Älä anna taloyhtiösi rapistua – rahoitus on vaarassa, mikäli suunnitelmallisuus puuttuu
Selvitimme, miten taloyhtiö varmistaa lainansaannin ison saneerauksen tai muun remontin edessä. Pelkkä vakuusarvo ei välttämättä riitä, kun rahoituslaitokset ovat kiristäneet ehtojaan. Isoon rooliin nousee taloyhtiöiden hallituksen osaaminen sekä asiantuntijoiden hyödyntäminen.
– Suunnitelmallinen ylläpito on se, mitä peräänkuulutetaan nykyisin ja se on myös lakisääteistä, kertoo Kiinteistöliitto Satakunnan toiminnanjohtaja Mari Häyhtiö.
– Virallisesti sitä kutsutaan suunnitelmalliseksi kiinteistönpidoksi ja siihen kuuluvat taloyhtiön tekniikka, energia- ja turvaratkaisut, talous sekä yhteisesti sovitut toimintatavat, hän jatkaa.
Tulevan viiden vuoden remontit tulee olla tiedossa ja ne viedään vuosittain yhtiökokoukseen.
– Myös kymmenen vuoden suunnitelmaa suosittelemme, vaikka se ei ole lakisääteinen, Häyhtiö kertoo.
Taloyhtiön tulee huolehtia, että suunnitelmat pannaan myös käytäntöön.
– Mikäli taloyhtiö toimii tekemänsä suunnitelman mukaan ja tarvittaessa käyttää jo suunnitelman rakentamiseen asiantuntijoita, taloyhtiöllä ei pitäisi olla suurta huolta rahoituksen saamiseen.
Aina näin ei kuitenkaan tapahdu. Taloyhtiöissä saatetaan ajatella, että säästetään asukkaiden varallisuutta, kun ei tehdä korjauksia ajallaan.
– Käytännössä kaikille teknisille osille on määritelty joku tekninen käyttöikä. Tekninen käyttöikä antaa hyvin tietoa siitä, milloin osien uusinta on odotettavissa ja korjaukset on suositeltavaa hoitaa ajallaan. Tällöin remontit eivät kasaudu tulevaksi peräkanaa tai jopa samanaikaisesti, Häyhtiö jatkaa.
– Mikäli taloyhtiö ajautuu tilanteeseen, jossa isoja remontteja on jonoksi saakka, voi ongelmaksi koitua nimenomaan rahoitus. Korjausvelka kasvaa.
– Jokainen taloyhtiö on yksilöllinen, myös sijainti vaikuttaa, Häyhtiö muistuttaa.
Harvalla taloyhtiöllä on säästöjä, pesämunaa tulevien saneerausten varalle. Siksi rahoituksen järjestyminen on tärkeää. OP Länsi-Suomen asiakkuusjohtaja Minna Uusitalo käsittelee päivittäin taloyhtiöiden rahoitusasioita.
– Rakennuksen ikä ei aina suoraan korreloi ongelmiin. Tällä hetkellä tehdään paljon 1960- ja 70-lukujen taloyhtiöiden linjasaneerauksia.
– Rahoituksissa tutustutaan aina tarkkaan kyseiseen kohteeseen ja sen tarpeisiin.
Rahoituslaitokset ovat Uusitalon mukaan viime syksystä lähtien kohdanneet taloyhtiölainojen osalta vakuusarvoasioihin.
– Taloyhtiöiden tilanne on hyvin alueellinen. Kasvukeskukset ja keskusta-alueet ovat elinvoimaisia, kun taas reuna-alueilla on hankalampaa. Tämä trendi näkyy koko maassa.
Huoneistojen omistajien tulee itsekin perehtyä tuleviin remonttitarpeisiin omassa taloyhtiössään, eikä sälyttää kaikkea hallituksen niskoille.
– Jos esimerkiksi linjasaneeraukseen tarvitaan miljoonan euron laina ja yhtiön kiinteistön arvo on 1,8 miljoonaa, ei pankki todennäköisesti myönnä enempää lainaa kuin puolet arvosta. Esimerkkitapauksessa 900 000 euroa. Loppu 100 000 euroa tulisi löytyä joko taloyhtiön varoista tai asunnon omistajilta suoraan tai henkilökohtaisen asuntolainan avulla. Mikäli asunto-osakkeeseen kohdistuu iso yhtiölaina, miten paljon sen jälkeen omistajalle jää asunnosta vakuutta omiin henkilökohtaisiin lainatarpeisiin, se on syytä muistaa myös selvittää, Minna Uusitalo sanoo.
– Ja tämä on se, mikä luonnollisesti aiheuttaa paljon kysymyksiä asukkailta, Uusitalo muistuttaa.
– Näissä tapauksissa voidaan myös taloyhtiön tilanteesta riippuen myydä isosta tontista lohko tai yhtiön omistuksesta vaikkapa liikehuoneisto. Tapoja on monia ja pyrimme auttamaan taloyhtiöitä löytämään ratkaisun.
Uusitalo muistuttaa myös taloyhtiöille myönnettävistä tuista.
Kaiken A ja O on suunnitelmallisuus. Sekä Kiinteistöliitto että rahoittaja painottavat suunnitelmallisuuden tärkeyttä.
– Taloyhtiön hallituksen, isännöitsijän ja kenties lisäksi asiantuntijan yhteistyössä tulee etsiä hyvät ratkaisut korjausten järjestykseen niin, ettei kaikki rysähdä samaan aikaan tai edes kiinteästi peräkkäin, Kiinteistöliiton Häyhtiö muistuttaa.