Taloyhtiön pihan talvikunnossapito
Kuka hoitaa tai kuka on vastuussa vahingoista?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
Talveen varautuminen
Kiinteistön alueen turvallisuus kuuluu kiinteistönomistajan vastuulle. On siis hänen tehtävänsä huolehtia siitä, että liukkaita kulkureittejä ei pihalla ole, eikä lumi ja jää muutenkaan piha-alueella häiritse asukkaiden elämää.
Kiinteistönomistajalla on korostunut huolellisuusvelvoite piha-alueen hoitoon. Tämä tarkoittaa, kun piha-alueella tapahtuu vahinko, on taloyhtiön (oikeuskäytännön perusteella) pystyttävä osoittamaan, että talvikunnossapito on hoidettu huolellisesti.
Useimmissa taloyhtiöissä talvikunnossapito on ulkoistettu jollekin huoltoyhtiölle. Erityisesti suurempien taloyhtiöiden on suositeltavaa ostaa talvikunnossapitoon liittyvät palvelut ulkopuolisilta ammattilaisilta.
Katolta putoava lumi on esimerkiksi merkittävä vaara talon vierustoilla kulkeville jalankulkijoille, varsinkin kaupungin keskustoissa sijaitsevissa kohteissa. Huolimatta huolellisesta isännöitsijästä tai aktiivisesta taloyhtiön hallituksesta, lumimassan hallitsematon putoaminen jalankulkijan niskaan on suuri riski.
Miten varmistua, että kaikki halutut tehtävät tulevat hoidettua? Taloyhtiön ulkoistaessa työn huoltoyhtiölle, tulee sopimukseen kirjata kaikki ne työtehtävät, jotka halutaan hoidettavan. Sopimukseen kannattaa kirjata muun muassa lumi- ja jäätilanteen tarkkailu sekä se, että tarvittavista varotoimenpiteistä huolehtii palveluntarjoaja.
Lue viikon kysymys: Piha-alueiden hiekoitusvastuu
Kuka huolehtii katualueesta?
Kenen huolehdittavaksi kuuluu kiinteistön edestä kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapito? Tässä tapauksessa vastuu riippuu hieman paikkakunnasta, kuuluuko vastuu kunnalle vai kiinteistönomistajalle. Toisinaan tilanne saattaa myös vaihdella saman kaupunginkin alueella. Mikäli taloyhtiö on vastuussa jalkakäytävästä, on sen huolehdittava, että kiinteistöhuollon kanssa solmittu sopimus kattaa myös tarvittavan talvikunnossapidon.
– Yleensä kiinteistönomistaja vastaa kiinteistön kohdalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta eli esimerkiksi lumitöistä ja hiekoituksesta. Joissakin paikoissa kaupunki on kuitenkin ottanut talvikunnossapidon omalle vastuulleen.Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo.
Lue myös viikon kysymys: Taloyhtiön vastuu oleskelu- ja leikkialueista talvella
Ohje
Varaudu kaikesta huolimatta
Huolimatta solmituista sopimuksista, kannattaa taloyhtiön myös itse aktiivisesti seurata pihan kuntoa ja olla valmiina huolehtimaan turvallisesta liikkumisesta. Nopeasti tapahtuvat säätilan muutokset, runsaat lumisateet ynnä muut voivat vaikuttaa huoltoyhtiöiden aikatauluihin ja näin viivästyttää normaaleissa olosuhteissa ajallaan tapahtuvia huoltotöitä.
Entä talkoot?
Talkootyönä tehtävä talvikunnossapito voidaan nähdä ratkaisuna lähinnä pienissä rivitalo- ja paritaloyhtiöissä. Näissä taloyhtiöissä on hyvä vuosittain kerrata periaatteet sekä vastuukysymykset.
Talkootyö on nimensä mukaisesti vapaaehtoista, eli taloyhtiön kannattaa huomioida, että talvikunnossapitoa koskevasta talkootyöstä kieltäytyvältä osakkaalta ei voida periä muita korkeampaa vastiketta, eikä hänen osuuttaan voida teettää ulkopuolisella urakoitsijalla siten, että siitä laskutettaisiin kyseistä osakasta.
Yhtiökokous on oikea paikka sopia ja päättää lumi- ja hiekoitustöiden talkoovoimin hoitamisesta, silloin osakkaat voivat osallistua itse asiasta päättämiseen. Tämä on myös hyvä hetki tarkastella, onko talkootyöhön todellista kiinnostusta. Osallistumishalukkuutta talkoisiin voidaan myös selvittää kirjallisilla sitoumuksilla.
Lue viikon kysymys: Lumityöt talkoilla
Lähde: Kiinteistöliitto