• Etusivu
  • Remontti

Satoa parvekkeelta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.08.2009Päivitetty 08.03.2013
20098_18338.jpg

Parvekkeella on helppoa kasvattaa omat punaposkisia tomaatteja, raikkaita kurkkuja ja vaikka herkullisia herneitä. Suuret istutusastiat, kasvusäkit tai parvekelaatikot riittävät mainiosti, kunhan kastelusta ja ravinteiden tarpeesta huolehditaan säännöllisesti. Multaan voi lisätä hidasliukoisia lannoitteita, jotka luovuttavat ravinteita pikku hiljaa lämmön, kosteuden ja mullan mikrobitoiminnan ansiosta, jolloin hoitolannoitusta tarvita. Kasteluväliä taas saa pidennettyä oleellisesti kastelukiteiden avulla.

Kylmänarkoja herkkuja lämpimältä parvekkeelta

Kylmänarat taimet

päästetään parvekkeelle vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Lämpötila ei saisi laskea alle 10 asteen tai nousta yli 30 asteen, koska kasvu saattaisi tällöin häiriintyä ja kasvustoon tulla vioituksia. Taimet voi myös kasvattaa itse siemenistä, mutta taimikasvatukselle on varattava aikaa pari kuukautta. Kiireisen kannattaa siis ostaa taimet valmiina.

Parvekeviljelijälle sopivat ns. partenokarppiset avomaankurkkulajikkeet, jotka tuottavat hedelmiä ilman pölyttävää hedekukintoa. Kurkulle varataan parvekkeen lämpimin ja aurinkoisin paikka. Kasvusto tuetaan naruihin tai säleikköön, jolloin siitä saa kauniin, vihreän kasviseinän. Kurkuntaimista satoa voidaan odottaa jo noin kuukauden kuluttua istutuksesta. Satoa saa parannettua poistamalla sivuversot (lehdenhangoista kasvavat "varkaat") ja alimpia lehtiä. Nopeakasvuisina kurkut tarvitsevat runsaasti vettä; kuivuuden seurauksena voi kurkkuihin jäädä karvas maku.

Tomaatit jaetaan kasvutavan mukaan runko-, pensas- ja amppelitomaatteihin. Parvekkeelle valitaan avomaalla menestyvä lajike. Amppeli- ja pensastomaattien sivuversoja ei poisteta ja ne kasvavat tukematta. Runkotomaatti puolestaan sidotaan säleikköön tai tuetaan narulla. Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Parvekkeella pölytystä kannattaa varmistaa hennosti kukkia täristämällä, jotta heteiden siitepöly varisee emin luotille. Kukinnasta sadon kypsymiseen kuluu pari kuukautta. Tomaatti tarvitsee ravinteita ja kosteutta säännöllisesti.

Parvekkeelle sopivat myös korkeaksi köynnökseksi kasvavat sokeri- ja silpoydinherneet. Siementen liotus jouduttaa itämistä; laita siemenet veteen pariksi tunniksi, kaada vesi pois ja peitä siemenet kuivumisen ehkäisemiseksi kostealla talouspaperilla. Herneet kylvetään kosteaan multaan ruukkuun tai parvekelaatikkoon riviin, 3 - 5 cm välein, n. 2 cm syvyyteen. Herne tarvitsee typpilannoitusta vain taimivaiheessa. Herneen versot tuetaan kepeillä, naruilla tai kanaverkon palalla taimien ollessa n. 15 cm korkeita.

Syötävän kauniita yrttejä

Parvekkeella viihtyvät kaikki yrttimme

, niin yksi- kuin monivuotisetkin. Yrttejä voi yhdistellä samaan ruukkuun, jolloin saa todellisen lehtimuoto- ja tuoksukimaran. Yrtit viihtyvät parhaiten lämpimässä ja valoisassa paikassa hiekkapitoisessa maassa. Ne kestävät melko hyvin kuivuutta (basilikaa lukuun ottamatta), eivätkä kaipaa voimakasta lannoitusta. Yrteistä saa pitkin kesää satoa ja makua ruokiin ja juomiin; yrteistä leikataan sadoksi aina versojen kärjet eikä kukkia päästetä muodostumaan. Yrtit voi kerätä myös varsineen ja riipiä lehdet irti vasta kuivaamisen jälkeen. Jos halutaan saada vielä uutta lehtisatoa, jätetään kaksi alinta lehtihankaa versomaan uutta kasvua.

Makeita mansikoita

Mansikoista saa parvekkeellakin mainion sadon. Amppelissa kauniita ovat pitkäversoiset lajikkeet. Parvekkeelle kannattaa istuttaa kuukausimansikoita tai jatkuvasatoisia lajikkeita, jotka antavat satoa koko kesän ajan. Oikea istutussyvyys on oleellinen onnistumisen edellytys: Mansikan lehtiruusukkeen pienimpien lehtien peittämän kasvupisteen tulee osittain jäädä näkyviin. Taimien sopiva istutusväli on 15-20 cm. Kastelusta ja lannoituksesta tulee huolehtia säännöllisesti. Runsasta typpipitoista lannoitusta vältetään, sillä kasvuston rehevöityminen vähentää satoa.

Omat perunat ämpäristä

Perunan kasvatukseen ei tarvita välttämättä suurta palstaa, vaan omat potut voi kasvattaa muutamassa ämpärissä parvekkeella. Iso, pohjastaan rei’itetty ruukku tai ämpäri täytetään mullalla hieman yli puolenvälin ja multaan työnnetään kaksi tai kolme siemenperunaa. Luomuperunasatoa saa valitsemalla kasvualustaksi esimerkiksi luonnonmukaisen Biolan TurveMullan, joka sisältää paljon pitkävaikutteisia ravinteita. Perunan itämistä voidaan nopeuttaa pitämällä ruukkua aluksi lämpimässä sisällä. Taimet siirretään valoon versojen työnnyttyä mullan pinnalle. Multa pidetään koko kasvatuksen ajan kosteana. Versojen venyessä pituutta uutta multaa lisätään ruukun pinnalle, jotta kehittyvät juurimukulat pysyvät valolta suojassa eivätkä viherry.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Pariskunta tutkii papereita
Viikon kysymys: Asunto-osakkeet ja perunkirjoitus
Teen perukirjaa kuolinpesästä, jonka varallisuuteen kuuluu pieni rivitaloasunto.Osakkaista kukaan ei halua ottaa hoitaakseen asuntoa ja sen myynti voi olla mahdotonta (pieni paikkakunta, huonokuntoinen taloyhtiö eikä asuntoa ole pidetty kunnossa). Voiko kuolinpesä luovuttaa asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet taloyhtiölle?
20213_69542.jpg
Ilmastonmuutos aiheuttaa haasteita taloyhtiöillekin
Välillä hallituksen puheenjohtajalle tulee isoja tehtäviä eteen. Näin kävi myös Helsingin Eirassa sijaitsevassa taloyhtiössä, kun vuonna 1911 rakennetun arvokiinteistön koko ulkovaippa päätettiin remontoida perusteellisesti. Kiinteistö on rakennettu rinteeseen kallion päälle lähelle merenrantaa, jossa mereltä puhaltava tuuli ja sade asettavat julkisivut suuren säärasituksen alle.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kenelle kuuluu vastuu aitojen kunnossapidosta?
Rivitaloyhtiö rajautuu kolmeen katuun. Aikoinaan on yhtiön toimesta rakennettu kadunvarsiaidat sekä asuntojen piha-alueiden väliset aidat. Vuosien varrella aidat ovat kuluneet ja osakkeenomistajat ovat korjanneet niitä omin kustannuksin. Kenelle kuuluu vastuu aitojen kunnossapidosta? Yhtiöjärjestyksen mukaan piha-alueet kuuluvat yhtiön hallintaan.
20236_82145.jpg
Hallituksen valtuudet?
Linjasaneeraus - Voiko hallitus ohittaa osakkaat kaikessa päätöksenteossa ja vedota siihen, että "hallitus on valtuutettu käynnistämään linjasaneerauksen hankesuunnittelu"?Mitä pitää sisällään "käynnistää linjasaneerauksen hankesuunnittelu"? Koskeeko se myös päätöntävaltaa saneerausmenetelmästä ja eri vaihtoehdoista? Eikö Asunto-osakeyhtiölaki velvoita yhtiökokousta tekemään päätökset, joita hallituksen täytyy noudattaa? Hallitus ei noudata yhtiökokouspäätöstä valita muita kustannustehokkaampia vaihtoehtoja lähempään tarkasteluun. Nyt hallitus pakottaa osakkaat järjettömän hintaiseen remonttiin vastoin osakkaiden tahtoa ja kieltäytyy kuulemasta osakkaita.Pitääkö yhtiökokoukseen ottaa asianajaja?
20115_25991.jpg
Esteellisyys valtakirjaa käytettäessä?
Hallituksen jäsen tai hänen valtuutettunsa ei voi äänestää tili- ja vastuuvapautta myönnettäessä. (Asunto-osakeyhtiölaki 6 luku 15 §).1.) Osakas tai osakkaat (ei hallituksen jäseniä) ovat valtuuttaneet hallituksen jäsenen edustamaan itseään valtakirjalla yhtiökokouksessa.Voiko hallituksen jäsen valtakirjan valtuuttamana äänestää vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä valtakirjan osakkeilla?2.) Hallituksen jäsen on valtuuttanut osakkaan (ei hallituksen jäsen) edustamaan itseään yhtiökokouksessa.Voiko valtuutettu äänestää omilla osakkeillaan vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä?
20202_56492.jpg
Asiantuntijan 5 vinkkiä vedenmittausjärjestelmän valintaan
Asiantuntija valikoi Vedenmittausjärjestelmän ostajan oppaasta viisi ennen päätöstä puntaroitavaa näkökulmaa. Mittauslukeman on oltava tarkka – tottakai. Mutta kuinka laskea, seuraako valinnasta lisäkuluja vai -säästöjä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton