• Etusivu
  • Piha

Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla

Taloyhtiön pihasta saa kauniin pienelläkin budjetilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 03.05.2023Päivitetty 05.07.2023
20235_81653.jpg

Oleskelualue on rajattu suojaisammaksi suuriin astioihin istutetuilla, monivuotisilla havu- ja heinäkasveilla.

Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.

Vehmautta yhteispihoille

Taloyhtiöiden piha-alueilla on monia, hyvinkin erilaisia tehtäviä. Pihojen pakollisten toimintojen, kuten pysäköinnin, jätehuollon ja logistiikan, on turvallisuuden ja toimivuuden kannalta oltava hyvin järjestettyjä. Viihtyvyyttä lisäävät toiminnot, esimerkiksi oleskelu ja leikki, voivat joutua niiden kanssa ristivetoon tilanahtauden tai budjettisyiden vuoksi.

Tilojen rajauksia ja viihtyisyyttä voi yhteispihoilla parantaa ilman suuria budjettejakin, jos pihan rakenteet ovat kunnossa.

Kasvillisuus tuo viihtyisyyttä

Kasvillisuuden lisääminen yhteispihoille on hyvä lähtölaukaus pihojen käytettävyyden kohottamiseksi. Kun pihoja käytetään, asukkaat tutustuvat luontevasti toisiinsa, yhteisten asioiden hoito helpottuu ja ehkäpä hallitustyöskentelyynkin löytyy helpommin osallistujia, kun yhteiset asiat alkavat kiinnostaa yhteisöllisyyden parantuessa.

Pihat ovat yksilöitä eikä aina ole selvää, miten kasveja voisi oman taloyhtiön pihalla käyttää.

  • Pysäköinti on saatettu järjestää kannen alle, jonka päällä istutuksia rajoittavat kasvualustan mataluus tai painorajoitukset.
  • Kantakaupungin sisäpihat voivat olla pieniä ja varjoisia, eikä ole tietoa, mitkä kasvit siellä menestyisivät.
  • Piha-alue saattaa yksinkertaisesti olla niin ahdas tai asfaltin peittämä, ettei sinne istutuksia juuri mahdu.

Ratkaisu voi löytyä ruukuista

Kasveja voi käyttää ihan rakenteellisestikin moniin tarkoituksiin. Ruukkuihin istutettuina ne ovat muunneltavissa ja siirreltävissä. Ne soveltuvat pihan eri toimintojen piilottamiseen tai korostamiseen ja lisäämään pihan intimiteettiä. Niillä voi aidattakin kertoa tontin rajoista ja estää tai ohjata kulkua. Taitavilla kasvivalinnoilla näytetään ja piilotetaan yhtä aikaa, sillä istutukset voivat luontevasti katkaista näkymiä – peittämättä niitä kuitenkaan kokonaan.

Toisteisuus tuo tyyliä sisäänkäynteihin. Harkitut lajivalinnat ja suuret ruukut eivät kaipaa mitään lisää.
Toisteisuus tuo tyyliä sisäänkäynteihin. Harkitut lajivalinnat ja suuret ruukut eivät kaipaa mitään lisää.
Runsauden sarvi syntyy ovensuuhun ruukkuryhmästä ja istutusten monilajisuudesta.
Runsauden sarvi syntyy ovensuuhun ruukkuryhmästä ja istutusten monilajisuudesta.

Monikäyttöiset ruukkuistutukset ovat ihmeen vähän käytetty keino toivottaa tulija tervetulleeksi tai rajata pihan toimintoja. Kunhan valitaan paikalleen sopivan kokoiset ruukut ja niihin vallitsevissa oloissa viihtyvät kasvit, taiotaan taloyhtiön pihalle viihtyisä puutarha.

Ruokaa omalta pihalta. Asukkaiden yhteisesti viljeltävissä olevat tai omaan käyttöön vuokrattavat lavat on kohotettu sopivalle työskentelykorkeudelle.
Ruokaa omalta pihalta. Asukkaiden yhteisesti viljeltävissä olevat tai omaan käyttöön vuokrattavat lavat on kohotettu sopivalle työskentelykorkeudelle.
Pyörin varustetut, isot kukkalaatikot ovat helposti siirrettäviä ja ohjaavat tai estävät kulkua ilman kieltotauluja.
Pyörin varustetut, isot kukkalaatikot ovat helposti siirrettäviä ja ohjaavat tai estävät kulkua ilman kieltotauluja.

Kaikki kasvit tarvitsevat hoitoa, niin myös ruukkuistutukset. Siksi on tärkeää, että istutuksia pohdittaessa tehdään suunnitelma myös niiden hoidosta. Hoitosuunnitelmaan kirjataan myös laatukriteerejä ja ohjeistetaan, miten hoidetaan ja kuka hoitaa.

Ei pelkästään kesäkukkia

Ruukkupuutarhassa voi kasvaa koko puutarhan kirjo. Suurissa ruukuissa viihtyvät pienet lehtipuut, havukasvit ja perennat eli monivuotiset kukat. Hyvin hoidettuina ne talvehtivat ja koristavat pihoja vuosia, vaikka ruukuissa ne eivät koskaan saavutakaan yhtä pitkää ikää kuin maahan istutetut kasvit.

Asukkaiden yhteiseksi iloksi ruukuissa voi kasvaa hyöty- ja koristekasvit suloisesti sekaisin. Ruukuissa voi korkeampien keskuskasvien ympärillä vihertää reunuskasvina persiljaa ja muita yrttejä tai marjapensaita kasvaa kukkapuiden kaverina. Havukasvit täydentävät ikivihreinä ruukkupuutarhan ilmettä talvellakin.

Kerrostalojen suojaamalla sisäpihalla on ruukkuja ja kiviä yhdistellen toteutettu japanilaishenkinen kokonaisuus. Pihan suunnittelu ja kuva: Marja Kärki
Kerrostalojen suojaamalla sisäpihalla on ruukkuja ja kiviä yhdistellen toteutettu japanilaishenkinen kokonaisuus. Pihan suunnittelu ja kuva: Marja Kärki

Ruukkuistutukset viimeistelevät yhteispihan ilmeen viihtyisäksi ja houkuttelevat asukkaat ulos. Asukkaiden tarpeita huomioiva yhteispihojen hoito viestii sekä asukkaille että ulkopuolisille huolellisesti hoidetusta yhtiöstä.

Puutarhasuunnittelijamme auttaa taloyhtiöiden pihojen erilaisissa ratkaisuissa.

Kivetyksen reunaan sijoitetut pallotuijat ruukuissaan estävät hienovaraisesti pysäköinnin nurmikolle.
Kivetyksen reunaan sijoitetut pallotuijat ruukuissaan estävät hienovaraisesti pysäköinnin nurmikolle.

Teksti: Puutarhamyymälä Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Kuvat: iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
Kukkiva syrikän oksa
Taloyhtiöpihan monimuotoisuuden lisääminen
Kestävä rakentaminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja luontokadon torjunta ovat yhä enemmän keskiössä, kun yhteinen tilannekuvamme ilmastokriisin haasteista kasvaa. Taloyhtiöissä asukkaat ja hallitukset miettivät, miten yhteispihan hoidossa tai uudistamisessa pitäisi toimia, jotta pihan vaikutus elonkirjoon olisi myönteisempi kuin aiemmin. Yhä useammin taloyhtiöiden hallitukset ovat kiinnostuneita tarkastelemaan ekologisia vaihtoehtoja, kun mietitään pihan hoito-ohjelmaa tai suunnitellaan piharemonttia.
20224_77894.jpg
Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa
Tänä päivänä yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla on asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa iso rooli ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
20201_62146.jpg
Piharakentaminen alkaa N-Y-T nyt!
Kun kolme ensimmäistä takatalvea on käyty läpi, voidaan alkaa jo pikkuhiljaa uskoa, että kevät kolkuttelee ovella ja tällä kertaa on tullut ihan jäädäkseen. Oma piha saa taas lämpimien ilmojen rooliaan takaisin: puutarha, paratiisi, lukupaikka, ulko-olohuone, -ruokailutila tai -keittiö.Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Elämysmatka omaan puutarhaan - tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esittelee tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptin, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton