• Etusivu
  • Piha

Yhteispiha asukkaiden hoidossa – näin se saadaan toimivaksi

Hyvin toimivalla pihalla viihdytään ympäri vuoden

Tuuli JärvinenKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 06.03.2023Päivitetty 29.02.2024
20233_81047.jpg

Suunnitelmallisessa pihan ylläpidossa hoitotoimet tehdään oikeaan aikaan, jolloin niistä on eniten hyötyä.

Kun osakkaat huolehtivat itse yhteisten piha-alueiden hoidosta, on kyse suuremmasta kokonaisuudesta kuin lumitöiden tai nurmen leikkuun jakamisesta asukkaiden kesken. Pihan hoitoon saadaan suuntaa, kun yhtiön hallitus yhdessä asukkaiden kanssa pysähtyy ensin miettimään tarpeita ja tavoitteita – asioita, joihin pihan kohentamisessa tai hoidossa tähdätään.

Tavoitesuunnitelma

Aluksi kannattaa tehdä listaus uudistamis- tai korjaustarpeista. Mietitään, tarvitaanko pihalle sellaisia toimintoja, joita siellä ei vielä ole lainkaan tai ovatko toiminnot sijoitettu järkevästi.

Kannattaa pohtia esimerkiksi sitä, halutaanko piha-alueen olevan ainoastaan asukkaiden läpikulkutie kodista kadulle vai halutaanko vaikkapa lisätä yhteisöllisyyttä tai pihan muuta käyttöä. Liikkeelle päästään esimerkiksi miettimällä, onko pihalla huomioitu eri ikäryhmät tai vastaavatko pihan toiminnot erilaisia pihan käyttäjiä ja käytön tarpeita.

Näiden lisäksi suunnitelmassa voidaan miettiä esimerkiksi vuodenaikojen merkitystä pihan ilmeeseen ja toimivuuteen:

  • Onko kasvillisuudessa ikivihreitä lajeja, jotka tuovat vehreyttä ja kiinnostavaa katsottavaa talveksikin?
  • Onko lumelle läjitystilaa, voivatko lapset kiipeillä niissä turvallisesti?
  • Miten kevään tulo näkyy istutuksissa, kukkivatko varhaiset sipulikukat, tehdäänkö kylmää kestävät orvokki-istutukset jne?
  • Istutetaanko kesäkukkia ja syyskukkia kausikasveiksi ruukkuihin?
  • Kukkiiko pihan puissa ja pensaissa eri aikoina, koko kasvukauden ajan?
  • Onko ruskakasveja hyödynnetty syksyn kohokohdiksi?

Hoitosuunnitelma

Tavoitesuunnitelma on ikään kuin strategia, joka ohjaa yhteisten alueiden hoitoa. Sen pohjalta laaditaan yksityiskohtaisempi hoitosuunnitelma. Se on ohjeistus, jonka avulla hoitotoimet on helppo mitoittaa, ajoittaa ja työt jakaa halutulla tavalla.

Hoitosuunnitelmaan sisällytetään ainakin:

  • hoidon laatukriteerit, jossa määritellään esimerkiksi haluttu siisteystaso sekä pihan rakenteiden ja istutusalueiden tavoiteltu kunto
  • ohjeistus, josta selviää mitä tehdään, milloin esimerkiksi leikataan, lannoitetaan, kastellaan, kitketään, siivotaan jne
  • kuka tekee
  • mahdolliset talkoot ja niiden työlistaa

Hoitosuunnitelmaa tarvitaan myös siinä tapauksessa, että yhtiöstä ei löydy tekijöitä ja halutaan kilpailuttaa huoltoyhtiöitä. Suunnitelman avulla saadaan keskenään vertailukelpoisia tarjouksia, koska niissä on tarjottu samat asiat.

Kirjalliset muistiinpanot ja jatkuvuus

Pienessäkin taloyhtiössä molempien suunnitelmien kirjaaminen pöytäkirjaksi tai muistioksi on tärkeää, sillä muistin varaan jääneiden tavoitteiden seuranta on hataraa erityisesti silloin, kun asukkaat vaihtuvat. Erityisen helposti pihan hoito jää retuperälle, kun pihan hoitoon aktiivisesti osallistunut asukas muuttaa.

<p data-block-key="zonrc">Pihan kuntotarkastelussa kirjataan havainnot muistiin, jotta pitkäjänteinen hoito on mahdollista toteuttaa.</p>
Pihan kuntotarkastelussa kirjataan havainnot muistiin, jotta pitkäjänteinen hoito on mahdollista toteuttaa.

Kun suunnitelmat on tehty ja niitä on alettu toteuttaa, kannattaa yhteispihaa tarkastella kriittisesti ainakin pari kertaa vuodessa. Silloin havaitaan esimerkiksi kulumisen aiheuttamat korjaustarpeet nopeasti, jo ennen kuin vauriot ovat ehtineet pahentua pientä korjausta tarvitsevasta tilanteesta isommaksi pulmaksi.

Kun piha-alueen hoito on suunnitelmallista, ei säännöllisiin katselmuksiin kulu paljon aikaa, koska tavoitteet ovat selvillä ja tiedetään, mihin pyritään.

Hyödynnä asiantuntijaa

Anna ammattilaisen auttaa suunnitelmien ja ohjeistuksien laadinnassa. Suunnitelmien tekemisessä on syytä huomioida pihan nykytila kokonaisuudessaan. Niihin vaikuttavat esimerkiksi pihan rakenteet kuten pinnoitteet tai hulevesien ohjaus, maan muodot kuten korkeuserot sekä nykykasvillisuus ja sen kunto.

Suunnitelmien tekemiseen kannattaa panostaa, sillä niissä onnistuminen on perusta piha-alueiden pitkäjänteiselle, hyvälle hoidolle. Niiden avulla saadaan pitkäikäinen ja kestävä piha, jonka korjaus- ja hoitovelka pysyvät hallinnassa.

Anna meidän auttaa. Ulkopuoliset, asiantuntevat silmät saattavat huomata pihalla yllättäviäkin mahdollisuuksia.

Tutustu suunnittelijaan

Asiantuntija: Marja Kärki, hortonomi AMK

Teksti: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy

Kuvat: iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
kasvit
pihasuunnittelu
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
20235_81653.jpg
Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla
Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.
Kukkiva syrikän oksa
Taloyhtiöpihan monimuotoisuuden lisääminen
Kestävä rakentaminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja luontokadon torjunta ovat yhä enemmän keskiössä, kun yhteinen tilannekuvamme ilmastokriisin haasteista kasvaa. Taloyhtiöissä asukkaat ja hallitukset miettivät, miten yhteispihan hoidossa tai uudistamisessa pitäisi toimia, jotta pihan vaikutus elonkirjoon olisi myönteisempi kuin aiemmin. Yhä useammin taloyhtiöiden hallitukset ovat kiinnostuneita tarkastelemaan ekologisia vaihtoehtoja, kun mietitään pihan hoito-ohjelmaa tai suunnitellaan piharemonttia.
20225_78420.jpg
Katse taloyhtiön pihabudjettiin - ja miten projekti saadaan käyntiin
Säännöllinen pihan kunnosta huolehtiminen säästää pidemmällä aikavälillä taloyhtiön kustannuksia. Aika ajoin kannattaa myös pitää katselmus taloyhtiön yhteisille ulkoalueille ja kiinnittää huomio yleisilmeen lisäksi yksityiskohtiin.
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
20222_76769.jpg
Oleskelutilan suunnitteluvinkkejä
Oleskelutilan viihtyisyyteen vaikuttavat toimivuus ja ulkonäkö aivan samoin kuin talon sisällä olohuoneessa. Huonosti suunniteltu oleskelutila aiheuttaa myöhemmin rahanmenoa ja harmia, kun toimintoja ja istutuksia pitää siirtää, muuttaa ja korjata.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton