Valaistusremontti säästää sähköä – nyt on aika uudistaa valaistus
Hyvällä valaistuksella on iso vaikutus kiinteistön toimivuuteen. Asianmukaisesti valaistut pihan kulkureitit, oleskelualueet, autotallit, varastot, katokset ja sisäänkäynnit ovat tärkeä osa turvallista ja viihtyisää asuinympäristöä. Myös kulku sisätiloissa aulasta kotiovelle ja rappukäytävästä yleisiin tiloihin tulee olla kunnolla valaistu. Sähkölaitteiden ja järjestelmien huollot sekä asennukset ovat osa taloyhtiön arkea − kun taloyhtiöllä oma luotettava sähköasentaja, toimii valaistus kuten pitääkin.
Hyvä valaistus tuo viihtyvyyttä ja lisää turvallisuutta
Valoteholtaan ja energian kulutukseltaan vanhat loisteputket, halogeeni- ja hehkulamput on syytä vaihtaa nykyaikaiseen led-tekniikkaan. Uusimisen myötä valaistuksen sähkön kulutus laskee, euroja säästyy ja asumismukavuus paranee. Parempi valon teho ja laatu lisää asukkaiden viihtyvyyttä ja turvallisuutta myös kiinteistön piha-alueilla.
Vanhat loisteputket poistuvat markkinoilta
Halogeenitekniikkaa käyttävät loisteputket ovat historiaa, eikä niitä ole enää saatavilla. Korvaamalla vanhat loisteputket tehokkailla LED-putkilla säästöä syntyy jopa 50 - 70% sähkönkulutuksessa oikein asennettuna. Lisäksi uudet LED-loisteputket myös kestävät käytössä selvästi pidempään, jopa 50.000 tuntia. Sähkönsäästö käyttöaikana on suurempi kuin LED-putkien hankintakustannus, joten vaihtaminen LED-putkiin maksaa itsensä takaisin nopeasti.
Vanhojen loisteputkien vaihtaminen ei välttämättä ole yksinkertaista. Vanhojen loisteputken sytytin on vaihdettava oikosulkupalaksi, ja mieluiten kuristin tulisi poistaa. Lisäksi 2-putkisissa sarjakytkennöissä se tulisi muuttaa rinnankytkennäksi. Tyypillisissä ulkovalaisimissa käytetyissä elohopeahöyrylampuissa ja suurpainepurkauslampuissa (HID) liitäntälaite on ohitettava, ja tämä kaikki vaatii sähkömiehen apua.
Kannattaa myös huomioida: Jos taloyhtiössä suoritetaan LED-putkien vaihtoa, on vaihdon yhteydessä suositeltavaa tarkistaa, onko lisävalaisimien asennukselle mahdollisesti tarvetta taloyhtiön tiloissa.
Uusien LED-putkien myötä valoteho paranee selvästi. Vanhat loisteputket ovat useissa kohteissa kuluneita ja valoteho on pudonnut jo todella pieneksi. Tämä jo heikentynyt valoteho on helppo korvata lähes kaiken tehoisilla LED-putkilla.
Muutoksella säästetään myös luontoa − LED putket ovat ympäristöystävällisempiä kuin vanhat loisteputket, sillä niissä ei käytetä elohopeaa tai muita raskasmetalleja, jotka ovat haitallisia ympäristölle.
Valaise tila oikein: LED-valon tehon ja värin valitseminen
Oikean LED-valon tehon ja valon värin valitseminen riippuu monista tekijöistä, kuten käyttötarkoituksesta, tilasta, henkilökohtaisista mieltymyksistä ja budjetista, eikä valinta suinkaan aina ole helppoa ja yksinkertaista.
Teho mitataan yleensä lumenina (lm). Mitä suurempi lumen-arvo, sitä kirkkaampi valo. Esimerkiksi:
- Kodin yleisvalaistus: 800-1600 lm per huone
- Lukuvalo: 300-600 lm
- Työvalo: 1500-3000 lm
- Tunnelmavalaistus: Alle 200 lm
Tarkista LED-lampuista myös värintoistoindeksi (CRI). Korkeampi CRI tarkoittaa luonnollisempaa värintoistoa. Yleensä CRI yli 80 on hyvä. Valon värilämpötila mitataan Kelvineissä (K). Valitse lämpimän valkoinen (noin 2700-3000 Kelvin) kodin tunnelmaan ja viileä valkoinen (noin 4000-5000 Kelvin) parempaan näkyvyyteen ja työhön.