• Etusivu
 • Piha

Viihtyisä yhteispiha houkuttelee asukkaat ulos

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 03.05.2021Päivitetty 04.07.2023
20215_70407.jpg

Pihaleikeistä pitävät niin nuoret kuin vanhatkin.

Yhteispiha on parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatke. Pihan merkitys kasvaa erityisesti kerrostaloissa, joissa parvekkeita ei ole tai ne ovat pienet sekä pientaloyhtiöissä, joissa asukaspihat ovat pienet. Kotona työskentelyn lisääntyminen asettaa uusia toiveita käyttää piha-alueita oleskeluun, harrastuksiin ja rentoutumiseen.

Koko taloyhtiö hyötyy siitä, että pihoja käytetään. Asukkaat tutustuvat toisiinsa, yhteisöllisyys ja muista välittäminen lisääntyy, asioiden hoitaminen tuttujen kesken on jouhevaa ja koko taloyhtiön turvallisuus paranee sitä mukaa kun pihoilla ollaan läsnä ja naapuriapu toimii.

Toteutus asukkaiden toiveita kuunnellen

Yhteispihan käytettävyyden parantaminen lähtee asukkaiden toiveista ja tarpeista. Vuosien varrella asukkaat ja tarpeet voivat muuttua, joten niitä kannattaa kysyä asukkailta säännöllisesti vaikkapa viiden vuoden välein.

Toiveita ja kiinnostuksen kohteita on varmasti monia, mutta pienehkölläkin panostuksella voidaan monia erilaisia uudistuksia piha-alueilla toteuttaa. Pihalla asukkaat voivat kokoontua yhteen, olipa sitten kyse ulkopelien pelaamisesta, puutarhan hoidosta tai kesäkeittiökerhosta.

Leikkivälineet

20215_70406.jpg

Aika usein pihan keskeisellä paikalla on leikkipaikka. Sen koko ja leikkivälinevalikoima riippuu mm. siitä, onko lähistöllä yleisiä leikkipuistoja, joihin isommat lapset osaavat suunnata itsekin. Pienimmät tarvitsevat ainakin hiekkalaatikon ja aikuiset istuskelupaikan sen läheisyyteen. Mutta miten leikkialue varustetaankin, on varauduttava huolehtimaan käytössä olevien välineiden kunnosta ja turvallisuudesta.

Harrastaminen

 • Puutarhaharratukselle yhteispiha on luonnollinen paikka. Yrttien, vihannesten ja kukkien viljely sopii niin kokeneelle kuin aloittelijallekin. Helposti liikkeelle pääsee mullalla täytetyillä viljelylaatikoilla tai kasvatusaltailla. Tarvitaan yksi innokas opastaja, jonka neuvoilla päästään alkuun ja luodaan pelisäännöt.
 • Kuntoilu kiinnostaa niin nuoria kuin aikuisiakin. Muutama kuntoiluväline tai vaikkapa vain leuanvetotanko innostaa asukkaita pysähtymään pihalle. Saattaapa sieltä löytyä myös lenkkiseuraa tai kaveri lenkkisaunaan, jos taloyhtiössä sellainen järjestetään.
 • Ulkopelit eivät aina tarvitse isoja kenttiä. Kohtuullisen vähän pihatilaa vaativia pelejä ovat esimerkiksi petankki-kuulapeli, salkopallo tai shakki.
 • Oleskeluja rentoutuminen ovat pihankäyttöä parhaimmillaan. Penkit, pöytäryhmät tai tuolit houkuttelevat kauniina päivänä pihamaalle kirjan, opiskelun tai miksei työläppärin kanssa.

Toiminnallisuuden lisäksi tarvitaan viihtyisyyttä

Asukkaat haluavat viettää aikaansa pihalla, jos siellä on mielekästä tekemistä ja siellä viihdytään. Pihan toiminnallisuuden parantaminen ei yksin riitä, jos piha koetaan kalseaksi, avoimeksi tai sekavaksi. Taloyhtiön tontille on toki järjestettävä monia välttämättömiä toimintoja, kuten pysäköinti, jätehuolto, pyykin kuivaus ja mattojen tamppaus sekä lumen säilytys. Näiden lisäksi pihan jäljelle jäävät alueet kannattaa ottaa aktiivikäyttöön. Viihtyisyyttä voidaan luoda pienilläkin asioilla.

Huolehdi ainakin näistä:

Pihan siisteys kuntoon.

Säännölliset kasvien hoitotyöt kohentavat ja antavat viheralueille ryhtiä. Kitkentä, lannoitus, leikkaukset, istutusalueiden ja nurmikon rajaaminen esim. kanttaamalla kohottavat yleisilmettä.

Hyvin huollettu havupuuaita on tyylikäs näkösuoja. Se antaa väriä myös talveen.
Hyvin huollettu havupuuaita on tyylikäs näkösuoja. Se antaa väriä myös talveen.

Joskus tarvitaan kokonaisvaltaisempaa suunnittelua:

 • Avoin piha tarvitsee suojaistutuksia ja toimintojen rajaamista kasvillisuuden avulla. Puilla, pensailla ja köynnöksillä luodaan houkuttelevia soppia oleskelun tai grillauspaikan suojaksi.
 • Havukasveilla saadaan vihreyttä talveen.
 • Näkösuojaistutukset antavat yksityisyyttä ohikulkijoiden katseilta.
 • Jos pihan pinnoitteet, kuten nurmikko ja kivetykset, ovat ränsistyneet, ne saattavat tarvita järeämpää remonttia. Putki- ym remontit ovat otollista aikaa myös pihan uusimiselle.

Ammattilaisen neuvoilla lopputuloksesta tulee onnistunut.

Yhteisöllisyys lisää pihan käyttöä

Esimerkiksi talkoot ovat hyvä ja perinteikäs tapa kunnostaa yhteisalueita ja vaikuttaa oman taloyhtiöpihan viihtyisyyteen. Joskus talkooväkeä on vaikea innostaa saapumaan paikalle, siksi siihen kannustavia toimia on hyvä suunnitella. Talkootarjottaviin panostaminen on yksi tapa houkutella väki paikalle. Yhteinen ateria tai välipala irrottaa kielenkannat ja tutustuminen naapureihin on luontevaa. Pikkuhiljaa sana mukavasta tapahtumasta kulkee ja osanottajien määräkin kasvaa.

20215_70409.jpg

Yhdessä tekeminen voi olla

 • linnunpönttöjen nikkaroimista, ripustamista ja niiden keväisestä puhdistamisesta huolehtimista.
 • hyönteishotellien rakentamista luonnon monimuotoisuudesta, pölytyksestä ja luonnonmukaisesta tuholaistorjunnasta kiinnostuneille.
 • hedelmätarhan suunnittelua ja istutusta.
 • sadonkorjuujuhlan suunnittelua ja toteutusta pihan satoa hyödyntäen.
 • frisbeen pelaajien kokoontuminen nurmialueelle kisaamaan mestaruudesta.
 • osallistumista pihan tapahtumiin katselemalla ja kuuntelemalla.

Kun pihan uudistus on toteutettu asukkaita kuunnellen, huolenpito ja vastuullisuus yhteisten tilojen kunnosta kasvaa. Kaikki voittavat.

Teksti: Tuuli Järvinen ja Sanna Numminen, Puutarhamyymälä Muhevainen Oy

Kuvat: iStock

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kukkiva syrikän oksa
Taloyhtiöpihan monimuotoisuuden lisääminen
Kestävä rakentaminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja luontokadon torjunta ovat yhä enemmän keskiössä, kun yhteinen tilannekuvamme ilmastokriisin haasteista kasvaa. Taloyhtiöissä asukkaat ja hallitukset miettivät, miten yhteispihan hoidossa tai uudistamisessa pitäisi toimia, jotta pihan vaikutus elonkirjoon olisi myönteisempi kuin aiemmin. Yhä useammin taloyhtiöiden hallitukset ovat kiinnostuneita tarkastelemaan ekologisia vaihtoehtoja, kun mietitään pihan hoito-ohjelmaa tai suunnitellaan piharemonttia.
20235_81653.jpg
Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla
Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.
20224_77894.jpg
Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa
Tänä päivänä yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla on asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa iso rooli ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Elämysmatka omaan puutarhaan - tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esittelee tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptin, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.
20201_62146.jpg
Piharakentaminen alkaa N-Y-T nyt!
Kun kolme ensimmäistä takatalvea on käyty läpi, voidaan alkaa jo pikkuhiljaa uskoa, että kevät kolkuttelee ovella ja tällä kertaa on tullut ihan jäädäkseen. Oma piha saa taas lämpimien ilmojen rooliaan takaisin: puutarha, paratiisi, lukupaikka, ulko-olohuone, -ruokailutila tai -keittiö.Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton