• Etusivu
  • Energia

Lämmöntalteenotolla säästöä taloyhtiön suurimpaan menoerään

Vaihtoehtona myös maalämmön ja lämmöntalteenoton yhdistäminen

Tapio NäslundKaupallinen yhteistyö MV-Jäähdytys
Julkaistu 28.09.2023Päivitetty 26.09.2023
ari-seppa-lammon-talteenotto_rajattu_inkku

Ari Seppä esittelee lämmöntalteenottoa.

Lämmityksen kustannukset ovat suurin menoerä valtaosalla taloyhtiöistä. Lämmityskustannusten leikkaaminen voi siis tuoda myös merkittävimmät säästöt. Vaihtoehtoja on useita lämmönlähteen vaihtamisesta lisälämmöneristämiseen.

Lämmityskuluista säästäminen lähtee siitä, että lämpötilan tulisi olla sopivalla tasolla. Asteen tai parin lasku saattaa tuoda jo merkittäviä säästöjä. Jos tämä asia on jo kunnossa tai lämpötilaa ei haluta laskea, niin on haettava muita ratkaisuja. Lämmönlähteestä riippumatta lämmön talteenotto on yksi ratkaisu. Se säästää sekä luontoa että lompakkoa, kun prosessi on kokonaisuutena mahdollisimman energiatehokas ja taloudellinen.

Millaisen taloyhtiön kannattaa harkita lämmöntalteenottojärjestelmän hankintaa?

ꟷ Järjestelmän kannattavuus arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Usein lämmöntalteenotto on kannattava sijoitus. Ratkaisevaa on kuitenkin takaisinmaksuajan pituus, kertoo tekninen projektisuunnittelija Ari Seppä MV-Jäähdytyksestä. Emme suosittele taloyhtiölle lämmöntalteenottojärjestelmää, jos investoinnin takaisinmaksuaika on liian pitkä, Seppä jatkaa.

Kustannustehokkuus alkaa noin 5 krs talosta. Riippuen poistoilmakanavien määrästä. Jos kyseessä on kolmikerroksinen talo, jossa on vain yksi poistoilmakanava, alkaa lämmöntalteenotto olla jo järkevää. Takaisin maksu saataisiin noin 15 vuoteen. Useampaan poistoon edellytetään yleensä enemmän kerroksia. Toisaalta kannattavuus paranee jos vanhat laitteet on jo vaihtokunnossa, jolloin jotain olisi joka tapauksessa pakko tehdä. Asia kannattaa tarkastella kohdekohtaisesti.

Lämmöntalteenottolaitteena toimii ilmanvaihtokoneessa oleva lämmönsiirrin, josta energia siirtyy lämpöpumpun välityksellä lämmitysjärjestelmään. Lämpöpumppu jäähdyttää poistoilman ilman ja saatava energia käytetään talon lämmitykseen. Lämmöntalteenoton avulla päästän jopa puolittamaan talon kaukolämmöntarve. Hyötysuhde voi olla jopa 4, eli kulutettu energia saadaan takaisin nelinkertaisena.

Rahallinen säästö riippuu kaukolämmön ja sähkön hinnasta. Kaukolämmönkin hinnoittelu voi vaihtua kuukausittain. Kesäisin hinta on edullisempi ja talvella, kulutusmäärien kasvaessa hinta on korkeampi. Automaatiojärjestelmään voi syöttää vaihtuvat hinnat ja sähkön hinnan. Automaatiojärjestelmä voi näiden avulla valita edullisimman tavan tuottaa lämpöä. Käyttäjä taas näkee näiden perusteella saavutetun säästön ja laitteen hyötysuhteen.

Mikä taloyhtiöpäättäjiä lämmöntalteenotossa mietityttää?

Taloyhtiöpäättäjät murehtivat, mitä jos säästöjä ei heidän esittämällään parannustoimenpiteellä synnykään. Säästöjä täytyy laskea ja todistella. MV-Jäähdytys on ratkaissut tämän ongelman mittauksella ja seurannalla.

ꟷ Avoimuus on tärkeä asia arvioi Seppä. Asukkaat voivat halutessaan nähdä paljonko investointi on tuottanut hyötyä.

Usein energiaremontin yhteydessä uusitaan myös kaukolämpölaitteet ja IV-kone. Uudet laitteetkin kuluttavat vähemmän, sillä esimerkiksi nykyaikaiset puhaltimet ovat tehokkaampia.

Kustannukset kiinnostavat aina kun korjauksia ja parannuksia mietitään. Lämmöntalteenottoremontissa kustannuksille on vaikea määritellä yleispätevää hintahaarukkaa.

ꟷ Tällaisen investoinnin takaisinmaksuaika on 12 – 15 vuotta, korkotasosta riippuen. Jopa alle 12 vuotta kun korot ovat alhaalla, kertoo Seppä. Kokonaiskustannukseen taas vaikuttaa taloyhtiön koko, mitä kaikkea tehdään ja paljonko energiaa tarvitaan.

Lämmöntalteenotto yhdistettynä maalämpöön

Kaukolämpötaloille energiatehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu on vaihtaa lämmönlähteeksi maalämpö yhdistettynä lämmöntalteenottoon. Taloyhtiöön asennettavat lämpöpumput keräävät maassa olevaa lämpöenergiaa, jota hyödynnetään talon lämmitykseen. Poistoilmasta otetaan lämpöenergiaa talteen lämmön talteenottolaitteiden avulla ja se hyödynnetään lämmityksessä yhdessä lämpökaivojen kanssa.

Tällainen hybridijärjestelmä on erinomainen etenkin pienillä tonteilla. Tarvittavien maalämpökaivojen määrä on pienempi, sillä lämmöntalteenottojärjestelmä korvaa parikin lämpökaivoa. Lämmitystä tarvitaan lähinnä talvella. Kesäisin lämpöä tarvitaan lähinnä lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Tällöin lämpöä palautetaan takaisin maaperään. Eteläsuomessa, kallioperän peruslämpö on noin 7 astetta. Palauttamalla lämpöä kalioperään, ei lämpötilaa kalliossa pystytä kasvattamaan, mutta kallioperän jäähtyminen voidaan välttää, samalla parannamme lämmityslaitteiston hyötysuhdetta ja kestävyyttä.

MV-Jäähdytys

Paljonko energiaremontista tulee haittaa asumiselle?

Lämmöntalteenottojärjestelmän toteutus kestää 2-3 kk. Prosessi on siitä kiitollinen, että se ei juurikaan vaikuta asukkaiden arkeen. Haittana voi olla satunnainen melu, ajoittaisia rajoitteita pihan tai parkkipaikan käytössä. Itse asumista ei työ juuri haittaa.

ꟷ Maalämpökaivojen poraamisen yhteydessä joudutaan tekemään suojaustoimenpiteitä, laitteisto asennuksen yhteydessä, käyttövesikatkot ovat muutaman tunnin mittaisia, kaukolämpölaitteiden uusinnan yhteydessä lämpimän käyttöveden katkos on hieman pidempi, kertoo Ari Seppä. Käytännössä tarjoamme pikemminkin asukkaille katseltavaa kuin haittaa, hän vitsailee.

Sähkö- ja vesikatkoista, ja muista asumiseen liittyvistä rajoituksista ilmoitetaan aina asukkaille hyvissä ajoin.

Miksi kannattaisi valita MV-Jäähdytys?

MV-Jäähdytys toteuttaa asennuksen käytännössä kokonaan itse, ilman aliurakoitsijoita. Omat asentajamme ovat erittäin kokeneita, alla pitkään toimineita. MVÄ-Jäähdytyksellä on oma LVI- ja sähkösuunnittelu. Oman suunnittelun lisäksi viranomaisluvat haetaan tilaajan lukuun. Näin hallitus ja isännöitsijä pääsevät mahdollisimman helpolla.

ꟷ Lämpökaivojen porauksessa, asbestipurkutöissä ja muissa vastaavissa luvanvaraisissa töissä, käytämme osaavia ammattilaisia, Seppä kertoo.

Yksi MV-Jäähdytyksen eduista on se, ettei yrityksellä ole mitään merkkisidonnaisuutta, vaan laitteet voidaan valita sen mukaan, mitkä katsotaan sopivan kohteeseen parhaiten.

MV-Jäähdytys tarjoaa myös huoltosopimuksen kohteisiin. Huoltosopimus on valinnanvarainen, mutta suositeltava, sillä toimiakseen tehokkaasti ja pitkään, laitteet kaipaavat asianmukaista huoltoa.

ꟷ Mv-Jäähdytyksellä on 24/7 päivystys, jolloin häiriötilanteissa apua on saatavana. Suunnittelemme, asennamme, huollamme, säädämme, korjaamme, ja olemme myös oikeasti tavoitettavissa. Jos huoltosopimista ei haluta, annamme tarvittavan koulutuksen taloyhtiön edustajille, Seppä lisää.

MV-Jäähdytys on toistaiseksi toteuttanut maalämpöratkaisuja lähinnä Pirkanmaalla, mutta tarjousta saa kysyä kauempaakin. Esimerkiksi PK-seudulla, Varsinais-Suomessa ja Hämeessä olevat kohteet ovat hyvinkin toteutettavissa.

Info

Info

Yleistä lämpöpumpuista

Lämpöpumppujärjestelmillä päästään 3-4 vuosi hyötysuhteeseen, lämmityskuluihin vaikuttava sähköenergian hinta vaikuttaa siis vain 25-33% kokonaislämmitysenergian hinnasta , pääosa energiasta saadaan hukkalämmöstä ja maalämpökaivoista, joihin sähkön hinta vaihtelut eivät vaikuta.

Esimerkiksi jos kohteessa kuluu perinteisillä lämmityslaitteilla lämmitykseen 100 000€ vuodessa ja energian hinta nousee 10%, kustannusten nousu on 10 000€.

Jos em. lämmitys tapahtuu suorasähköllä, nousu olisi 10 000€ vuodessa. Kun lämpöpumppulaitteisto tuottaa saman määrän energiaa se käyttää siihen 25-33% sähköä, vaikutus kustannuksiin olisi 2500-3300€ vuodessa.

Sähkön hinnan nousu ei vaikuta lämpökaivoista ja poistoilmasta saatavan energian hintaan, joka on ilmaista. On hyvä muistaa, että pääosa energiasta tulee käytännössä ilmaiseksi, kalliosta tai poistoilmasta. Mitä korkeammalle energiahinnat nousevat, sitä järkevämpiä lämpöpumppuratkaisut ovat.

Huolellisesti suunnitellut ja asennetut laitteistot kuolettavat sijoitetun investoinnin. Kun laiteet ovat elinkaarensa päässä, uusinnan tarpeessa, vain osa laitteista täytyy uusia. Esimerkiksi lämpökaivot, toimivat edelleen uusien laitteistojen kanssa.

MV-Jäähdytys
Energia
maalämpöpumppu
energiansäästö
energiaremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

MV-Jäähdytys
Viilennystä kerrostaloon kuumina kesinä – ratkaisuksi ilmalämpöpumppu
Lämpenevä ilmasto ja pitkät hellejaksot aiheuttavat tukalia hetkiä monissa kodeissa. Erityisesti kerrostaloissa saattaa huoneiston lämpötila olla läpi vuorokauden liian suuri. Tuulettaminenkaan ei tunnu auttavan. Kuumentumista voi hidastaa, mutta viilennys alkaa olla välttämätöntä.
20233_81196.jpg
Miksi taloyhtiönne kannattaisi uusia kaukolämpö­laitteisto nyt?
Kaukolämpölaitteisto kannattaa uusia kun sen käyttöikä on 20–25 vuoden välillä. Uusimisen ajoituksen kannalta merkittäviä seikkoja ovat ARAn vielä tämän vuoden loppuun tarjoama tukimahdollisuus ja matalalämpöisempään kaukolämpöön tapahtuva siirtyminen.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Mitkä maalämpöpumppujen yleisimmin kysytyt kysymykset?
Mitä maalämmön hankinta maksaa? Sopiiko maalämpö vanhaan taloon? Entä tarvitaanko viilennykseen erillinen ilmalämpöpumppu? Lue vastaukset kysymyksiin tästä jutusta.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
Ulkoyksikkö
Oletko hankkinut lämpöpumpun tai harkitsetko hankintaa? Osallistu kyselyyn ja voita 30 € lahjakortti!
Oletko hankkinut lämpöpumpun tai harkitsetko hankintaa? Miten haet / hait tietoa lämpöpumppuihin liittyen? Entä mitkä ovat tärkeimmät kriteerit lämpöpumppua valittaessa?Vastaa kyselyyn ja voit halutessasi osallistua 30€ S-ryhmän lahjakortin arvontaan! Lahjakortteja arvotaan 10 kappaletta.Vastaamiseen menee noin 2-3 minuuttia. Arvonnan osallistumisaikaa on 8.12.2023 asti. Arvonnan voittaja kontaktoidaan henkilökohtaisesti.
Henkilö punaisessa talvitakissa
Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton