• Etusivu
  • Remontti

Satoa parvekkeelta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.08.2009Päivitetty 08.03.2013
20098_18338.jpg

Parvekkeella on helppoa kasvattaa omat punaposkisia tomaatteja, raikkaita kurkkuja ja vaikka herkullisia herneitä. Suuret istutusastiat, kasvusäkit tai parvekelaatikot riittävät mainiosti, kunhan kastelusta ja ravinteiden tarpeesta huolehditaan säännöllisesti. Multaan voi lisätä hidasliukoisia lannoitteita, jotka luovuttavat ravinteita pikku hiljaa lämmön, kosteuden ja mullan mikrobitoiminnan ansiosta, jolloin hoitolannoitusta tarvita. Kasteluväliä taas saa pidennettyä oleellisesti kastelukiteiden avulla.

Kylmänarkoja herkkuja lämpimältä parvekkeelta

Kylmänarat taimet

päästetään parvekkeelle vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Lämpötila ei saisi laskea alle 10 asteen tai nousta yli 30 asteen, koska kasvu saattaisi tällöin häiriintyä ja kasvustoon tulla vioituksia. Taimet voi myös kasvattaa itse siemenistä, mutta taimikasvatukselle on varattava aikaa pari kuukautta. Kiireisen kannattaa siis ostaa taimet valmiina.

Parvekeviljelijälle sopivat ns. partenokarppiset avomaankurkkulajikkeet, jotka tuottavat hedelmiä ilman pölyttävää hedekukintoa. Kurkulle varataan parvekkeen lämpimin ja aurinkoisin paikka. Kasvusto tuetaan naruihin tai säleikköön, jolloin siitä saa kauniin, vihreän kasviseinän. Kurkuntaimista satoa voidaan odottaa jo noin kuukauden kuluttua istutuksesta. Satoa saa parannettua poistamalla sivuversot (lehdenhangoista kasvavat "varkaat") ja alimpia lehtiä. Nopeakasvuisina kurkut tarvitsevat runsaasti vettä; kuivuuden seurauksena voi kurkkuihin jäädä karvas maku.

Tomaatit jaetaan kasvutavan mukaan runko-, pensas- ja amppelitomaatteihin. Parvekkeelle valitaan avomaalla menestyvä lajike. Amppeli- ja pensastomaattien sivuversoja ei poisteta ja ne kasvavat tukematta. Runkotomaatti puolestaan sidotaan säleikköön tai tuetaan narulla. Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Parvekkeella pölytystä kannattaa varmistaa hennosti kukkia täristämällä, jotta heteiden siitepöly varisee emin luotille. Kukinnasta sadon kypsymiseen kuluu pari kuukautta. Tomaatti tarvitsee ravinteita ja kosteutta säännöllisesti.

Parvekkeelle sopivat myös korkeaksi köynnökseksi kasvavat sokeri- ja silpoydinherneet. Siementen liotus jouduttaa itämistä; laita siemenet veteen pariksi tunniksi, kaada vesi pois ja peitä siemenet kuivumisen ehkäisemiseksi kostealla talouspaperilla. Herneet kylvetään kosteaan multaan ruukkuun tai parvekelaatikkoon riviin, 3 - 5 cm välein, n. 2 cm syvyyteen. Herne tarvitsee typpilannoitusta vain taimivaiheessa. Herneen versot tuetaan kepeillä, naruilla tai kanaverkon palalla taimien ollessa n. 15 cm korkeita.

Syötävän kauniita yrttejä

Parvekkeella viihtyvät kaikki yrttimme

, niin yksi- kuin monivuotisetkin. Yrttejä voi yhdistellä samaan ruukkuun, jolloin saa todellisen lehtimuoto- ja tuoksukimaran. Yrtit viihtyvät parhaiten lämpimässä ja valoisassa paikassa hiekkapitoisessa maassa. Ne kestävät melko hyvin kuivuutta (basilikaa lukuun ottamatta), eivätkä kaipaa voimakasta lannoitusta. Yrteistä saa pitkin kesää satoa ja makua ruokiin ja juomiin; yrteistä leikataan sadoksi aina versojen kärjet eikä kukkia päästetä muodostumaan. Yrtit voi kerätä myös varsineen ja riipiä lehdet irti vasta kuivaamisen jälkeen. Jos halutaan saada vielä uutta lehtisatoa, jätetään kaksi alinta lehtihankaa versomaan uutta kasvua.

Makeita mansikoita

Mansikoista saa parvekkeellakin mainion sadon. Amppelissa kauniita ovat pitkäversoiset lajikkeet. Parvekkeelle kannattaa istuttaa kuukausimansikoita tai jatkuvasatoisia lajikkeita, jotka antavat satoa koko kesän ajan. Oikea istutussyvyys on oleellinen onnistumisen edellytys: Mansikan lehtiruusukkeen pienimpien lehtien peittämän kasvupisteen tulee osittain jäädä näkyviin. Taimien sopiva istutusväli on 15-20 cm. Kastelusta ja lannoituksesta tulee huolehtia säännöllisesti. Runsasta typpipitoista lannoitusta vältetään, sillä kasvuston rehevöityminen vähentää satoa.

Omat perunat ämpäristä

Perunan kasvatukseen ei tarvita välttämättä suurta palstaa, vaan omat potut voi kasvattaa muutamassa ämpärissä parvekkeella. Iso, pohjastaan rei’itetty ruukku tai ämpäri täytetään mullalla hieman yli puolenvälin ja multaan työnnetään kaksi tai kolme siemenperunaa. Luomuperunasatoa saa valitsemalla kasvualustaksi esimerkiksi luonnonmukaisen Biolan TurveMullan, joka sisältää paljon pitkävaikutteisia ravinteita. Perunan itämistä voidaan nopeuttaa pitämällä ruukkua aluksi lämpimässä sisällä. Taimet siirretään valoon versojen työnnyttyä mullan pinnalle. Multa pidetään koko kasvatuksen ajan kosteana. Versojen venyessä pituutta uutta multaa lisätään ruukun pinnalle, jotta kehittyvät juurimukulat pysyvät valolta suojassa eivätkä viherry.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20234_81383.jpg
Kaukolämmön rinnalle hybridiratkaisu - ekologista säästöä lämmityslaskuun
Tehokas hybridijärjestelmä NIBE airHEAT tuo ympäristöystävällistä säästöä kaukolämpötalon lämmityskuluihin, sillä se hyödyntää rakennuksen lämmittämisessä ulkoilman uusiutuvaa lämpöenergiaa kaikkina vuodenaikoina.
202210_79788.jpg
Ketokatosta hyötyä ja iloa taloyhtiöön
Viherkatot ovat tulleet jäädäkseen kaupunki- ja maisemasuunnitteluun viihtyisyyttä lisäävänä elementtinä ja tärkeänä osana hulevesien hallinnassa.
20228_79275.jpg
Ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla säästää lämmityskuluissa
Taloyhtiön ilmanvaihto on tärkeä osa asuntojen asumismukavuutta, mutta ennen kaikkea se tuo taloyhtiölle ja sen asukkaille energiansäästöä.
taloyhtiön vuosikello kesäkuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Kesäkuu
Ihana ja suloinen kesäkuu. Keskikesän juhlakin lähestyy sekä kauan odotettu kesälomakausi. Nyt on aika hallituksen ja isännöitsijän sopia kesäloma-ajan tuurauksista. Kesäkuussa hallitus kokoontuu yhteen tarvittaessa ja valvoo korjaushankkeiden etenemistä, jos sellaisia on käynnissä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
Ostimme talvella erillistalon (rak -47). Yhtiössä kaikilla on vastuu omasta pihasta ja rakenteista. Ostohetkellä tätä vain mainittiin isännöitsijätodistuksessa (yhtiöjärjestystä oltiin uusimassa).Nyt talosta löytyi lahonnut kantava rakenne. Onko tämä myyjän vai yhtiön vastuulla? Ostaessamme talon välittäjä tiedotti hyvin tarkasti että kaikki ovat itse vastuussa rakenteista mutta on tullut ilme ettei entinen omistaja tätä hyväksynyt. Kuntotarkastuksessa ei myöskään ilmennyt.Onko myyjä vastuussa vaikkei yhtiöjärjestyksessä vastuuta mainittu myyntihetkellä? Isännöitsijätodistuksen mukaan päätös on tehty 80-luvulla eli ennen myyjän omistusaikoja.
20165_46479.jpg
Kannattaako korjata vai rakentaa kokonaan uusi?
Julkisivukorjaukset on tehtävä sekä aikaa että rasituksia kestäväksi – halpa ja lyhytkestoinen ratkaisu tulee usein omistajalleen kalliiksi, kuvaa VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski. VAV Asunnot Oy on Vantaan kaupungin omistama yhtiö, joka rakennuttaa keskimäärin 200 valtion korkotuella tuettua vuokra-asuntoa vuosittain ja huolehtii myös niiden kunnossapidosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton