• Etusivu
  • Remontti

Onko taloyhtiön katto valmiina talveen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 05.11.2021Päivitetty 24.01.2022
202111_73449.jpg

Monessa taloyhtiössä on varmasti vielä muistissa viime talven runsas lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet kiinteistön katon ja pihan huoltotöille. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Katolta tulee myös löytyä lainmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet, jotka mahdollistavat turvallisen lumenpudotuksen.

Milloin katolle vaaditaan lumiesteet?

Lumiesteet suojaavat vaaratilanteilta, joita katolta putoava lumi ja jää saattavat aiheuttaa ihmisille ja omaisuudelle. Lumieste suojaa lisäksi katolla sijaitsevia rakenteita, kuten sadevesikouruja, läpivientejä ja lapetikkaita. Liukkaalla kattopinnoitteella lumiesteet asennetaan loivemmalle kuin karkeapinnoitteisella katolla, mutta lähtökohtaisesti lumieste tarvitaan, kun katon kaltevuus on 1:8 tai jyrkempi.

Lumiesteet suositellaan asennettavaksi aina koko katon lappeen mitalle. Lyhyemmät esteet suojaavat heikommin ja kuormittavat lisäksi katon rakenteita. Tällöin koko lappeen mittaisen lumikuorman paine kohdistuu vain pienelle pätkälle lumiestettä, mikä voi vaurioittaa katon rakenteita tai itse lumiestettä. Myös lumen tippuminen lappeelta toiselle tulee aina estää.

Varma-lumieste on markkinoiden turvallisin

Vesivekin Varma-lumieste tarjoaa parhaan mahdollisen suojan putoavalta lumelta ja jäältä. Muista lumiestemalleista poiketen Varman saa asennettua lähelle katteen pintaa, jolloin lumi- ja jäälautat eivät pääse valumaan esteen ali. Tämä on tärkeää erityisesti saumakatoilla, joissa lumiesteen alareuna saattaa jäädä jopa 10 cm irti katteen pinnasta. Varsinkin keväisin on suuri riski, että muodostuvat jäälautat humahtavat maahan lumiesteen ali sulamisvesien liukastamalta katteelta.

Vesivekin Varma-lumieste on markkinoiden turvallisin.
Vesivekin Varma-lumieste on markkinoiden turvallisin.
Info

Info

Kattoturvallisuuden tarkastuslista:

  • Yli 9 metriä korkeassa kiinteistössä on oltava kiinnitysrakenteet turvaköysiä varten.
  • Kiinnitysrakenteina voivat toimia vaakakiskot, vaijerijärjestelmät, kattopollarit ja vastapainopollarit.
  • Luokka 2 mukaiset kattosillat ja kattotikkaat voivat toimia myös kiinnityspisteinä. Yli 2-kerroksisissa rakennuksissa kattosiltojen ja lapetikkaiden on oltava LK2 mukaisia.
  • Kiinnityspisteet on tarkistettava vuosittain.

Toinen huomattava etu Varmassa on, että kiinnikkeensä ansiosta se pystytään asentamaan muista malleista poiketen aivan räystään reunalle. Näin katon etuosaan ei jää suojaamatonta kaistaletta. Varman 180 mm korkea ritilämäinen rakenne pysäyttää muita malleja tehokkaammin myös yli ja läpi tulevat lumimassat. Varma-lumiestettä saa myös 120-millisenä, jos korkeampi profiili vaikuttaa liian massiiviselta esimerkiksi matalaan omakotitaloon.

Varma-lumiestettä suositellaan käytettäväksi taajama-alueilla korkeissa rakennuksissa sekä kouluissa ja päiväkodeissa, joissa vaaditaan erityistä suojaa. Varma sopii kaikille katto- ja katetyypeille, mutta erityisesti saumakattoisissa kohteissa Varma on turvallisin ratkaisu.

Lue tamperelaisen taloyhtiön kokemukset Varma-lumiesteestä

Katolle tarvitaan turvaköyden kiinnityspisteet

Ennen talven tuloa kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön katolta löytyvät asianmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet. Silloin lumenpudotus ja muut katon huoltotoimet onnistuvat turvallisesti. Vesivekin kattosillat, kattotikkaat ja -portaat täyttävät luokan 2 vaatimukset, eli niitä voidaan käyttää turvaköyden kiinnityspisteinä.

202111_73451.jpg
Info

Info

Tilaa veloitukseton kattoturvaraportti!

Jos et ole varma, missä kunnossa taloyhtiösi kattoturvallisuus on, tilaa Vesivekin veloitukseton kattoturvakatselmus ja -raportti. Kuvallisesta raportista käy selkeästi ilmi kattoturvan nykykunto ja mahdolliset korjaustarpeet.

Vesivek Oy
Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
Vaihtoruuvi katolle
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton