• Etusivu
  • LVI

Huoneistokohtainen ilmanvaihto kerrostaloon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 08.01.2024
OutInVario_1920x1080

Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).

Hyvän ilmanvaihtojärjestelmän tunnuspiirteitä

– Asunnon ilmanvaihtoa voidaan säätää huoneistokohtaisesti ja asumistilanteen mukaan.
– Ilmanvaihto mukautuu erilaisten perheiden ja asukkaiden asumistottumuksiin.
– Ilmanvaihtojärjestelmä on asukkaan helposti säädettävissä.
– Asuntokohtainen tulo/poistoilmakoje, jossa on lämmöntalteenotto (lämmityskaudella lämmöntalteenotto käyttää asunnosta poistuvan ilman lämpöä asuntoon sisään otettavan ilman lämmittämiseen), korvausilman lämmitys ja ulkoilman suodatus.
– Ilmanvaihtojärjestelmän äänitaso on hiljainen ja määräysten mukainen.
– Ilmanvaihtojärjestelmä on vähän energiaa kuluttava ja energiamääräysten mukainen.
– Ilmanvaihtojärjestelmä on helppo huoltaa ja puhdistaa.
– Ei asuntojen välisiä ääntä johtavia kanavayhteyksiä.

Omakotitalomainen ilmanvaihto kerrostaloon

Huoneistokohtaisessa (asuntokohtaisessa) ilmanvaihtoratkaisussa jokaiseen asuntoon sijoitetaan erillinen huoneistoon mitoitettu oma ilmanvaihtokone. Tästä syystä pitkiä tilaa vieviä kanavistoja ja erillistä ilmastointihuonetta ei tarvitse rakentaa. Myös ilmanvaihdon säätäminen ja äänitasojen hallinta on helpompi toteuttaa kaikkia tyydyttävällä tavalla huoneistokohtaisessa ilmanvaihtoratkaisussa.

Asuntokohtainen ilmanvaihto mahdollistaa myös asuntosaunan ilmanvaihdon tehostamisen asukkaan haluamaan aikaan. Suurimmassa osassa taloyhtiöitä on tänäkin päivänä talokohtainen ilmanvaihto, joka toimii tehostetusti tiettyinä vuorokauden aikoina: keskitetyssä ilmanvaihtojärjestelmässä ilmanvaihtoa tehostetaan oletettuina ruuanlaitto- ja peseytymisaikoina. Hajautettu asuntokohtainen ilmanvaihto toimii normaaliteholla jatkuvasti, mutta sitä pystytään ohjaamaan kunkin asukkaan omien tarpeiden mukaan. Näin taataan hyvät kylpemisolosuhteet ja saunatilojen kuivuminen saunomisen jälkeen. Ulkoilman ollessa hyvin kylmää tuloilmaa voidaan tarvittaessa lisälämmittää.

Kesällä tulee asuntoon saada mahdollisimman viileää ilmaa. Kaikissa Vallox-ilmanvaihtokoneissa on lämmöntalteenoton kesäaikainen ohitus sisäänrakennettuna. SE-malleissa automatiikka hoitaa siirtymisen talvikaudesta kesäajan ilmanvaihtoon.

<p data-block-key="yhfq4">Hyvän liesikuvun perusominaisuuksiin kuuluu helposti pestävä rasvasuodatin ja hyvä kärynsieppauskyky.</p>
Hyvän liesikuvun perusominaisuuksiin kuuluu helposti pestävä rasvasuodatin ja hyvä kärynsieppauskyky.
<p data-block-key="mwqn1">TSK Multi on erityisesti suunniteltu kerrostalon asuntokohtaiseen ilmanvaihtoon.</p>
TSK Multi on erityisesti suunniteltu kerrostalon asuntokohtaiseen ilmanvaihtoon.

Lämmöntalteenotto säästää

Raikas sisäilma saavutetaan erergiatehokkaasti, kun ilmanvaihto tehostetaan todellisen tarpeen mukaan, oikeaan aikaan: asukkaan elämänrytmi voi poiketa naapurista, jolloin tehostustarvekin on eri aikaan. Lisäksi energiatehokkuutta lisää poistoilman lämmöntalteenotto, jossa poistettavan ilman lämpö siirretään tuloilmaan. Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneissa on tehokas lämmöntalteenotto, joka toimii jopa 80 %:n hyötysuhteella. Kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet, jotka kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.

Keittiön kärynpoisto

<p data-block-key="wo31e">Uudet Vallox 096 SE ja Vallox 096 MC ovat lämmöntalteenoton hyötysuhteeltaan huippuluokkaa: Ne ottavat poistoilman lämmöstä talteen 75 % ja lämmittävät sillä sisälle tuotavaa ilmaa. Koneet sopivat pienen ja keskisuuren asunnon ilmanvaihtokoneiksi.</p>
Uudet Vallox 096 SE ja Vallox 096 MC ovat lämmöntalteenoton hyötysuhteeltaan huippuluokkaa: Ne ottavat poistoilman lämmöstä talteen 75 % ja lämmittävät sillä sisälle tuotavaa ilmaa. Koneet sopivat pienen ja keskisuuren asunnon ilmanvaihtokoneiksi.
<p data-block-key="hi9uf">Taipuisa Vallox Blue Sky on pieneen tilaan mahtuva, hygieeninen, sisäpuolelta sileäpintainen ilmanvaihtokanava.</p>
Taipuisa Vallox Blue Sky on pieneen tilaan mahtuva, hygieeninen, sisäpuolelta sileäpintainen ilmanvaihtokanava.

Ruoanlaiton rasvahöyryt poistetaan liesikuvulla. Liesikuvun ilmatilavuuden tulee olla suuri, jotta se imee tehokkaasti likaisen ilman ja ruoanlaiton käryt. Vallox-liesikuvuissa on metallinen, konepestävä, tehokas rasvasuodatin ja tehokkaat valot.

Tuloilman hienosuodatus

Ilmanvaihtokoneiden hienosuodatus (F7) varmistaa, että sisään tuotavassa ilmassa ei ole nimeksikään siitepölyä tai likahiukkasia. Vallox Oy tekee yhteistyötä Allergia- ja Astmaliiton kanssa kehittäessään lämmöntalteenottolaitteitaan.

Ilmanvaihdon automaattinen säätö

Vallox SE-sarjan koneisiin on saatavissa kosteus- ja hiilidioksidianturit. Ne mittaavat sisäilman laatua, ja kosteuden tai hiilidioksidipitoisuuden noustessa lisäävät ilmanvaihdon tehoa automaattisesti. Kun pitoisuudet ovat laskeneet riittävästi, anturi ilmoittaa asian ilmanvaihtokoneelle ja ilmanvaihto palaa normaalille tasolle.

Vallox Digit SED -ohjauskeskuksen perustana on helppokäyttöinen LCD-näyttöinen käyttövalikko, jonka avulla ilmanvaihdon säätö ja sen toiminnan seuraaminen on vaivatonta. Vallox SE -sarjan vakio-ominaisuuksiin kuuluu myös jäätymisenestoautomatiikka, takkakytkintoiminto, kesä- ja talviautomatiikan toimintalämpötilojen valinta sekä huoltomuistutin. Sisäilman hiilidioksidi- ja kosteuspitoisuuteen reagoiva automaattinen ohjaus mahdollistaa sen, että ilmanvaihto toimii aina suotuisimmalla tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin estetään turha ilmanvaihto ja sähkön kulutus.

Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä yksinkertaistaa ilmanvaihdon kanavoinnin - vaikka peruskorjauksessa

Vallox BlueSky on taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Asennuksen nopeus ja lähes olematon kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -putkesta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen.

Tulo- ja poistoilmat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai -äänenvaimentimen kautta Vallox BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan koko asuntoon. Liitokset tehdään nopeasti kätevillä pikaliitoksilla jakolaatikon ja venttiiliyhteen välille.

201311_37120.jpg

Vallox BlueSky on polyeteenistä valmistettu, tiivis ja hygieeninen (M1-puhtausluokka) ilmanvaihtoputki. Se on helppo puhdistaa jakolaatikon tai venttiilin kautta. Äänet eivät kantaudu kanaviston kautta huoneesta toiseen.

Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Se voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, alaslaskettuihin kattoihin, betonivaluun, väliseiniin ja koteloihin. Yläpohjan puhalluseristeessa kanavat eivät tarvitse lisälämmöneristystä.

20098_18408.jpg

Yhdelle Vallox BlueSky -putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s eli 30 m³/h. Tarvittaessa venttilistä suurempia ilmamääriä asennetaan rinnalle toinen putki.

Vallox BlueSky -järjestelmään kuuluu putkiston lisäksi tarvittavat ilmanjakolaatikot, venttiilien liitäntäosat asennustarvikkeineen ja osineen.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
energiankulutuslaskuri
Talojen korjaus tulevaisuudessa
Taloyhtiöiden valtaisa korjaustarve on kiistämätön fakta ja osaltaan on ihme, että tähän on vasta nyt herätty. Ensimmäisenä konkreettisena muutoksena kohti suunnitelmallisempaa kiinteistönpitoa tuli 5-vuotissuunnitelmat peruskorjaushankkeille. Seuraavana merkittävänä korjausrakentamisen uudistuksena ovat tulossa energiatehokkuusvaatimukset. Kuten kaikki uudistukset, myös nämä ovat aiheuttaneet paljon keskustelua. Ongelmana on toistaiseksi ollut laaja tulkinnanvaraisuus. Kuinka taloyhtiöt tulevaisuudessa korjataan ja kuka ottaa suunnannäyttäjän roolin.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton