• Etusivu
  • Osakas

Miten remontti vaikuttaa kotivakuutukseen taloyhtiössä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2025
20223_77586.jpg

Taloyhtiöasujan hyvä huomioida remonttien vaikutus kotivakuutukseen. Kotivakuutus onkin hyvä päivittää ja tarkistaa tehtyjen remonttien jälkeen. Tässä artikkelissa käymme läpi mitkä tekijät vaikuttavat kotivakuutukseen remonttien osalta.

Rakennuksen pinta-ala on tärkeä hinnoittelutekijä kotivakuutuksessa. Jos pinta-ala muuttuu, niin muuttuu myös hintakin. Taloyhtiöasujalle on kuitenkin merkityksellisempää, kun taloyhtiössä on tehty esimerkiksi putki- tai kattoremontti.

Kattoremontti ei kuitenkaan vaikuta kotivakuutuksen määrään, koska rakennuksen pinta-ala ei muutu ja katon ikä tai pintamateriaali eivät ole hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä.

Putkiremontin osalta käyttövesiputkien tai lämmitysputkien uusiminen vaikuttaa kotivakuutukseen, koska putket vaihtuvat luotettavampiin ja näin ollen vakuutusyhtiön riskikin muuttuu.

Taloyhtiöasujan omat remontit ja parannukset

Taloyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö. Osakas voi kuitenkin tehdä asuntoon parannuksia, jotka eivät ole taloyhtiön vastuulla. Parannuksia voivat olla esimerkiksi keittiön uusiminen tai lattiamateriaalin vaihto.

On hyvä huomioida lisäksi, jos asunnon kiinteää sisustusta, kuten katto- tai seinäpinnotteita, on merkittävästi uusittu tai huonejakoa tai käyttötarkoitusta on muutettu. Kiinteä sisustus on yleensä vakuutettu jollain tietyllä summalla, jota on hyvä tarkistaa riittäväksi muutoksien ja uusimisien jälkeen.

Kotivakuutuksessa taloyhtiöasujan omat asunnon parannukset kannattaa siis huomioida ikään kuin lisänä kodin esineiden vakuutukselle. Näin vahingon sattuessa mittavat kodin remontit tulee kattavasti korvattua, kun kotivakuutuksen enimmäiskorvaussummat on tarkistettu remonttien jälkeen oikealle tasolle.

<p data-block-key="i49sm">Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus</p>
Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus

Kunnossapitovastuun vaikutus kotivakuutukseen

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sovittu tavanomaisesta poikkeava osakkaiden kunnossapitovastuu verrattuna tavanomaiseen asunto-osakeyhtiölain mukaiseen ei välttämättä vaikuta laajentavasti kotivakuutuksen korvauspiiriin.

Vakuutusehdoissa on eroja sen suhteen, kuuluvatko yhtiöjärjestyksessä sovitut vastuun laajennukset kiinteän sisustuksen vakuutukseen. Kotivakuutusta päivittäessä on siis hyvä tarkistaa myös kunnossapitovastuun vaikutukset, jotka voivat vaikuttaa vakuutuksen enimmäiskorvausmäärään.

Osakas
koti
katto
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20224_77708.jpg
Maailman ensimmäiset merien muoviroskasta valmistetut sähkökalusteet
Olet varmasti nähnyt videoita somessa verkkoihin jääneistä merieläimistä. Surullista! Joka vuosi kalastusaluksilta katoaa noin 25 000 kalastusverkkoa tai niitä poistetaan käytöstä kulumisen takia. Tästä määrästä syntyy vuosittain noin 164 000 tonnia muovijätettä meriin (World Animal Protection). Kiertotaloudesta kiinnostuneet ottavat varmasti avosylin vastaan esimerkiksi näistä haamuverkoista ja muuten läjitykseen päätyvästä kalaverkkojätteestä tehdyt uusiotuotteet.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
20212_68443.jpg
Lattialaatoissa on nyt kokoa - katso kuvat!
Lattiaa peittävät nyt suuret tai kuusikulmaiset laatat. Suuret laatat ovat jo kokoa 60x60 cm tai 60x120 cm ja vielä tästä suurempiakin löytyy. Suuret laatat ovat löytäneet tiensä jopa pesutiloihin linjalattiakaivojen yleistyttyä. Keittiössä laatoilla leikitellään värien ja laatoitusmallien kanssa.
201811_55398.jpg
Hormien kunnostus takaa turvallisuuden
Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. On hyvä muistaa, että piiput eivät ole koskaan ikuisia, ja vanha piippu saattaakin olla vakava turvallisuusriski. Kannattaakin pyytää aika ajoin nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Itse piipun kunnostus kannattaa jättää aina ammattilaisen huoleksi.
20225_78316.jpg
Miten korkeaksi talo­yhtiössä saa aidan kasvattaa?
Voiko kaavoitetulla yksikerroksisella alueella kasvattaa korkeita puita tai rakentaa naapurirakennuksia varjostavia aitoja, rakennelmia? Mikä on maksimikorkeus?Varjostukset häiritsevät, estävät aurinkovarjojen automaattikäytön. Lisäksi suuret puut roskaavat talojen välisen kadun ja aiheuttavat liukastumisvaaran.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton