• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Miksi mummolle ei anneta uutta pysäköintilupalappua?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.12.2024
20214_69995.jpg

Taloyhtiössämme on neljä maksutonta vierasparkkipaikkaa, joiden käyttö edellyttää lupalappua. Lupalaput on aikoinaan jaettu jokaiseen talouteen. Iäkäs naapurini on hävittänyt omansa ja kun pyysin hänelle uutta, niin huoltoyhtiön sihteeri lupasi laittaa asian eteenpäin.

Kului kaksi viikkoa ja kun lupalappua ei tullut, niin kysyin asiasta uudestaan. Vastaukseksi sain, että isännöitsijä oli jutellut asiasta taloyhtiön puheenjohtajan kanssa ja he olivat päättäneet, ettei uutta anneta koska talouksiin on jo jaettu yksi lappu. Erikoisemmaksi asian tekee se, että edellisen isännöitsijän aikana (sama hallituksen puheenjohtaja) asukkaat saivat pyydettäessä toisenkin lapun.

Mikä neuvoksi, että mummo saisi uuden vierasparkkipaikka luvan?

Vastaus:

Voi hyvänen aika. Kyllä mummolle pitäisi antaa uusi lupalappu!

Minusta tuollainen käyttäytyminen on vähän jo kiusantekoa. Ajattelen asiaa näin, koska en tiedä kysymyksesi perusteella edes perusteluja sille, miksi mummolle ei uutta lappua voisi antaa.

En nyt äkkiseltään keksi oikeudellisia perusteluja sille, miksi lappua ei voisi antaa tai miksi se pitäisi antaa, mutta maalaisjärkeä saa käyttää ja ihmisiä pitää kohdella tasavertaisesti. Viimekädessä teidän lupalappu käytännöistänne päätetään hallituksessa ja yhtiökokouksessa. Hallituksen puheenjohtajalle ei ole itsenäistä päätösvaltaa tehdä kuvaamiasi päätöksiä.

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20215_70527.jpg
Saako ylimääräisen yhtiö­kokouksen järjestää mielipide­kyselynä?
Voiko taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä järjestää ylimääräisen kokouksen etukäteen valmisteltuna pöytäkirjaluonnoksena?Yhtiön hallitus on päättänyt pitää ylimääräisen yhtiökokouksen ns. mielipide- ja ennakkokyselynä. Olen ilmoittanut isännöitsijälle, etten suostu moiseen käsittelyyn, vaan haluan pitää sen videokokouksena.Yhtiön hallitus on lähettänyt etukäteen luonnoksen pöytäkirjasta sekä lomakekyselyn rasti-ruutuun -menettelyllä hyväksynkö vai en kyseisen kohdan pöytäkirjasta. Tämä lomake on tarkoitus palauttaa joko 1) sähköpostilla, 2) huollon postilaatikkoon, 3) Huoltoyhtiön asiakaspalvelupisteeseen tai 4) perinteisellä postilla. Täyttyykö tällaisella menettelyllä lainsäätäjän ajatus/tarkoitus etäkokouksesta?
20221_75484.jpg
Kuka vastaa luteiden hävityksestä vuokratussa asunnossa?
Kenelle kuuluvat luteiden hävittämisen kulut asunto-osakeyhtiössä? Vuokralainen ilmoitti isännöitsijälle luteista vuokraamassaan asunnossa asuttuaan siinä 5 kuukautta.Selvisi, että käytettynä ostetut kalusteet, olivat luteiden lähde. As Oy hoiti elämää nähneen sängyn ja sohvan pois ja tilasi ammattimyrkyttäjän. Asukas oli yhteistyöhaluttomana pois lähes koko myrkytysprosessin ajan ja muutti asunnosta.Esiintymän sanottiin olevan vain yhdessä asunnossa, joten As Oy laskutti osakkeenomistajaa vedoten vastuunjakotaulukkoon, joka ei erittele, asukasta tai osakasta varsinkin, kun osakas asuu muualla. Osakkaalla ei ole osuutta tähän esiintymään, eikä asunnossa ole aikaisemmin luteita ollut, joten oliko As Oy:n lähettämä laskutusosoite oikein?
20219_72282.jpg
Milloin taloyhtiön uusi yhtiöjärjestys astuu voimaan?
Taloyhtiössämme uudistettiin 30 vuotta vanha yhtiöjärjestys ja vastikeperusteet muutettiin. Onko uudistus pakko panna toimeen kesken tilikauden? Puoltavat ja kieltävät äänet menevät tasan.Yhtiöjärjestys tuli voimaan 11.5.2021 ja talousarvion kustannusten jako muuttuu totaalisesti maksuperusteen muutoksen takia. Hyötyjät haluavat taannehtivasti korjata vastikkeensa ja lisää maksavat eivät tätä tietenkään halua. Äänet menevät tasan ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Seuraavan vuoden talousarviossa asia korjaantuu itsestään.
20222_76726.jpg
Saako yhtiökokouksen pöytäkirjaan kirjata läsnäolevat nimellä?
Onko yhtiökokouksen pöytäkirjaan merkittävä läsnäolijat nimellä? Eli saako pöytäkirjaan kirjata läsnäolevat nimellä, vai riittääkö pelkkä osallistujien yhteenlaskettu osakemäärä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Miten määritellään taloyhtiön perustaso?
Miten määritellään kerrostaloyhtiössä yhtiön kunnossapitovelvollisuuden perustaso huoneistojen kylpyhuoneissa?Osa taloyhtiömme kylpyhuoneista on alkuperäisiä ns.peltikasettikylpyhuoneita, joiden vesieristeenä on muovimatto. WC-istuin on niissä alkuperäinen, eikä sisällä kaksoishuuhtelua. Onpa osa hanoistakin vielä alkuperäisiä eli hieman yli 30 vuotta vanhoja. Osa kylpyhuoneista on remontoitu osakkaan toimesta, jolloin yhtiö on kustantanut työn vesieristeeseen saakka. Muista toimenpiteistä osakas on vastannut itse.Joissakin osakas on tehnyt koko remontin itse kustantaen kaikki tekemänsä muutokset, joiden tekemistä yhtiö ei ole voinut valvoa. Yhtiön toimesta ei ole uusittu yhtään WC-istuinta, koska sen uusiminen tuli yhtiön kunnossapitovastuulle vasta uuden lain myötä. Useat osakkaat ovat uusineet ne omalla kustannuksellaan.Valitettavasti yhtiössä ei saatu aikaan sopimusta kaikkien kylpyhuoneiden kunnostuksesta yhtenäiseen perustasoon esimerkiksi jakamalla työ suoritettavaksi useassa osassa siten, että huonoimmassa kunnossa olevat kylpyhuoneet olisi remontoitu ensimmäisinä.Mitä siis tarkoittaa "ajankohdan" perustaso?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton