• Etusivu
  • Osakas

Miten remontti vaikuttaa kotivakuutukseen taloyhtiössä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.03.2022Päivitetty 07.04.2022
20223_77586.jpg

Taloyhtiöasujan hyvä huomioida remonttien vaikutus kotivakuutukseen. Kotivakuutus onkin hyvä päivittää ja tarkistaa tehtyjen remonttien jälkeen. Tässä artikkelissa käymme läpi mitkä tekijät vaikuttavat kotivakuutukseen remonttien osalta.

Rakennuksen pinta-ala on tärkeä hinnoittelutekijä kotivakuutuksessa. Jos pinta-ala muuttuu, niin muuttuu myös hintakin. Taloyhtiöasujalle on kuitenkin merkityksellisempää, kun taloyhtiössä on tehty esimerkiksi putki- tai kattoremontti.

Kattoremontti ei kuitenkaan vaikuta kotivakuutuksen määrään, koska rakennuksen pinta-ala ei muutu ja katon ikä tai pintamateriaali eivät ole hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä.

Putkiremontin osalta käyttövesiputkien tai lämmitysputkien uusiminen vaikuttaa kotivakuutukseen, koska putket vaihtuvat luotettavampiin ja näin ollen vakuutusyhtiön riskikin muuttuu.

Taloyhtiöasujan omat remontit ja parannukset

Taloyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö. Osakas voi kuitenkin tehdä asuntoon parannuksia, jotka eivät ole taloyhtiön vastuulla. Parannuksia voivat olla esimerkiksi keittiön uusiminen tai lattiamateriaalin vaihto.

On hyvä huomioida lisäksi, jos asunnon kiinteää sisustusta, kuten katto- tai seinäpinnotteita, on merkittävästi uusittu tai huonejakoa tai käyttötarkoitusta on muutettu. Kiinteä sisustus on yleensä vakuutettu jollain tietyllä summalla, jota on hyvä tarkistaa riittäväksi muutoksien ja uusimisien jälkeen.

Kotivakuutuksessa taloyhtiöasujan omat asunnon parannukset kannattaa siis huomioida ikään kuin lisänä kodin esineiden vakuutukselle. Näin vahingon sattuessa mittavat kodin remontit tulee kattavasti korvattua, kun kotivakuutuksen enimmäiskorvaussummat on tarkistettu remonttien jälkeen oikealle tasolle.

Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus
Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus

Kunnossapitovastuun vaikutus kotivakuutukseen

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sovittu tavanomaisesta poikkeava osakkaiden kunnossapitovastuu verrattuna tavanomaiseen asunto-osakeyhtiölain mukaiseen ei välttämättä vaikuta laajentavasti kotivakuutuksen korvauspiiriin.

Vakuutusehdoissa on eroja sen suhteen, kuuluvatko yhtiöjärjestyksessä sovitut vastuun laajennukset kiinteän sisustuksen vakuutukseen. Kotivakuutusta päivittäessä on siis hyvä tarkistaa myös kunnossapitovastuun vaikutukset, jotka voivat vaikuttaa vakuutuksen enimmäiskorvausmäärään.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Ovatko yhtiövastikkeet yhdenvertaiset ja oikein?
Taloyhtiössä on kahdenlaisia talleja; On lämpimät tallit ja kylmiä talleja. Onko oikein, että molemmilla on sama vastikekerroin, vai loukkaako se asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 10 §?Hallitus perustelee yhdenvertaisuutta sillä, että rakentajayhtiö on omistanut kaikki osakkeet yhtiöjärjestystä laatiessaan, joten yhdenvertaisuusperiaatetta ei ole loukattu.
20236_82063.jpg
Viikon kysymys: Voiko taloyhtiö pakottaa kunnossapitotöihin?
Olemme iäkäs eläkeläispariskunta. Omistamassamme rivitaloyhtiössä on tehty päätös, että jokaisen asukkaan pitää maalata ikkunoiden sisäpuitteet tai teettää työ ulkopuolisella maalarilla. Emme itse pysty maalaamaan sisäpuitteita eikä niissä mielestämme ole mitään korjattavaakaan.Voiko siis taloyhtiö/isännöitsijä pakottaa hankkimaan jonkun maalarin ja maksamaan tälle arviolta 1.400 -1.500 € maalaustyöstä? Ikkunapuitteissa ei siis ole mitään vikaa, vaan tämä perustuu hallituksen korjaussuunnitelmaan, jossa on lyhyesti maininta: osakas maalaa sisäosat. Mieheni on aikanaan ne maalannut, joten ihmettelemme suuresti, mikä oikeus taloyhtiöllä on puuttua tähän asiaan? Yhtiövastikkeen yhteydessä maksamme myös tietyn summan korjausrahastoon, joten onko taloyhtiöllä oikeus yhtäkkiä määrätä pienituloiset eläkeläiset maksamaan tuollaisen ison summan?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Olen jo tehnyt remontin, jota taloyhtiö suunnittelee - saanko vastikkeen alennuksen?
Taloyhtiössämme suunnitellaan putkiremonttia. Olen itse tehnyt saunan, kylpyhuoneen ja kodinhoitotilan remontin siten että tila purettiin kokonaan ja uusittiin, vaihdettiin lattiakaivojen paikkaa ja siirrettiin lämminvesivaraaja sekä lisättiin käsienpesuallas. Näiltä osin myös putket vaihdettiin. Miten suunnitellun putkiremontin osalta nämä pitäisi huomioida esim. kustannuksissa?
20235_81981.jpg
Viikon kysymys: Mitä tulisi huomioida asuntokaupan purussa?
Ostin yrityksen saneeraaman asunnon rivitaloyhtiöstä, joka on rakennettu 80-luvun alussa. Asunto saneerattiin "lattiasta kattoon" sisäpuolisesti, salaojat ja viemärit kuvattuna ja huuhdeltuna. Kysyin ennen ostoa, onko asunto valesokkeli, koska asuntoon noustaan porrasaskelman verran. Myyjä kertoi ettei asunto ole valesokkeli. Asunto on puurunkoinen tiiliverhoiltu talo maavaraisella betonilaatalla.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Voimmeko pyytää hyvitystä tekemättömistä lumitöistä?
Kiinteistöhuoltoyhtiön kanssa allekirjoitetussa huoltosopimuksessa on ehto, "mikäli jotkin huoltotehtävät jäävät tekemättä ja/tai poistuvat, oikeuttaa se niiltä osin palkkion hinnanalennukseen". Lunta ei viime talvikaudella ollut. Onko taloyhtiö oikeutettu saamaan tekemättömistä lumitöistä palvelumaksun alennuksen noilta osin vedoten em. sopimusehtoon? Voisiko tässä tilanteessa tulla kysymykseen sovittelu?
20213_68954.jpg
Aurinkosähkön hyödyntäminen taloyhtiöissä helpottuu
Aurinkopaneelien suosio taloyhtiöissä tulee kasvamaan seuraavien vuosien aikana. Aurinkosähkön houkuttelevuus kasvaa uuden asetusmuutoksen myötä, joka tuli voimaan 1.1.2021. Asetusmuutos mahdollistaa aurinkoenergian entistä kattavamman käytön taloyhtiössä. Aiemmin aurinkosähköä on voitu käyttää vain kiinteistön omaan sähköntarpeeseen, mutta nyt sitä voidaan hyödyntää myös asuntojen sähkönkulutuksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton