• Etusivu
  • Talo

Kaukolämpö kehittyy – 5 ajatusta tulevaisuudesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.12.2021Päivitetty 12.10.2023
202112_73940.jpg

Kaukolämpö on vanha, tuttu ja varma lämmitysmuoto etenkin kerrostaloasujille kaupunkien keskustoissa. Ilmastotietoisuuden lisääntymisen myötä kaukolämmön tuottaminen on kehittynyt pois kivihiilestä ja uusia ratkaisuja on otettu käyttöön. Osa taloyhtiöistä saattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja. Koostimme ajatuksia, joita kannattaa pohtia ennen suuria muutoksia omassa taloyhtiössä.

1. Hintataso

Kaukolämpö on edelleen helppoa ja vakaata sekä koko ajan vihreämpää. Monissa kaupungeissa kaukolämpö onkin jo täysin hiilineutraalia. Kivihiilen käytön sanktiointi on nostanut hintoja varsinkin Helsingin seudulla, mikä on saanut taloyhtiöiden edustajia selvittämään muitakin lämmitysvaihtoehtoja. Kivihiilestä luopuminen on täysin selvää, mutta se ei tarkoita, että kaukolämmön hinta jäisi korkealle tasolle, vaikka se nyt sitä hetkellisesti olisikin. Lue lisää: HS artikkeli

2. Kaksisuuntaisuus

Tulevaisuudessa kaukolämpö muuttuu kaksisuuntaiseksi. On totuttu, että kaukolämpö tulee putkea pitkin aina asuntoihin tai muihin lämmitettäviin kohteisiin saakka. Tulevaisuudessa asukas voi kuitenkin toimia myös ylimääräisen kaukolämmön myyjänä tai tuottaa sitä itse. Kaupallisia tuotteita on vasta muutamia, usealla paikkakunnalla asiaa kehitetään ja pilotoidaan. Käytännössä se vaatii toimivan järjestelmän liiketoimintamalleineen, sopimuksineen ja hinnoitteluineen ennen isompaa kaupallistamista. Lue lisää: Energiateollisuus

3. Seuranta

Digitalisaatio tulee helpottamaan niin kaukolämmön seurantaa kuin myyntiäkin. Olemassaoleviin mittareihin lisätään digitalisaation myötä älyä ja näin saadaan tarkkoja raportteja kulutuksesta ja ylijäämälämmön myynnistä. Lue lisää: Energiateollisuus

4. Energiantuotanto

Kaukolämpö tarvitsee voimalaitoksessa jotain poltettavaa materiaalia. Koska kivihiili ja turve ovat poistumassa vaihtoehtojen luettelosta, biomassa ja erilaiset puujätteet ovat ottaneet suuremman sijan. Loputtomasti ei kuitenkaan poltettavaa voida kasvattaa polton aiheuttaman ilmastopäästön vuoksi. Siksi on kehitteillä erilaisia ratkaisuja kaukolämmön valmistukselle ilman minkään materiaalin polttamista. Voiko tulevaisuudessa kaukolämpöverkossa hyödyntää aurinko-, tuuli- tai maalämpöä? Tai kenties biokaasua? Kyllä voi. Näitä asioita kehitetään parhaillaan. Lue lisää: HögforsGST

5. Vaihtoehdot

Jos taloyhtiössä pohditaan vaihtoehtoja olemassa olevan kaukolämmön tilalle, kannattaa ehdottomasti pyytää asiantuntija-apua eri paikoista ja miettiä, mikä on omassa taloyhtiössä tärkeintä. Liikkeelle voi lähteä omasta energiayhtiöstä. Usein vastakkain ovat kustannustehokkuus sekä ilmastonäkökulma. Kuinka pitkän ajan uusi lämmitysratkaisu tarvitsee investoinnin kuolettamiseen? Mikäli ilmastonäkökulma vetää pidemmän korren, kannattaa ehdottomasti keskustella oman energiayhtiön kanssa käytössä olevan kaukolämmön päästöistä. Voi olla, että nykyinen kaukolämpö on jo täysin hiilineutraalia tai tulee olemaan lähivuosina. Katso lisää: Tampereen Sähkölaitoksen ja Ekokumppanien keskustelutilaisuus

Talo
automaatio
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202010_67290.jpg
YM: rakennusten teknisten järjestelmien energiatehokkuutta parantava asetus
Ympäristöministeriö on antanut asetuksen, jolla säädetään energiatehokkuuden vaatimukset rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmille, paikallisille sähköntuotantojärjestelmille sekä itsesäätyville laitteille. Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan vaatimukset tulevat sovellettaviksi 1.1.2021 alkaen uudisrakennuksissa, korjaus- ja muutostöissä sekä rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa.
20218_72041.jpg
Uutta ratkaisua sähköautonlataukseen uudisrakentamisessa
Sähköautojen yleistyessä sähköautojen kotilataaminen nousee tärkeäksi aiheeksi uudisrakentamisessa. ABB:n kokonaisratkaisu sähköautonlataukseen auttaa uudisrakentajia varautumaan sähköauton kotilataamiseen, vaikka sähköautoa ei heti hankittaisikaan. Ratkaisu mahdollistaen sekä dynaamisen kuormanhallinnan että älykkään, turvallisen ja luotettavan lataamisen kotona.
20209_66669.jpg
Arvoasunnon valaistusremontti onnistui monipuolisilla ledeillä
LedStore oli mukana valaistussuunnittelusta valaisinten hankintaan saakka Töölönlahden rannalla Helsingissä sijaitsevan arvoasunnon kokonaisremontissa. Valaisimina käytettiin monipuolisesti led-paneeleja, led-nauhaa, spotteja, seinävalaisimia ja korostusvalaistusta.
20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
20236_82391.jpg
Ihanan kotoisa ja älykäs asunto­messu­kohde Lilla Hygge - katso kuvat
Jos haet inspiraatiota tunnelmallisesta ja tummiakaan värejä pelkäämättömästä sisustuksesta, kurkista Loviisan asuntomessujen Lilla Hygge-kohteeseen. Lampelan perheelle valmistettu Dekotalon Lilla Hygge tarjoaa kaikkea tätä ja vähän enemmänkin. Talo on suunniteltu lapsiperheen arkeen, mutta ylellistä arjen luksusta ja älykästä järjestelmää unohtamatta.Talosta löytyy riittävästi tilaa lapsiperheen asua ja toimia yhdessä, mutta rakennusta ei silti ole tehty liian suureksi. Upean kodin huoneistoala on 159 m². Talossa on erityisesti kiinnitetty huomiota kauniisiin sekä käytännöllisiin yksityiskohtiin.
20118_27328.jpg
Valokate taipuu moneksi:
Icopalin Fastlock Uni -valokatetta on saatavana myös valmiina ovikatospakkauksina – joko alumiinisella tai puisella rungolla. Valmiissa Fastlock Canopy -ovikatospakkauksissa on mukana kaikki tarvittava ja pakkausten valokate on valmiiksi leikattu oikeaan mittaan. Valmiit ovikatospakkaukset ovat helppo tapa suojata esimerkiksi rivitaloyhtiön sisäänkäynnit yhtenäisellä, tyylikkäällä ilmeellä. Täydellinen asennusvalmis ovikatospaketti on kokonaisedullinen ratkaisu suojata sisäänkäynnit sateelta, lumelta sekä auringon UV-säteiltä. Valokatteet on helppo asentaa, mutta myös asennusapua on saatavana. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asennuksia suorittaa Rakennuslohja Oy (puh. 040 777 1130, sähköposti rakennuslohja@rakennuslohja.fi)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton