• Etusivu
  • Piha

Asiantuntija varoittaa: Roskalavojen dyykkari saattaa syyllistyä näpistykseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakentaja.fi, Jurinet Oy
Julkaistu 02.11.2021Päivitetty 12.11.2021
202111_73400.jpg

Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.

Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.

Roska- vai kierrätyslava?

Periaatteessa roskalavalla on roskia, ja niitä voi sieltä ottaa. – Yleensä, jos joku laittaa roskalavalle jotain, hän haluaa luopua tavarasta. Silloin kuka tahansa voi sen ottaa itselleen. Poikkeuksiakin on, muistuttaa lakimies Markus Talvio.

Talvio kertoo esimerkin. Taloyhtiössä on menossa jokin remontti ja urakoitsija lappaa purkujätettä roskalavalle. Lavalla oleva tavara ei kuitenkaan ole menossa suoraan kaatopaikalle, vaan urakoitsija on luovuttanut ne jollekin toiselle, joka vaikkapa kierrättää tavaraa.

Kyse ei tällöin ole jätteestä tai roskista. Roskalavalla olevat tavarat ovat tämän tahon omaisuutta. Dyykkari syyllistyy siis näpistykseen tai varkauteen, jos vie tällaiselta lavalta vaikkapa vanhan lavuaarin.

202111_73401.jpg

Toisaalta, jos joku on heittänyt rakennusjätteen sekaan vaikkapa nojatuolin, voi lavoja kiertävä dyykkari napata sen mukaansa melko vapaasti. Tosin kannattaa miettiä tarkkaan, kannattaako tuntemattoman roskalavan tavaraa kantaa kotiinsa, sillä mukana saattaa olla ei-toivottuja vieraita, esimerkiksi luteita, russakoita tai vaikkapa tupajumi. Ilmainen sohva saattaa tulla kalliiksi, kun paikalle pitää kutsua tuholaistorjuja.

Kannattaa kysyä saako tavaroita ottaa

Talvio neuvoo kysymään urakoitsijalta tai taloyhtiön edustajalta, saako roskalavalta viedä tavaraa. Jos tavarat ovat menossa oikeasti roskiin, on vain hyvä, että ne pääsevät kiertoon ja uudelleen käyttöön.

Sillä, onko roskalava taloyhtiön pihalla vai kadunvarrella, ei Talvion mukaan ole lähtökohtaisesti merkitystä. Aidosti roskiin tarkoitettuja tavaroita voi ottaa. Paitsi, jos roskat ovat portin takana suljetulla alueella ja dyykkari joutuu kiipeämään aidan yli tai joka murtautumaan portista. Toisen pihaan ei saa tunkeutua.

202111_73402.jpg

– Lukittuun roskakatokseen ei esimerkiksi saa mennä. Jo lukitseminen on indikaatio itsessään siitä, että roskakatokseen ei ole haluttu jättää vapaata pääsyä. Tällöin tekijä voi syyllistyä hallinnan luokkaukseen, vahingontekoon tai vaikkapa varkauteen. Kyseessä voi olla myös yksityisyyteen liittyvä loukkaus, luettelee Talvio.

Voiko taloyhtiö joutua pulaan, jos roskalavalle kiipeävä dyykkari vaikkapa loukkaa itsensä? Entä jos sieltä lavalta mukaan otetusta tavarasta löytyy niitä luteita?

– Taloyhtiön pitää tietenkin osoittaa jätelavalle turvallinen paikka, mutta kyllä se on dyykkarin omalla vastuulla, jos hän lavalle kiivetessään loukkaa itsensä, sanoo Talvio.

Samoin on mahdollisten tuholaisten laita. On tavaran ottajan vastuulla, jos hänen kotiinsa leviää ylimääräisiä vieraita tavaroiden mukana.

Käytä maalaisjärkeä

Talvio kehottaa käyttämään maalaisjärkeä. Jos rakennusjätteen seassa on selvästi jotain sinne kuulumatonta, vaikkapa pussillinen astioita, niin luultavasti ne ovat menossa roskiin. Jos taas rakennusjätteet on selvästi lajiteltu eri lavoille, on todennäköistä, että ne on tarkoitus kierrättää uudelle omistajalle.

Kysyminen kannattaa aina. Siellä roskasäkissä voi olla juuri se hieno aarre, joka koristaa kotiasi seuraavat vuodet.

202111_73403.jpg
Huomio

Huomio

Kysy lakikysymys tai ota yhteyttä lakimieheen

Voit jättää kysy, vastaamme -palveluun lakimiehelle kysymyksen. Otamme vastaan kolme kysymystä viikossa.

Jätä kysymys

JuriNet Oy tarjoaa vaivattomasti ja edullisesti asianajopalveluja kaikille. Haluatko juridista konsultointiapua?

Ota yhteyttä

Rakentaja.fi
Jurinet Oy
Piha
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20199_59989.jpg
Jätteiden lajittelua ja erilliskeräystä lisätään
Jätelain uudistusta pohtinut työryhmä ehdottaa biojätteen ja pakkausjätteiden (muovi-, kartonki-, metalli- ja lasipakkaukset) erilliskeräyksen laajentamista kaikissa taajamissa viiden huoneiston ja sitä suurempiin kiinteistöihin. Yli 10 000 asukkaan taajamissa biojätteen erilliskeräys halutaan laajentaa kaikkiin kiinteistöihin. Erilliskeräys tulisi järjestää vastaavasti myös liike- ja yrityskiinteistöissä.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki ja lain uudistushanke
Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön vel-voitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiö-vastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.
20215_70479.jpg
Muovin vähentämisestä kannetaan huolta työmailla, mutta kustannukset epäilyttävät
Premicon, Lujatalon, ARAn, ympäristöministeriön ja Kuntarahoituksen yhteishankkeessa selvitettiin keinoja muovijätteen lajittelun tehostamiseen rakennustyömailla.
20209_66620.jpg
VTT kehittää polystyreenin kierrätystä
Rakennustyömailta tutun materiaalin polystyreenin – tuttavammin EPS eli styroksi – kierrätystä kehitetään VTT:n toimesta. VTT:n tiedotteen mukaan valtaosa kerätystä styroksista ja muusta polystyreenijätteestä päätyy yhä poltettavaksi. VTT kumppaneineen selvittää kaksivuotisessa MoPo-projektissa, miten polystyreenimuovin kierrätystä voitaisiin lisätä merkittävästi uudistamalla sen keräystä ja käsittelyä. Tavoitteena on palauttaa jäte puhtaaksi polystyreeniksi tai styreenimonomeereiksi eli muiden muovien ja kemikaalien raaka-aineeksi.
20222_76838.jpg
Rakennustyömailta päätyy jätelavoille miljoonia euroja vuosittain
Jätelavoille kulkeutuu Suomessa vuosittain miljoonien eurojen arvosta täysin käyttämätöntä rakennustarviketta ja -materiaalia. Tavaran saaminen kiertoon säästää ympäristöä ja alentaa rakennuskustannuksia. Tähän on viimein herätty myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton