• Etusivu
  • Energia

Sähkön hinta kannustaa hybridilämmitykseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Lämmitystieto Oy
Julkaistu 05.04.2023
20234_81363.jpg

Kuvituskuva: Adobe Stock

Sähkön hinnan nousu on kääntänyt katseet hybridilämmittämiseen, jossa ei olla vain yhden energialähteen varassa. Rinnakkaislämmitys mahdollistaa käyttää kulloinkin edullisinta lämmitysenergiaa. Lisäksi sillä on myönteinen vaikutus niin huoltovarmuuden kuin ympäristön kuormittavuudenkin kannalta.

Otollisin ratkaisu on hybridimalli eli uusiutuvan lämmitysöljyn ja lämpöpumpun yhdistelmä. Kun öljylämmitysjärjestelmään yhdistetään lämpöpumppu, käytössä on molempien järjestelmien parhaat puolet. Hybridimallissa talon lämmitys hoituu leudommilla säillä lämpöpumpputekniikalla. Kun pakkaset kiristyvät, eikä pumpun teho enää riitä kattamaan energiatarvetta, voidaan turvautua öljylämmitykseen.

– Investointikustannukset ovat kohtuulliset ja päästöt matalat. Kun lämpöpumppua ei tarvitse mitoittaa kovimpien pakkasten energiatarpeen mukaan, riittää ratkaisuksi lämmitysjärjestelmään integroitava kevyempikin malli, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula sanoo.

Luotettava ja ekologinen hybridiratkaisu

Monissa kerrostaloissa on viime vuosina siirrytty kaukolämmöstä ja öljystä lämpöpumpputekniikkaan.

– Täystehoiseen maalämpöön siirtyminen on kallista, ja vaatii helposti toistakymmentä lämpökaivoa. Aina se ei ole edes mahdollista tonttien koon ja kaavamääräysten vuoksi. Hybridiratkaisu lisää turvallisuutta ja säästää alkuvaiheen investoinnissa helposti kuusinumeroisia summia. Esimerkiksi poistoilmalämpöpumpuilla voidaan ottaa iso osa hukkaenergiasta käyttöön kohtuukuluin, Hannula kertoo.

– Hybridissä öljylämmitys luo lämmitysjärjestelmään turvallisuutta. Vastaavan tehoinen sähkökattila vaatii julmat sulaketehot sekä kuluttaa kalleinta ja runsaspäästöisintä sähköä. Öljylämmitystä voidaan hyödyntää kylminä päivinä. Se takaa lämmön riittävyyden kaikissa olosuhteissa, Hannula lisää.

Koska sähkötuotanto painottuu leudommalla säällä vähäpäästöisiin ja päästöttömiin tuotantomenetelmiin, lämpöpumpulla saavutetaan niin taloudelliset kuin ympäristötavoitteetkin. Kun tähän yhdistetään uusiutuva lämmitysöljy, ollaan taloyhtiöissä iso harppaus lähempänä ekologista asumista.

Muutoksessa kannattaa olla tarkkana

Öljylämmitteisten talojen asukkaita ja taloyhtiöitä patistetaan siirtymään kaukolämpöön ja lämpöpumpputekniikkaan. Rahan ja hiilidioksidipäästöjen leikkaamisen näkökulmasta ratkaisu ei kuitenkaan ole paras mahdollinen. Jos toimivasta öljylämmitysjärjestelmästä luopuu kokonaan, voi vaihtoehtoratkaisujen korkea hinta yllättää, eikä säästöjä synny.

– Ilmavesilämpöpumppujen etu on kustannustehokkuus, mutta kylmä ulkoilma syö niiden hyötysuhdetta. Kun pakkanen nousee, pumpun antoteho putoaa. Esimerkiksi 10 kilowatin pumpun antoteho noin -15 °C:n pakkasilla vain 5 kilowattia. Nimellisteho on siis eri asia kuin todellinen antoteho. Vastaavasti maalämpöpumpun antoteho laskee, kun keruunesteen lämpötila putoaa. Siksi pumppujen rinnalla kannattaa olla vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä. Kustannustehokkain ja ympäristömyönteisin hybridimalli on ilmavesilämpöpumppu ja öljylämmitys uusiutuvalla lämmitysöljyllä, Hannula toteaa

Vaihto uusiutuvaan lämmitysöljyyn onnistuu helposti

Uusiutuvan lämmitysöljyn jakelu kattaa jo koko maan. Öljylämmityksen päästöt jäävät alhaisiksi, kun siirrytään fossiilisesta lämmitysöljystä kotimaisen uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön. Sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistetun uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön voi siirtyä teettämällä päivityksen polttimelle. Polttimen päivittäminen varmistaa edellytykset hyödyntää uusiutuvaa lämmitysöljyä, joka on uusi vaihtoehto fossiiliselle öljylle. Se toimii kuten fossiilinen öljy, mutta palaa kirkkaammalla liekillä. Siksi poltin on päivitettävä. Poltinpäivityksen saa tehdä vain öljylämmityspätevyyden omaava liike.

Suomen Lämmitystieto Oy
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201211_32983.jpg
Öljylämmitysjärjestelmän uusiminen kerrostaloon
Moderni öljylämmityskattila tuottaa lämpöä jopa 95 prosentin hyötysuhteellaUudet innovaatiot ovat vähentäneet ja vähentävät öljynkulutusta lämmityksessä. Öljypolttimia ja -kattiloita on kehitetty, jotta lämmitysöljy palaisi aiempaa tehokkaammin. Kun pienempi määrä lämmitysöljyä antaa enemmän energiaa, niin päästötkin vähenevät.Öljylämmitysjärjestelmät kuluttavat nyt öljyä jopa kolmanneksen vähemmän kuin ennen, ja nykytekniikan avulla saa jokaisesta lämmitysöljylitrasta enemmän tehoja irti. Jos öljylämmityskattila on yli 25-30 vuotta vanha, kannattaa harkita uuden kattilan hankintaa. Nykyaikaisen kattilan hyötysuhde on huomattavasti parempi. Uusi kattila ja poltin tuottavat öljystä lämpöä 95 prosentin hyötysuhteella.Lisätietoa öljylämmityksestä
20115_25944.jpg
Tehokas lämmitysjärjestelmä
Öljylämmityksen avulla kiinteistöstä on mahdollista saada energiatehokas, energiaa säästävä sekä ilmastotavoitteiden mukainen kun lämmitysjärjestelmä pidetään kunnossa sekä rinnalle otetaan käyttöön uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämpöä. Lämmitysöljyssä on myös kasvava bio-osuus ja vuoden 2011 alusta alkaen lämmityspolttoöljy on ollut täysin rikitöntä.
20124_30426.jpg
Uudet öljylämmityskattilat yli-ikäisten tilalle
Kesä on perinteisesti öljylämmityskattilaremonttien sesonkiaikaa. Nyt on korkea aika ryhtyä suunnittelemaan kattilaremonttia yhdessä ammattilaisten kanssa, jos kattila alkaa olla vaihtoiässä ja jos haluaa uuden kattilan paikalleen kesäkuukausina lämmityskauden päätyttyä.
20098_18339.jpg
Erillinen energiatodistus antaa taloyhtiölle päätösten perusteet
Taloyhtiö voi hankkia energiatodistuksen kahdella eri tavalla: joko taloyhtiön isännöitsijän (tai hallituksen puheenjohtajan) antamana tai auktorisoidun erillisen energiatodistuksen antajan toimesta. Vain auktorisoidun energiatodistuksen antajan tekemä energiatodistus antaa hyvän pohjan taloyhtiön päätöksen teolle ja investointilaskelmille ja siten ohjaa oikeisiin, energiatehokkuutta ja -luokkaa parantaviin toimenpiteisiin.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Asbestia asunnossa
Asunnossamme todettiin kosteusvaurio, joka on levinnyt viereiseen huoneeseen. Nyt remontin yhteydessä huoneen lattiamateriaalin alta on löytynyt asbestia. Yhtiö on poistattanut kostean alueen lattiasta, mutta jättänyt kuivana säästyneen osan lattiaa asbesteineen purkamatta. Yhtiö on palauttamassa puretun osan lattiaa uudella materiaalilla remonttia edeltävään tasoon. Kuinka tulisi toimia jäljelle jääneen lattian kanssa? Onko yhtiön velvollisuus poistaa havaittu asbesti lopusta lattiasta vai jääkö osakkaan vastuulle vaihdattaa loput lattiasta näin halutessaan?
20124_30621.jpg
Lattianalusmatot pitävät veden siellä missä kuuluukin
Universal-nystyrälevyUniversal-nystyrälevy pitää lattiarakenteet kuivina. Näin home ei pääse hiipimään rakenteisiin, ja huoneilma säilyy terveellisen puhtaana. Universal kestää raskaimmatkin huonekalut. Se vaimentaa tehokkaasti askelten ääniä puu-, parketti- ja laminaattilattioilla, ja tekee lattiasta miellyttävän joustavan. Universalia käytetään betonirakenteisissa puupäällysteisissä lattioissa. Sen avulla voidaan tarvittaessa järjestää tuuletus parketin ja lattiarakenteiden väliin. Universal on materiaaliltaan 0,5 mm paksua, lujaa ja ympäristöystävällistä polypropyleenimuovia. Levyssä on nystyröitä joiden ansiosta betonin ja lattiamateriaalin väliin jää 7 mm:n ilmatila. Järjestelmään kuuluvat saumanauhat, kulmalista ja tiivistysnauha. Universal on monikäyttöinen tuote ja erinomainen kosteuskatko etenkin maanvaraisten lattioiden parketinalusmateriaaliksi. Universal soveltuu minkä tahansa pintamateriaalin kanssa, kun väliin asennetaan tukeva lastulevy. Universalin avulla voidaan tarvittaessa järjestää tuuletus parketin ja lattiarakenteiden väliin jäävään ilmatilaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton