• Etusivu
  • Remontti

Kohtaaminen parvekkeella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Julkaistu 19.02.2010
20102_20489.jpg

Eräänä syksyisenä iltana arkkitehti Pete Lattunen istahti alas ja pohti lasitettujen parvekejulkisivujen merkitystä nykyajan arkkitehtuurissa. Yksi ajatus nousi ylitse muiden. Hänen mielestään on tärkeää, että lasitusalan ammattilaiset ja arkkitehdit ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Julkisivujen korjaustarpeiden ja uudisrakentamisen hiipumisen myötä, nyt on oikea aika tuotekehitykselle.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana parvekelasituksesta on tullut luonnollinen osa asuinhuoneistoja. Lasittamisen suosio on tarjonnut esimerkiksi Lumon yhtiöille mitä mainioimmat olosuhteet laajentua ja kehittää toimintaansa. Parvekelasituksen hyöty asukkaalle on selvä; se luo oivan puskurin sisä- ja ulkoilman välille. Lisäksi melun, pölyn ja sateen määrät parvekkeella pienevät.

Globalisaation vaikutukset arkkitehtuurisessa suunnittelussa ovat huomattavat. Eri puolilla maailmaa käytetyt ratkaisut ja designit ovat nyt kaikkien saatavilla. Lumon on ollut hereillä tilanteessa ja näyttää kasvattaneen kansainvälistä liiketoimintaansa Euroopassa ja Venäjällä.

Lasitetut parvekkeet muokkaavat kaupunkikuvaa

Helsinki, Pori, Tampere ja Lahti ovat oivia näytteitä kaupungeista, joissa lasitetut parvekejulkisivut ovat ilmestyneet kaupunkikuvaan, usein vielä rantamaisemaan.

Talojen lasitetut parvekkeet näyttävät houkuttelevilta sekä valoisilta. Vaikkakaan vanhaan rakennuskantaan ei ole tarkoitus kajota, on julkisivuremontin yhteydessä kuitenkin mahdollista modernisoida talon ilmettä.

Yleensä talot korjataan mahdollisimman samannäköisiksi, kuin ennen remonttia. Arkkitehti Pete Lattunen ja moni hänen suunnittelijakollegansa toivoisi näkevänsä välillä myös radikaalimpia kokeiluja.

Tosin kaupunkikuvaviranomaiset ja nykyään lähiöille usein laaditut korjausohjeet rajoittavat kokeilujen mahdollisuuksia.

Lumonin laseilla yhtenäinen julkisivu.

Lumonin laseilla yhtenäinen julkisivu.

Jos esimerkiksi vanha betonikaide päätetään korjata alumiinisella versiolla, miksi ei samalla hakisi ilmeeseen päivitystä, varsinkin jos talolla ei ole suurta arkkitehtonista arvoa. Tämän päivän tekniset toteutukset mahdollistavat jo aika suurienkin muutosten tekemisen. Kaikkia lähiöitä ei tarvitse suojella vaan lähiöille voisi suunnitella yhdessä alan johtavien urakoitsijoiden kanssa elävää julkisivua tämän päivän vaatimustason parvekkein.

Tuotekehitys on kaksisuuntaista – menestyvä yrittäjä kuuntelee, mitä asiakkaat tahtovat

Parvekelaseilla yksi huone lisää

Parvekelaseilla yksi huone lisää

Pete Lattusen mukaan suunnittelijoiden ja arkkitehtien toiveet huomioidaan tänään Lumonin tuotekehityksessä ja ideoitamme kuunnellaan avoimin mielin.

Tuotevalikoimaa uudistetaan jatkuvasti täyttämään alan ammattilaisten kriteerit. Ilman aktiivista vuorovaikutusta, ei tuotekehitys Lumonilla olisi niin innovatiivista.

Eristyksissä on vaikea kehittyä. Suunnittelijoiden ja arkkitehtien käyttöön on luotu ainutlaatuinen GDL-objektikirjasto parvekejulkisivuista ja lasiterasseista. Älykkäiden kolmiulotteisten objektimallien avulla tuotemallisuunnitelmat visualisoituvat ja kertovat parvekejulkisivuista entistä enemmän niin suunnittelijoille kuin yhteistyökumppaneille.

Suunnittelun apuohjelma on ArchiCAD:iä täydentävä GDL-objekti, jonka tarkoituksena on palvella suunnittelijoita ja helpottaa nimenomaan itse suunnitteluprosessia.

Kirjastot on laadittu helppokäyttöisiksi ja silti mahdollisimman laajoiksi. Kirjastoilla on mahdollisuus mallintaa kokonaisista parvekelinjoista kantavine rakenteineen aina yksittäisiin parvekelasituksiin.

Vaikka kehitystyö on jatkuvaa, löytyvät kuitenkin Lumonin olemassa olevasta tuotevalikoimasta ratkaisut moneen tarpeeseen. Valikoima on standardisoitu, mutta kehitystyön ansiosta sitä koko ajan Lumonilla muokataan täyttämään haastavimmatkin vaatimukset.

20102_20493.jpg
Lumon Suomi Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20101_19988.jpg
Uusi ilme Lumonin laseilla
Taloyhtiön hallitus vastaa kiinteistön kunnossapysymisestäTaloyhtiön hallituksen keskeinen tehtävä on pitää huolta kiinteistön kunnosta ja sen arvon säilymisestä. Vastuunsa ymmärtävä hallituksen jäsen tarkkailee rakennuksen kuntoa ja ryhtyy vian havaittuaan toimenpiteisiin. Jos hallitus ei ole huomannut vaikkapa parvekkeiden maalipintojen huonoa kuntoa, voi asukas esittää siitä kysymyksen hallitukselle. Jos hallitus ei tämän jälkeen ryhdy toimenpiteisiin asian tutkimiseksi ja korjaamiseksi, jää vastuu lisävahinkojen synnystä hallituksen jäsenille.
20103_20872.jpg
Lumon lasiterassi
Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen, suomalaiseen talonrakentamiseen. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten kalliit neliöhinnat ja luontoarvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.
20105_21742.jpg
Lasinen lisähuone ympäri vuoden
Lumon lasiterassit tuottavat iloa kaikkina vuodenaikoina. Aurinko paistaa lasiterassilla syksyllä lämpimämmin. Saunan jälkeen lumista maisemaa on komea katsella lasin läpi. Puhumattakaan siitä, että kevät saapuu lasiterassille aikaisemmin.
202110_73295.jpg
Nämä yhteistä remonttia edeltävät vaiheet jokaisen taloyhtiön osakkaan pitäisi tietää
Taloyhtiön isot remontit ovat isoja asioita osakkaille. Jokainen maksaa niistä ja ne vaikuttavat olennaisesti asumiseen. Päätösvaiheessa osakkaiden tulisi osata kuitenkin ajatella myös pidemmän aikavälin vaikutuksia osakkeen arvoon ja myöhempiin kustannuksiin.Mitä paremmin yhtiön hallitus ja osakkaat ymmärtävät suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheita, sitä vähemmän koetaan ikäviä yllätyksiä. Kaikkien osakkaiden tulisi ymmärtää aikataulujen, kustannusarvion, rakentamisen laadun sekä työturvallisuuden merkitys rakennusprojektin onnistumisessa. Tässä artikkelissa käsitellään isojen remonttien teettämisen perusvaiheet kuntokartoituksesta kilpailutukseen.
20126_31206.jpg
Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset
Luonnos korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista on lähtenyt lausuntokierrokselle. Tavoitteena on, että luvanvarainen korjausrakentaminen edellyttäisi jatkossa energiatehokkuuden huomioon ottamista.Korjausrakentamiseen ryhtyminen säilyy vapaaehtoisena. Energiatehokkuuden parantaminen on osa normaalia korjausrakentamista ja suunnitelmallista kiinteistön kunnossapitoa, jota kiinteistön omistaja tekee parhaaksi katsomallaan tavalla ja aikataululla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kylpyhuoneremontin kustannusten kohdentaminen?
Meillä on v. 1989 valmistunut kahdeksan asunnon paritaloyhtiö, jossa on neljä 92,5 m2 ja neljä 110 m2 asuntoa. Neljässä asunnossa asukkaat ovat remontoineet omalla kustannuksellaan kylpyhuoneet, mutta neljä on remontoimatta. Nyt kylpyhuoneet ovat tulossa tiensä päähän, ja osassa on jo kosteusvaurio.Onko mahdollista tehdä yhtiökokouksen päätös, jossa jäljellä olevien neljän asunnon kylpyhuoneremonttien kustannukset kohdennetaan ainoastaan niille asunnoille, joissa remontti on tekemättä? Menettely ainakin turvaisi asunto-osakeyhtiölain kohdan, jonka mukaan asukkaita tulee kohdella tasavertaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton