• Etusivu
  • Piha

Aiheuttavatko ylimääräiset tavarat harmaita hiuksia ja täynnä olevia jätehuoneita?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.02.2025
20229_79500.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Elämme nykypäivänä materiaalin ympäröimänä ja ylimääräiset tavarat voivat joko tuottaa iloa tai harmaita hiuksia yksittäisissä talouksissa ja taloyhtiöiden jätehuoneissa. Harmaita hiuksia ne aiheuttavat siinä kohtaa kun pitäisi päästä vaikkapa muutamasta tavarasta eroon, puhumattakaan kunnon tyhjennyksestä.

Elämänmuutoksissa ja -tilanteissa aikaisemmin hankittu tarvetavara voi muuttua tarpeettomaksi. Matalat huonekalujen hinnat houkuttelevat ostamaan ja uusimaan omaa huonekaluvalikoimaa. Harva tulee miettineeksi uutta ostaessa miten uusi huonekalu joskus kierrätetään tai miten vanhasta päästään eroon ja olisiko sitä mahdollista edes kierrättää. Tavallisesti ajatellaan, että kyllä siitä sitten pääsee helposti eroon – kyllähän sitä nyt joku muu tarvitsee! Tämä ajatustapa ei välttämättä pidä paikkaansa, eroonpääsemisestä joutuu yhä useammin maksamaan.

Tilanteita, kun tavarasta pitäisi päästä eroon

  • Kotiemme uudistamisen yhteydessä entisestä eroon
  • Putkiremontin keskellä liikaa tavaraa
  • Uuteen asuntoon muuttamisen yhteydessä tavaravalikoiman harvennus
  • Toimisto pitäisi tyhjentää
  • Varaston tyhjennys tiedossa
  • Taloyhtiön jätehuoneeseen jätetään irtaimistoa
  • Kuolinpesä pitäisi tyhjentää tavaroista järkevällä tavalla
<p data-block-key="yq55h">Tavaran kertyminen säilytystiloihin voi yllättää</p>
Tavaran kertyminen säilytystiloihin voi yllättää

Taloyhtiöissä moni on nykypäivänä tottunut normaaliin tapaan kierrättää kodin jätteitä taloyhtiön jätehuoneessa. Moni on myös valitettavasti ajatellut vastaavasti, että huonekalujen kierrätys ja eroonpääseminen onnistuu kätevästi ja halvalla jätehuoneen kautta.

Tämä ajatustapa on väärin, sillä vastuu huonekaluista ja muista suurista jätteistä eroonpääsemisessä on asukkaalla tai vuokralaisella. Moni ei tule myöskään ajatelleeksi, että huonekalujen yms. jätteiden jättäminen jätehuoneeseen tai vaikkapa luontoon aiheuttaa taloyhtiölle ja yhteiskunnalle merkittävät kustannukset. Nämä kustannukset maksaa jokainen meistä maksaa vastikkeina, vuokrina ja veroina.

Puhumattakaan kaikille yhteisen ympäröivän luonnon kunnioittamisesta ja arvostamisesta. Oikeanlainen jätteenkäsittely ja roskaamattomuus on hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Kiertotalous on nykypäivää.

Vaihtoehtoja pitäisi olla huonekaluille ja suuremmille jätteille kierrätykseen samalla tavalla kuin jätehuoneessa esimerkiksi seka- tai biojätteelle.

Mitä vaihtoehtoja on tarjolla materiaalista eroon?

Lahjoita tai myy

Lahjoitukset ovat ilmaisia ja luonto kiittää, kun jo kertaalleen luonnonvaroista tuotetut hyödykkeet kiertävät käyttäjältä toiselle. Tosin oma aikansa siinä myös menee ilmoituksia tehdessä ja huolehtiessa tavara tullaan noutamaan tai jopa poisviennin järjestämisessä. Kaikkea tavaraa ei saa myöskään lahjoitettua, mikä on yleinen harhaluulo.

Myyntikään ei siitä helpoimmasta päästä ole, kun vaaditaan aikaa ja aktiivisuutta myynti-ilmoituksissa. Rahavastinetta on tosin mahdollisuutta saada tavaraa vastaan tässä tapauksessa.

Lahjoittaessa tai myydessä tavaraa tulee ympäristömme näkökulmasta paljon päästöjä – jos ajatellaan, että tavaroita viedään usealla autolla.

Vuokraa pakettiauto tai peräkärry ja kiikuta kierrätys- ja jäteasemille

Omalla kyydillä tavaraa vietäessä ei ole aikataulujen orja, varsinkaan jos vuokra-autoa ei tarvitse palauttaa tietyssä ajassa. Kantoapuahan tässä kohtaa myös tarvitaan sekä reissuja voi joutua tekemään useampia. Ajoreissuja voidaan joutua ajamaan vielä erikseen kierrätys- että jäteasemille.

Kustannuksia ja päästöjä syntyy omista ajoista, pakettiauton voi joutua vuokraamaan vielä erikseen, jos ei tutulta löydy lainaan. Jätemaksut ovat myös koko paketin kruunaus, kun tavaraa kipatessa jäteasemalle joutuu maksamaan, jotta tavarasta pääsee eroon.

<p data-block-key="46qjj">Ympäristörikollisuus yksinkertaistettuna on toimintaa, mikä aiheuttaa jonkinlaista pilaantumista tai vaaraa ympäristölle. (Kuva: Shutterstock)</p>
Ympäristörikollisuus yksinkertaistettuna on toimintaa, mikä aiheuttaa jonkinlaista pilaantumista tai vaaraa ympäristölle. (Kuva: Shutterstock)

Taloyhtiön jätehuoneeseen tai luontoon kippaaminen

Tätä vaihtoehtoa ei pitäisi olla edes lueteltuna, mutta nykypäivänä se on liian useasti totta ja arkipäivää. Täysin väärä vaihtoehto, jonka seuraukset me jokainen maksamme ympäristön saastumisena tai jätehuoneen tapauksessa kohonneina vastikkeina, vuokrina ja veroina.

Tavaroiden nouto maksullisilla noutopalveluilla

Arjen helpottamiseksi tarjolla on myös maksullisia noutopalveluita, jotka hoitavat tavaran kierrätykseen. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, mutta palveluiden ajatellaan olevan kokonaisuudessaan kalliimpia. Asia voi olla myös toisin, erilaisilla noutopalveluilla on mahdollista saada huomattavaa tukea ja helpotusta arkeen tai taloyhtiölle.

Palvelut tarjoavat helpotusta jätehuoneen hallintaan jätehuonetyhjennyksien ja -noutojen muodossa. Palvelu voi noutaa vaikkapa taloyhtiön jätehuoneen tyhjennyksen yhteydessä myös muita jätteitä. Irtaimiston noutoja on myös mahdollista saada esimerkiksi aikatauluja kysymällä ja näin asukas voi tuoda irtaimistoa vaikka suoraan autolle.

Piha
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20229_65243.jpg
Onko taloyhtiön jätehuone hallinnassa vai hallitseeko kaaos?
Taloyhtiön jätehuone voi olla pahimmillaan pelkkää sotkua ja roskanvientireissut asukkaalle voivat olla se pakollinen paha. Voisiko toisin olla? Voisiko jätehuone palvella jokapäiväistä jätteiden käsittelyä miellyttävällä tavalla? Roskanvientireissu voisi ehkä myös olla mukava piipahdus ulkoilmassa ilman vastenmielistä ajatusta jätehuoneen siivottomuudesta? Tai vaikkapa hyvän mielen tuoja, kun tietää tekevänsä hyvän teon lajittelemalla jätteensä asianmukaisesti.
202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa ja kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
20192_56328.jpg
Jätteiden kierrätys kuntoon ja vauhtia kiertotalouteen
Ympäristöministeriö ryhtyy uudistamaan jätelainsäädäntöä. Päämäärä on saavuttaa kunnianhimoiset yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet ja nostaa Suomi kierrätyksessä EU:n edistyneimpien maiden joukkoon. Jätteen tuottajille tämä tarkoittaa lisää mahdollisuuksia - ja velvollisuuksia - jätteiden erilliskeräykseen.Uudistuksen taustalla on EU:n jätedirektiivin, pakkausjätedirektiivin, kaatopaikkadirektiivin, romuajoneuvo-, paristo- sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivien muutokset. Ne on pantava Suomessa täytäntöön 5.7.2020 mennessä."Uusien kierrätystavoitteiden saavuttaminen vaatii meidän jokaisen panosta. Suomen asema kiertotalouden edelläkävijänä vaatii, että näytämme esimerkkiä kierrätyksen edistämisessä ja jätehuollon kehittämisessä. Näin vauhditamme kiertotaloutta ja samalla säästämme luonnonvaroja ja hillitsemme ilmastonmuutosta", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.
20211_68127.jpg
Kierrätys rakennustyömailla - utopiaa vai arkipäivää?
Kiertotalous on rakennusalalla kasvava trendi, joka ei esiinny enää juhlapuheissa vaan näkyy konkreettisesti yhä useammalla työmaalla. Hallituksen asettamaan 70 prosentin tavoitteeseen on kuitenkin vielä matkaa.
20181_51394.jpg
Onko jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö sinulle tuttu?
Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontinJätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista. Myös vanhoihin kiinteistöihin tarvitaan pikaisia jätevesiremontteja. Biolanin marraskuussa teettämään jätevesikyselyyn vastasi 923 suomalaista pientaloasujaa tai mökkiläistä.Jätevesijärjestelmä on kunnostettava ensi vuoden lokakuuhun mennessä, jos rakennus sijaitsee luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tietysti sillä ehdolla, että se ei jo täytä uuden lain vaatimuksia. Biolanin teettämän kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia oli tietoinen takarajan päivämäärästä. Sen sijaan yli puolet vastaajista ei tiennyt, että tämä velvoite koskee myös vanhoja kiinteistöjä.‒ Kaikkien ennen vuotta 2004 rakennettujen ja rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa määräpäivään mennessä. Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja määräaikana mennessä. Arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle tarvitaan parannuksia jätevesiasioihin seuraavan kahden vuoden aikana, arvioi Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.
joku avaa lavuaarin viemäriä karhupumpulla
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton