• Etusivu
  • Osakas

Litistämällä ja kierrättämällä oikein taloyhtiö voi säästää satoja euroja vuodessa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.06.2021Päivitetty 01.08.2023
20216_71356.jpg

Jätteiden kierrätykseen ja pakkaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota taloyhtiöissä. Siinä säästää selvää rahaa. Kuva: Pixabay.

Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.

Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.

Väärä jäte oikeiden seassa voi myös pilata koko kuorman, ja esimerkiksi muovijäte joudutaankin kuskaamaan sekajätteeseen. Usein ylimääräistä jätettä on pahviastian ympärillä.
Yleensä lisämaksua menee, vaikka jätettä ei olisi paljon. Jos jätteet putoilevat matkalla autoon, on se peruste lisämaksulle.

Ympäristöasiantuntija Minna Partti HSY:stä kertoo, että kartonkijätteen määrä on kasvanut huomattavasti koronaikana.
– Ihmiset tilaavat verkosta paljon enemmän. Myös ruokapakkausten määrä on kasvanut, kertoo Partti.

Joskus väärä jäte voi pilata koko autokuorman. Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala muistaa uraltaan yhden erittäin vakavan tapauksen.
– Jätteen seassa oli öljyastia, joka pilasi koko lastin. Meidän piti arvioida, pitääkö koko auton kuorma viedä Riihimäen ongelmajätelaitokselle tyhjennettäväksi, koska kyseessä oli vaarallinen ongelmajäte. Lopulta autoa ei viety Riihimäelle, kertoo Varsala.

Litistä jäte jo kotona

Helsinkiläinen Markku Pihlaja huomasi taannoin, että oman taloyhtiön roskikset pursuilivat usein. Aina syynä ei ollut jätteen määrä vaan se, että roskat on jätetty litistämättä. Mies päätti havainnollistaa kuvaparilla, miten paljon litistetty jäte säästää tilaa. Tulos yllätti hänet itsensäkin, vaikka hän osasi odottaa, että ero suuri.

Pihlajan yhden hengen taloudessa jätettä kertyy maltillisesti, joten hän säästi kartonkijätteet parin kuukauden ajalta ja kuvasi sen jälkeen kartongit sekä litistämättöminä että litistettyinä ja toisiinsa pakattuina.

– Itse olen yrittänyt jo pitkään lajitella jätteet kuten pitää. Harmittaa kun menee viemään kartonkia roskiin, niin sinne ei mahdukaan mitään.
Markku Pihlaja
Tältä näyttää kartonkipakkaus kasa litistämättömänä...

Tältä näyttää kartonkipakkaus kasa litistämättömänä...

...ja näin pieneen tilaan pakkaukset saa oikeasti taiteltua.

...ja näin pieneen tilaan pakkaukset saa oikeasti taiteltua.

Pihlaja selvitti jätemaksujen hintoja ja tajusi, että litistäminen säästää paitsi tilaa roskiksessa, myös rahaa.
– Jos esimerkiksi kerran viikossa tyhjennettävä astia pursuaa joka kerta yli, tulee lisämaksusta vuodessa iso summa, laskee Pihlaja.

Hän huomasi itse konkreettisesti sekajätteen määrän vähenemisen, kun muovin kierrätys alkoi. Yhden hengen talouden sekajätepussia ei tarvinnut viedä läheskään joka viikko. Pihlaja myös litistää kaiken muunkin kuin pahvin. Jugurttipurkin kannet kannattaa taitella pieniksi. Taiteltuna niitä mahtuu yllättävän paljon makaronilaatikkorasiaan.

Markku Pihlaja lupaa, että taloyhtiöt saavat käyttää hänen kuviaan yrittäessään motivoida asukkaitaan litistämiseen ja oikeanlaiseen kierrätykseen.

20216_71355.jpg

Kuluja kannattaa tarkastella myös siitä näkökulmasta, että sekajäte on kaikkein kalleinta jätettä. Sekajäteastian tyhjentäminen maksaa eniten. Kun taloyhtiössä kierrätetään kaikki muu, jää sekajätteeseen vähemmän tavaraa. Jos sekajätteen tyhjennysväliä voi harventaa, säästää taloyhtiö taas.

Lue lisää jätteiden lajittelusta >>

Info

Info

Asukas, toimi näin

Litistä jäte jo kotona
Litistetyt roskat säästävät tilaa niin kotona kuin jäteastiassa. Tilansäästö säästä myös rahaa: kallista sekajätettä syntyy vähemmän, samoin kallista irtojätettä.

Kierrätä oikein
Pahvit pahveihin, muovit muoveihin, eloperäinen jäte biojätteeseen. Jos jäteastiassa on sinne kuulumatonta tavaraa, se päätyy sekajätteeseen. Taas tulee taloyhtiölle lisämaksua.

Pese muovijäte, mutta älä liikaa
Pakkausjätteiden seassa ei saisi olla eloperäistä ainetta, esimerkiksi ruokaa. Ruoka pitää pestä pois, mutta siinäkin kannattaa pitää järki kädessä. Jos pesemiseen kuluu lämmintä vettä litratolkulla, se ei ehkä ole vaivan arvoista.

Rahan säästö motivoi, kertoo tutkimus

Pirkanmaan Jätehuolto kysyi asiakkailtaan muutama vuosi sitten, mikä heitä motivoi kierrättämään. Sata syytä lajitella -kisassa esiin nousivat erityisesti luontoarvot, mutta myös taloudelliset syyt saivat tamperelaiset kierrättämään. Kyselyssä kävi myös ilmi selvästi, että lajittelu tuo hyvän mielen ja on jopa kivaa.

Lisääntynyt kierrätys on myös nostanut huolta muiden kulujen kasvusta. Muovin ja metallin seassa ei saisi olla eloperäistä ainesta, esimerkiksi ruokaa. Tekninen päällikkö Timo Varsala kertoo, että isännöitsijät ovat nostaneet esiin huolen lämpimän veden kulutuksen mahdollisesta kasvusta, kun muoveja ja metalliastioita ryhdytään entistä enemmän pesemään kierrätystä varten.

Varsalan neuvo siihen on, että kovin likainen pakkausjäte kannattaa pistää sittenkin sekajätteeseen. Jos pakkausta pitää pesuaineen kanssa pestä, sen paikka on ehkä sittenkin sekajätteessä.

20216_71359.jpg

Hintaesimerkkejä kierrätyksen tuomasta säästöstä

Esimerkeissä vain tyhjennysten hinta, ei esimerkiksi jäteastioiden vuokria

Tampere/Pirkanmaan Jätehuolto

Tamperelaisessa taloyhtiössä on 660 litran sekajäteastia, joka tyhjennetään kerran viikossa. Biojätteen keräysastia on 240-litrainen. Myös kartonki, muovi, metalli ja lasi kerätään talteen.

  • Sekajäteastian tyhjennys 520 euroa / vuosi (52 x 10,00).
  • Biojätteen tyhjennys 293,8 euroa / vuosi (52 x 5,65)
  • Kartonki 367,64 euroa / vuosi (52 x 7,07)
  • Muovi 483,6 euroa / vuosi (52x 9,30)
  • Lasin ja metallin keräys on Tampereella säännöllisessä seka- ja biojätteen keräyksessä mukana oleville kiinteistöille maksuton.

Sekajäteastia on aina täynnä, samoin kartonki. Asukkaat täyttävät muovilla, lasilla ja metallilla sekajäteastiaa.Litistämättömät kartongin valuvat yli astiasta. Maksua lisäjätteestä menee joka viikko, vuodessa satoja euroja.

Onnistuneen kierrätyskampanjan ansiosta sekajäteastia tyhjennetään joka toinen viikko. Maksu on 260 euroa. Lisäjätteen maksu poistuu myös kokonaan. Säästöä kertyy vuodessa tuntuva summa.

Hinnat löytyvät Pirkanmaan Jätehuollon sivuilta.

Helsinki / HSY

Taloyhtiön pihassa kaikkia keräysastiat, tyhjennys pääsääntöisesti kerran viikossa.

  • Sekajäte 600–660 litraa 693,68 euroa / vuosi (52 x 12,44)
  • Biojäte 357,24 euroa/vuosi (52 x 6,87)
  • Kartonki 232,96 euroa / vuosi (52 x 4,48)
  • Muovi 371,80 euroa / vuosi (52 x 7,15)
  • Lasi- ja metalli, astia tyhjennetään joka 4. tai joka 8. viikko, tyhjennyskerta maksaa 5,98 / astia.
  • Irtojätteen hinta riippuu jätteen laadusta.

Sekajäte tyhjennetään vain joka toinen viikko, säästö vuodessa 346,84 euroa. Kartonkiastia pursuaa joka viikko. Säännöllisen tyhjennyksen yhteydessä kartonkijätteen irtojätteestä veloitetaan 19,48 euroa/m3 ja minimiveloitus on 0,1 kuution mukaan eli noin 2 euroa.

Esimerkin säästö voi siis olla satoja euroja vuodessa. Jos irtojätettä kertyy kuutio viikossa, on säästö jopa lähes 1400 euroa vuodessa.

Hinnat löytyvät HSY:n sivuilta.

Info

Info

Taloyhtiö – näin säästät

Hanki kierrätysastiat omaan pihaan
Lähellä oleva jäteastia motivoi asukasta kierrättämään. Kun kierrätys onnistuu omassa pihassa, ei tarvitse varastoida esimerkiksi pahveja tai muoveja kotona. Esimerkiksi Pirkanmaan jätehuolto toimittaa taloyhtiön pihaan maksuttoman lasipakkausten ja metallin keräyksen, jos taloyhtiön pihassa on jo sekajätteen ja biojätteen keräys. Metallin ja lasin kierrättäminen säästää jälleen kerran kallista sekajätettä.

Motivoi asukkaita tuomalla esiin sekä luonto että säästönäkökulma
Pirkanmaan Jätehuollon teettämän kyselyn mukaan asukkaita motivoi kierrätykseen muun muassa ekologisuus eli luontonäkökulma, tulevaisuuden ajatteleminen, materiaalien hyötykäyttö ja helppous. Osana helppoutta on kyselyn mukaan myös taloudellisuus. Lisäksi moni saa hyvää mieltä kierrätyksestä.

Näytä miten säästö syntyy
Taloyhtiön yhteisiin tiloihin voi pistää esille aiheeseen liittyvää materiaali. Esimerkiksi Markku Pihlajan selkeät kuvaparit litistämisen tuloksista ovat käytettävissä taloyhtiöiden tiedotuksessa
Jäteyhtiöiltä saa myös materiaalia, jota voi pistää esille. Esimerkiksi HSY:n sivuilta
voi tilata lajitteluoppaita eri kielillä. Niitä voi myös ladata suoraan pdf-muodossa ja tulostaa itse. Samoin Pirkanmaan Jätehuollon materiaalipankista löytyy tiedottamiseen sopivia julistekuvia.

Jätelain uudistus 1.7.2021

Suomen jätelaki uudistui. Ensimmäinen vaihe astui voimaan 1.7.2021. Muutoksen taustalla ovat EU:n jäsenmailleen asettamat kierrätystavoitteet. Kierrätysaste tulisi nostaa 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, 60 prosenttiin vuonna 2030 ja 65 prosenttiin vuonna 2035.

Myös pakkausjätteen kierrätystavoitteet EU:ssa nousevat: kaikesta pakkausjätteestä tulee kierrättää 65 prosenttia vuoteen 2025 ja 70 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi eri pakkausjätteille on asetettu materiaalikohtaiset kierrätystavoitteet. Ympäristöministeriön mukaan Suomelle ovat haastavimpia muovi- ja puupakkausjätteen kierrätykselle asetetut tavoitteet.

Muutoksessa kiertotaloutta edistetään antamalla sekä kunnille, jätteen haltijoille, että pakkausten tuottajille nykyistä selvästi tiukempia velvoitteita jätteiden erilliskeräykseen.

Erilaiset jätteet pitää lajitella ja kerätä erikseen kierrätystä tai muuta hyödyntämistä varten. Erilliskerättyä jätettä ei enää voi viedä kaatopaikalle eikä poltettavaksi.

Vuosina 2022 ja 2023 saapui uusia erilliskeräysvelvoitteita. Erilliskeräys järjestetään huoneistojen lukumäärään perustuen. Esimerkiksi taloyhtiöt, joissa on 5 huoneistoa tai enemmän ja sijaitsevat taajama-alueella, on tarvinnut järjestää biojätteen erilliskeräys 1.7.2022 lähtien. 1.7.2023 lähtien erilliskeräys kosketti myös metallia, lasi- ja muovipakkauksia sekä kartonkipakkauksia.

Kuvat: Markku Pihlaja ja Pixabay
Lähteet: Pirkanmaan Jätehuolto, HSY (Helsingin seudun ympäristöpalvelut), Ympäristöministeriö

20216_71358.jpg
Ohje

Ohje

Pysy taloyhtiöasioiden tasalla!

Kiinnostavatko taloyhtiön asiat? Haluatko säännöllistä tietoa ja hyviä artikkeleita aiheeseen liittyen? Tilaa itsellesi Omataloyhtiön viikottainen uutiskirje. Joka viikko esittelemme mm yhden taloyhtiön kysy, vastaamme -palveluun jätetyn lakikysymyksen. Tarjolla on myös asiaa taloyhtiön remonteista tai osakkaiden ja vuokralaisten oikeuksista sekä vastuista.

Rakentaja.fi
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
kierrätys
ekologisuus
jätehuolto
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69235.jpg
Keneen olla yhteydessä kun huoli naapurista kasvaa?
Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki ja lain uudistushanke
Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön vel-voitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiö-vastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osake ja osakekirja
Asunto-osakeyhtiössä osakkeita on oltava vähintään kolme. Jos osakkeelle on määrätty yhtiöjärjestyksessä nimellisarvo, tulee kunkin osakkeen nimellisarvon olla sama.Osakkeet tuottavat osakkeenomistajalle yhtäläiset oikeudet, jollei asunto-osakeyhtiölaista tai yhtiöjärjestyksen sisältämistä määräyksistä muuta johdu. Osakkeista on annettava osakekirja, joka lain nojalla on painettava hyväksytyssä painolaitoksessa.Monessa vanhemmassa osakeyhtiössä on olemassa osakekirjoja, joita ei ole painettu asunto-osakeyhtiölain tarkoittamassa turvapainossa. Tämä seikka ei tee osakekirjaa mitenkään mitättömäksi eikä sen uusimiseen ole myöskään lakiin perustuvaa velvoitetta.Osakekirja käsittää yhtiöjärjestyksen huoneisto- tai tilaselitelmässä mainitun huoneiston hallintaa koskevat kaikki osakkeet, joten osakekirja on osakeryhmäsidonnainen.Yhtiön perustamisvaiheessa osakekirja saadaan asettaa vain nimetylle henkilölle ja yhtiö voi luovuttaa sen vain osakeluetteloon merkitylle omistajalle. Osakekirjan luovuttaminen osakkeenomistajalle edellyttää, että osakkeenomistaja on maksanut osakkeesta täyden maksun ja että yhtiö tai osakepääoman korotus on rekisteröity.Taloyhtiön osakkeita luovutettaessa osakekirjaan tehdään yleensä siirto-merkintä, jolloin osakekirjan omistusketju on nähtävissä itse osakekirjassa.
Castreninkatu rakennustyömaa
CASE Castreninkatu: Miten onnistua rakennustyömaan lajittelussa?
Lajittelu rakennustyömailla on toistaiseksi vielä vaatimattomalla asteella, mutta esimerkkejä löytyy suuntauksesta kohti enemmän lajittelevia ja jätteitä hyödyntävistä työmaita. VENUE:n (Veljekset Nuutinen Oy) työkohteessa Helsingin Kalliossa, Castreninkadulla toteutettiin menestyksekkäästi yhdessä jätehuoltopalveluista vastaavan Vaihtolavacom Oy:n kanssa merkittävä muutos saneeraustyövaiheen jätteenlajittelutapoihin työmaalla.
jätelava
Jätteiden lajittelu kannattaa ja onnistuu myös ahtailla työmailla
Jätteiden lajittelu rakennustyömailla on paitsi vastuullista, usein myös kustannustehokasta. Ongelmana esimerkiksi korjausrakentamisessa on kuitenkin vähäiset tilat. Tähänkin on kuitenkin ratkaisuja olemassa. Uusi lajittelulava tarjoaa monipuolisia räätälöitäviä ratkaisuja.
20225_78302.jpg
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen?
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi tai mökkisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen? Ei ihme, sillä tarpeet voivat kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka kehittyy, perheessä kasvaa uusia ja innokkaita netinkäyttäjiä, uusia näppäriä palveluita avautuu ja muutenkin tavat ottaa netistä ilo irti monipuolistuvat. Se mikä on joskus riittänyt, ei yhtenä päivänä enää ole ollenkaan tarpeeksi.Yleensä videokuvan katsominen paljastaa, ettei nettiyhteys vastaa omia käyttötapoja. On todella ärsyttävää, jos videon katselu pätkii.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton