• Etusivu
  • Remontti

RIL Suunnitteluopas rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.06.2014
20142_38135.jpg

Jo ennen varsinaista rakennusprojektia tulee miettiä, miten ja millä toimenpiteillä tuleva rakennus säilyy rakenteiltaan kuivana. Jotta rakennus säilyy hyvässä kunnossa, on huolehdittava rakennuspohjan tehokkaasta kuivatuksesta sekä kosteuseristyksestä, lisäksi on huomioitava rakennuksen korkeusaseman valinta.

Mitä rakennuspohjan kuivatus pitää sisällään?

Mikäli maapohjassa olevaa kosteutta ei poisteta, saattaa vesi päästä siirtymään rakenteisiin ja sitä myöden myös vaurioittaa niitä. Yksi pahimmista tilanteista on silloin, kun lattiasieni pääsee kehittymään rakenteisiin. Yksinkertaisesti kuivatuksella pyritään katkaisemaan pohjaveden kapillaarinen nousu sekä pohja- ja vajovesien kerääntyminen rakennuspohjaan. Rakenteiden kuivana pitämisen lisäksi tulee nykyisin huolehtia myös radonsuojauksesta. Radonia esiintyy eniten kallio- ja harjualueilla, tämä ei kuitenkaan poissulje muita maaperiä.

Ohjeet rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen

Suomen Rakennusinsinöörien Liiton julkaisema RIL 126-2009 tarjoaa selkeät ohjeet, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kun suunnitellaan rakennuspohjan sekä tonttialueen kuivatusta. Ohjeeseen on otettu omana uutena osionaan radonsuojausta koskevat asiat rakennuspohjan kuivatukseen liittyvältä osaltaan. RIL 126-2009 on tiivis tietopaketti, joka havainnollistaa muiden muassa salaojien sijaintia leikkauskuvin erilaisten perustustapojen yhteydessä.

Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Jäsentukun kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20227_79075.jpg
Onko vastuu huoneisto­kohtaisista jäähdytys­laitteista taloyhtiöllä?
Rivitaloyhtiössä, joka valmistui 2019, ovat uudiskohteen ostajat kohteen rakentamisvaiheessa (ennen huoneiston luovutusta) päättäneet hankkia huoneistoihinsa erilaisia jäähdytysratkaisuja (seinäasennettava tai kattoasennuksena rakenteisiin tehty ilmalämpöpumppu).Eli jäähdytyslaitteen jokainen huoneisto on valinnut omien tarpeittensa mukaan ja urakoitsija on toteuttanut ne. Kustannukset ovat vaikuttaneet tietysti huoneiston ostohintaan.Osakkaalla on ollut lisäksi mahdollisuus jättää asentamatta koko jäähdytys. Kaikki jäähdytyslaitteet on suunnitellut ja asentanut urakoitsija.Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa poikkeavasta vastuunjaosta. Kumpi vastaa näiden yhtiön toimesta asennettujen "erilaisten" ilmalämpöpumppujen huollosta ja korjauksesta, osakas vai yhtiö? Jos joku yhtiön osakas on halunnut jälkikäteen, huoneiston luovutuksen jälkeen asentaa jäähdytyksen, kuka vastaa tämän laitteen huollosta ja korjauksesta?Jos taloyhtiö on valvonut em. jälkikäteen asennetun ilmalämpöpumpun asennustyön, vaikuttaako se vastuunjakoon? Jos em. jälkikäteen tehty asennus aiheuttaa ongelmia (vesivahinko) esimerkiksi yhtiön vastuulla oleville huoneistojen rakenteille, kuka vastaa korjauksesta?
202110_72885.jpg
Voiko kunnossapito­vastuun alaiset korjaukset siirtää osakkaalle?
Meillä on neljän huoneiston as-oy. Taloyhtiössä asunto1 teki noin 10 vuotta sitten kylpyhuoneremontin yhteydessä lattialämmityksen itse omasta tahdostaan, vaikka oli toimiva lattialämmitys. Asunto 2:ssa tehtiin kylpyhuoneremontti tänä vuonna, jossa lattia piti piikata auki kosteusvaurion ja laatan halkeamisen takia. Nyt Asunto 1 vaatii, että hänelle hyvitetään hänen itse tekemänsä työ lattialämmityksestä, tai että Asunto 2:n lattialämmitys kuuluvat osakkaan itsensä maksettavaksi.Asunto 1 teki itse myös työnjohdolliset työt ja on vaatinut, että muutkaan asunnot eivät saa näitä laskuttaa taloyhtiöltä. Hän teki itse myös sähkötyöt, kun on sen alan ihmisiä. Muut emme voi tai osaa tehdä vastaavia töitä itse. Voiko hän (asunto 1) vaatia, että niitä ei voi teettää ja maksattaa taloyhtiöllä?
49_P_136760_1.jpg
Oletko taloyhtiötietäjä? Tee testi!
Taloyhtiöissä törmää monenlaiseen visaiseen kysymykseen. Toisiin löytyy vastaus helpostikin, toiset taas vaativat taloyhtiöammattilaisen tai lakimiehen apua. Miten hyvin sinä olet perillä taloyhtiön hoitoon liittyvistä asioista? Jos olet lukenut Omataloyhtiö.fi:n viikon kysymys -palstaa, saatat olla hyvinkin perillä vastauksista seuraavan testin kysymyksiin.
201911_61048.jpg
Case 2: Ennakointi riitojen välttämisessä
Artikkeli perustuu Markus Talvion luentosarjaan ja on lyhennelmä isosta kokonaisuudesta.
20124_30606.jpg
Perustus kuuluu olla kuiva - ja radon maaperässä
Maaperän kosteus, sulamisvedet ja sadevesi ovat esimerkkejä kosteudesta, jolle sokkeli on jatkuvasti alttiina. Siksi on tärkeää eristää sokkeli ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Kun rakennat uutta taloa tai kunnostat vanhaa, varmista, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Samalla turvaat itsellesi miellyttävän, viihtyisän ja terveellisen asuinilman.
Valvontakamera sisäänkäynnin yhteydessä
Viikon kysymys: Tallentava valvontakamera yhteisillä alueilla
Taloyhtiön kokouksessa enemmistöllä päätetään hankkia tallentavat valvontakamerat yhteisille alueille.Porraskäytävän ulko-ovi on myös yhteistä aluetta, koska porraskäytävän alkua saa valvoa. Asiahan on varmastikin niin, että tallentava valvontakamera saa olla sisäpuolella kohdistettuna vain ulko-oven suuntaan?Taloyhtiön koko alakäytävän myös luulisi olevan yhteistä aluetta, koska käytävää pitkin mennään varastoihin ja saunoihin. Vasta kerrosta ylempänä on huoneistojen käytävät. (1.krs, 2.krs jne.)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton