• Etusivu
 • Remontti

Äänieristyksen parantaminen vanhoissa kerros- ja rivitaloissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 03.10.2018
20187_53725.jpg

Esimerkiksi ISOVER KL-37 sopii hyvin väliseinän eristeeksi.

Mikä on paras tapa parantaa äänieristystä kerrostalossa? Kuinka voidaan hiljentää viereisistä huoneista, huoneistoista tai yläkerrasta tulevia ääniä? Entä kuinka paljon esimerkiksi yksi kipsilevy suoraan seinään kiinnitettynä parantaa äänieristystä verrattuna vaikkapa villa- ja kipsilevyyn tai kahteen kipsilevykerrokseen? Voiko kattoon lisätä jonkin eristeen? Entä miten ontot lastulevyseinät kannattaa äänieristää?

Tässä monia kysymyksiä, joita nousee mieleen, kun ahdistus omassa asunnossa nousee naapurista kuuluvien äänien vuoksi. Lue ISOVERin asiantuntijan vastaukset kysymyksiin

Kysymys: miten voin parantaa äänieristystä kerrostalon seinissä?

Mikä on paras tapa parantaa äänieristystä kerrostalon seinissä, ts. hiljentää viereisistä huoneistoista tulevia ääniä? Talo on rakennettu vuonna 1952 ja huoneistojen väliset seinät lienevät tiiltä tai betonia. Isokin operaatio on mahdollinen. Ja vielä yksityiskohtaisesti; kuinka paljon esimerkiksi yksi kipsilevy suoraan seinään kiinnitettynä parantaa äänieristystä verrattuna vaikkapa villa- ja kipsilevyyn tai kahteen kipsilevykerrokseen?

VASTAUS:

Ääneneristyksessä pitää huomioida monta eri asiaa. Pelkkä seinän parantaminen ei välttämättä ratkaise kaikkia ongelmia, koska ääni voi siirtyä rakojen, rungon tai vaikka ikkunoiden kautta. Mikäli nämä asiat eivät ole liian merkittäviä, niin silloin voidaan käsitellä esittämiäsi vaihtoehtoja. Se, että laitetaan kipsi suoraan betonin/tiilen päälle ei välttämättä auta paljoakaan. Olennaisinta on, että uusi pintamassa (kipsilevy) on ns. joustavasti kiinni. Tämä voidaan tehdä esim. Gyprocin akustisilla jousirangoilla. Kyseessä olevaa rakennetta voidaan vielä hieman parantaa laittamalla villaa rankojen väliin (ISOVER KH).

Mikäli halutaan parantaa rakennetta merkittävästi, niin silloin kannattaa tehdä uusi ranka irti vanhasta seinästä esimerkiksi näin:

 • vanha seinä
 • 10 mm ilmarako
 • 70 mm koolaus (ISOVER KL 37 väliin)
 • Gyprocin akustoranka (ISOVER KH väliin)
 • kaksinkertainen kipsilevy (mieluiten Gyproc GEK ERIKOISKOVA).

Tällä tavalla saadaan jo merkittävä parannus, jos ääni ei tule muuta kautta. Kaikki saumat/raot tietysti tiivistetään akryylimassalla. Yhden ja kahden kipsilevyn ero on noin 3-4 dB (tämä riippuu paljon itse rakenteesta).

Kysymys: miten voin vaimentaa yläkerrasta kuuluvia ääniä?

Asumme vuonna 1969 rakennetussa kerrostalossa, jonka äänieristeet ovat olemattomat. Voimmeko mitenkään saada pienemmäksi ääniä, jotka tulevat makuuhuoneemme yläpuolella sijaitsevasta asunnosta? Voiko kattoon lisätä jonkun eristeen?

VASTAUS:

Ääneneristyksessä on tietysti hyvä tietää, minkä taajuuksisia ääniä välipohjan läpi kuuluu. Jos rakenne on tiedossa, niin se auttaa monessa kohtaa. Oletetaan, että kyse on betonivälipohjasta tai jostain vastaavasta, jolla yleensä on kuitenkin jonkinlainen ääneneristävyys. Ongelmaksi voi tietysti tulla sivutiesiirtymä, eli kun katon eristävyyttä parantaa, niin ääni tuleekin seinien kautta. Ensiksi suosittelemme, että kaikki reunat käydään läpi ja tiivistetään. Näin varmistetaan, ettei mitään reikiä/rakoja ole.

Huonekorkeus saattaa joskus olla rajoittava tekijä. Korkeassa huoneessa voidaan tehdä ns. alaslaskettu katto. Toisin sanoen rakennetaan uusi sisäkatto irti vanhasta katosta (min. 50mm) koolamalla ja väliin asennetaan villat esim. ISOVER KL-37. Koolauksen alapuolelle asennetaan akustinen jousiranka Gyproc AP 25 mm. Jousirankaan kiinni kaksi kipsilevyä esim. Gyproc GN 13 mm. Reunat tiivistetään seinään esim. akryylimassalla ja saumat tasoitetaan normaalilla levytasoitteella.

Kysymys: miten ontot lastulevyseinät kannattaa ääneneristää?

Vuonna -81 valmistuneessa rivitaloasunnossamme on alakerran makuuhuoneiden välillä onneton äänieristys. Rakenne on ontto ja kummallakin puolella on lastulevyt. Ajattelin avata seinän toiselta puolelta ja laittaa sisälle eristevillaa. Nykyisen lastulevyn ajattelin korvata kipsilevyllä (ehkä kaksinkertaisella). Saumoja peitettäisiin akryylimassalla. Mitä eristettä suosittelette käytettäväksi? Mitä muita vinkkejä teillä on antaa?

Tärkeimmät kysymykset ovat seuraavia: Onko jotain syytä miksi rakenne on jätetty ontoksi, esimerkiksi tuuletuksen takia? Pitääkö sinne jättää ilmarako vai voiko eristeellä täyttää koko tyhjän tilan? Tilaa villalle on noin 10 cm. Kiitos etukäteen!

VASTAUS:

Suosittelemme väliseinien ääneneristeeksi kevyttä mineraalivillaa, eli esimerkiksi ISOVER KL-37. Eristettä kannattaa laittaa koko runkotila täyteen. Jos seinissä on mahdollista käyttää tuplalevytystä, auttaa se huomattavasti ääneneristävyydessä. Kipsilevysaumat saumataan tasoitteella ja reunat tiivistetään esimerkiksi akryylimassalla.

Kysymyksestä ei ilmene se, onko kyse huoneistojen välisestä, vai vain asunnon sisäisestä seinästä. Yleensä villan pois jättämiseen on ollut syynä se, ettei ole haluttu satsata rakennusakustiikkaan. Jotta saavutetaan paras lopputulos, olisi makuuhuoneiden ovissa hyvä käyttää myös kynnyksiä, jolla varmistetaan lopullinen ääneneristävyys. Seinärakenteen tuuletukseen ei pitäisi olla tarvetta.

Kysymys: miten voin parantaa kerrostalossa äänieristystä, kun naapurin äänet kuuluvat asuntooni?

En tiedä mitä tehdä, kun vuonna 1951 rakennetussa kerrostalokaksiossani (40 m2) naapurin puhe ja muut äänet kuuluvat selkeästi. Samoin minun asuntoni äänet kuuluvat naapuriasuntoon. Minulla on vain yksi olohuoneen seinä, jonka takana asuu naapuri. Asun päätyhuoneistossa toiseksi ylimmässä kerroksessa. Olen valmis remontoimaan, jotta haitta poistuisi. Mitä otan huomioon remontoidessani, että äänieristävyys paranisi?

VASTAUS:

Et ole ongelmasi kanssa yksin. Vastaavia rakenteita löytyy maastamme pilvin pimein. Rakenne on tyypillinen kohteissa, missä vanhoista isoista asunnoista on tehty pienempiä huoneistoja. Väliseinissä käytettiin aikanaan usien materiaalina kevytbetonia tai ns. "kananpaska"tiiliä. Äänen eristäminen on aina tapauskohtaista. Ensiksi kannattaa tukkia kaikki mahdolliset reiät akryylimassalla (esim. listojen takaa). Ääni saattaa tulla myös ilmanvaihto-/tuuletusrei'istä. Sivutiesiirtymät (runkoa pitkin kulkevat äänet) voivat kuitenkin vähentää tavoiteltua eristävyyttä.

ISOVERin korjausehdotus rakenteelle on seuraavanlainen:

 • vanha seinä
 • vähintään 10 mm ilmarako
 • esim. 70 mm puuranka + ISOVER KL-37 70 mm väliin
 • Gyprocin akustinen jousiranka (AP) + väliin Isover KH 30 mm
 • 2 x Gyproc GEK kipsilevy.

Reunat tiivistetään ympäröiviin rakenteisiin akryylimassalla ja levyjen saumaus tehdään normaalisti.

Huomio

Huomio

Tiesitkö, että kaikki eristeet eivät eristä ääntä? Onneksi ISOVERilta löydät ratkaisut tähänkin ongelmaan.

ISOVER-eristeet antavat hyvän ääneneristävyyden erityisesti kaksinkertaisessa rakenteessa. Tällainen saadaan kahdesta yksinkertaisen rakenteen tapaan toimivasta massiivisesta seinämästä (esim. kaksi laattaa tai kipsilevyä) ja niiden väliin sijoitettavasta hyvin ääntä absorboivasta materiaalista, kuten ISOVER-mineraalivilla.

Seinien ja välipohjien ilmavälin täyttämiseen suosittelemme erityisesti kevyitä ISOVER-rakennuseristeitä kuten ISOVER KL-AKU ja KT-AKU. Jos ääneneristyksen lisäksi tarvitaan lämmöneristyskykyä, kuten ulkoseinissä, valitaan tuotteeksi esim. KL-33. Nämä tuotteet ovat pehmeitä, joustavia ja helposti kokoonpuristuvia.

Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Remontti
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_45973.jpg
Suunnitteluohjelmia ja laskureita suunnittelijoiden käyttöön
ISOVER on kerännyt apuvälineitä helpottamaan hyvien ja toimintavarmojen rakenteiden suunnittelua ja toteutusta.Rakennekirjastosta löytyvät rakennekuvat esitettynä ISOVER-lämmöneristeratkaisuilla. Suunnitteluohjelmien alla esitellään suunnittelijoiden käyttöön arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa tarvittavia apuohjelmia. Ääni- ja paloteknisten rakenteiden kautta pureudutaan näihin suunnittelussa tarvittaviin lämmöneristeitä koskeviin rakenneominaisuuksiin ja näistä osioista pääsee edelleen rakennekuviin kuten rakennekirjastostakin.
201610_47636.jpg
Vaikuta asukkaiden arkeen ja mukavuuteen
Millä tahansa eristemateriaalilla voidaan saavuttaa rakennuksen energiatehokkuusvaatimukset, mutta eristemateriaalien ääneneristys- ja palo-ominaisuuksissa sekä ekologisuudessa on eroja. Eristevalinnalla on vaikutusta asumisen mukavuuteen ja rakennuksen terveyteen, joten esimerkiksi rakennuksen lisäeristyksen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota materiaalivalintaan. Lasivillan käyttöön kohdistuu kuitenkin myös ennakkoluuloja. Tässä kirjoituksessa pureudumme muun muassa taloyhtiöiden asukkaita askarruttaneeseen kysymykseen lasivillan kosteuden kestosta esimerkiksi rakenteilla olevan julkisivun altistuessa sateelle.
20175_49231.jpg
Putkistojen lämpöhäviöt minimiin
Tiesitkö, että putkiremonttien oikeat eristysvalinnat säästävät energiaa ja pidentävät putkistojen elinkaarta? Putkiremontit kuuluvat julkisivukorjausten ohella taloyhtiöiden kalleimpiin hankkeisiin. Huolella suunniteltu toteutus tuottaa tuloksen, jota ei tarvitse ryhtyä samalla vuosikymmenellä paikkailemaan. Putkiremonteissa oikealla eristyksellä säästetään energiaa sekä pidennetään putkistojen elinkaarta. Oikealla eristyksellä on suuri taloudellinen merkitys.
20208_65452.jpg
Ullakkorakentamisen suosio kasvussa - tiedä tämä eristämisestä
Ullakkorakentamisen suosio vain kasvaa, kaupunkien tonttimaiden täyttyessä ja korkealuokkaisten kaupunkiasuntojen kysynnän lisääntyessä. Urakoitsijalle ullakkorakentaminen on varmasti yksi haasteellisimmista kohteista. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota rakennusmateriaalien helppouteen – aika on rahaa ja laatu ratkaisee.
20161_45129.jpg
Laske paljonko säästät lisäeristämällä talosi seinä- ja kattorakenteet
Laske paljonko säästät lisäeristämällä seinä- ja kattorakenteet ISOVERin turvallisilla ratkaisuilla. Laskeminen käy helposti ilmoittamalla tiedot rakennuksen tämänhetkisestä eristetilanteesta ja kokeilemalla siihen erilaisia eristysvaihtoehtoja.Laskettu säästö on suuntaa antava, koska laskentatapa ei ota huomioon muiden tekijöiden vaikutusta kokonaisuuteen (esimerkiksi ikkunat, ilmanvaihto, ilmatiiviys jne.). Todelliset säästöt vaihtelevat kohteen ja vuoden sääolosuhteiden mukaan. Näistä syistä johtuen ISOVER ei voi ottaa vastuuta todellisista kustannussäästöistä verrattuna laskurin esittämiin säästöihin.Helppokäyttöinen sovellus toimii iOS-, Android- ja Windows-käyttöjärjestelmissä. Lataa puhelimeesi tai tablettiisi sovelluskaupasta alla olevan linkin kautta tai etsi sovellus hakusanalla "energiansäästölaskuri"Lataa sovellus puhelimeesi tai tablettiisi täältä
20173_48469.jpg
Ota kesämökki ympärivuotiseen käyttöön
Kesämökin aktiivisen käyttökauden pidentäminen alkukeväästä pitkälle syksyyn ja jopa talvikeleille asti onnistuu helposti lämmöneristämällä rakenteet tehokkailla polyuretaanieristeillä. Asennustyö hoituu nopeasti ilman erikoistyökaluja ja aiempaa kokemusta. Valmistunut rakenne pitää mökin lämpimänä viileillä keleillä eikä takan lämpö mene hukkaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton