• Etusivu
  • Osakas

Onko valokuitu paras nettiyhteys taloyhtiöön? Listasimme 10 kysymystä nopeasta nettiyhteydestä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.03.2023Päivitetty 14.04.2023
20233_81319.jpg

Taloyhtiöiden päättäjät saavat enenevissä määrin kyselyjä valokuidun hankkimisesta omaan yhtiöön. Onnistuuko valokuitu kerrostaloon tai rivitaloon? Miten se toimii? Onkohan meillä varaa? Selvitetään asiaa. Kysymyksiin vastaa Valokuitunen Oy:n taloyhtiömyynnistä vastaava Marko Leppiniemi.

Mistä tietää minkälainen nettiyhteys tai laajakaista kannattaa hankkia taloyhtiöön?

Jos verrataan valokuitua mobiiliyhteyteen eli mobiilitukiasemana toimivaan nettiin, valokuitu on tehokkaampi. Valokuitu on kuin taloyhtiön oma tukiasema, paitsi että mobiiliaseman yhteys jaetaan kaikkien lähistöllä asuvien kesken, valokuitua ei. Se on puhtaasti taloyhtiön omassa käytössä.

Mikä on valokuitu? Miten se toimii?

Valokuitu on ohut, puhdistetusta kvartsilasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla hyvin nopeasti. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tiedonsiirron tekniikkana ylivertaisen. Valokuitu johtaa dataa nopeammin kuin vanha, tuttu kupariverkko. Koko maailman tietoliikenne perustuu juuri valokuituverkkoihin.

Tarvitsemme nopean ja tehokkaan netin kerrostaloon. Onko valokuitu hyvä valinta?

Valokuidun myötä taloyhtiö saa täysin omaan käyttöönsä koko kuidun kapasiteetin, mikä riittää varmasti. Nettiyhteys on häiriötön, nopea ja viive on lähes olematon. Älylaitteet lisääntyvät jatkuvasti niin kodeissa kuin taloyhtiöiden kiinteistöhuollossakin, joten kaistaa tarvitaan varmasti tulevaisuudessakin.

Saako valokuidun myös rivitaloyhtiöön? Entä luhtitaloon? Kannattaako valokuitu hankkia pieneen taloyhtiöön?

Valokuituverkkoon kytkettyjen asuntojen ja taloyhtiöiden kiinnostus on kasvussa kaiken kokoisissa talouksissa. Valokuitua rakennetaan kysynnän mukaan pientaloalueille ja taajamiin, kaikenlaisiin taloyhtiöihin.

Mitä valokuidun rakentaminen vaatii taloyhtiöltä ja kuka voi päättää valokuidun rakentamisesta?

Ensin taloyhtiössä keskustellaan asiasta ja pyydetään tarjous. Sen jälkeen kuidun toimittaja on yhteydessä esimerkiksi hallituksen puheenjohtajaan tai isännöitsijään. Me Valokuitusella kartoitamme aina yhtiön kokonaistilanteen. Taloyhtiön hallitus käsittelee tarjouksen ja sen hyväksyy yhtiökokouksen määräenemmistö. Olemme koko projektin mielellämme mukana kokouksissa vastaamassa esille nouseviin kysymyksiin.

Info

Info

Taloyhtiövalokuidun ABC

  • Kapasiteetti riittää nyt ja tulevaisuudessa.
  • Valokuitu on ympäristöystävällinen tulevaisuuden valinta.
  • Kustannukset riippuvat kohteesta ja asukkaiden toiveista.
  • Omaan taloyhtiöön vedetty valokuitu on vain oman taloyhtiön käytössä, sitä ei jaeta muiden kanssa.
  • Valokuitukoti on valttia myyntimarkkinoilla. Valokuitu nostaa yleensä asunnon arvoa.
  • Lue lisää usein kysyttyjä kysymyksiä valokuidusta täältä

Voiko valokuidun saada mille tahansa alueelle?

Kun taloyhtiö on hyväksynyt tarjouksen, teemme Valokuitusella rakentamispäätöksen. Se edellyttää samalta alueelta tarpeeksi liittyjiä, jotta verkon rakentamiskustannukset pysyvät kohtuullisina kaikille. Tällä hetkellä rakennamme reilusti yli 85 prosenttia yhtiöistä ja asunnoista, joille olemme tehneet tarjouksen.

Jos alueella on jo Valokuitusen verkko, rakentamispäätöstä ei tarvitse odotella. Taloyhtiön osakkaat ja päättäjät pidetään ajan tasalla, miten hanke edistyy ja tiedotamme, kun palvelut ovat käytettävissä.

Kuka hoitaa kuidun vaatimat kaivaustyöt? Pitääkö piha myllätä valokuidun vetämisen tieltä?

Rakentaminen kiinteistössä alkaa kuituasentajan käynnillä. Suunnittelu- ja asennuskäynnillä katsotaan yhdessä, miten kuitu tuodaan tontille. Rakennamme valokuituliittymän käyttövalmiiksi. Hinta sisältää kaikki työt suunnittelusta kaivuun jälkitöihin. Mikäli tontilla on valmiita putkituksia, voidaan näitä hyödyntää valokuidun tuonnissa.

Paljonko valokuidun rakentaminen maksaa taloyhtiölle?

Rakennamme kuidun alueelle siinä vaiheessa, kun alueella on on riittävästi verkkoon liittyjiä. Siksi rakennuskustannukset eivät nouse korkeiksi yksittäiselle taloyhtiölle. Hintaan vaikuttavat muun muassa kiinteistötyyppi, huoneistojen lukumäärä, toteutustapa sekä valittu valokuitusopimus. Kulut veloitetaan osakkailta osana yhtiövastiketta eli kenellekään ei tule yhtä isoa kertaluontoista maksua.

Valokuitukaapelit johdetaan pientaloyhtiöissä eri asuntoihin yhteisestä jakokaapista.

Valokuitukaapelit johdetaan pientaloyhtiöissä eri asuntoihin yhteisestä jakokaapista.

Tarvitaanko asuntoihin valokuidun asentamisen jälkeen vielä erillinen nettiliittymä?

Laajakaistaliittymän toteutustapa riippuu taloyhtiön koosta ja tyypistä. Rivi- ja pientaloyhtiöissä valokuitu ja valokuitupäätelaite tuodaan suoraan huoneistoon ja asukas voi tilata haluamansa laajakaistapalvelun Valokuitusen avoimen verkon palveluntarjoajilta. Näin jokainen asukas voi valita itselleen juuri sopivan nettiliittymän ja vaihtaa sen tarjoajaa tai palvelusisältöä milloin tahansa.

Kerrostaloissa ja luhtitaloyhtiöissä valokuitu tuodaan yhtiön talojakamoon. Siitä yhteys jaetaan huoneistoon yhtiön olemassa olevaa sisäverkkoa pitkin. Huoneistojen netti- ja kaapeli-tv palvelut tarjoaa yhteistyökumppanimme Telia.

Pitääkö valokuitua päivittää, korjata tai huoltaa rakentamisen jälkeen?

Ei juurikaan. Valokuitu itsessään kestää käyttöä ainakin seuraavat 50 vuotta.

Kuluttaako valokuitu paljon energiaa? Kasvavatko sähkölaskut valokuidun asentamisen jälkeen?

Valokuitu on ympäristöystävällinen ja energiaa säästävä datansiirron tapa. Se kuluttaa sähköä satoja kertoja vähemmän kuin mobiilitiedonsiirto, mutta säästö ei näy yhtiön omissa sähkölaskuissa, vaan koko ict-alalla, joka on merkittävä kasvihuonepäästöjen lähde.

Valokuitu on vastuullinen valinta, sillä se on tiedonsiirtomuodoista kaikkein vähiten ympäristöä rasittava ratkaisu. Vaikka tulevaisuudessa teknologia kehittyisi miten päin vaan, valokuituyhteys takaa takkuamattoman netin.

Haluaisimme lisätietoa, miten lähteä liikkeelle valokuituprojektissa?

Valokuidusta ja sen hankkimisesta löytyy heti paljon tietoa Valokuitusen taloyhtiösivulta. Autamme mielellämme taloyhtiötänne kuidun mahdollisuuksien selvittämisessä. Osaamme osoitteen perusteella heti kertoa, onko alueellanne jo valokuituverkko tai onko sellainen rakenteilla sinne lähiaikoina. Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö, niin kerromme lisää. Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään.

Rakentaja.fi
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki ja lain uudistushanke
Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön vel-voitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiö-vastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osake ja osakekirja
Asunto-osakeyhtiössä osakkeita on oltava vähintään kolme. Jos osakkeelle on määrätty yhtiöjärjestyksessä nimellisarvo, tulee kunkin osakkeen nimellisarvon olla sama.Osakkeet tuottavat osakkeenomistajalle yhtäläiset oikeudet, jollei asunto-osakeyhtiölaista tai yhtiöjärjestyksen sisältämistä määräyksistä muuta johdu. Osakkeista on annettava osakekirja, joka lain nojalla on painettava hyväksytyssä painolaitoksessa.Monessa vanhemmassa osakeyhtiössä on olemassa osakekirjoja, joita ei ole painettu asunto-osakeyhtiölain tarkoittamassa turvapainossa. Tämä seikka ei tee osakekirjaa mitenkään mitättömäksi eikä sen uusimiseen ole myöskään lakiin perustuvaa velvoitetta.Osakekirja käsittää yhtiöjärjestyksen huoneisto- tai tilaselitelmässä mainitun huoneiston hallintaa koskevat kaikki osakkeet, joten osakekirja on osakeryhmäsidonnainen.Yhtiön perustamisvaiheessa osakekirja saadaan asettaa vain nimetylle henkilölle ja yhtiö voi luovuttaa sen vain osakeluetteloon merkitylle omistajalle. Osakekirjan luovuttaminen osakkeenomistajalle edellyttää, että osakkeenomistaja on maksanut osakkeesta täyden maksun ja että yhtiö tai osakepääoman korotus on rekisteröity.Taloyhtiön osakkeita luovutettaessa osakekirjaan tehdään yleensä siirto-merkintä, jolloin osakekirjan omistusketju on nähtävissä itse osakekirjassa.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakekirjan kuolettaminen
Jos osakekirja katoaa, se on kuoletettava. Kuolettamisesta päättää toimivaltainen käräjäoikeus sille tehtävästä hakemuksesta. Sen jälkeen, kun lainvoimainen osakekirjan kuolettamispäätös on tehty, korvaa päätös kadonneen osakekirjan. Tällaisessa tapauksessa on mahdollista, että taloyhtiön hallitus antaa kadonneista osakkeista uuden osakekirjan, mutta vasta em. päätöksen jälkeen. Kuoletus- ja uuden osakekirjan hankkimiskustannuksista vastaa käytännössä se osakkeenomistaja, jonka hallusta osakekirja on kadonnut.Osakekirjaan on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 8 §:n nojalla tehtävä merkintä siitä, että osakekirja on annettu kuoletetun osakekirjan sijaan.Osakekirjan allekirjoittaa yhtiön puolesta yhtiön hallitus. Allekirjoitukseen ei tarvita kaikkia yhtiön hallituksen jäseniä, vaan päätösvaltainen määrä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
Kysymys: Osakkaan itse korjaama kosteusvaurioOlemme aikeissa ostaa rivitalonpätkän (rv. 1980). Entinen asukas on itse jollain tavoin korjannut yläkerran kylpyhuoneen (peltinen) vesivahingon, huomasimme alakerran katossa kupruja jonka johdosta asia kävi ilmi. Asukkaalla oli ollut isännöitsijän lupa korjaukseen.
20236_82003.jpg
Kuka jättää vastikkeet maksamatta?
Taloyhtiössämme on osakas, jolla oli syksyllä maksamatta n. 6 kk vastikkeet. Onko minulla oikeus saada yhtiökokouksessa tietää, kuka tämä osakas on? Nyt en tiedä, paljonko rästiä on vielä jäljellä.Jos pyydän nähtäväkseni hallituksen kokouspöytäkirjat kahden vuoden ajalta, onko hallituksen puheenjohtajan suostuttava näyttämään ne?
20123_30045.jpg
Rakennusten energiamääräykset kiristyvät – oletko valmis?
Rakennusten uudet energiatehokkuusmääräykset ja -ohjeet tulevat voimaan 1.7.2012. Rakennuksen määräystenmukaisuuden varmistaminen ja osoittaminen edellyttää entistä yksityiskohtaisempaa energiatehokkuuden hallintaa ja suorituskyvyn osoittamista. Energiatehokkuuden edelläkävijöille on luvassa kilpailuetua kiristyvillä markkinoilla, sillä jatkossa mennään lähes nollaenergiatasolle.Ympäristöministeriön asetus rakennusten energiatehokkuudesta eli Suomen rakentamismääräyskokoelman osa D3 valmistui viime vuoden keväällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton