• Etusivu
  • Remontti

Putkiremonttia ei kannata lykätä koronan takia

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Uponor Suomi Oy
Julkaistu 01.07.2020Päivitetty 12.02.2021
20207_65690.jpg

Linjasaneerauksen hankesuunnittelun siirtämiseen ei ole syytä, vaikka koronapandemia on vielä ajankohtainen. Isot remontit sujuvat koronasta huolimatta ongelmitta ja taloyhtiön päätöksenteko onnistuu etäyhteyksien avulla.

Lahtelaisessa, 30 huoneiston taloyhtiössä, putkiremontin kriittisin vaihe osui aikaan, jolloin koko Suomi sulkeutui. Urakka käynnistyi helmikuun 2020 viimeisellä viikolla ja asuntoihin siirryttiin maaliskuun lopussa. Kaikkialla maassa oli hiljaista, mutta työt etenivät talossa normaaliin tapaan. Rakennustoimisto SPT Oy:n vastaava työnjohtaja Toni Kemppainen kertoo, että korona-ajan ja putkiremontin yhteen sattuminen ei säikäyttänyt taloyhtiön asukkaita tai muutoinkaan vaikeuttanut projektia. Riskiryhmäläisille tiedotettiin turvallisuussäännöistä hyvissä ajoin ja työalueet eristettiin huolella.

- Ainoastaan yksittäisissä italialaisissa laatoissa tietyn väristen tuotteiden toimitusajat hieman hidastuivat. Muuten emme ole kohdanneet työmaalla poikkeusaikana mitään erityistä mainittavaa, Kemppainen sanoo.

Hän muistuttaa, että perinteisessä putkiremontissa asukkaat pääsääntöisesti poistuvat huoneistoistaan saneerauksen ajaksi, oli koronaa tai ei. Työalueet ovat aina hyvin rajattuja, eikä asukkailla ole niille asiaa.

Vuotavista putkista iso lasku

Vaikka remontit sujuvat pandemiasta huolimatta lähes entiseen malliin, taloyhtiöissä saatetaan epävarmoina aikoina pohtia urakan aloittamista tavallista tarkemmin. Remonttien lykkäämispäätöksiin liittyy huolta taloudesta ja työn etenemisestä.

Uponorin hankekehityspäällikkö Perttu Havulehto kuitenkin muistuttaa, että pandemia ei käytännössä aseta minkäänlaisia esteitä projektin toteuttamiseen. Vaarallista sen sijaan on, että käyttöikänsä päähän tulleen putkiston kunnostamista siirretään koronan pelossa kuukausilla, jopa vuosilla eteenpäin. Sosiaali- ja terveysministeriön sekä ympäristöministeriön 14.4.2020 antaman ohjeistuksen mukaan ne korjaustyöt, joiden siirtäminen myöhemmäksi voi aiheuttaa lisävahinkoa tai haittaa, tuleekin tehdä välittömästi.

Tutkimusten mukaan suurin osa taloyhtiöistä aloittaa putkiremontin suunnittelun vasta siinä vaiheessa, kun putket jo vuotavat. Kun hankesuunnittelun käynnistämisestä varsinaisen remontin alkuun kestää noin 14 kuukautta, prosessin pysäyttäminen voi johtaa tilanteen merkittävään pahenemiseen. Talotekniikan kunnossapidon sivuuttaminen on kaukana järkevästä taloudellisesta ajattelusta.

- Jos monet taloyhtiöt siirtävät putkiremontin myöhempään ajankohtaan, tiedossa voi olla putkiston kunnon romahtamisen ohessa myös muita ongelmia. Patoutuneen korjaustarpeen jysähtäminen tiettyyn ajankohtaan tulevaisuudessa saattaa aiheuttaa painetta hintoihin, tuotteiden saatavuuteen ja toimitusaikoihin, Havulehto pohtii.

Yhtiökokouksen voi pitää etänä

Kevään aikana on pohdittu paljon, kannattaako taloyhtiön yhtiökokous siirtää vai järjestää kenties etäkokouksena. Perttu Havulehto suosittelee etäyhteyksien hyödyntämistä etenkin niissä taloyhtiöissä, joissa putkiremonttiin liittyvä päätöksenteko on nyt ajankohtaista. Etäkokoustaminen on edelleen suositeltavaa riskiryhmien suojelemiseksi, vaikka alkukesästä luovuttiin yli 10 henkilön kokoontumisrajoituksesta.

- Hankkeen suunnitteluvaihe ja päätöksenteko voidaan lähes kokonaisuudessaan viedä tehokkaasti eteenpäin ilman kasvokkaiskontakteja. Kuluneen kevään aikana lukuisissa taloyhtiöissä on tehty onnistuneesti päätöksiä etänä, Havulehto sanoo.

Ison väkijoukon kokoontumista ei vaadita edes silloin, kun urakoitsija käy tutustumassa kohteeseen ennen putkiremontin käynnistymistä. Jos kyseessä on perinteinen putkiremontti, asukkaat poistuvat kodeistaan joka tapauksessa urakan ajaksi. Kontaktien minimoiminen onkin mahdollista aina suunnitteluvaiheesta remontin loppuun saakka.

20206_65206.jpg

Pohditaanko taloyhtiössänne putkiremonttia?

Kuuntele Rakentaja.fi:n Kivijalka-podcastin tuore jakso, joka perehdyttää monipuolisesti linjasaneerauksen saloihin. Mukana keskustelussa Uponorin hankekehityspäällikkö Perttu Havulehto.

Tutustu myös Uponorin talotekniikkakasettiin, jonka avulla putkiremontti on mahdollista toteuttaa nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Uponor Suomi Oy
Remontti
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20163_45829.jpg
Uponor Decibel on hiljainen kiinteistöviemärijärjestelmä
Kiinteistöviemäröinniltä vaaditaan nykyisin pitkäikäisyyden, kustannustehokkuuden ja moitteettoman toiminnan lisäksi alhaista melutasoa. Helposti ja nopeasti asennettava Uponor Decibel on ääntä vaimentava, paineeton kiinteistöviemärijärjestelmä, joka soveltuu rakennuksen sisäpuoliseen viemäröintiin sekä uudis- että saneerauskohteissa.
20098_18437.jpg
Vaivaton putkiremontti vailla vertaa
Lähestyvä LVI-remontti harmaannuttaa hiuksia jokaisen taloyhtiön hallituksessa. Perinteisellä tavalla toteutettuna remontti kestää kauan ja vaikeuttaa asukkaiden elämää. Kaikki keinot nopeuttaa putkistoremonttia ovat siis erittäin tervetulleita.Kotimainen CEFO-LVIS-järjestelmä koostuu toisiinsa sopivista moduuleista ja elementeistä, joiden eri yhdistelmillä tuodaan huoneistoihin vedet, viemäröinnit, ilmanvaihto ja sähköt.Elementit voidaan asentaa lähelle käyttöpisteitä tai jopa WC- ja kylpyhuonetiloihin, jolloin vältytään pitkiltä vaakaputkituksilta. Sillä saavutetaan selvää säästöä. Säästöä syntyy myös siitä, että elementit ovat helppoja ja nopeita asentaa. Työmaalla tehtävän työn osuus on minimoitu. Elementit toimitetaan sopivan mittaisina. Myös elementteihin liittyvä, kannet, ääni- ja paloeristykset ja putkien lävistykset ovat elementeissä valmiina.Cefo-järjestelmän kehittäjä on järvenpääläinen putkiasennuselementtien suunnitteluun, valmistukseen ja asennuksiin erikoistunut yritys Cefo-Elementit Oy. – Meillä on vuosikymmenien kokemus LVI-alan suunnittelu- ja urakointitöistä. Cefo-elementit kehitettiinkin vastaamaan erityisesti korjausrakentamisen haasteisiin, toimitusjohtaja Sami Foudila kertoo.Oman asiantuntemuksen lisäksi elementtijärjestelmän suunnittelussa on käytetty hyväksi rakentajien kokemuksia ylipäätään, mikä on vaikuttanut erityisesti elementtien nopeaan ja helppoon asennukseen.
20099_18575.jpg
Uponorilta innovatiivinen RS-liitinjärjestelmä - vain 26 osalla satoja erilaisia liittimiä
Uponor RS -liitinjärjestelmässä voidaan 26 osasta koota käyttötarpeen mukaan kaikkiaan 300 erilaista liitintä. Uusi järjestelmä yksinkertaistaa asennustyötä, parantaa sen kustannustehokkuutta ja joustavuutta sekä nopeuttaa asennusta.Uponor-komposiittiputkissa käytettävä RS-liitinjärjestelmä kattaa putkikoot 63– 110 mm; pienin liitettävä haaraputkikoko on 25 mm.Uponor RS -liitinjärjestelmä (RS= Riser (nousujohto) System) vähentää asennusliikkeiden tarvetta varastoida ja kuljettaa työkohteissa lukuisia erilaisia liitinosia ja pienentää riskiä sopivien osien puuttumisesta aiheutuvista työkatkoksista.
20208_61077.jpg
Kiinteistön pumppaamot ovat strateginen huollon kohde
Jätevesi-, sadevesi- ja perusvesipumppaamojen katkeamaton toiminta on erittäin tärkeää kiinteistöissä, joissa ne vaaditaan. Tärkeä osa pumppaamojen ylläpitoa ovat vuosihuoltosopimukset. Säännöllisillä tarkastuksilla ja huolloilla varmistetaan pumppaamojen häiriötön toiminta ja pidennetään pumppaamon elinkaarta. Koska teidän pumppaamonne on viimeksi tarkastettu ja huollettu?
20189_54534.jpg
Ilmanvaihdolla saa energiansäästöä
Asunnon ilmanvaihto on tärkeä osa asumismukavuutta. Ilmanvaihto pitää huolta, että käytetty ilma ja asumisesta syntyvät käryt, kosteus ja epäpuhtaudet poistuvat sisäilmasta ja uutta raikasta ilmaa tulee vanhan tilalle. Ilmanvaihto pitää huolta myös talon rakenteista. Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on myös energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
3198_1054127016_201925125625.jpg
Uusissa kylpyhuoneissa kelpaa peseytyä
As Oy Rauduskoivun linjasaneeraus saatiin valmiiksi juuri ennen joulua 2018. Sekä asukkaat että urakoitsija olivat tyytyväisiä, kun saneeraus saatiin vietyä läpi suunnitellussa aikataulussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton