• Etusivu
  • Energia

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli 2050-ilmastostrategian tueksi päivitetyistä skenaarioista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.11.2019Päivitetty 08.09.2023
201911_61138.jpg

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kuuli maanantaina VTT:tä ja Lukea pitkän aikavälin ilmastostrategian tueksi tehtävistä laskelmista.

Skenaariolaskelmat on tehty päivittämällä viime helmikuussa tehdyt PITKO- ja MALULU-selvitykset, jotka käsittelevät kasvihuonekaasujen päästökehitystä ja nielukehitystä vuoteen 2050. Laskelmat on päivitetty siten, että erilaisissa skenaarioissa hiilineutraaliustavoite 2035 on saavutettavissa. Lopullisia tuloksia hyödynnetään päästövähennystoimien valmistelussa sekä EU:lle toimitettavan kansallisen pitkän aikavälin vähäpäästöisyysstrategian (LTS) laadinnassa. Alustavia laskelmia esitellään myös 15.11. klo 12-15 järjestettävässä seminaarissa, joka on katsottavissa suorana verkossa osoitteessa https://www.mediaserver.fi/live/tem

Ministerityöryhmä käsitteli myös luonnosta Kansalliseksi energia- ja ilmastosuunnitelmaksi (NECP), joka on toimitettava Euroopan komissiolle vuoden loppuun mennessä. Kansallisten suunnitelmien avulla varmistetaan, että jäsenvaltiot saavuttavat vuodelle 2030 asetetut ilmasto- ja energiatavoitteet. Kansallinen NECP-luonnos lähtee lausuntokierrokselle marraskuun aikana.

Ministerityöryhmä sai katsauksen kestävän kehityksen verouudistuksen valmisteluun. Uudistus pitää sisällään liikenteen verotuksen ja energiaverotuksen uudistukset, kiertotalouden edistämisen verotuksella, kaivosveron sekä päästöihin perustuvan kulutusveron ja yritystukien karsimisen.

Ministerit keskustelivat myös hallituksen ilmastoiltakoulun (23.10.) jatkoaskelista. Hallitus järjestää alkuvuodesta ilmastokokouksen, jossa on määrä linjata tarvittavat lisätoimet hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi.

Lisätietoja:

Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, YM, p. 050 414 1682,
riikka.yliluoma@ym.fi

Ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän pääsihteeri Outi Honkatukia, YM, p. 029 525 0272, outi.honkatukia@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 11.11.2019

Energia
ympäristö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202112_74271.jpg
"Piiri" on Keravan puurakentamisen keihäänkärki
Keravan tulevalle Asuntomessualueelle nousee puukerrostalojen ryhmä, josta järjestetyn suunnittelukilpailun voittaja on valittu.
202010_66875.jpg
Rakennusala isossa roolissa kiertotaloudessa
World Circular Economy Forum (WCEF) järjestettiin kuluvalla viikolla neljättä kertaa. Tänä vuonna koronapandemia pakotti järjestäjät muuttamaan foorumin verkkotapahtumaksi, johon ilmoittautui yli 5000 osallistujaa lähes 140 maasta. Alun perin tapahtuma piti järjestää Kanadassa.
201910_60801.jpg
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja
Muutoksia esitetään muun muassa säännöksiin puurakennusten sisäpintojen suojaverhouksesta sekä laajojen kasvihuoneiden palo-osastoivista seinistä.
20218_71769.jpg
Betoni rakennusmateriaalina: Betonin uudet muodot - osa 2
Betoni muuttaa muotoaan siitä perinteisestä harmaasta sementin, kiven ja veden yhdistelmästä kohti monimuotoisempaa rakennusmateriaalia. Betonilla lienee tylsähkö, mutta tehokas ja turvallinen maine rakennusmateriaalina. Tehokkuus on ollut pitkään kilpailuvaltti, mutta ekologisuus ja edustavuus on vallannut alaa. Betonin kohdalla se tarkoittaa pienempää hiilijalanjälkeä, mutta myös painetta betonin muokkautuvuuteen rakennusmateriaalina. Katsahdamme tässä artikkelissa betonin uusiin muotoihin suunnittelussa vaikuttaviin betonin innovaatioihin ja ratkaisuihin.
Pyynikin Trikoon alue Tampere
Tiili kiertää entistä tehokkaammin
Purkutiilien käyttö uudisrakentamisessa on ollut haasteellista johtuen tuotteelle vaadittavasta CE-merkinnästä. Toukokuussa 2022 ympäristöministeriö kuitenkin linjasi, että valtaosalta uudelleenkäytettäviä rakennustuotteita ei ole tarkoituksenmukaista vaatia CE-merkintää, kunhan tuotteen kelpoisuus käyttökohteeseen on voitu osoittaa.
201111_28748.jpg
Asuinkerrostalon uusi identiteetti
As Oy Haukkamäentien kerrostalo Tuusulan Pähkinämäessä pilkistää harmaanakin kevätpäivänä koivujen välistä värikkäänä ja hyväntuulisena. Vuonna 1975 rakennettu nelikerroksinen asuintalo on juuri läpikäynyt täydellisen remontin, sekä sisä- että ulkopuoleltaLisää Steni-julkisivulevyistä...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton