Viikon kysymys: Parvekkeiden rakentaminen kerrostaloon

Voiko kerrostaloyhtiö velvoittaa enemmistöpäätöksellä osakkaan rakentamaan omalla kustannuksellaan huoneistokohtaisen parvekkeen, kun osa muissa huoneistoissa asuvista aikoo rakennuttaa sellaisen itselleen. Kustannus huoneistoa kohden vähintään 25.000 euroa. Myös parvekkeen jälkihuolto jää kunkin osakkaan vastuulle.
Yhteistilaus luonnollisestikin laskee yksikkökustannuksia, jos tilaajia on mahdollisimman monta. Parvekkeita suunnitellaan vain niihin asuntoihin, joilla on ikkunoita sisäpihalle päin (vain sinne saa rakennusluvan) Parvekkeiden lukumäärä (tai niiden epäsymmetrinen sijoittuminen) luonnollisestikin vaikuttaa talon pihanpuoleiseen julkisivuun. Hankintakustannus on varsin kova esimerkiksi eläkeläisille. Kerrostalo sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa julkisivusuojellussa talossa.
Kysymys: Parvekkeiden rakentaminen kerrostaloon
Vastaus:
Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 32 §:n 5 momentissa säännellään kysymyksessä tarkoitettua tilannetta. Asuntoyhtiö voi enemmistöpäätöksellä (AOYL 5 luku 26 §) päättää, että vain tiettyihin huoneistoihin tehdään sellainen uudistus, joka tuottaa etua vain näille huoneistoille. Tällainen uudistus voi olla esimerkiksi kysyjän tarkoittama parvekkeiden rakentaminen sisäpihan puolella oleviin asuntoihin. Yhtiökokouksen normaalin enemmistöpäätöksen lisäksi ko. päätökseen vaaditaan enemmistö niiden osakkeenomistajien annetuista äänistä, joiden osakehuoneistoihin uudistus kohdistuu.
Mikäli parvekkeiden rakentaminen katsottaisiin tavanomaisesta poikkeavaksi, sovellettaisiin päätöksenteossa asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 33 §. Tällöin erona edellä sanottuun menettelyyn olisi muun muassa se, että kulut katettaisiin yhtiövastikkeella vain siihen suostuneilta osakkeenomistajilta. Oikeuskäytännössä parvekkeiden rakentamista on kuitenkin pidetty tavanomaisena, jonka vuoksi asia nähdäkseni ratkaistaan AOYL 6 luvun 32 §:ssä säädetyllä tavalla.
Kysyjän mukaan parvekkeen hankintakustannus on kova eläkeläiselle. Osakkeenomistajan maksuvelvollisuuden kohtuullisuudella on merkitystä lähinnä kaikkien osakkeenomistajien rahoittamissa uudistuksissa, jollaisesta nyt ei ole kysymys. Tällöinkin kohtuullisuutta arvioitaessa annetaan merkitystä osakkeenomistajalle annettavan maksuajan pituudelle eikä niinkään maksuvelvollisuuden kokonaismäärälle. Kohtuullisarvioinnin tulee olla objektiivista eli yksittäisen osakkeenomistajan maksukyvylle ei tulisi antaa merkitystä.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!
Aiheeseen liittyvää

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?

Mitä tarkoittaa "taloyhtiön perustaso"?

Viikon kysymys: Terassin ilmanvaihto?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
