• Etusivu
  • Remontti

Avustus ARA:lta asuntojen perusparantamiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.09.2013
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Valtioneuvoston lisätalousarvioesityksen mukaan valtion asuntorahaston varoista voidaan myöntää käynnistysavustuksia perusparantamiseen mm. asunto-osakeyhtiöille. Käynnistysavustuksiin esitetään yhteensä 115 miljoonaa euroa vuosille 2013–2014: tälle vuodelle 15 miljoonaa ja vuodelle 2014 enintään 100 miljoonaa euroa.

Kenelle - kuinka paljon?

Avustusta voivat saada asunto-osakeyhtiöt, vuokrataloyhtiöt ja asumisoikeustalot.

Käynnistysavustuksia myönnetään vuokratalojen ja asumisoikeustalojen perusparantamiseen hakijoille, jotka voisivat saada vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalojen korkotuesta annetun lain (604/2001) mukaisia perusparannuslainoja sekä asunto-osakeyhtiötalojen perusparantamiseen niille, jotka voisivat saada asunto-osakeyhtiölainojen korkotuesta annetun lain (205/1996) mukaisia perusparannuslainoja.

Avustusta myönnetään 10 % ARA :n hyväksymistä kustannuksista.

Mitä avustetaan

Tarkoitus ei ole tukea vähäistä rakennuksen huoltoon ja ylläpitoon liittyvää toimintaa vaan perusparannus- ja korjaustoimenpiteiden arvioitujen kustannusten minimiraja on 200 euroa/asuinneliö ja korjauskustannusten tulee olla vähintään 150 000 euroa.

Avustettavia toimenpiteitä voivat olla ovat mm.:
• Linjasaneeraus (putkiremontti)
• Ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen
• Perustusten uusiminen
• Yläpohjan ja katon uusiminen
• Parvekkeiden uusiminen
• Ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen
• Lämmitysjärjestelmän uusiminen

Avustus myönnetään mahdollisen korkotukilainapäätöksen yhteydessä, mutta sitä voidaan hakea ja se voidaan myöntää myös ilman korkotukilainapäätöstä.

Hakeminen

Avustusta haetaan ja sen myöntää ARA.
Perusparannuksen käynnistysavustuksen hakuohje ja lomake on julkaistu ja avustuksen haku alkanut. Hakuaika avustuksella on jatkuva. Avustus haetaan ARA:lta lomakkeella ARA 83.

Lähde: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Lisätietoja asunto-osakeyhtiöitä koskevista avustuksista sekä hakuohjeita saa ympäristöministeriön ja ARA:n sivuilta.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202112_74305.jpg
Voiko talo­yhtiön hallitus jatkaa ilman puheen­johtajaa, jos sopivaa ei löydy?
Voiko taloyhtiön hallitus jatkaa ilman puheenjohtajaa? Jos hallituksesta ei kukaan suostu puheenjohtajaksi, voidaanko toimia ilman puheenjohtajaa? Mitä ongelmia tästä aiheutuisi?
20213_69008.jpg
"Vuokran­antajasta katastrofi­konsultiksi" - tuhoisa tulipalo on talo­yhtiön pahin painajainen
Tuhoisa tulipalo roihusi suuressa porilaiskerrostalossa keväällä 2019 muuttaen 250 ihmisen kodin hetkessä asuinkelvottomaksi rakennustyömaaksi. Palon jälkeiset kaksi vuotta ovat työllistäneet täysipäiväisesti taloyhtiön puheenjohtaja Matti Majasaaren, joka luonnehtii työnkuvansa muuttuneen vuokranantajasta katastrofikonsultiksi. Kriisitilanteessa taloyhtiön on tärkeää pysyä toiminta- ja päätöksentekokykyisenä. Lamaantumiseen ei ole varaa, kun rahalliset vahingot halutaan minimoida ja normaalielämään palata mahdollisimman pian.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vastuun jako sähkötöistä keittiöremontin yhteydessä?
Olen uusimassa keittiötä osahuoneistossa. Talo on rakennettu v. 1976 eikä sähköjen osalta vastaa enää nykyvaatimuksia. Esim. valaistukset ovat kaksivaiheisia nykyisten kolmivaiheisten sijaan. Luonnollisesti joudumme lisäämään sähköpistokkeita ja vaihtamaan niiden paikkaa. Tältä osin joudutaan johdotukset vetämään uusiksi.Isännöitsijän mielestä kyseessä on oman asunnon tason nostamisesta ja kun varsinaista vikaa ei sähköjen osalta ole ilmennyt, joudumme maksamaan sähkötyöt täysin. Tosin hyvitys maksettaisiin vasta sitten, kun koko taloyhtiössä suoritetaan sähköuudistustyöt. Vastuunjakotaulukossa lukee: "Huoneistojen sisäiset sähkö- ja tiedonsiirtojohdot kiinteän verkon osalta kuuluvat yhtiölle" mukaan lukien ryhmäkeskus joka varmaan menee myös uusittavaksi. Miten on?
20151_42088.jpg
Eroon alapohjan kosteusongelmasta
Tervetuloa kuulemaan Rakenna & Remontoi -messuille alapohjan kosteuden vaikutuksesta sisäilman laatuun. Suomen Terveysilman myyntijohtaja Timo Muhonen kertoo perjantaina 24.1.2014 klo 14.00 alkaen, miten alapohjan kosteus saadaan poistumaan ja esittelee ratkaisuja tähän.
20108_22823.jpg
Muuratut Terca-tulisijat
Muuratuista tulisijoista on kertynyt hyviä kokemuksia jo vuosisatojen ajalta. Kun niihin yhdistetään tiilien ja laastien kehitystyö, ei tiilestä muurattujen tulisijojen suuri suosio tule yllätyksenä. Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä.
20236_82063.jpg
Ylimääräinen yhtiökokous?
Pitääkö ylimääräisen yhtiökokouksen kutsujen lisäksi olla hallituksen esityksiin liittyvät asiat kaksi viikkoa ennen kokousta nähtävissä kutsussa esitettävässä paikassa? Siis samoin kuin varsinaisen yhtiökokouskutsun yhteydessä on oltava tilikirjat ym. tasetiedot nähtävissä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton