• Etusivu
 • Piha

Omaa satoa parvekepuutarhasta

‒ vinkkejä asukkaille

Tuuli JärvinenKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 08.04.2024Päivitetty 09.04.2024
tytto-kastelee-parvekeyrtteja-iSt-1439995303

© iStock

Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.

Nykytrendinä on yhdistellä ennakkoluulottomasti hyöty- ja koristekasveja. Puutarhamyymälä Muhevaisen asiantuntija, puutarhuri Mari Talonpoika kertoo, miten päästä alkuun, kun halutaan kasvattaa hyötykasveja ruukussa.

‒ Pidän tärkeimpänä valita kasvit siten, että ne soveltuvat kasvamaan niissä olosuhteissa, jotka kasvupaikalla vallitsevat. Kasvimaallehan valitaan pihan aurinkoisin ja lämpimin paikka – ja sama pätee ruukkuviljelyynkin. Mutta jos aivan optimaalisia oloja ei ole käytettävissä, yleensä sopivat kasvit ovat silti löydettävissä. Esimerkiksi monet yrtit viihtyvät puolivarjossakin.

Millaisia lajeja kannattaa valita?

‒ Korostan aina, että viljelisin sitä, mitä perheessä mielellään syödään. Mieluisa sato tulee myös käytetyksi, kertoo Talonpoika.

Lasten mieltymykset kannattaa huomioida ja valita mukaan myös heidän suosikkejaan. Kun perheen nuorimmat pääsevät osallistumaan istutukseen ja hoitoon, karttuvat myös kasvien kasvattamisen taidot.

<p data-block-key="rx9hu">Jatkuvasatoisista amppelimansikoista on iloa koko kesän ajan ja punakukkaiset lajikkeet näyttävät erityisen viehättäviltä. Mansikka tarvitsee suuren amppelin, jotta se jaksaisi kasvaa rehevänä ja satoisana.</p>
Jatkuvasatoisista amppelimansikoista on iloa koko kesän ajan ja punakukkaiset lajikkeet näyttävät erityisen viehättäviltä. Mansikka tarvitsee suuren amppelin, jotta se jaksaisi kasvaa rehevänä ja satoisana.
© iStock

Valitsemalla hyötykasvit eri kasvityypeistä saadaan monipuolista satoa. Jotain makeaa, vaikka marjoja, jotain mullassa kasvavaa, kuten perunaa, eri värisiä vihanneksia tuorekäyttöön tai säilöntään, joukkoon lehtivihanneksia, esimerkiksi mangoldia jne.

Isoilla parvekkeilla voidaan suurissa ruukuissa kasvattaa jopa marjapensaita tai pienikasvuisia omenapuita. Viiniköynnökset mahtuvat pienemmällekin parvekkeelle. Ne tuovat patiolle ja parvekkeelle suorastaan välimerellistä tunnelmaa.

‒ Ja paljon erilaisia yrttejä mahtuu aina johonkin nurkkaan kasvamaan. Tuoreet, juuri poimitut yrtit höystävät kesän maut parhaimmilleen, vinkkaa Mari Talonpoika.

Mitä muuta pitää ottaa huomioon?

Muutama tekninen asia kannattaa huomioida:

 • Vain laadukkaassa mullassa kasvaa tuottoisa sato.
 • Kasvualustan pitää olla riittävän suuri, jotta kasvien hoito on vaivatonta. Pienessä tilassa kuivuus tai kosteustilanteen ailahtelu uhkaavat nopeasti sadon määrää ja laatua.
 • Kasteluveden hallinta kannattaa järjestää esimerkiksi aluslautasilla, jotta ylimääräinen vesi ei valu alakerran parvekkeelle. Pohjareiälliset ruukut ovat kastelun onnistumisen kannalta todella tärkeitä, joten kannattaa harkita tarkkaan, ennen kuin valitaan umpinaisia ruukkuja.

‒ Parvekkeilla pitää huolehtia myös rakenteiden kantavuudesta. Suuret istutusaltaat multineen, jos sellaisia käytetään, ovat painavia, joten mahdolliset painorajoitukset kannattaa tarkistaa taloyhtiöstä, muistuttaa Mari.

Entä jos halutaan näkösuojaa ja kukkiakin?

Kukkia ei koskaan ole liikaa ja niistä löytyy runsas valikoima puutarhamyymälöistä. Niitä voi mainiosti istuttaa hyötykasvien kanssa sekaisin. Korkeita ja matalia lajeja yhdistelemällä tilan käyttö tehostuu ja tuottoisuus kasvaa. Ja sekaistutuksissa lehdistöjen erilaiset muodot ja värit täydentävät toisiaan ja tuovat mielenkiintoisuutta istutuksiin.

‒ Näkösuojan voi rakentaa yksivuotisten kesäköynnösten tai köynnöstävien vihannesten varaan. Koristeellinen satoseinämä kasvaa vaikkapa runkotomaateista tai kurkun kasvustosta, jos paikka on lämmin ja aurinkoinen. Köynnösten juurelle sopivat matalammat vihanneskasvit tai yrtit ja joukkoon istutetut kesäkukat, Mari ohjeistaa.

‒ Esimerkiksi ruusupapu on kauniskukkainen, syötäviä palkoja tuottava köynnös. Saman tyyppinen kasvutapa on myös valkokukkaisella salkopavulla, jonka sato on pitkään kestävä ja antelias. Papuja kannattaa poimia usein, jo pieninä ja hoikkina, jolloin ne ovat mehevimmillään, hän tähdentää.

Lue lisää malabarinpinaatin kasvatuksesta

Suositteletko kylvöjen tekemistä vai taimien ostamista?

‒ Jos esikasvatus kiinnostaa ja sille on sisällä tilaa, kylvöt kannattaa tehdä ajoissa. Eri lajit vaativat eri pituisen esikasvatusajan. Helpommalla pääsee, jos ostaa esikasvatetut taimet, kun kevät on edistynyt niin pitkälle, että ne voi istuttaa ulos, Mari vastaa.

Nopeasti kasvuun lähtevät lajit ovat helppoja kasvatettavia kylvämällä ne suoraan ruukkuun tai kasvatusaltaaseen. Esimerkiksi, mangoldi, salaatit ja retiisi onnistuvat helposti siemenestä.

Yrtit ovat taimista istutettuna käteviä, koska satoa pääsee napsimaan pian istutuksen jälkeen. Latvomisesta ne vain tuuhistuvat ja innostuvat kasvamaan. Varhain istutettuja taimia voi tarvittaessa suojata kylminä öinä tai nostaa ne vaikka sisälle.

<p data-block-key="vlypr">Malabarinpinaatti viihtyy lämpimässä, mutta ei paahtavassa kuumuudessa. Se on koristeellinen köynnös, josta käytetään nuoria lehtiä tuoreena ja vanhempia pinaatin tapaan. Ne ovat oikeita voimapommeja, joiden ravintoaineet voittavat tavallisen pinaatin. Tasainen kastelu ja lannoitus tuottavat hyvinvoivan lehdistön ja laadukkaan sadon.</p>
Malabarinpinaatti viihtyy lämpimässä, mutta ei paahtavassa kuumuudessa. Se on koristeellinen köynnös, josta käytetään nuoria lehtiä tuoreena ja vanhempia pinaatin tapaan. Ne ovat oikeita voimapommeja, joiden ravintoaineet voittavat tavallisen pinaatin. Tasainen kastelu ja lannoitus tuottavat hyvinvoivan lehdistön ja laadukkaan sadon.
© iStock

Mitkä lajit sopivat parhaiten ruukkukasvatukseen?

Melkein kaikkea voi kasvattaa ruukussa punajuuresta perunaan ja kurpitsoista lehtivihanneksiin. Ja ehdottomasti ne yrtit, joita on tarkoitus käyttää päivittäin.

‒ Omia suosikkejani ovat perunat ja tomaatit, sillä hifistelen lajikkeilla ja kokeilen mielelläni molemmista erilaisia.

Katso videolta vinkit ämpäriperunoiden kasvattamisesta

Entä mitkä ovat parvekeviljelyn sudenkuopat?

Vaaran paikkoja ovat liian innokas lannoittaminen tai lannoituksen unohtuminen kokonaan. Maltillinen, mutta säännöllinen lannoittelu aloitettuna parin viikon päästä taimien istuttamisesta sopii useimmille kasveille. Kannattaa noudattaa lannoitepurkin ohjetta.

‒ Liian pieneen ruukkuun istuttaminen on myös yleistä, koska pikkuruiset taimet näyttävät aluksi niin vähäisiltä. Mutta kun ne kasvavat, täynnä juurta oleva ruukku on vaikeasti hoidettava, kertoo Mari.

Kasvien juuret tarvitsevat myös happea. Siksi kastelun tarvetta kannattaa tunnustella työntämällä sormet multaan. Pelkän pinnan tunnustelu ei välttämättä kerro kosteustilanteesta syvemmällä mullassa, missä juuretkin ovat. Tunnustelemalla oppii nopeasti, miten paljon kasvit kuluttavat, jolloin sopiva veden annostelu alkaa hoitua helposti.

Kun juuret kasvavat ja täyttävät ruukun, vähenee multatila ja kastelua on tehostettava. Epäsäännöllinen kastelu tai sen unohtuminen heikentävät myös kasvua ja satoa. Mutta myös liiallista kastelua on varottava, sillä harva kasvi haluaa olla jatkuvasti litimärkä.

Lue lisää hyötytarhan ruukkuviljelystä

<p data-block-key="t2n99">Mitä suurempi multatila, sitä helpompi hoito, sillä multa varastoi kosteutta.</p>
Mitä suurempi multatila, sitä helpompi hoito, sillä multa varastoi kosteutta.
© iStock
Info

Info

Muistilista ruukkuviljelyyn parvekkeella:

 • Hanki suuret astiat, hoito helpottuu.
 • Käytä aina ravinteikasta, uutta multaa. Vaihda multa vuosittain.
 • Kasvata mieluisia lajeja.
 • Kastele, lannoita ja käytä satoa säännöllisesti.
 • Uudista istutuksia kesän aikana niiltä osin, joista sato on jo korjattu.
 • Hyödynnä jatkuvasatoisia lajeja.
 • Varmista parvekkeen kantavuus, jos käytät suuria istutusastioita.
 • Varmista, että ylimääräinen kasteluvesi ei haittaa rakenteita tai naapuria.

Jos asukkaat ovat kiinnostuneita kuulemaan lisää vinkkejä parvekkeiden kasvillisuudesta, tilaa suunnittelijamme tapaamaan heitä.

Tutustu palveluun

Kuvat: iStock

Teksti: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
pihasuunnittelu
istutus
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
Muhevainen sadettimet
Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa
Tänä päivänä taloyhtiön yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla onkin iso rooli asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
20215_70407.jpg
Viihtyisä yhteis­piha houkuttelee asukkaat ulos
Yhteispiha on parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatke. Pihan merkitys kasvaa erityisesti kerrostaloissa, joissa parvekkeita ei ole tai ne ovat pienet sekä pientaloyhtiöissä, joissa asukaspihat ovat pienet. Kotona työskentelyn lisääntyminen asettaa uusia toiveita käyttää piha-alueita oleskeluun, harrastuksiin ja rentoutumiseen.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton