• Etusivu
  • Remontti

Energiaremontin seitsemän yleisintä virhettä

Jenni TommilaKaupallinen yhteistyö Helsingin kaupunki
Julkaistu 13.06.2023Päivitetty 14.06.2023
Helsinki

Taloyhtiön energiaremontin valmistelu voi viedä useamman vuoden, joten suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Taloyhtiön energiaremontti vaatii suunnittelua ja ennakointia, jottei vanhat järjestelmät ehdi hajoamaan ennen remonttia. Usein energiaremontissa mietityttää, mikä voi mennä pieleen ja miten ongelmia voisi välttää. Yleensä itse teknisten ratkaisujen ongelmat ovat vähäisiä ja vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Suurimmat hankaluudet liittyvät usein hankkeen valmisteluun. Helsingin kaupunki listasi tähän artikkeliin seitsemän tyypillisintä sudenkuoppaa satunnaisessa järjestyksessä.

1. Asiantuntija-apu hyödyntämättä

Harvan taloyhtiön hallituksessa on rakentamisen tai talotekniikan ammattilaisia. Osakkailta saattaa kuitenkin unohtua, että yleensä taloyhtiön asioita hallituksessa hoitaa pienellä korvauksella samanlaisia ”maallikoita” kuin he itsekin ovat. Jotta remontit onnistuvat, hallituksen ja samalla koko taloyhtiön avuksi kannattaa palkata ulkopuolista osaamista. Hyvästä asiantuntija-avusta kannattaa aina maksaa. Monesti sillä säästää omien yöunien lisäksi yhtiön varoja, kun asiat menevät kerralla oikein.

2. Unohdetaan viestintä

Erityisesti isommissa hankkeissa aktiivinen viestintä osakkaiden suuntaan on tärkeää. Hankkeet saavat helpommin kannatusta, kun osakkaat tietävät mitä ollaan tekemässä ja miksi.

Viestintä kannattaa aloittaa jo ihan ideointivaiheessa, vaikka varsinaista esiteltävää ratkaisua ei vielä olisi. Osakkaille voi esimerkiksi ilmoittaa, että hallituksen on tarkoitus alkaa pohtia mahdollisia energiaremonttivaihtoehtoja. Isompia tiedotus- tai keskustelutilaisuuksia on hyvä järjestää muutama viikko ennen yhtiökokouksia, joissa asioista päätetään.

Hyviä materiaaleja ja oppaita taloyhtiön viestinnän tueksi löytyy HSY:n energianeuvonnan sivuilta.

3. Kokonaisuuden suunnittelu uupuu

Energiansäästötoimien valmistelu taloyhtiöissä voi viedä useamman vuoden, joten suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tällöin uusi ratkaisu ehditään ottaa käyttöön ennen kuin vanha on käyttöikänsä päässä.

Monen peruskorjausremontin yhteydessä on helppoa ja halpaa tehdä parannuksia energiatehokkuuteen. Siksi onkin tärkeää miettiä aina remontteja suunnitellessa, voisiko samassa yhteydessä tehdä energiaa säästäviä parannuksia. Esimerkiksi kattoremontin yhteydessä voi parantaa yläpohjan eristystä tai putkiremontissa asentaa vettä säästävät suihkut. Remonttien yhdistäminen säästää rahaa ja säästytään niin sanotuilla yksillä remonttipölyillä.

Myös remonttien järjestyksellä on väliä. Katto kannattaa laittaa kuntoon ennen aurinkopaneeleiden asentamista, ja piharemontti kannattaa tehdä vasta maalämpöremontin jälkeen, kun maalämmön asennus vaatii pihan kaivelua. On harmillista, jos juuri uusittu kohde joudutaan purkamaan tai vaihtamaan toiseen vaihtoehtoon.

4. Remonttitarjousten vertailussa oikaistaan

Energiaremonttien sisällöissä on monesti eroja. Esimerkiksi ikkunaremontti saattaa sisältää mitä tahansa ikkunanpielien maalaamisen ja markkinoiden energiatehokkaimpiin ikkunoihin vaihtamisen välillä. Siksi on erityisen tärkeää, että tarjousten sisältöä vertaillaan. Hintaerokin saattaakin selittyä tarjousten erilaisilla sisällöillä, jolloin voikin olla kannattavinta valita tarjouksista kallein, jos sen sisältö on kaikkein kattavin.

Jos remontissa ollaan ottamassa käyttöön taloyhtiölle uutta ja vielä vierasta tekniikkaa, tarjousten vertailu saattaa helpommin jäädä hintatarkasteluksi. Tässäkin tilanteessa kannattaa hyödyntää asiantuntija-apua, jotta tarjousten sisältö selkeytyy. Asiantuntijaa voi hyödyntää jo tarjouksia pyydettäessä, jotta laskennan lähtötiedot saadaan kerralla oikein ja kaikille urakoitsijoille lähetetään samanlainen tarjouspyyntö.

5. Naapurin remontin kopioiminen

”Mikä on paras remontti talomme ikäiseen kaukolämpölämmitteiseen kerrostaloon?” on tyypillinen kysymys, jota Helsingin kaupungin energianeuvojille esitetään. Vastaamisen haaste on siinä, ettei täysin identtisiä taloja juurikaan ole. Toki joitain yleisimpiä ikäkaudelleen tyypillisiä ratkaisuja voidaan listata, mutta todellisuudessa tapaukset ovat merkittävästi kirjavampia.

Samana vuonna rakennetuissa taloissa voi olla hyvin erilaisia rakenteellisia ratkaisuja. Lisäksi remontteja on saatettu tehdä eri tahtia ja eri tavalla, joten yleispätevää remppapakettia ei ole saatavilla pelkän iän perusteella.

Inspiraatiota on hyvä hakea muilta taloyhtiöiltä ja kysellä kokemuksia, mutta loppupeleissä kukin rakennus on aina yksilö. Ensin on hyvä kartoittaa, millaisia erilaisia ratkaisuja voidaan tehdä. Esimerkiksi keskitetty koneellinen poistoilmanvaihto mahdollistaa poistoilmalämpöpumpun, kun taas painovoimaiseen ilmanvaihtoon vastaavaa ratkaisua ei voida toteuttaa ilman isompia muutoksia ilmanvaihtoon. Kun realiteetit ja vaihtoehdot on selvillä, voidaan valita toteutettavat toimenpiteet ja pohtia parasta toteutusjärjestystä.

6. Uuden teknologian odottelu

Teknologia kehittyy koko ajan ja uusia ratkaisuja hiipii markkinoille aika ajoin. Kun taloyhtiössä pohditaan uuden teknologian hyödyntämistä, kannattaa jälleen hyödyntää asiantuntija-apua. Asiantuntija osaa auttaa valitsemaan markkinoilla olevista ratkaisuista ne, jotka on jo todettu toimiviksi.

Uusista ratkaisuista ei hyödy, jos niitä ei ota käyttöön. Hyvänä esimerkkinä As Oy Sulkapolku 6:n hallituksen puheenjohtaja, jota poistoilmalämpöpumppuremontissa harmittaa eniten se, että remonttiin tuli viivästystä. Turhia kustannuksia kertyi, kun energiansäästöä ei saatu aloitettua aikaisemmin.

7. Energia-avustuksen haasteet

ARA:n energia-avustushakemus tulee jättää ennen remontin aloittamista. Suunnittelua tehdään ja asiantuntijoita saa hyödyntää jo ennen tukihakemuksen jättämistä, mutta varsinaista remontin toteutusta ei tule aloittaa ennen tukihakemuksen jättämistä. Koska ARA:lla voi olla käsittelyssä ruuhkaa, saa työt aloittaa tukihakemuksen jättämisen jälkeen eikä päätöstä tarvitse jäädä odottamaan ennen aloitusta.

ARA:n tukeen olisi hyvä suhtautua ylimääräisenä bonuksena. Monesti erityisesti osakkaat haluavat saada varmuuden tuen saamisesta jo ennen remonttia. Tämä ei valitettavasti ole täysin mahdollista, sillä tukien maksatus tapahtuu vasta remontin jälkeen. Ennen maksatusta tarkastetaan, onko remontti mennyt suunnitelmien mukaan ja täyttyvätkö tukiehdot, kuten alun perin oli laskettu. Tästä syystä energiaremontti-investointeja tulisi tarkastella siten, että ne olisivat järkeviä myös ilman tukea.

Helsingin kaupunki
Remontti
ekologisuus
yläpohja
lämpöeristys
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80875.jpg
Taloyhtiö sai aurinko­voimalan katolle - suojelu­status ei ollut este energia­remontille
150-vuotias suojeltu arvotalo Pursimiehenkadulla päätti kerätä ilmaisen aurinkoenergian katoilta talteen. Suojelustatus ei ole este energiatehokkuusinvestoinneille, vaan taloyhtiössä suunnitellaan jo uusia energiaremontteja energialaskun leikkaamiseksi.
20234_81566.jpg
Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa - näin onnistutte
Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.
20235_81749.jpg
Kolmen taloyhtiön koke­mukset energia­remon­teista - katso tallenne webinaarista
Helsingin kaupungin järjestämässä Taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista -webinaarissa käytiin läpi kolmen taloyhtiön energiaremontin toteutuksia. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat esittelivät omat kohteensa ja kertoivat projektiensa onnistumiset ja haasteet. Webinaarin lopuksi oli yhteinen paneelikeskustelu taloyhtiöiden edustajien ja energia-asiantuntijan kanssa. Artikkelissa esittelemme kohteet ja artikkelin loppupuolelta pääset katsomaan itse webinaaritallenteen.
202110_72897.jpg
Kennoharkko yhä useamman koulun runkoratkaisuna
Vietämme huomattavan paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilmastolla ja sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Rakennusten kosteustekninen toimintavarmuus ja vikasietoisuus ovatkin nousseet tärkeiksi kriteereiksi erityisesti koulujen ja päiväkotien rakenneratkaisuissa.
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton