• Etusivu
  • Remontti

Ovatko taloyhtiösi kattoturvatuotteet valmiina talven?

Milloin vaaditaan lumiesteet? Mihin turvaköyden saa katolla kiinnittää?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.10.2024
202111_73449.jpg

Mitä suuremmaksi kasvaa kattojen lumikuorma, sitä vilkkaammaksi käy myös keskustelu lumenpudotuksesta sekä sen turvallisuudesta ja tarpeellisuudesta ylipäätään. Lumenpudotuksessa, kuten kaikissa muissakin katolla tehtävissä huoltotöissä tulee varmistaa, että katolta löytyvät asianmukaiset kiinnityspisteet turvaköysille. Harjakattoisissa taloyhtiöissä raskas lumikuorma laittaa myös lumiesteet testiin. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä.

Monessa taloyhtiössä on varmasti vielä muistissa runsaslumisten talvien lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet kiinteistön katon ja pihan huoltotöille. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Katolta tulee myös löytyä lainmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet, jotka mahdollistavat turvallisen lumenpudotuksen.

Lumikuorma asettaa haasteensa taloyhtiön katolle

Nykyisissä asuinkiinteistöissä kattorakenteet on laskettu kestämään lumen paino, joten sen takia lumien pudotus ei ole välttämätöntä. Sen sijaan huoli putoavan lumen ja jään aiheuttamista vahingoista varsinkin kaupunkikiinteistössä on hyvinkin aiheellinen.

Taloyhtiö on viime kädessä vastuussa, jos lunta putoaa katolta ohikulkijoiden tai omaisuuden päälle. Lumikuorman keventäminen voi olla aiheellista myös, jos lumi kinostuu epätasaisesti esim. jiirikohtiin tai katon läpivientien ym. rakenteiden kohdalle.

Jotta lumenpudotus ja muut taloyhtiön katon huoltotoimet voidaan tehdä turvallisesti, on katolta löydyttävä rakennusmääräysten mukaiset turvaköyden kiinnityspisteet. Kiinnitysrakenteina voivat toimia vaakakiskot, vaijerijärjestelmät, kattopollarit sekä luokka 2 mukaiset kattosillat ja lapetikkaat. Kattoturvallisuudesta vastaava Marko Puumalainen muistuttaa, että rakennusmääräykset koskevat myös vanhoja kiinteistöjä.

Milloin katolle vaaditaan lumiesteet?

Lumiesteet suojaavat vaaratilanteilta, joita katolta putoava lumi ja jää saattavat aiheuttaa ihmisille ja omaisuudelle. Lumieste suojaa lisäksi katolla sijaitsevia rakenteita, kuten sadevesikouruja, läpivientejä ja lapetikkaita. Liukkaalla kattopinnoitteella lumiesteet asennetaan loivemmalle kuin karkeapinnoitteisella katolla, mutta lähtökohtaisesti lumieste tarvitaan, kun katon kaltevuus on 1:8 tai jyrkempi.

Lumiesteet suositellaan asennettavaksi aina koko katon lappeen mitalle. Lyhyemmät esteet suojaavat heikommin ja kuormittavat lisäksi katon rakenteita. Tällöin koko lappeen mittaisen lumikuorman paine kohdistuu vain pienelle pätkälle lumiestettä, mikä voi vaurioittaa katon rakenteita tai itse lumiestettä. Myös lumen tippuminen lappeelta toiselle tulee aina estää.

– Valitettavan usein vanhempien taloyhtiöiden kattoturvassa on puutteita nimenomaan kiinnityspisteiden osalta. Se hankaloittaa ja saattaa jopa estää tarpeelliset katon huoltotyöt. Myös Aluehallintovirasto on kiinnittänyt huomiota putoamistapaturmien lisääntymiseen ja aloitti syksyllä 2020 kolmivuotisen valvontahankkeen. Tarkastuksia kohdistetaan tilapäisluontoisiin töihin, kuten lumenpudotukseen, joihin liittyy työntekijöiden putoamisvaaraa, kertoo Puumalainen.

Puumalainen on huolissaan myös taloyhtiöiden riittämättömistä lumiesteistä. Varsinkin Etelä-Suomessa viime vuosien vähälumiset talvet ovat saaneet unohtamaan niiden tarpeellisuuden. Jos lumiesteet ovat liian lyhyet, huonosti kiinnitetyt tai muutoin puutteelliset, ne saattavat tulla rytisten alas lumikuorman kera. Marko korostaa, että laadukkaat lumiesteet voivat tarkoittaa myös huomattavaa säästöä, kun kalliilta lumenpudotuksilta vältytään.

Info

Info

Kattoturvallisuuden tarkastuslista:

  • Yli 9 metriä korkeassa kiinteistössä on oltava kiinnitysrakenteet turvaköysiä varten.
  • Kiinnitysrakenteina voivat toimia vaakakiskot, vaijerijärjestelmät, kattopollarit ja vastapainopollarit.
  • Luokka 2 mukaiset kattosillat ja kattotikkaat voivat toimia myös kiinnityspisteinä. Yli 2-kerroksisissa rakennuksissa kattosiltojen ja lapetikkaiden on oltava LK2 mukaisia.
  • Kiinnityspisteet on tarkistettava vuosittain.

Katolle tarvitaan turvaköyden kiinnityspisteet

Ennen talven tuloa kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön katolta löytyvät asianmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet. Silloin lumenpudotus ja muut katon huoltotoimet onnistuvat turvallisesti. Kattosiltojen, kattotikkaiden ja -portaiden tulee täyttävät luokan 2 vaatimukset, jolloin niitä voidaan käyttää turvaköyden kiinnityspisteinä.

Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20143_38185.jpg
Minkä aluskatteen katollesi valitset?
Vesi sataa sisään asti? Kunnon aluskate varmistaa katon toimivuuden!Aluskatteeksi ei kannata valita mitä tahansa. Oikein valittu aluskate suojaa katon rakenteet tehokkaasti kosteudelta ja varmistaa kattokokonaisuuden vedenpitävyyden. Kokonaisuuteen nähden pienellä rahallisella panostuksella katto saa reilusti lisää käyttöikää!Aluskate on tärkeä osa katon rakennetta. Käyttämällä laadukasta aluskatetta varmistetaan rakenteen toimivuus koko varsinaisen katemateriaalin käyttöiän ajan. Icopalin tuotevalikoimassa on useita erilaisia aluskatteita erilaisiin käyttökohteisiin. Aluskatteen valintaan vaikuttavat mm. varsinaisen vesikatteen materiaali sekä katon rakenne ja kaltevuus.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20163_45773.jpg
Osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoaan huolellisesti
Osakkeenomistajalla on osakeomistuksen perusteella oikeus hallita taloyhtiön omistamaa osakehuoneistoa. Osakkeenomistajalle huoneisto on oma koti, arjen tärkein paikka, jossa asutaan ja levätään työpäivän jälkeen. Varsinaisen asumisen lisäksi osakkeenomistajan on muistettava myös hoitaa osakehuoneistoa huolellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aktiivista ja tietoista huoneiston kunnon seurantaa.
20236_82145.jpg
Virhe isännöitsijäntodistuksessa?
Ostimme asunto-osakkeen talosta jossa oli putkiremontti käynnissä ja noin neljännes remontista oli tehty. Isännöitsijäntodistuksessa todettiin, että tulevan asuntomme osalta putkiremontti maksaa noin 11 000 euroa.Nyt, kun koko remontti on valmis ja kustannukset on jaettu osakkeille, on asuntomme osuus remontista noin 23 000 euroa.Mikä on isännöitsijän vastuu siitä, että maksoimme noin 12 000 euroa "liikaa" ostaessamme asunnon luottaen isännöitsijäntodistukseen?
mies avaa tyhjän kukkaron ja pöydällä näkyy kannettava tietokone sekä laskelmia paperilla
Onko taloyhtiössä asukkaiden välit tulehtuneet?
Asuuko naapurissa painajainen? Päättääkö isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja kaikesta? Miten saada välit naapurin kanssa kuntoon? Tällaiseen tilanteeseen on voitava puuttua, mutta miten?Me olemme Jurinetissa nyt kehittäneet taloyhtiöille Suomessa täysin uuden sovintomenettelyn.Sovintomenettely tarkoittaa sitä, että ensin kartoitamme mistä taloyhtiössä riidellään. Sen jälkeen juristimme voivat tulla paikan päälle ja kertoa, miten asiat tulisi lain mukaan ratkaista. Kun kaikilla on tiedossa puitteet, joiden sisällä voidaan neuvotella, on helpompi päästä sovinnolliseen ratkaisuun.Juristeillamme on kokemusta sovittelutoiminnasta laajemminkin. Tämä menettely on varmasti kustannustehokkain tapa saada sopu aikaan taloyhtiöissä ja sen jälkeen yhtiössä voidaan taas keskittyä olennaisempiin asioihin. Palvelumme edullisuus varmasti yllättää sinut.
201710_50517.jpg
Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon hyödyt
Taloyhtiön asukkaat pitävät ilmanvaihtoa miellyttävänä, kun se on huomaamaton ja mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Asuntokohtainen ilmanvaihdon säätömahdollisuus tarkoittaa myös kustannussäästöjä.Samankokoisessa kerros- tai rivitaloasunnossa voi asukkaiden määrä vaihdella paljonkin niin pysyvästi kuin vuorokauden tai vuodenajankin mukaan. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa asuntokohtaisesti hyvinkin erilaisia tarpeita kulloisenkin henkilökuormituksen mukaan. Keskitetyn ilmanvaihdon haasteena onkin ihmisten yhä yksilöllisempi elämänrytmi. Huoneistokohtainen, parhaimmassa tapauksessa kosteus- ja hiilidioksidianturein varustettu ilmanvaihto taas pystyy vastaamaan asukkaiden vaihteleviin tarpeisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton