• Etusivu
 • Piha

Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa

Tuuli JärvinenKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 07.02.2021Päivitetty 03.05.2024
sadettimet-iSt-1180418364

Tänä päivänä taloyhtiön yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla onkin iso rooli asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.

Taloyhtiöt ovat kiinnostuneita etenkin pihansa helppohoitoisuudesta, toteaa Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija ja -neuvoja, hortonomi AMK Marja Kärki. Koska asukkaat haluavat myös viettää aikaa yhteisellä pihalla, pelkkä helppohoitoisuus ei yksin riitä.

Asukkaat miettivät pihan toimintoja Marja Kärjen mukaan kriittisesti.

‒ Mietitään, ovatko leikkivälineet oikeanlaisia ja onko niitä riittävästi, onko kierrätys järjestetty käytännöllisesti, miten pyykinkuivaus tai mattojen tamppaus on hoidettu, onko tilaa oleskeluun, onnistuuko laatikkoviljely jne.

Joskus olosuhteet ovat haastavia. Esimerkiksi keskustan kerrostalokortteleiden sisäpihat voivat olla kuilumaisia ja ankeita. Kasvit eivät saa riittävästi valoa ja asfaltoidulla pihalla kasvualustaakaan ei juuri ole. Voimistuva trendi kaupunkikortteleissakin on halu muokata pihoja asukkaiden käyttöön. Haastavissa oloissa ammattitaitoinen pihasuunnittelija löytää sopivan ratkaisun ja oikeat kasvit pihalle kuin pihalle.

Yksityiskohtien päivittämistä

Jos taloyhtiöpiha ei ole perusteellisen remontin tarpeessa, vaan kaipaa lähinnä pientä päivitystä, voivat pulmat ratketa jo neuvontakäynnin aikana eikä varsinaista suunnitelmaa tarvita. Jos käynnin aikana todetaan, että tarvitaankin suunnitelma tai esimerkiksi detaljikuvia joidenkin osa-alueiden toteuttamiseksi, suunnittelija antaa niistä erillisen tarjouksen. Detaljikuvat toimivat toteutuksen ohjeena ja tehdään esimerkiksi muurin, kivetyksen tai terassin rakenteista.

Tutustu neuvontapalveluun

<p data-block-key="vbh7g">Pihasuunnittelija Marja Kärki kertoo, että tänä päivänä yhteispihoilta halutaan entistä enemmän viihtyisyyttä ja myös mahdollisuutta harrastaa.</p>
Pihasuunnittelija Marja Kärki kertoo, että tänä päivänä yhteispihoilta halutaan entistä enemmän viihtyisyyttä ja myös mahdollisuutta harrastaa.

Pihan puutteet kuntoon

Marja Kärki kertoo, että taloyhtiöillä on monia syitä ryhtyä piharemonttiin. Alkusysäyksenä voi olla halu parantaa yleistä viihtyisyyttä tai esimerkiksi pihan pinnoitteet vaativat korjausta. Usein on ollut putki- tai muita remontteja, joiden yhteydessä pihaa on jouduttu kaivamaan. Siinä vaiheessa huomataan, että nyt olisi edullista uusia tai päivittää myös piha-alueita.

‒ Taloyhtiöllä voi olla hyvä käsitys siitä, mitä uudistuksia tarvitaan, mutta ei sitä, kuinka paljon niihin täytyy budjetoida. Kärjen mukaan taloudellisin tapa lähteä asiassa liikkeelle on pyytää pihasuunnittelija paikalle neuvontakäynnille.

Suunnittelija kartoittaa, mitä kasvillisuutta pihalla on ja mitä kannattaa säilyttää. Hän osaa ottaa myös kantaa siihen, kohtaavatko taloyhtiön budjetti ja toteutuksen kustannukset.

Oikea kasvi oikealle paikalle

Ammattitaitoinen suunnittelija kuuntelee toiveet ja odotukset ja jalostaa niiden pohjalta pihasuunnitelman, jonka kasvivalinnoissa on otettu huomioon vallitsevat olosuhteet. Kasvien oikea valinta on todella tärkeää, sillä ne kasvavat kauneimmilleen vain viihtyessään kasvupaikallaan. Ja viihtyessään ne ovat helppohoitoisimmillaan.

Neuvontaa taloyhtiön pihanhoitoon

Piharemontin jälkeen on tärkeää miettiä, miten pihaa jatkossa hoidetaan. Vaikka taloyhtiön pihasta huolehdittaisiin talkoovoimin, hyvät neuvot ovat silloinkin tarpeen.

<p data-block-key="od434">‒ Ei ole mitään järkeä tehdä hienoja istutusryhmiä tai istuttaa kalliita puita, jos ne jätetään hunningolle, toteaa Marja Kärki.</p>
‒ Ei ole mitään järkeä tehdä hienoja istutusryhmiä tai istuttaa kalliita puita, jos ne jätetään hunningolle, toteaa Marja Kärki.

Puutarhasuunnittelijan voi tilata paikan päälle opastamaan tai suunnittelemaan toteutettavia töitä jo ennen talkoita.

‒ Taloyhtiöt ovat heränneet käyttämään neuvontapalveluamme, kertoo Marja Kärki. Tulen mielelläni kertomaan asukkaille yhteisesti vaikkapa yhtiökokoukseen pihan hoidosta tai hoitosuunnitelmasta, hän jatkaa.

Marja Kärki huomauttaa, että pihan istutusten hoito ei ole aivan yksinkertaista. Esimerkiksi kastelun tarve täytyy osata arvioida, sillä se vaihtelee kasvupaikan suojaisuuden, säiden, kasvilajien, istutusalustan syvyyden ja laadun sekä pohjamaan pidätyskyvyn mukaan.

‒ Joskus on vaikea tietää, onko kasvia kasteltu liian vähän vai liian paljon, sillä oireet ovat yllättävänkin samanlaiset. Puutarhaneuvoja näyttää tarvittaessa käytännössä, miten kasvin tila tutkitaan ja mikä on sopiva määrä kastelua. Oikeilla hoito-ohjeilla pihan kasvit saadaan heti hyvään kasvun alkuun ja vältytään istutusten työläältä ja kalliilta uusimiselta, korostaa Kärki pihasuunnittelun tärkeyttä.

Jos kastelua tai muuta hoitoa toteuttaa huoltoyhtiö, voidaan tarvita ohjeistusta kirjallisena. Kirjallinen hoitosuunnitelma voidaan tarvita myös silloin, kun asukkaat itse hoitavat yhteiset alueet. Ohjeistus säilyy, vaikka hoitavat asukkaat vaihtuisivatkin.

Tutustu taloyhtiöiden suunnittelu- ja neuvontapalveluun

Info

Info

Piharemontin käynnistämisen muistilista

Piharemontin tavoitteiden määrittely:

 • korjataanko tietty pihan osa-alue
 • halutaanko laajempaa uudistusta

Budjetti:

 • suuruusluokkana
 • määrittelee uudistuksen kokoa

Tarvittavat dokumentit

 • pihan ajan tasainen asemapiirros
 • kaavamääräykset
  • vaihtelevat eri alueilla
  • rajoittavat ja ohjaavat yhtiön päätöksentekoa

Suunnittelun ja toteutuksen tavoiteaikataulut

 • Toimeksianto suunnittelijalle viimeistään toteutusta edeltävänä syksynä, jos halutaan keväällä päästä toteutusvaiheeseen.
 • Varataan aikaa myös taloyhtiön omaan päätöksentekoon.
 • Huomioitava, että ruuhkaisimpina aikoina etenkin keväällä sekä suunnittelua että toteutusta voi joutua odottamaan.

Suunnittelija saapuu neuvontakäynnille

 • Keskustelu asiantuntijan kanssa selkeyttää tavoitteita, mikäli ne eivät ole täsmentyneet.
 • Ammatillinen kannanotto asukkaiden erilaisiin toiveisiin voi selkeyttää tavoitteiden määrittelyä.

Tarjouspyynnöt

 • Pihasuunnittelusta
 • Suunnitelman perusteella pyydetään tarjoukset piharakentamisesta eli toteutuksesta.

Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen

Kuvat iStock ja Tuuli Järvinen (Marja Kärjen kuva)

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20225_78420.jpg
Katse taloyhtiön pihabudjettiin - ja miten projekti saadaan käyntiin
Säännöllinen pihan kunnosta huolehtiminen säästää pidemmällä aikavälillä taloyhtiön kustannuksia. Aika ajoin kannattaa myös pitää katselmus taloyhtiön yhteisille ulkoalueille ja kiinnittää huomio yleisilmeen lisäksi yksityiskohtiin.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
20215_70407.jpg
Viihtyisä yhteis­piha houkuttelee asukkaat ulos
Yhteispiha on parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatke. Pihan merkitys kasvaa erityisesti kerrostaloissa, joissa parvekkeita ei ole tai ne ovat pienet sekä pientaloyhtiöissä, joissa asukaspihat ovat pienet. Kotona työskentelyn lisääntyminen asettaa uusia toiveita käyttää piha-alueita oleskeluun, harrastuksiin ja rentoutumiseen.
20235_81653.jpg
Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla
Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Elämysmatka omaan puutarhaan - tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esittelee tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptin, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton