• Etusivu
  • Remontti

Ikkuna- ja oviremontin toteuttaminen talvella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2025
202011_67637.jpg

Voiko taloyhtiön ikkuna- ja oviremontin toteuttaa myös talvella? Kyllä voi! Monesti kuvitellaan, että ikkuna- ja oviremontit tulisi suorittaa kesäaikaan. Ei kuitenkaan ole mitään erityistä syytä, ettei remonttia voisi suorittaa myös talviaikaan.

Ikkunoiden ja ovien vaihtamiseen talviaikana pätee likimain samat säännöt kuin kesäaikana. Sääoloissa kovat sateet tai myrskysää ovat este vaihtotyölle, niin kesällä kuin talvella. Luonnollisesti kuitenkin sydäntalven kovimmat paukkupakkaset, yli -20 astetta, ovat esteenä talviasennukselle. Pieni pakkanen ei kuitenkaan ole este ikkunoiden, parvekeovien- ja ulko-ovien vaihtotyölle. Yleensä suurimpana huolenaiheena talviasennuksien yhteydessä asukkailla on avoinna oleva ikkuna- tai oviaukko ja sen kautta huoneistoon tuleva pakkasilma. Käytännössä itse aukko ei kuitenkaan ole auki kuin noin 15–30 min, joka vastaa huoneiston tehokasta tuuletusta. Kun uusi ikkuna ja ovi on kiinnitetty sekä eristetty uretaanivaahdolla, tarjoaa se heti energiasäästöä lämmityskuluissa ja lisää asumismukavuutta poistamalla vedon tunnetta huoneistosta. Asennuksen viimeistelyssä, sisäpuolen listoitusten ja ulkopuolten pellityksien aikana, ikkuna-aukko on jo täysin suljettu ja eristetty, eli kylmä ulkoilma ei enää pääse sisälle huoneistoon

202011_67657.jpg

Talviasennuksen hyötyjä

Kun ikkunat ja ovet vaihdetaan talviaikaan, pystytään saamaan hyötyjä, joita kesällä tehtävät vaihtotyöt eivät suo.

Toimitusaika. Kesä on ikkunoiden ja ovien sesonkiaikaa, jolloin toimitusajat saattavat venyä pariinkin kuukauteen. Talvisin toimitusajat ovat pääsääntöisesti puolet vähemmän kesän toimitusajoista, eli noin yksi kuukausi.

Piha-alue vauriot. Talviaikaan pihamaat ovat yleensä jäässä ja lumen peitossa. Tällöin nurmikkoalueet eivät myöskään rasitu yhtä helposti nostimia käytettäessä tai siirrettäessä kuin kesäisin.

Asennuskapasiteetti. Samalla tavalla kuin itse ikkunatehdas, myös ammattitaitoiset ikkuna-asentajat ovat melkeinpä ylityöllistettyjä kesäaikaan. Talviaikaan on enemmän vapaata asennuskapasiteettia, eikä vaihtotyötä jouduta ammattitaitoisten asentajien puutteen vuoksi lykkäämään myöhemmäksi.

Remonttien päällekkäisyys. Ikkuna ja oviremontin yhteensovittaminen esimerkiksi julkisivuremontin kanssa voi olla haastavaa. Jos remontit tehdään eri aikaan, on molemmissa urakoissa työskentely helpompaa varastointitilan, työturvallisuuden, työmaatekniikoiden ja aikataulujen suhteen.

Työmaakosteus. Varsinkin syyssateiden aikaan esiintyy haitallista työmaakosteutta, joka voi imeytyä ulkona asennusta odottaviin tuotteisiin. Talven pakkaskeleillä ilman kosteus on yleensä niin alhainen, että työmaakosteutta ei juurikaan esiinny.

Hinta. Talviaikaan on monesti talvikampanjoita käynnissä, jolloin ikkunat ja ovet ovat edullisempi hankkia kuin kiireisimpään alkukesän sesonkiaikaan. Ikkuna- ja oviremonttia kannattaakin kysyä jo alkutalvesta talviasennushinnoin.

Ympärivuotista sisätila-asennusta

Koko vuoden ympäri ja erityisesti talviaikaa voidaan vaihtaa asuinhuoneistojen kerrostaso-ovia sekä yhteistilojen, kuten pyykkituvan ja varastotilojen sisäovia. Tässä työssä ei pakkasrajoilla ole väliä ja työtä voidaan tehdä sateisemmallakin säällä. Sisäovien vaihtotyö voidaan helposti yhdistää ikkunoiden ja ovien vaihdon kanssa tai toteuttaa omana remonttina.

Remontti
ikkunat
ovet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201712_51148.jpg
Miksi ikkunat ja ovet pitää tiivistää?
Asumismukavuus ja energiansäästö- siinä syyt. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuluvat ajan saatossa. Kun vetoa alkaa tuntua, niin asunnon aukkojen tiivisteet on syytä syynätä ikkunoiden pesun yhteydessä tai viiden vuoden välein.Aukkojen oikea tiivistäminen on tärkeää, sillä:Asumisviihtyvyys paranee, kun veto loppuu.Asunnon lämpötilaksi riittää 20°-21°C.Asianmukainen tuuletus, kun ilma ei tule hallitsemattomana ikkunoiden tai ovien koloista. Sisään tuleva ilma on venttiilien kautta.Tiivistys estää hyönteisten ja lian kulkeutumisen ikkunoiden väleihin.Melun estäminen.Ikkunoiden huollon tarve pienenee.Energiaa säästyy jopa 5-20 %.Tiivisteiden ikä vaihtelee. Ikkunoiden käyttöiän aikana tiivisteet voidaan joutua vaihtamaan kymmeniä kertoja. Tiivisteitä vaihdettaessa on syytä kiinnittää huomio tiivisteiden laatuun ja materiaaliin.
pesuhuoneen ja wc:n välinen ovi on huurrettu liukuovi
Sarana- ja liukuovet samasta paikasta
Enää ei tarvitse etsiä kääntyviä- ja liukuovia eri paikoista. Liune tarjoaa nyt laadukkaitten ja kotimaisten liukuovien lisäksi myös kääntyvien ovien malliston. Saat linjakkaan sisustuksen yhteneväisillä ovilla. Kotisi kaikki sisäovet samasta paikasta!Tilaa ilmaiset ovimallistoesitteet suoraan kotiisi.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niissä saisi olla vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiössä uusittiin lämmönvaihtimet, miten korjauskustannukset jaetaan?
Taloyhtiössä suoritettiin syksyllä, hallituksen esityksestä ja ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä ns. hätätyönä (kaukolämpöyhtiön vaatimuksesta) kaukolämmönvaihtajien uusinta. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa ei tehty päätöstä muunlaisesta kustannusten jaosta kuin yhtiöjärjestys määrää. Vanhat lämmönvaihtajat olivat talojen rakentamisen aikaiset 1970 asennetut. Uudet lämmönvaihtimet saatiin vaihdettua nopeaan tahtiin. Taloyhtiö koostuu kahdesta rivitalosta. Kummassakin talossa on omat lämmönjakolaitteet. A-talo koostuu viidestä asunnosta, ovat kaksikerros ratkaisuja. A-talon asunnot ovat suurempia, osakeiden määrät ovat 3 x 217 ja 2 x 197 osaketta. B-talon huoneistot ovat viisi yksikerrosratkaisua ja kooltaan pienempiä, 146 osaketta jokainen. Molempien talojen lämmönjakolaitteiden vaihtotyö laitteineen on samansummainen. (1/2Ax + 1/2Bx = ABx)Kysymys: Voiko tässä tapauksessa oikeudenmukaisuus -perusteella jakaa muuten, kuin tasan osakkeiden suhteessa? Voiko A-talon ja B-talon kustannukset eriyttää ja periä A-talon sekä B-talon osalta niin, että kumpikin talo vastaa oman talon lämmönvaihtajien uusinnasta? Jos kustannukset voidaan jakaa talojen kesken, mitä päätöksiä taloyhtiössä vaaditaan?
20212_68749.jpg
Miksi taloyhtiöidenkin kannattaa vaihtaa maalämpöön?
Maalämpö lämmitysmuotona on yleistynyt nopeasti myös taloyhtiöissä. Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön kannattaa eikä tuo usein lisäkuluja, koska maalämmöllä lämmittämisellä saaduilla säästöillä voidaan maksaa investoinnista aiheutuneita kuluja takaisin. Usein yhtiövastikettakaan ei siis tarvitse korottaa lämmitysremontin vuoksi. Maalämpö sopii niin rivitalon kuin kerrostalonkin lämmitysjärjestelmäksi.
20217_71698.jpg
Miten äänileikkuri toimii yhtiö­kokouksessa?
As. Oy, jossa on 12 asunhuoneistoa. Vuonna 2010 tehdyn yj:n mukaan yhteinen osakemäärä on 32, joista asunto 1:llä on 8 osaketta (puutaloyhtiössä yhdistetty asuntoja) ja asunnot 5 ja 6 on yhdistetty tämän yj:n aikana, hellä on 2+2 osaketta ja kaikilla muilla (10 kpl) on 2 osaketta/asunto. Itse omistan yhtiössä 6 kpl 2 osakkeen asuntoa.Oletetaan, että yhtiökokouksessa ovat kaikki osakkeet edustettuina ja suoritetaan asian päättämiseksi lippuäänestys ja käytetään äänileikkuria. Saan yhden osakkaan 2 osaketta puolelleni (paikalla tai valtakirjalla) kaikki muut osakkaat ovat erimieltä, tai itse olen erimieltä päätöksestä.Miten osakkeet jakautuvat päätöksessä ja miten lasketaan? Yhtiössä ollaan yleisesti sijoittaja osakasta vastaan, asiat pyritään tekemään edulliseksi talossa asuville.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton