• Etusivu
  • Piha

Asiantuntija varoittaa: Roskalavojen dyykkari saattaa syyllistyä näpistykseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 02.11.2021Päivitetty 12.11.2021
202111_73400.jpg

Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.

Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.

Roska- vai kierrätyslava?

Periaatteessa roskalavalla on roskia, ja niitä voi sieltä ottaa. – Yleensä, jos joku laittaa roskalavalle jotain, hän haluaa luopua tavarasta. Silloin kuka tahansa voi sen ottaa itselleen. Poikkeuksiakin on, muistuttaa lakimies Markus Talvio.

Talvio kertoo esimerkin. Taloyhtiössä on menossa jokin remontti ja urakoitsija lappaa purkujätettä roskalavalle. Lavalla oleva tavara ei kuitenkaan ole menossa suoraan kaatopaikalle, vaan urakoitsija on luovuttanut ne jollekin toiselle, joka vaikkapa kierrättää tavaraa.

Kyse ei tällöin ole jätteestä tai roskista. Roskalavalla olevat tavarat ovat tämän tahon omaisuutta. Dyykkari syyllistyy siis näpistykseen tai varkauteen, jos vie tällaiselta lavalta vaikkapa vanhan lavuaarin.

202111_73401.jpg

Toisaalta, jos joku on heittänyt rakennusjätteen sekaan vaikkapa nojatuolin, voi lavoja kiertävä dyykkari napata sen mukaansa melko vapaasti. Tosin kannattaa miettiä tarkkaan, kannattaako tuntemattoman roskalavan tavaraa kantaa kotiinsa, sillä mukana saattaa olla ei-toivottuja vieraita, esimerkiksi luteita, russakoita tai vaikkapa tupajumi. Ilmainen sohva saattaa tulla kalliiksi, kun paikalle pitää kutsua tuholaistorjuja.

Kannattaa kysyä saako tavaroita ottaa

Talvio neuvoo kysymään urakoitsijalta tai taloyhtiön edustajalta, saako roskalavalta viedä tavaraa. Jos tavarat ovat menossa oikeasti roskiin, on vain hyvä, että ne pääsevät kiertoon ja uudelleen käyttöön.

Sillä, onko roskalava taloyhtiön pihalla vai kadunvarrella, ei Talvion mukaan ole lähtökohtaisesti merkitystä. Aidosti roskiin tarkoitettuja tavaroita voi ottaa. Paitsi, jos roskat ovat portin takana suljetulla alueella ja dyykkari joutuu kiipeämään aidan yli tai joka murtautumaan portista. Toisen pihaan ei saa tunkeutua.

202111_73402.jpg

– Lukittuun roskakatokseen ei esimerkiksi saa mennä. Jo lukitseminen on indikaatio itsessään siitä, että roskakatokseen ei ole haluttu jättää vapaata pääsyä. Tällöin tekijä voi syyllistyä hallinnan luokkaukseen, vahingontekoon tai vaikkapa varkauteen. Kyseessä voi olla myös yksityisyyteen liittyvä loukkaus, luettelee Talvio.

Voiko taloyhtiö joutua pulaan, jos roskalavalle kiipeävä dyykkari vaikkapa loukkaa itsensä? Entä jos sieltä lavalta mukaan otetusta tavarasta löytyy niitä luteita?

– Taloyhtiön pitää tietenkin osoittaa jätelavalle turvallinen paikka, mutta kyllä se on dyykkarin omalla vastuulla, jos hän lavalle kiivetessään loukkaa itsensä, sanoo Talvio.

Samoin on mahdollisten tuholaisten laita. On tavaran ottajan vastuulla, jos hänen kotiinsa leviää ylimääräisiä vieraita tavaroiden mukana.

Käytä maalaisjärkeä

Talvio kehottaa käyttämään maalaisjärkeä. Jos rakennusjätteen seassa on selvästi jotain sinne kuulumatonta, vaikkapa pussillinen astioita, niin luultavasti ne ovat menossa roskiin. Jos taas rakennusjätteet on selvästi lajiteltu eri lavoille, on todennäköistä, että ne on tarkoitus kierrättää uudelle omistajalle.

Kysyminen kannattaa aina. Siellä roskasäkissä voi olla juuri se hieno aarre, joka koristaa kotiasi seuraavat vuodet.

202111_73403.jpg
Huomio

Huomio

Kysy lakikysymys tai ota yhteyttä lakimieheen

Voit jättää kysy, vastaamme -palveluun lakimiehelle kysymyksen. Otamme vastaan kolme kysymystä viikossa.

Jätä kysymys

JuriNet Oy tarjoaa vaivattomasti ja edullisesti asianajopalveluja kaikille. Haluatko juridista konsultointiapua?

Ota yhteyttä

Jurinet Oy
Piha
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20211_68191.jpg
Metallin kierrätys - tuubista toimeen!
Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
20222_76838.jpg
Rakennustyömailta päätyy jätelavoille miljoonia euroja vuosittain
Jätelavoille kulkeutuu Suomessa vuosittain miljoonien eurojen arvosta täysin käyttämätöntä rakennustarviketta ja -materiaalia. Tavaran saaminen kiertoon säästää ympäristöä ja alentaa rakennuskustannuksia. Tähän on viimein herätty myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton