• Etusivu
  • Isännöitsijä

Case 6: Vanhan omakotitalon kaupasta voi tulla painajainen

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 01.04.2025
20214_70161.jpg

Kuvan talo ei liity tapaukseen. (Kuva: Pixabay)

Kyse on vuonna 1949 rakennetun vanhan, mutta peruskorjatun ja viehättävän omakotitalon kaupasta, jonka kauppahinta on ollut 297.000 euroa. Kiinteistöön kuuluu useita piharakennuksia ja viihtyisä puutarhatontti. Kaksi vuotta kaupanteon jälkeen ostaja myy kiinteistön edelleen alle puoleen hintaan, koska siinä on paljastunut vakavia virheitä.

Artikkeli perustuu Markus Talvion luentosarjaan ja on lyhennelmä suuremmasta kokonaisuudesta.

Kaupan purkamisen jälkeen ostaja vaatii omalta myyjältään vahingonkorvausta ja hinnanalennusta 147.000 euroa korkolain mukaisine tuottokorkoineen kolmelta vuodelta ja lisäksi viivästyskorkoja. Selvityskuluja vaaditaan 12.900 euroa korkolain mukaisine viivästyskorkoineen ja lisäksi vaaditaan vastapuolen asianajokuluja 28.000 euroa.

Asiassa on vaihdeltu kirjeitä avustajien kesken ja vastailtu reklamaatioihin, mutta sovintoneuvotteluja ei ole aloitettu, koska osapuolet ovat olleet niin kaukana näkemyksineen toisistaan. Myyjä on kiistänyt kaikki ostajan vaatimukset.

Osapuolet turhautuvat ja ostaja on nähnyt ainoaksi vaihtoehdoksi nostaa kanteen käräjäoikeudessa omaa myyjäänsä vastaan. Myyjä päättää vaihtaa avustajaansa.

Mille riita-asia kuulostaa juristin näkökulmasta?

Juristina juttu kuulostaa minusta sille, että käräjäoikeudessa asiaa käsitellään noin puolitoista vuotta ja sitten jos toinen osapuoli valittaa hovioikeuteen, käsitellään asiaa hovioikeudessa toiset puolitoista vuotta. Rahaa palaa ja unettomien öiden lukumäärää ei kukaan jaksa enää laskea puhumattakaan mielipahan ja stressin määrästä. Niin ja siitä, että koko ajan rahaa menee kaiken maailman asiantuntijalausuntoihin ja selvityksiin normaalien laskujen ja elämisen lisäksi. Rahaa ei jää mihinkään. Oikeusturvakuutus korvaa oikeudenkäyntikuluja 8.500 euroon saakka ja se määrä on jo käytetty, kertoo Markus Talvio, Jurinet Oy

Miten tällainen oikeusjuttu voisi päättyä?

  1. Ensinnäkin, kun juttu päättyy, on ostajan oikeudenkäyntikulut asianajopalkkioineen nousseet jo 65.000 euroon. Myyjän oikeudenkäyntikulut ovat 24.000 euroa.
  2. Toiseksi, juttu todennäköisesti päättyisi siten, että osa ostajan vaatimuksista hyväksytään ja osa hylätään. Myös osa myyjän vaatimuksista katsotaan perustelluiksi ja lopuksi tuomioistuin velvoittaakin myyjän suorittamaan ostajalle "vain" 63.000 euroa hinnanalennusta. Lisäksi myyjä velvoitetaan korvaamaan ostajan oikeudenkäyntikuluista korvauksena vain osa eli hovioikeuskäsittelyn jälkeen 26.000 euroa. Päälle tule korot.
  3. Ostaja joutuu itse maksamaan ison osan omista oikeudenkäyntikuluistaan.

Voisiko juttu päättyä toisin?

Tämä esimerkkitapaus päättyi toisin.

Juttu tuli minulle hoidettavaksi kun asia oli jo vireillä tuomioistuimessa. Myyjä halusi vaihtaa asianajajansa toiseen, ja halusi että toimistomme alkaa hoitaa asiaa. Myyjällä oli tässä vaiheessa kaksi viikkoa aikaa vastata haasteeseen, kertoo Talvio. Päätimme yhdessä myyjän kanssa, että emme vastaa haasteeseen vielä. Sen sijaan päätimme esittää vastapuolelle tuomioistuinsovittelua, vaikka myyjä piti sitä täysin turhana. Ostaja suostui siihen, että asiaa voidaan yhden päivän ajan sovitella käräjätuomarin johdolla. Ilmoitimme asiasta käräjäoikeuteen ja asia siirrettiin sovitteluun ns. normaalista prosessista.

Sovittelulle sopiva ajankohta saatiin järjestymään jo kuuden viikon päähän.

Käräjäoikeudessa sovitteluistunnossa asiaa puitiin koko päivä, mutta sovintoa ei syntynyt. Välillä päämiesten tunteet kuumenivat ja pidettiin useita taukojakin. Kuitenkin, osapuolen vaatimukset lähenivät toisiaan. Ostaja olisi ollut valmis sopimaan asian 100.000 eurolla ja myyjä lupautui maksamaan ostajalle 50.000 euroa. Molemmat maksaisivat kaikki kulunsa itse. Tämä ei riittänyt. Lähdettiin kotiin pettyneinä, vaikka sovittelijana toiminut käräjätuomari oli kokenut ja erinomainen sovittelun vetäjä.

Aina ei kannata luovuttaa.

Emme luovuttaneet. Painostimme vastapuolen asiamiestä keskustelemaan päämiehensä kanssa ja perustelimme omia näkemyksiämme. Kului viikko ja kaksi, kului kuukausi ja sitten ostajan asianajaja ilmoitti, että hänen päämiehensä olisi nyt valmis hyväksymään 50.000 euron kertasuorituksen. Se oli siinä. Asia oli sovittu, eikä käräjäoikeuteen tarvinnut enää palata, kertaa Talvio tapahtunutta.

<p data-block-key="fa8x1">Kuva: Pixabay</p>
Kuva: Pixabay

Sovinto

Mitä sovinto tarkoitti tässä tapauksessa osapuolille käytännössä, jos ratkaisua verrataan siihen, miten juttu olisi päättynyt hovioikeuskäsittelyn jälkeen kolme vuotta myöhemmin?

Ostaja sai myyjältä heti 50.000 euroa rahaa. Rahaa ei tarvinnut odottaa kolmea vuotta. Hän sain "vain" 13.000 euroa vähemmän kuin tuomiolla olisi saanut. Lisäksi ostaja säästi omissa asianajokuluissaan riihikuivaa rahaa 15.000 euroa. Ostaja siis jäi taloudellisesti 2.000 euroa parempaan lopputulokseen sopimalla asian kuin mihin hän pitkän riitelyn jälkeen olisi jäänyt.

Myös myyjä voitti. Hänen oikeudenkäyntikulunsa olivat huomattavasti pienemmät kuin ostajan. Ostajan kulut eivät edes suuresti kasvaneet, vaikka hän vaihtoi avustajaa, koska edes haasteeseen ei tarvinnut koskaan vastata kun asiaa ryhdyttiin heti sopimaan. Lisäksi myyjä joutui maksamaan ostajalle 13.000 euroa vähemmän kuin mitä hän tuomiossa olisi joutunut maksamaan.

Tämän konkreettisen esimerkin valossa on helppo todeta, ettei oikeudenkäynnit ja riitely yleensä kannata. Poikkeuksiakin toki on.

Yleensä asia kannattaa aina sopia, vaikka sopimus tuntuisi huonolle. Yleensä se ei ole huono. Epävarmuus poistuu kun asia sovitaan, ja jokainen voit itse vaikuttaa asiansa ratkaisussa. Jos sopua ei synny ja tuomioistuin ratkaisee asian, on tuomio tuomioistuimen käsitys asiasta. Se voi olla oikea tai väärä. Tuomioon ei enää itse voi vaikuttaa, ja siksi siihen yleensä aina vähintään toinen osapuoli onkin tyytymätön. Jokaisen kannattaa valita itselleen sellainen avustaja, joka haluaa toimia aidosti ratkaisukeskeisesti ja jolla on substanssiosaamista juuri sinun asiassasi.

Miten tehdään onnistuneet asuntokaupat? Entäs jos kaupat menevätkin pieleen, mitäs sitten tehdään?

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
laki
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kivijalka-podcast Jurinet
Kaikki mitä sinun täytyy tietää asunto­kaupasta - kuuntele podcast
Miten tehdään onnistuneet asuntokaupat? Entäs jos kaupat menevätkin pieleen, mitäs sitten tehdään? Kaikkien asuntokaupan osapuolien pitää ottaa selvää, minkälaista kohdetta ollaan myymässä ja ostamassa. Tiedonantovelvollisuudesta ja selonottovelvollisuudesta on jo laissa määrätty. Mutta miten sitä tulkitaan? Mitä sitten tapahtuu, kun asunnosta löytyykin virhe? Kuka korvaa ja mitä?Vaikka valtaosassa tapauksista asunnon ostaminen ja myyminen onnistuukin sujuvasti, kannattaa silti miettiä myös, millaisia riskejä kaupantekoon sisältyy ja miten niihin voi varautua etukäteen.Sisältö:(2:30) Mitä eroa on omakotitalon ja kerrostalo-osakkeen kaupassa?(4:13) Myyjän vastuu osakehuoneiston kaupassa(5:20) Virhe asuntokaupassa ja sen merkitys vastuukysymyksissä(8:29) Vastuuasiat omakotitalon kaupassa(10:50) Riskien minimointi asuntokaupassa(14:34) Kuntokartoituksen merkitys ongelmatilanteissa(18:09) Mikä on salainen virhe ja miksi sillä on merkitystä(25:00) Sovittujen asioiden dokumentointi on tärkeää(29:00) Miksi kiinteistönvälittäjän käyttäminen on ihan fiksu ratkaisu?(37:00) Onko asunnon ostaminen oikopolku ongelmiin?(43:17) Millaisia riitoja on uudiskohteissa?(45:32) Muista kriittinen ajattelu ja selvitä faktat(49:30) Kaiken nyt puhutun jälkeen on hyvä muistaa: valtaosa asuntokaupoista on onnistuneita(51:05) Varautua voi myös vakuutuksiin(Podcast on tallennettu 2021 vko 2)
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: parveke- ja hissiremontit
Jos olen ymmärtänyt oikein niin yksi uuden asunto-osakeyhtiölain tuomista muutoksista on, että kustannukset voidaan kohdistaa entistä tarkemmin osakkeen omistajille. Loppuvuodesta taloyhtiössä aloitetaan suunnittelemaan parvekeremonttia.Voidaanko uuden lain nojalla huoneistojen parvekkeiden maksuosuus kohdistaa näille ja yhteisten käytäväparvekkeiden osuudet kaikille osakkaille, kun puolella huoneistoista taloyhtiössä on oma parveke?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Putkivuodon kustannuksien jako?
Ostimme Joulukuussa asunnon josta löytyi kahden kk:n päästä kosteus ammeen alta, isännöistijä ehdotti että korjataan vaan ammeen kohta, mutta kukaan ei käy tekemään sitä, koska vedeneristykseen tulee saumakohta eikä sille voi antaa takuuta. Nyt kylppäri on betonipinnalla ja kaikki menee uusiksi. Mitä tämän remontin kustannuksista kuuluu meille?
20204_64128.jpg
Mökin ostajan oikeuspaketti
Kesämökkiin liittyy parhaimmillaan iloa ja lepoa, yhdessäoloa, puuhailua ja mielihyvää. Epäonnistunut kauppa voi johtaa unelmien romahtamiseen, pitkään painajaiseen ja riitaan. Mökkikauppa on kiinteistön kauppana tehtävä huolella. Unelmista huolimatta jalat maassa on selvitettävä todella huomattava joukko oikeusasioita ja tietoja. Jotta tietäisit, mitä olet ostamassa, lainhuutotodistuksesta, rasitustodistuksesta, kiinteistörekisteriotteesta ja rekisterikartasta saat jo perustietoja.
Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
20204_64130.jpg
Myyjän vastuu kiinteistön kaupan laatuvirheistä
Kiinteistön myyjän kannattaa olla realisti. Vaikka kiinteistöä myytäessä tuodaan kohteesta mielellään esille vain hyviä ja positiivisia puolia, virheiden ja puutteiden ilmoittaminen on myyjän vastuun kannalta olennaisen tärkeää. Virheet ja puutteet on myös syytä merkitä näkyviin kauppakirjaan tai sen liitteeseen, jotta ne on dokumentoitu. Suullisen keskustelun toteennäyttäminen on aina jälkeenpäin vaikeaa. Pelkkä perinteinen maininta siitä, että kiinteistö myydään siinä kunnossa kuin se on, ei ole riittävä. Vaikka kauppakirjassa olisi tällainen ehto, myyjä ei vapaudu vastuusta, jos ostaja ei ole voinut havaita virhettä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton