• Etusivu
  • Remontti

Energiaremontin seitsemän yleisintä virhettä

Jenni Tommila
Päivitetty 26.02.2025
Helsinki

Taloyhtiön energiaremontin valmistelu voi viedä useamman vuoden, joten suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Taloyhtiön energiaremontti vaatii suunnittelua ja ennakointia, jottei vanhat järjestelmät ehdi hajoamaan ennen remonttia. Usein energiaremontissa mietityttää, mikä voi mennä pieleen ja miten ongelmia voisi välttää. Yleensä itse teknisten ratkaisujen ongelmat ovat vähäisiä ja vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Suurimmat hankaluudet liittyvät usein hankkeen valmisteluun.

1. Asiantuntija-apu hyödyntämättä

Harvan taloyhtiön hallituksessa on rakentamisen tai talotekniikan ammattilaisia. Osakkailta saattaa kuitenkin unohtua, että yleensä taloyhtiön asioita hallituksessa hoitaa pienellä korvauksella samanlaisia ”maallikoita” kuin he itsekin ovat. Jotta remontit onnistuvat, hallituksen ja samalla koko taloyhtiön avuksi kannattaa palkata ulkopuolista osaamista. Hyvästä asiantuntija-avusta kannattaa aina maksaa. Monesti sillä säästää omien yöunien lisäksi yhtiön varoja, kun asiat menevät kerralla oikein.

2. Unohdetaan viestintä

Erityisesti isommissa hankkeissa aktiivinen viestintä osakkaiden suuntaan on tärkeää. Hankkeet saavat helpommin kannatusta, kun osakkaat tietävät mitä ollaan tekemässä ja miksi.

Viestintä kannattaa aloittaa jo ihan ideointivaiheessa, vaikka varsinaista esiteltävää ratkaisua ei vielä olisi. Osakkaille voi esimerkiksi ilmoittaa, että hallituksen on tarkoitus alkaa pohtia mahdollisia energiaremonttivaihtoehtoja. Isompia tiedotus- tai keskustelutilaisuuksia on hyvä järjestää muutama viikko ennen yhtiökokouksia, joissa asioista päätetään.

3. Kokonaisuuden suunnittelu uupuu

Energiansäästötoimien valmistelu taloyhtiöissä voi viedä useamman vuoden, joten suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tällöin uusi ratkaisu ehditään ottaa käyttöön ennen kuin vanha on käyttöikänsä päässä.

Monen peruskorjausremontin yhteydessä on helppoa ja halpaa tehdä parannuksia energiatehokkuuteen. Siksi onkin tärkeää miettiä aina remontteja suunnitellessa, voisiko samassa yhteydessä tehdä energiaa säästäviä parannuksia. Esimerkiksi kattoremontin yhteydessä voi parantaa yläpohjan eristystä tai putkiremontissa asentaa vettä säästävät suihkut. Remonttien yhdistäminen säästää rahaa ja säästytään niin sanotuilla yksillä remonttipölyillä.

Myös remonttien järjestyksellä on väliä. Katto kannattaa laittaa kuntoon ennen aurinkopaneeleiden asentamista, ja piharemontti kannattaa tehdä vasta maalämpöremontin jälkeen, kun maalämmön asennus vaatii pihan kaivelua. On harmillista, jos juuri uusittu kohde joudutaan purkamaan tai vaihtamaan toiseen vaihtoehtoon.

4. Remonttitarjousten vertailussa oikaistaan

Energiaremonttien sisällöissä on monesti eroja. Esimerkiksi ikkunaremontti saattaa sisältää mitä tahansa ikkunanpielien maalaamisen ja markkinoiden energiatehokkaimpiin ikkunoihin vaihtamisen välillä. Siksi on erityisen tärkeää, että tarjousten sisältöä vertaillaan. Hintaerokin saattaakin selittyä tarjousten erilaisilla sisällöillä, jolloin voikin olla kannattavinta valita tarjouksista kallein, jos sen sisältö on kaikkein kattavin.

Jos remontissa ollaan ottamassa käyttöön taloyhtiölle uutta ja vielä vierasta tekniikkaa, tarjousten vertailu saattaa helpommin jäädä hintatarkasteluksi. Tässäkin tilanteessa kannattaa hyödyntää asiantuntija-apua, jotta tarjousten sisältö selkeytyy. Asiantuntijaa voi hyödyntää jo tarjouksia pyydettäessä, jotta laskennan lähtötiedot saadaan kerralla oikein ja kaikille urakoitsijoille lähetetään samanlainen tarjouspyyntö.

mies tuskailee suuren paperipinon takana

5. Naapurin remontin kopioiminen

”Mikä on paras remontti talomme ikäiseen kaukolämpölämmitteiseen kerrostaloon?” on tyypillinen kysymys, jota Helsingin kaupungin energianeuvojille esitetään. Vastaamisen haaste on siinä, ettei täysin identtisiä taloja juurikaan ole. Toki joitain yleisimpiä ikäkaudelleen tyypillisiä ratkaisuja voidaan listata, mutta todellisuudessa tapaukset ovat merkittävästi kirjavampia.

Samana vuonna rakennetuissa taloissa voi olla hyvin erilaisia rakenteellisia ratkaisuja. Lisäksi remontteja on saatettu tehdä eri tahtia ja eri tavalla, joten yleispätevää remppapakettia ei ole saatavilla pelkän iän perusteella.

Inspiraatiota on hyvä hakea muilta taloyhtiöiltä ja kysellä kokemuksia, mutta loppupeleissä kukin rakennus on aina yksilö. Ensin on hyvä kartoittaa, millaisia erilaisia ratkaisuja voidaan tehdä. Esimerkiksi keskitetty koneellinen poistoilmanvaihto mahdollistaa poistoilmalämpöpumpun, kun taas painovoimaiseen ilmanvaihtoon vastaavaa ratkaisua ei voida toteuttaa ilman isompia muutoksia ilmanvaihtoon. Kun realiteetit ja vaihtoehdot on selvillä, voidaan valita toteutettavat toimenpiteet ja pohtia parasta toteutusjärjestystä.

6. Uuden teknologian odottelu

Teknologia kehittyy koko ajan ja uusia ratkaisuja hiipii markkinoille aika ajoin. Kun taloyhtiössä pohditaan uuden teknologian hyödyntämistä, kannattaa jälleen hyödyntää asiantuntija-apua. Asiantuntija osaa auttaa valitsemaan markkinoilla olevista ratkaisuista ne, jotka on jo todettu toimiviksi.

Uusista ratkaisuista ei hyödy, jos niitä ei ota käyttöön. Hyvänä esimerkkinä As Oy Sulkapolku 6:n hallituksen puheenjohtaja, jota poistoilmalämpöpumppuremontissa harmittaa eniten se, että remonttiin tuli viivästystä. Turhia kustannuksia kertyi, kun energiansäästöä ei saatu aloitettua aikaisemmin.

7. Energia-avustuksen haasteet

Nykyisin taloyhtiöt kohtaavat merkittäviä haasteita energiaremonttien rahoittamisessa, sillä valtion tukema ARA-avustus ei ole enää käytettävissä. Tämä on tuonut taloyhtiöille uudenlaista vastuuta ja paineita, sillä energiaremontit, kuten lämmitysjärjestelmien uusiminen tai talojen eristäminen, vaativat usein suuria investointeja. Aiemmin taloyhtiöt saattoivat hyödyntää ARA-avustusta, mutta sen poistuminen on tarkoittanut, että remonttien rahoituksen on löydyttävä taloyhtiön omista varoista tai lainoista.

Tämä voi luoda taloudellista painetta erityisesti pienemmille taloyhtiöille, joiden budjetti ei välttämättä riitä suurten investointien kattamiseen. Lainarahoituksen etsiminen voi tuntua monimutkaiselta ja riskialttiilta, ja taloyhtiön asukkaille voi tulla eteen vaikeita päätöksiä mahdollisten remonttikustannusten jakamisesta. Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa, että energiaremontit voivat pitkällä aikavälillä tuottaa merkittäviä säästöjä ja parantaa asukkaiden elämänlaatua energiatehokkuuden kasvaessa.

Taloyhtiöiden onkin tärkeää kartoittaa vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja ja hyödyntää mahdolliset kuntien tai muiden tahojen tarjoamat tukimuodot, vaikka ARA-avustus on jäänyt pois. Energiaremonttien toteuttaminen voi olla elintärkeää ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja asukkaidensa hyvinvoinnin parantamiseksi, mutta se vaatii entistä enemmän suunnittelua, yhteistyötä ja rohkeutta taloyhtiöiden osalta.

Lähde: Helsingin kaupunki

Remontti
ekologisuus
yläpohja
lämpöeristys
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_72897.jpg
Kennoharkko yhä useamman koulun runkoratkaisuna
Vietämme huomattavan paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilmastolla ja sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Rakennusten kosteustekninen toimintavarmuus ja vikasietoisuus ovatkin nousseet tärkeiksi kriteereiksi erityisesti koulujen ja päiväkotien rakenneratkaisuissa.
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.
20135_34992.jpg
Passiivitalo = energiatehokkuus
Passiivitalotovat kannattavia ratkaisuja taloudellisesti: rakennusvaiheessa tehty investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästön kautta, ja myös itse talo elää pitkään.Halvinta energiaa on se, jota ei käytetä ollenkaan. Sitä ei tarvitse tuottaa, kuljettaa eikä maksaa. Sillä ei luonnollisestikaan ole myös haittavaikutuksia, ei ihmisiin eikä luontoon. Tämä onkin energiatehokkaan talon perusperiaate. Koska lämpö pysyy talossa, aktiivinen lämmönlisäyksen tarve perinteisen lämmityksen keinoin on hyvin vähäistä. Se taas säästää energiaa ja kustannuksia. Koska Multi-Comfort -talon tekniikka on yksinkertaista, se vaatii hyvin vähän ylläpitoa.ISOVER Multi-Comfort -passiivitalo on energiatehokkaan rakentamisen kokonaisuus, joka tarjoaa käytännön keinot sekä esimerkkejä passiivitalon rakentamiseen.
smartvatten vedenmittaus
Mielenrauhaa vesivahingoilta – havaitse vuodot vedenkulutusta mittaamalla
Vesivuoto ei aina ole valtoimenaan pauhaava vesisuihku, vaan monesti myös varsin huomaamaton ja salakavala ongelma. Reaaliaikainen tieto vedenkäytöstä auttaa huomaamaan vuodon ennen mittavaa korjauslaskua.
20222_76814.jpg
Kennoharkkojen rakennemallit päivitetty
Massiivitiilisten Poroton-kennoharkkojen tuote- ja rakennemallit löytyvät nyt suunnittelijoiden suosimasta ProdLib-tuotekirjastosta. Rakennemallit on laadittu huomioiden Suomen rakentamismääräykset ja olosuhteet. Kaikki esitetyt ulkoseinäratkaisut täyttävät 0,17 W/m2K lämmöneristävyysvaatimuksen. Rakennekuvat ovat myös selailtavissa ja ladattavissa pdf-koosteena Wienerbergerin verkkosivuilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton