• Etusivu
  • Piha

Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla

Taloyhtiön pihasta saa kauniin pienelläkin budjetilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 03.05.2023Päivitetty 05.07.2023
20235_81653.jpg

Oleskelualue on rajattu suojaisammaksi suuriin astioihin istutetuilla, monivuotisilla havu- ja heinäkasveilla.

Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.

Vehmautta yhteispihoille

Taloyhtiöiden piha-alueilla on monia, hyvinkin erilaisia tehtäviä. Pihojen pakollisten toimintojen, kuten pysäköinnin, jätehuollon ja logistiikan, on turvallisuuden ja toimivuuden kannalta oltava hyvin järjestettyjä. Viihtyvyyttä lisäävät toiminnot, esimerkiksi oleskelu ja leikki, voivat joutua niiden kanssa ristivetoon tilanahtauden tai budjettisyiden vuoksi.

Tilojen rajauksia ja viihtyisyyttä voi yhteispihoilla parantaa ilman suuria budjettejakin, jos pihan rakenteet ovat kunnossa.

Kasvillisuus tuo viihtyisyyttä

Kasvillisuuden lisääminen yhteispihoille on hyvä lähtölaukaus pihojen käytettävyyden kohottamiseksi. Kun pihoja käytetään, asukkaat tutustuvat luontevasti toisiinsa, yhteisten asioiden hoito helpottuu ja ehkäpä hallitustyöskentelyynkin löytyy helpommin osallistujia, kun yhteiset asiat alkavat kiinnostaa yhteisöllisyyden parantuessa.

Pihat ovat yksilöitä eikä aina ole selvää, miten kasveja voisi oman taloyhtiön pihalla käyttää.

  • Pysäköinti on saatettu järjestää kannen alle, jonka päällä istutuksia rajoittavat kasvualustan mataluus tai painorajoitukset.
  • Kantakaupungin sisäpihat voivat olla pieniä ja varjoisia, eikä ole tietoa, mitkä kasvit siellä menestyisivät.
  • Piha-alue saattaa yksinkertaisesti olla niin ahdas tai asfaltin peittämä, ettei sinne istutuksia juuri mahdu.

Ratkaisu voi löytyä ruukuista

Kasveja voi käyttää ihan rakenteellisestikin moniin tarkoituksiin. Ruukkuihin istutettuina ne ovat muunneltavissa ja siirreltävissä. Ne soveltuvat pihan eri toimintojen piilottamiseen tai korostamiseen ja lisäämään pihan intimiteettiä. Niillä voi aidattakin kertoa tontin rajoista ja estää tai ohjata kulkua. Taitavilla kasvivalinnoilla näytetään ja piilotetaan yhtä aikaa, sillä istutukset voivat luontevasti katkaista näkymiä – peittämättä niitä kuitenkaan kokonaan.

Toisteisuus tuo tyyliä sisäänkäynteihin. Harkitut lajivalinnat ja suuret ruukut eivät kaipaa mitään lisää.

Toisteisuus tuo tyyliä sisäänkäynteihin. Harkitut lajivalinnat ja suuret ruukut eivät kaipaa mitään lisää.

Runsauden sarvi syntyy ovensuuhun ruukkuryhmästä ja istutusten monilajisuudesta.

Runsauden sarvi syntyy ovensuuhun ruukkuryhmästä ja istutusten monilajisuudesta.

Monikäyttöiset ruukkuistutukset ovat ihmeen vähän käytetty keino toivottaa tulija tervetulleeksi tai rajata pihan toimintoja. Kunhan valitaan paikalleen sopivan kokoiset ruukut ja niihin vallitsevissa oloissa viihtyvät kasvit, taiotaan taloyhtiön pihalle viihtyisä puutarha.

Ruokaa omalta pihalta. Asukkaiden yhteisesti viljeltävissä olevat tai omaan käyttöön vuokrattavat lavat on kohotettu sopivalle työskentelykorkeudelle.

Ruokaa omalta pihalta. Asukkaiden yhteisesti viljeltävissä olevat tai omaan käyttöön vuokrattavat lavat on kohotettu sopivalle työskentelykorkeudelle.

Pyörin varustetut, isot kukkalaatikot ovat helposti siirrettäviä ja ohjaavat tai estävät kulkua ilman kieltotauluja.

Pyörin varustetut, isot kukkalaatikot ovat helposti siirrettäviä ja ohjaavat tai estävät kulkua ilman kieltotauluja.

Kaikki kasvit tarvitsevat hoitoa, niin myös ruukkuistutukset. Siksi on tärkeää, että istutuksia pohdittaessa tehdään suunnitelma myös niiden hoidosta. Hoitosuunnitelmaan kirjataan myös laatukriteerejä ja ohjeistetaan, miten hoidetaan ja kuka hoitaa.

Ei pelkästään kesäkukkia

Ruukkupuutarhassa voi kasvaa koko puutarhan kirjo. Suurissa ruukuissa viihtyvät pienet lehtipuut, havukasvit ja perennat eli monivuotiset kukat. Hyvin hoidettuina ne talvehtivat ja koristavat pihoja vuosia, vaikka ruukuissa ne eivät koskaan saavutakaan yhtä pitkää ikää kuin maahan istutetut kasvit.

Asukkaiden yhteiseksi iloksi ruukuissa voi kasvaa hyöty- ja koristekasvit suloisesti sekaisin. Ruukuissa voi korkeampien keskuskasvien ympärillä vihertää reunuskasvina persiljaa ja muita yrttejä tai marjapensaita kasvaa kukkapuiden kaverina. Havukasvit täydentävät ikivihreinä ruukkupuutarhan ilmettä talvellakin.

Kerrostalojen suojaamalla sisäpihalla on ruukkuja ja kiviä yhdistellen toteutettu japanilaishenkinen kokonaisuus. Pihan suunnittelu ja kuva: Marja Kärki

Kerrostalojen suojaamalla sisäpihalla on ruukkuja ja kiviä yhdistellen toteutettu japanilaishenkinen kokonaisuus. Pihan suunnittelu ja kuva: Marja Kärki

Ruukkuistutukset viimeistelevät yhteispihan ilmeen viihtyisäksi ja houkuttelevat asukkaat ulos. Asukkaiden tarpeita huomioiva yhteispihojen hoito viestii sekä asukkaille että ulkopuolisille huolellisesti hoidetusta yhtiöstä.

Puutarhasuunnittelijamme auttaa taloyhtiöiden pihojen erilaisissa ratkaisuissa.

Kivetyksen reunaan sijoitetut pallotuijat ruukuissaan estävät hienovaraisesti pysäköinnin nurmikolle.

Kivetyksen reunaan sijoitetut pallotuijat ruukuissaan estävät hienovaraisesti pysäköinnin nurmikolle.

Teksti: Puutarhamyymälä Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Kuvat: iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20224_77894.jpg
Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa
Tänä päivänä yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla on asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa iso rooli ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
20225_78420.jpg
Katse taloyhtiön pihabudjettiin - ja miten projekti saadaan käyntiin
Säännöllinen pihan kunnosta huolehtiminen säästää pidemmällä aikavälillä taloyhtiön kustannuksia. Aika ajoin kannattaa myös pitää katselmus taloyhtiön yhteisille ulkoalueille ja kiinnittää huomio yleisilmeen lisäksi yksityiskohtiin.
20215_70407.jpg
Viihtyisä yhteis­piha houkuttelee asukkaat ulos
Yhteispiha on parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatke. Pihan merkitys kasvaa erityisesti kerrostaloissa, joissa parvekkeita ei ole tai ne ovat pienet sekä pientaloyhtiöissä, joissa asukaspihat ovat pienet. Kotona työskentelyn lisääntyminen asettaa uusia toiveita käyttää piha-alueita oleskeluun, harrastuksiin ja rentoutumiseen.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
20233_81047.jpg
Yhteispiha asukkaiden hoidossa - näin se saadaan toimivaksi
Kun osakkaat huolehtivat itse yhteisten piha-alueiden hoidosta, on kyse suuremmasta kokonaisuudesta kuin lumitöiden tai nurmen leikkuun jakamisesta asukkaiden kesken. Pihan hoitoon saadaan suuntaa, kun yhtiön hallitus yhdessä asukkaiden kanssa pysähtyy ensin miettimään tarpeita ja tavoitteita – asioita, joihin pihan kohentamisessa tai hoidossa tähdätään.
Tulppaaniniitty
Valmista puutarha seuraavaan vuoteen kukkasipuleilla
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton