• Etusivu
 • Remontti

Järjestä taloyhtiön talkoot turvallisesti

Henkilönostimet lisäävät korkeanpaikan työskentelyn turvallisuutta huomattavasti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Janneniska Oy
Julkaistu 09.03.2023Päivitetty 03.04.2024
turvallisuutta-korkean-paika-töihin-janneniskan-henkilönostimilla-1920x1080

Kevättalkoot kokoavat yhteen taloyhtiön asukkaat hoitamaan yhteistä omaisuutta, vaikka useimmilla taloyhtiöillä onkin palkattu kiinteistönhuoltofirma hoitamassa taloyhtiön tarvitsemia palveluja. Talkoot tuovat kustannussäästöä, mutta usein ne ovat mukava tapa pitää yllä yhteishenkeä.

Silloin kun taloyhtiössä tehdään talkootöitä, on taloyhtiöllä syytä olla talkoovakuutus kunnossa. Kiinteistön talkoovakuutuksella korvataan talkootyön työn aikana aiheutuneet tapaturmat asunto-osakeyhtiön asukkaille. Jos talkoisiin osallistuvilla asunto-osakeyhtiön osakkailla on henkilökohtaisia vapaa-ajan tai täysajan tapaturmavakuutuksia, kattavat ne heille talkootöissä mahdollisesti sattuvat vahingot. Se antaa turvaa tapaturmaisesti aiheutuneiden ruumiinvammojen varalle esimerkiksi tikkailta putoaminen, joka on valitettavan yleistä ja helposti vältettävissä.

Varmista talkoolaisten turvallisuus

Haravoinnin ja yleisen siistimisen lisäksi talkoihin kuuluu usein pensasaitojen leikkaamista, puiden oksien katkomista ja kiinteistön kunnon kannalta olennaista rännien puhdistamista. On tärkeää, että taloyhtiöllä on talkoovakuutus, mutta vieläkin tärkeämpää olisi hankkia kunnon apuvälineet, joilla työ sujuu helposti ja huolettomasti.

Monet pienetkin asiat edellyttävät työskentelyä, jota ei voi tehdä maasta käsin. Tikkailla voidaan saada hieman ulottuvuutta lisää, mutta tikkailla työskentely ei ole suositeltavaa eikä turvallista. Työterveyslaitoksen mukaan tikkailla työskentelyssä on suuri tapaturmariski, ja niiden turvalliseen käyttöön tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Esimerkiksi A-tikkailta ei saa tehdä töitä, joissa vaaditaan suurta voiman käyttöä. Nojatikkaat ovat yleisimpiä tikastapaturmien aiheuttajia ja siksi niitä ei saa lainkaan käyttää esimerkiksi työmailla työalustana.

Talkoita järjestetään yleensä iltaisin ja viikonloppuisin, joten Janneniskan kalusto onkin vuokrattavissa arkipäivien lisäksi myös illaksi tai viikonlopuksi. Kun henkilönostin sitten päätetään vuokrata, kannattaa miettiä, mihin kaikkeen sitä voi hyödyntää. Esimerkiksi korkean pensasaidan leikkaaminen ei välttämättä edellytä nostimen käyttöä, mutta sen avulla päästään optimaaliseen työskentelykorkeuteen, työ helpottuu ja on miellyttävämpää tehdä.

Henkilönostimen käyttöön ei tarvita aikaisempaa kokemusta, sillä Janneniska antaa käytönopastuksen jokaiselle vuokraajalle, oli kyseessä yksityinen henkilö tai esimerkiksi kiinteistöhuolto.

Lue juttu, miten vantaalainen perheenäiti Heli Meriläinen yhdessä poikansa Eetun kanssa käytti henkilönostinta ensimmäistä kertaa ja miten he siitä selvisivät >>

Helppokäyttöinen henkilönostin

Henkilönostin on kätevä ja ulottuvuudeltaan erinomainen apu monissa korkealle pääsyä edellyttämissä töissä. Henkilöauton ajamiseen oikeuttavalla B-ajokortilla voi käyttää henkilönostinta, jolla voidaan saavuttaa jopa 29 metrin työskentelykorkeus.

Henkilönostinta ei tarvitse saada ajettua aivan työskentelypaikan viereen, sillä suurin sivu-ulottuma on noin 16 metriä. Autoa ei siis tarvitse ajaa esimerkiksi pihanurmikolle ja vaikeakulkuisilla paikoillakin pääsee usein riittävän lähelle henkilöautokorttia edellyttävällä henkilönostimella.

Pienempiäkin vaihtoehtoja tietysti löytyy, jos suuria sivuttaisulottuvuuksia ei tarvita.

20233_81108.jpg

Henkilönostimen turvallisuus

Oli nostolava-autossa tukijalkoja tai ei, nostimen käyttäjä pyytää aina lupaa nostimelta mennä tiettyyn pisteeseen. Kaikille nostimille on annettu raja-arvot ulottumien suhteen. Laitteisto mittaa koko ajan, miten ylhäällä se on ja paljonko on käytetty sivulle mittaa. Kun järjestelmä saavuttaa raja-arvon, se ei päästä nostokoria enää pidemmälle ja tämä tarkoittaa sitä, että laite on erittäin turvallinen käyttää, olkoon laitteessa tukijalat tai ei.

Opastusta löytyy runsaasti ja varmasti riittävästi: tekninen tuki toimii 24–7. Aina voi soittaa ja jokaisessa nostolava-auton korissa on myös QR-koodi, joka ohjaa suoraan opastusvideoon.

Teknisen ongelman ilmetessä soita tekniseen tukeen. Suurin osa tapauksista pystytään selvittämään puhelimitse, mutta jotkut saattavat vaatia myös käyntiä paikan päällä. Tärkeintä on muistaa äärimmäinen rauhallisuus. Kiire tuo ongelmia.

Info

Info

Esimerkki talkoiden tarkistuslistasta:

 • pihan haravointi
 • pensaiden ja puiden leikkaus
 • vaarallisten oksien karsiminen
 • vesikourujen ja syöksytorvien puhdistus
 • ulkovalaisinten tarkistus ja kunnostus
 • katon sekä lumiesteiden yleiskunnon tarkistaminen
 • kasvillisuusalueiden katteiden lisääminen
 • lasten leikkivälineiden kunnostus
 • jätekatoksen siivous ja huolto
 • aidan ja piharakennusten maalaus
 • polkupyörätelineiden puhdistus, oikaisu ja maalaus
 • autopaikkanumeroinnin tarkistukset ja korjaukset
 • postilaatikkorivistön kunnon ja nimilappujen tarkistus
 • yhteisten varastotilojen siivous
 • lapioiden, lumikolien, vesiletkujen ym. kunnon tarkistus
 • investointilistan laatiminen (työkalut, tarvikkeet)
20233_81114.jpg

Taloyhtiön huoltotöissä henkilönostin on tärkeä työväline

Taloyhtiön käyttöön voi vuokrata henkilönostimen suoraan Janneniskalta. Vuokraukseen sisältyy käyttöopastus. Tärkeää on löytää henkilönostimelle hyvä paikka. Auto pitää asemoida suoraan, jotta nostokoria voidaan käyttää. Tämän jälkeen laite tekee tasauksen automaattisesti ja käyttäjän vastuulle jää tarkastus, että laite on tasattu.

Ennen henkilönostimen mukaan ottamista, Janneniskalta annetaan kattava perehdytys laitteiden käyttöön.

Janneniskalta saa myös apua sopivan kaluston valintaan, kunhan tiedetään mitä kaikkea sillä on tarkoitus tehdä ja kuinka paljon tilaa ja etäisyyttä tarvitaan.

Mihin kaikkeen henkilönostinta tarvitaan?

Henkilönostimelle löytyy yllättävän usein tarvetta. Rännien puhdistus on hyvin tyypillinen työ, johon sitä käytetään. Pihavalaisimet ovat usein korkealla ja pylväsvalaisimet käytännössä edellyttävät aina henkilönostimen käyttöä, sillä työturvallisuuden takia tikapuiden käyttö ei ole tällöin mahdollista.

Led-lamppuja ja -valaisimia vaihdetaan paljon ihan energiansäästön takia. Vähän harvinaisempaa talkootöissä on lipputankojen nuppien tai narujen vaihdot. Lipputanko voidaan toki myös kaataa huolto- ja korjaustoimenpiteitä varten, mutta aina ei ole riittävästi tilaa kaatamista varten.

Ulkoventtiilien tarkistukset ja huollot tehdään myös pääsääntöisesti nostimen avulla.

Puiden karsinta ja myrsky- tai lumikuormavaurioiden korjaaminen edellyttää usein henkilönostimen käyttöä. Ahtaissa paikoissa myös puiden kaataminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta, mutta henkilönostimen avulla päästään turvallisesti riittävän ylös ja puu voidaan tällöin katkoa latvasta alkaen.

Oksien putoaminen tai puiden kaatuminen auton päälle korvataan yleensä auton kaskovakuutuksesta. Jos kuitenkin todetaan, että puu tai oksa on laho, voi vastuu olla myös taloyhtiön. Jotta koko tilanteelta vältytään, pysäköintialueen ja mahdollisesti ajoradan läheisyydessä olevien puiden kuntoa kannattaa tarkkailla ja vaarallisen näköiset oksat kannattaa karsia pois.

Info

Info

Janneniska vuokraa niin yksityisille kuin taloyhtiöille!

Jos sinulla tai taloyhtiölläsi on tarve henkilönostimelle ja haluatte ryhtyä töihin nopealla aikataululla, niin ole yhteydessä ja katsotaan sinun tarpeisiisi sopiva henkilönostin.

JN13 Nostolava-auto haastaviin nostopaikkoihin

Neliveto, jolla liikut ketterästi piha-alueella ja pääset hankalakulkuisiin paikkoihin. Erinomainen kiinteistön huoltotöissä.

 • Lipputangon narujen tarkistus
 • Korkeiden pensaiden leikkaus
 • Lamppujen vaihto

JN23 Pohjolan oloihin tehty

Pitkän ulottuman ansiosta nostin voi olla kauempana kohteesta.

 • Puiden leikkaukset ja oksien karsiminen
 • Rännien puhdistaminen
Janneniska Oy
Remontti
nostimet
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

nostolava-auto talon edessä ja mies nousemassa korin kanssa katolle
Kiinteistönhuolto tehostuu ja turvallisuus paranee nostolava-autojen avulla
Kiinteistönhuollossa korkealla tapahtuvaa työskentelyä löytyy runsain mitoin. On ikkunoiden pesua, rännien puhdistusta, katto- ja julkisivuhuoltoa, lipputankojen huollot, puiden ja pensaiden leikkausta tai lumenpudotusta sekä paljon muuta. Jopa joulu- tai kausivaloja joudutaan joskus asentamaan hyvinkin korkealle.Kaikki tämä pitäisi tehdä myös turvallisesti!Kiinteistöhuoltoyhtiöt ovat jatkuvasti etsimässä tapoja tehostaa toimintaansa ja samalla parantaa työturvallisuutta. Yksi ratkaisu saavuttaa nämä tavoitteet, on nostolava-autojen käyttö. Nostolava-autot tarjoavat monia etuja kiinteistöhuollon ammattilaisille, sekä yksityisille kuluttajille, jotka haluavat huoltaa ja remontoida omaa taloaan.
nostolava-auto vanhan tiilisen viljamakasiinin vieressä ja mies korkealla korissa
Nostolava-auto ensikertalaisen testissä: Nostolava-auton avulla turvallisesti korkeuksiin
Jouni Järvisen pihalla Kyröskoskella seisoi kaksi valtavaa ja kallistunutta pihakoivua. Etäämmällä odotti jyrkkä ja hauraskin sammaloitunut katto puhdistusta. Kahden päivän aikana Jouni onnistui ensikertalaisena kaatamaan nämä jättiläiset ja puhdistamaan vanhan kuivurin katon nostolava-auton avulla.
nostolava-auton kori korkealla katon tasalla ja mies pesee talon seinää painepesurilla
Nostolava-auto testissä: Hannu kokeili henkilönostinta julkisivupesuun
Jaala Hotelin omistaja Hannu Puhakka, oli pitkään vaivannut ongelma pohjoispuolen julkisivun likaisuuden kanssa. Kun hotelli avattiin matkailijoille, julkisivun siistiminen tuli entistäkin ajankohtaisemmaksi. Ongelmana oli kuitenkin puhdistettavat laatat, jotka sijaitsivat korkealla. Perinteiset siivousratkaisut vaikuttivat hankalilta, kunnes tarjoutui mahdollisuus testata Janneniska nostolava-autoa.
20237_82637.jpg
Aki testasi henkilö­nostinta: Ulottuva ja yllättävän ketterä
Katolle pitäisi päästä. Siihen tarvitaan turvavaljaat, turvalliset tikkaat tai peräti rakennustelineet, turvavarusteet, tuulettomat sääolosuhteet ja mitä muuta vielä. No ei nyt aivan näinkään. Helpommallakin pääsee.Omakotitalossa Turussa piti päästä katonpesuun, sadevesikourujen puhdistukseen ja lisäksi piti maalata räystäät sekä ikkunapellit. Tähän kaikkeen tarvittiin helppokäyttöinen ja näppärä tapa päästä korkealle turvallisesti. Niinpä Aki marssi Janneniskan Turun toimipisteelle katsomaan, löytyisikö apu ongelmaan sieltä.Sieltähän löytyi henkilönostin, mallia JN24!
20223_77482.jpg
Miten talo­yhtiö voi varautua veden ja sähköt katkaisevaan verkko­hyökkäykseen?
Väylä väärinkäytöksille on auki, kun kiinteistön hallinnan ja huollon laitteet on kytketty verkkoon. Digitalisaatio tarkoittaa aina myös kyberuhkaa, joka pätee kaikenkokoisissa ja -ikäisissä taloyhtiöissä. Isännöitsijän ja hallituksen on osattava varautua siihen, että ulkopuolinen voi verkon kautta aiheuttaa asukkaille merkittävän vahingon – katkaista sähköt tai vedentulon tai hajottaa laitteen ja saada aikaan tulipalon.Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on laatinut Kyberturvallisuus asuinkiinteistöissä -julkaisusarjan taloyhtiöpäättäjien käyttöön. Tutustuimme ensimmäiseen osaan ja listasimme, mitä jokaisen taloyhtiöpäättäjän pitää tietää kyberturvallisuudesta.
20209_66669.jpg
Arvoasunnon valaistusremontti onnistui monipuolisilla ledeillä
LedStore oli mukana valaistussuunnittelusta valaisinten hankintaan saakka Töölönlahden rannalla Helsingissä sijaitsevan arvoasunnon kokonaisremontissa. Valaisimina käytettiin monipuolisesti led-paneeleja, led-nauhaa, spotteja, seinävalaisimia ja korostusvalaistusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton