• Etusivu
  • Piha

Viisi vinkkiä säilytyskaaoksen kesyttämiseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ovella Systems Oy
Julkaistu 09.05.2023
202010_67051.jpg

Erilaiset säilytysmahdollisuudet ovat pieni mutta merkittävä osa kokonaisuutta ja asumisviihtyisyyttä. Näillä vinkeillä pystyt suunnittelemaan tehokkaat säilytystilat niin kotiin, irtainvarastoon kuin taloyhtiön tiloihin.

Kevät on hyvä aika miettiä taloyhtiön säilytystiloja ja -tarpeita. Pyöräilykausi on alkamassa ja asukkaat varastoivat talvivaatteet ja -varusteet. Pihalla hujan hajan lojuvat pyörät luovat helposti epäsiistin kuvan taloyhtiöstä. Sen vuoksi kannattaa panostaa kotimaisiin ja kestäviin pyöräparkkeihin ja säilytysratkaisuihin. Näin varmistetaan, ettei sotkuisia kasoja pääse syntymään sisälle tai ulos.

Taloyhtiön säilytystilojen suunnittelussa kannattaa käydä varastotilat yksitellen läpi. Tämä helpottaa ja selkeyttää suunnitelmia ja ratkaisee tilojen käyttötarkoituksiin liittyviä pulmia. Kannattaa myös huomioida, ettei uloskäytävillä, porrashuoneissa, sisäisillä käytävillä ja ullakoiden, kellarien ja varastojen kulkureiteillä saa pelastuslain mukaan säilyttää mitään – ei edes lastenvaunuja.

1. Piha-alueet

Piha-alueet ovat taloyhtiön käyntikortti. Siisti piha pitää vorot loitolla ja nostaa taloyhtiön arvoa. Alueen käytännöllisyyttä kannattaa miettiä ympärivuotisen käytön kannalta. Talven varalta tulisi suunnitella lumien kasaus ja poisviennin sujuvuus. Myös valaistus ja hulevesien viemäröinti on hyvä huomioida suunnittelussa.

Pyörät tulisi säilyttää suojassa mieluiten katoksen alla, jolloin telineitä voidaan käyttää ympäri vuoden. Kulku pyöräparkkeihin ja varastoihin tulisi olla aina esteetön. Jos nykyiset pyöräpaikat eivät riitä, voidaan yhtenä vaihtoehtona rakentaa edullinen ja ekologinen 15 m²:n ulkovarasto, joka on toteutettavissa helposti esimerkiksi
betonialustalle.

Kuvassa on esimerkki 20 polkupyörän ulkovarastosta, joka on kalustettu ovella® FK-1 -fillarikoukuilla ovella®-konseptin mukaisesti. Pyöräpaikat on numeroitu, jolloin ne voidaan liittää esimerkiksi taloyhtiön varausjärjestelmään. Se voi olla maksullinen, jolloin investointi saadaan takaisin muutamassa vuodessa
vuokratuloin.

Pyörät voidaan lukita telineeseen omalla lukolla, jolloin varmistetaan turvallinen säilytys. Ovellan polkupyörien ulkosäilytystelineet on suunniteltu ensisijaisesti Suomen rankkoihin olosuhteisiin eri vuodenajat huomioiden. Ovellan säilytysjärjestelmät mahdollistavat uusien teknologioiden hyödyntämisen. Pyörätelineisiin voidaan liittää esimerkiksi sähköpyörien lataus, jossa voidaan hyödyntää aurinkoenergiaa. Varastoihin saadaan myös kameravalvonta, joka lisää turvallisuutta.

20222_76942.jpg

2. Yhteiset säilytystilat

Monesti taloyhtiöiden säilytystiloja ei ole alun perin suunniteltu pyörävarastoiksi. Se ei ole kuitenkaan esteenä tehdä tilasta toimivaa. Ovellan sisätiloihin tarkoitetut polkupyörien säilytystelineet on suunniteltu pyörän turvalliseen ja tehokkaaseen säilyttämiseen muun muassa ulkoiluvälinevarastoissa ja kellareissa.

Esimerkiksi ovella® Compact PTL-2 -liukukelkkajärjestelmä on tehokas ratkaisu sisätiloihin. Se on seinäkiskoilla liukuva säilytyskelkka polkupyörille. Pyörät ovat säilytyskelkassa eri korkeudella pystyasennossa pyörän satula kelkan satulatukeen nojaten.

ovella® Citypark® DD-4 -kerrostelineen avulla pyörät saadaan säilytykseen kahteen kerrokseen. Teline on helppo ja turvallinen käyttää. Kerrostelineellä pyöräpaikat saadaan tuplattua. Yhteen telineeseen mahtuu neljä polkupyörää kahteen kerrokseen. Lattiantasossa parkkeeraus tapahtuu kuten pyöränoja PN-2 -telineessä ja yläkertaan pyörän saa parkkeerattua taittuvan liukurampin avulla. Näillä telineillä saadaan esimerkiksi 4 metrin matkalle 20 pyöräpaikkaa. Toinen kerros voidaan myös asentaa myöhemmin tarvittaessa.

Pieniin tiloihin sopivat Fillarikoukut FK-1 ja V-3, jotka mukautuvat tilaan kuin tilaan.

3. Asunnot

Jos taloyhtiön säilytystilat eivät riitä tai ne ovat huonossa kunnossa, voidaan hyödyntää asuntoa säilytystilana. Ovellan säilytysratkaisuilla saadaan tehtyä esimerkiksi parvekkeesta täydellinen säilytystila. Asukas voi itse asentaa telineet helposti asennusohjeiden ja -kiinnikkeiden avulla.

Erilaisilla säilytysjärjestelmillä saa tavarat järjestykseen seinille ja kaappeihin, jolloin lattiapinta jää vapaaksi. Näin tilaa on tarvittaessa myös oleskeluun esimerkiksi parvekkeella.

Ovella Fillarikoukku FK-1 tai Junior V-3 -telineillä polkupyörää voidaan säilyttää pystyssä vaikkapa nurkassa. Sukset, luistimet ja rullalaudat saa järjestettyä SkiRack STM-5 ja MultiRack MT-6 -säilytysratkaisuilla.

202211_80358.jpg

4. Autotallit

Autonrenkaiden säilytys aiheuttaa keväisin ja syksyisin päänvaivaa. Taloyhtiö voi perustaa oman rengashotellin asukkailleen ja sijoittaa renkaat yhteen paikkaan, johon renkaat saadaan järjestykseen lukittaviin PST-4-telineisiin. Taloyhtiö voi myös vuokrata niitä ulos, jolloin tulot jäävät taloyhtiöön.

Telineet voidaan sijoittaa myös esimerkiksi autotallien tai irtainvarastojen seinille. Lukittavalla PST-4-engastelineellä saadaan autonrenkaat pois lattioilta, ja näin vapautuu enemmän säilytystilaa johonkin muuhun käyttöön.

5. Vanhat kylmäkellarit sekälämmönjako- ja pannuhuoneet

Suurempien remonttien yhteydessä taloyhtiön kannattaa miettiä myös säilytystilojen modernisointia. Tällöin vanhat ja epäkäytännölliset telineet pystytään korvaamaan nykyaikaisilla tehokkailla säilytysjärjestelmillä. Vapautuneet tilat, kuten kylmäkellarit sekä lämmönjakoja pannuhuoneet, voidaan suunnitella ja kalustaa uudelleen. Lisäksi pihoille voidaan järjestää ympärivuotiset pyöräparkit autojen parkkipaikat ja lumenlastauspaikat
huomioiden. Nämä toimenpiteet ovat pieniä, mutta ne viimeistelevät suuremman remontin ja lisäävät asumisviihtyvyyttä.

Info

Info

Mikä Ovella?

Ovella Systems on vuonna 1979 perustettu perheyritys, joka on erikoistunut turvallisiin, kestäviin ja tyylikkäisiin
säilytysratkaisuihin. Ovellan erityisosaamista ovat polkupyörien parkki- ja säilytysratkaisut sisä- ja ulkotiloissa. Tuotteet pitävät polkupyörille tarkoitetun tilan oivassa järjestyksessä, edistävät sujuvaa liikkumista ja vapauttavat lisätilaa muuhun toimintaan. Tilaa telineet tai pyydä tarjous toteutuksesta osoitteesta myynti@ovella.fi.

Ovella Systems Oy
Piha
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20199_59778.jpg
Järjestys varastoihin
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.Osa 1. Meille tulee remontti - hui kauhistusOsa 2. Hallituksen kokouksiaOsa 3. Esiselvityksiä/kuntotutkimuksiaOsa 4. Julkisivu- ja vesikattoremonttiOsa 5. Ongelmia ilmanvaihdossa?Osa 6. Ikkunoiden ja ovien vaihtoOsa 7. "Putkiremontti"Osa 8. Uudet keittiöt putkiremontin yhteydessäOsa 9. IlmanvaihtoremonttiOsa 10. Sähköremontti Osa 11. Pihakorjauksen suunnitteluOsa 12. Piha- ja julkisivuvalaistus energiatehokkaaksiOsa 13. LämmitysremonttiOsa 14. Järjestys varastoihin
20216_71165.jpg
Kevät tulee - nyt on aika päivittää pyöräparkit
Kesä on pyöräilyn kulta-aikaa. Pyörävarastot ja -telineet täyttyvät jos jonkinmoisesta menopelistä. Silloin onkin hyvä aika miettiä taloyhtiön säilytystiloja ja -tarpeita. Hujan hajan olevat pyörät luovat helposti epäsiistin kuvan taloyhtiöstä. Sen vuoksi kannattaakin panostaa kotimaisiin ja kestäviin pyöräparkkeihin. Näin varmistetaan, ettei sotkuisia pyöräkasoja pääse syntymään sisälle tai ulos.
20229_79557.jpg
Miten autonrenkaita saa säilyttää taloyhtiön tiloissa?
Taas on aika kaivaa talvirenkaat esille. Ennen autonrenkaiden vaihtoa kannattaa käyttää harkintaa ja huomioida keliolosuhteet niillä seuduilla minne oma ajoliikenne suuntautuu. Mutta missä sitä renkaiden vaihtosarjaa oikein voi säilyttää taloyhtiön tiloissa?
20232_80833.jpg
50-luvun kerrostalon kompaktin kylpy­huoneen remontti - katso kuvat ennen ja jälkeen
Seinä-wc on nerokas ratkaisu, etenkin pieniin kylpyhuoneisiin. Tämän on huomannut myös sisustussuunnittelija Meja Hynynen, joka remontoi Kuopiossa vain kahden neliön kokoisen kylpyhuoneen. Sisustuksen ammattilaisen mukaan seinään kiinnitettävän wc-istuimen hyödyt tiivistyvät kolmeen teemaan: siivoukseen, sisustukseen ja säilytykseen.
202210_71801.jpg
Helppohoitoiset kivipinnat kodin eri tiloihin
Aito ja ajaton luonnonkivi on ekologinen ja paloturvallinen kodin sisustusmateriaali, jolla on pitkä elinkaari. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla kestävyys, käytännöllisyys ja esteettisyys. Käyttämällä luonnonkiveä kodin sisustusmateriaalina voi merkittävästi nostaa asunnon arvoa ja luonnolliset värit istuvat sisustukseen vuodesta toiseen. Kivilajista riippuen luonnonkivi taipuu moneen ja on erinomainen valinta kaikkiin kodin tiloihin.
20227_79040.jpg
Mitä osakkaan tulee ottaa huomioon sisustus­remontissa
Oletko tyytyväinen kotisi yleisilmeeseen? Seuraatko kadehtien ja kaivaten sisustuslehtien esittelyjä julkkisten ja usein myös tavistenkin hohtavan valkoisista ja viimeisen päälle siisteistä ja tyylikkäästi sisustetuista kodeista? Vaivaako sisustuskärpänen aina silloin tällöin vai onko paine jo jatkuvaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton