• Etusivu
  • Remontti

Satoa parvekkeelta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.08.2009Päivitetty 08.03.2013
20098_18338.jpg

Parvekkeella on helppoa kasvattaa omat punaposkisia tomaatteja, raikkaita kurkkuja ja vaikka herkullisia herneitä. Suuret istutusastiat, kasvusäkit tai parvekelaatikot riittävät mainiosti, kunhan kastelusta ja ravinteiden tarpeesta huolehditaan säännöllisesti. Multaan voi lisätä hidasliukoisia lannoitteita, jotka luovuttavat ravinteita pikku hiljaa lämmön, kosteuden ja mullan mikrobitoiminnan ansiosta, jolloin hoitolannoitusta tarvita. Kasteluväliä taas saa pidennettyä oleellisesti kastelukiteiden avulla.

Kylmänarkoja herkkuja lämpimältä parvekkeelta

Kylmänarat taimet

päästetään parvekkeelle vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Lämpötila ei saisi laskea alle 10 asteen tai nousta yli 30 asteen, koska kasvu saattaisi tällöin häiriintyä ja kasvustoon tulla vioituksia. Taimet voi myös kasvattaa itse siemenistä, mutta taimikasvatukselle on varattava aikaa pari kuukautta. Kiireisen kannattaa siis ostaa taimet valmiina.

Parvekeviljelijälle sopivat ns. partenokarppiset avomaankurkkulajikkeet, jotka tuottavat hedelmiä ilman pölyttävää hedekukintoa. Kurkulle varataan parvekkeen lämpimin ja aurinkoisin paikka. Kasvusto tuetaan naruihin tai säleikköön, jolloin siitä saa kauniin, vihreän kasviseinän. Kurkuntaimista satoa voidaan odottaa jo noin kuukauden kuluttua istutuksesta. Satoa saa parannettua poistamalla sivuversot (lehdenhangoista kasvavat "varkaat") ja alimpia lehtiä. Nopeakasvuisina kurkut tarvitsevat runsaasti vettä; kuivuuden seurauksena voi kurkkuihin jäädä karvas maku.

Tomaatit jaetaan kasvutavan mukaan runko-, pensas- ja amppelitomaatteihin. Parvekkeelle valitaan avomaalla menestyvä lajike. Amppeli- ja pensastomaattien sivuversoja ei poisteta ja ne kasvavat tukematta. Runkotomaatti puolestaan sidotaan säleikköön tai tuetaan narulla. Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Parvekkeella pölytystä kannattaa varmistaa hennosti kukkia täristämällä, jotta heteiden siitepöly varisee emin luotille. Kukinnasta sadon kypsymiseen kuluu pari kuukautta. Tomaatti tarvitsee ravinteita ja kosteutta säännöllisesti.

Parvekkeelle sopivat myös korkeaksi köynnökseksi kasvavat sokeri- ja silpoydinherneet. Siementen liotus jouduttaa itämistä; laita siemenet veteen pariksi tunniksi, kaada vesi pois ja peitä siemenet kuivumisen ehkäisemiseksi kostealla talouspaperilla. Herneet kylvetään kosteaan multaan ruukkuun tai parvekelaatikkoon riviin, 3 - 5 cm välein, n. 2 cm syvyyteen. Herne tarvitsee typpilannoitusta vain taimivaiheessa. Herneen versot tuetaan kepeillä, naruilla tai kanaverkon palalla taimien ollessa n. 15 cm korkeita.

Syötävän kauniita yrttejä

Parvekkeella viihtyvät kaikki yrttimme

, niin yksi- kuin monivuotisetkin. Yrttejä voi yhdistellä samaan ruukkuun, jolloin saa todellisen lehtimuoto- ja tuoksukimaran. Yrtit viihtyvät parhaiten lämpimässä ja valoisassa paikassa hiekkapitoisessa maassa. Ne kestävät melko hyvin kuivuutta (basilikaa lukuun ottamatta), eivätkä kaipaa voimakasta lannoitusta. Yrteistä saa pitkin kesää satoa ja makua ruokiin ja juomiin; yrteistä leikataan sadoksi aina versojen kärjet eikä kukkia päästetä muodostumaan. Yrtit voi kerätä myös varsineen ja riipiä lehdet irti vasta kuivaamisen jälkeen. Jos halutaan saada vielä uutta lehtisatoa, jätetään kaksi alinta lehtihankaa versomaan uutta kasvua.

Makeita mansikoita

Mansikoista saa parvekkeellakin mainion sadon. Amppelissa kauniita ovat pitkäversoiset lajikkeet. Parvekkeelle kannattaa istuttaa kuukausimansikoita tai jatkuvasatoisia lajikkeita, jotka antavat satoa koko kesän ajan. Oikea istutussyvyys on oleellinen onnistumisen edellytys: Mansikan lehtiruusukkeen pienimpien lehtien peittämän kasvupisteen tulee osittain jäädä näkyviin. Taimien sopiva istutusväli on 15-20 cm. Kastelusta ja lannoituksesta tulee huolehtia säännöllisesti. Runsasta typpipitoista lannoitusta vältetään, sillä kasvuston rehevöityminen vähentää satoa.

Omat perunat ämpäristä

Perunan kasvatukseen ei tarvita välttämättä suurta palstaa, vaan omat potut voi kasvattaa muutamassa ämpärissä parvekkeella. Iso, pohjastaan rei’itetty ruukku tai ämpäri täytetään mullalla hieman yli puolenvälin ja multaan työnnetään kaksi tai kolme siemenperunaa. Luomuperunasatoa saa valitsemalla kasvualustaksi esimerkiksi luonnonmukaisen Biolan TurveMullan, joka sisältää paljon pitkävaikutteisia ravinteita. Perunan itämistä voidaan nopeuttaa pitämällä ruukkua aluksi lämpimässä sisällä. Taimet siirretään valoon versojen työnnyttyä mullan pinnalle. Multa pidetään koko kasvatuksen ajan kosteana. Versojen venyessä pituutta uutta multaa lisätään ruukun pinnalle, jotta kehittyvät juurimukulat pysyvät valolta suojassa eivätkä viherry.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Remontti kahteen kertaan, mitä korvataan?
Vaimoni omistaa pienehkössä 1970-luvulla rakennetussa kerrostalossa pienen yksiön jossa vuokralainen. Yksiö on eri paikkakunnalla kuin itse asumme.Syksyllä 2009 isännöitsijä otti yhteyttä kertoen vuokralaisen ilmoittaneen hänelle kylpyhuoneessa olevan hometta. Kävimme isännöitsijän kanssa paikan päällä joulukuun lopulla 2009. Yhteinen näkemyksemme oli, että homeesta tuskin on kysymys, mutta kylpyhuoneen yleinen kunto alkaa olla jo sellainen, että remontti olisi paikallaan.Päätimme lopulta teettää "lattiasta kattoon" remontin. Isännöitsijä lupasi pyytää sopivilta tekijöiltä tarjoukset. Tarjouksen teki kaksi eri yrittäjää, joista toisen kanssa tehtiin sopimut 12.5.2010. Urakan kokonaishinnaksi tuli 10.100,00 euroa.Työ sujui odotetulla tavalla heinä- ja elokuussa 2010. Vuokralainen oli poissa heinäkuun ajan ja puolet elokuusta.Sama urakoitsija jatkoi vaimoni osakkeen jälkeen remontin tekoa yläpuolella olevassa yksiössä. Siellä selvisi, että taloyhtiön putkisto on siinä kunnossa, että koko taloyhtiössä on tehtävä putkiremontti.Putkiremontin myötä on päätetty tehdä samalla myös täydelliset kylpyhuoneremontit. Näin myös vaimoni omistamassa yksiössä. Juuri tehdystä remontista ei ole mitään hyötyä eikä taloyhtiön mukaan se ole millään tavalla huomioitavissa. Olemme kertoneet sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle että nykyiselle isännöitsijälle eriävän mielipiteemme.Onko tosiaan näin, että syntyneessä tilanteessa taloyhtiö voi niin sanotusti täysin pestä kätensä ja vain todeta, että harmi. Onko vaimolleni ja meille tuleva taloudellinen vahinko vain meidän, vaikka ensimmäinen remontti tehtiin alusta alkaen yhteistyössä isännöitsijän kanssa.
20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.
201710_50485.jpg
Älykäs vedenmittausjärjestelmä alentaa vedenkulutusta
Verton huoneistokohtainen vedenmittausjärjestelmä on markkinoiden älykkäin ja elinkaarikustannuksiltaan edullisin. Se on kehitetty käyttäjiään ajatellen – työ, jonka onnistumisen allekirjoittavat kiinteistösijoittajat, isännöitsijät, suunnittelijat, urakoitsijat ja asukkaat. Tutustu heidän kokemuksiinsa, ennen kuin teet oman päätöksesi.
20104_21540.jpg
Vaivatonta puhtautta keskuspölynimurilla
Ihminen käyttää tavallisesti vuorokauden aikana noin litran ruokaa ja kaksi litraa vettä, mutta vähintään 15 000 litraa ilmaa. Hengitetyllä ilmalla on siis kiistatta suuri merkitys terveyteen. Vietettäessä yli 90% ajasta sisätiloissa, korostuu erityisesti sisäilman puhtaus. Tutkimusten mukaan sisäilman huono laatu on yksi merkittävimmistä allergioita lisäävistä tekijöistä.Ei siis ole yhdentekevää, millaista ilmaa imuri jälkeensä jättää. Allawayn mielestä on parasta, että imurin poistoilma johdetaan pois asutuista tiloista. Siksi mielestämme paras vaihtoehto Sinullekin on keskuspölynimuri.Lisätietoa keskuspölynimureista..
20193_57026.jpg
Fiksu taloyhtiö säästää energiaa ilmanvaihdossa
Tiedätkö, mikä tarkoitus kerrostalon katolle olevilla putkilla on? Ne ovat osa talon ilmanvaihtoa ja rakenteiden tuuletusta. Niiden puuttuminen voi johtaa kosteus- tai homevaurioihin. Onhan omassa taloyhtiössäsi kunnollinen ilmanvaihto?
201910_60386.jpg
Näin 70-luvun kerrostalon julkisivu uudistettiin onnistuneesti
Asunto-osakeyhtiöille suunnatun Julkisivuremonttikilpailun voittajaksi on tänä vuonna valittu Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva Asunto Oy Puistonportti Bostads Ab. Tuomariston mielestä kyseisen kerrostalon julkisivuremontti on onnistunut ja rohkaiseva esimerkki siitä, miten 70-luvun arkkitehtuuria voidaan uudistaa voimakkaasti ja rakennuksen ilmettä modernisoida alkuperäiset erityispiirteet huomioiden. Perusteellisesti suunniteltu ja onnistuneesti toteutettu korjaushanke huomioi kiitettävästi elinkaariajattelua. Se on myös poikkeuksellisen laaja perusparannushanke, koska ulkokuoren lisäksi uusittiin ja korjattiin talotekniikkaa.Erityisenä ansiona pidettiin osakkaiden tasapuolista kohtelua.Tuomariston mukaan hankkeessa hyödynnettiin kiitettävällä tavalla myös lähialueen rakennustenarkkitehtuuria, johon uudistunut talo istuu hyvin. Erityisenä ansiona pidettiin osakkaiden tasapuolista kohtelua, kun katujulkisivun kapeammissa asunnoissa asuvat saivat pihan puolelle uusia ulokeparvekkeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton