektikirjasto parvekejulkisivuista ja lasiterasseista. Älykkäiden kolmiulotteisten objektimallien avulla tuotemallisuunnitelmat visualisoituvat ja kertovat parvekejulkisivuista entistä enemmän niin suunnittelijoille kuin yhteistyökumppaneille.
Suunnittelun apuohjelma on ArchiCAD:iä täydentävä GDL-objekti, jonka tarkoituksena on palvella suunnittelijoita ja helpottaa nimenomaan itse suunnitteluprosessia.
Kirjastot on laadittu helppokäyttöisiksi ja silti mahdollisimman laajoiksi. Kirjastoilla on mahdollisuus mallintaa kokonaisista parvekelinjoista kantavine rakenteineen aina yksittäisiin parvekelasituksiin.
Vaikka kehitystyö on jatkuvaa, löytyvät kuitenkin Lumonin olemassa olevasta tuotevalikoimasta ratkaisut moneen tarpeeseen. Valikoima on standardisoitu, mutta kehitystyön ansiosta sitä koko ajan Lumonilla muokataan täyttämään haastavimmatkin vaatimukset.

Aiheeseen liittyvää

Uusi ilme Lumonin laseilla

Lumon lasiterassi

Lasinen lisähuone ympäri vuoden

Nämä yhteistä remonttia edeltävät vaiheet jokaisen taloyhtiön osakkaan pitäisi tietää

Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset
