• Etusivu
  • LVI

Fiksu taloyhtiö säästää energiaa ilmanvaihdossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vilpe Oy
Julkaistu 27.03.2019Päivitetty 23.07.2019
20193_57026.jpg

Tiedätkö, mikä tarkoitus kerrostalon katolle olevilla putkilla on? Ne ovat osa talon ilmanvaihtoa ja rakenteiden tuuletusta. Niiden puuttuminen voi johtaa kosteus- tai homevaurioihin. Onhan omassa taloyhtiössäsi kunnollinen ilmanvaihto?

Likainen ilma poistuu katon putkien kautta

Kerrostalon asunnoista lähtevät putket johtavat likaisen ja käytetyn ilman katon poistoputkien kautta ulos. Ykkösvalinta poistoputkille on VILPEn FLOW-sarja. VILPE FLOW sopii modernin muotoilunsa ja laajan värivalikoiman ansiosta katolle kuin katolle.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan VILPE FLOW on huippuluokkaa. Poistoputken hatuissa on peräti 40 prosenttia pienempi painehäviö kuin perinteisissä VILPE-tuotteissa. Kun painehäviö on pieni, likaisen ilman ulospuhallukseen kuluu vähemmän energiaa, mikä tuo säästöä taloyhtiön energiankulutukseen.

Kerrostalon asunnoista lähtevät putket johtavat likaisen ja käytetyn ilman katon poistoputkien kautta ulos. VILPE FLOW sopii modernin muotoilunsa ja laajan värivalikoiman ansiosta katolle kuin katolle.
Kerrostalon asunnoista lähtevät putket johtavat likaisen ja käytetyn ilman katon poistoputkien kautta ulos. VILPE FLOW sopii modernin muotoilunsa ja laajan värivalikoiman ansiosta katolle kuin katolle.
Info

Info

VILPE on tuonut markkinoille myös kerrostalon seinäelementin VILPE IO:n. Sen ansiosta jokaisesta asunnosta ei tarvitse vetää putkia katolle erikseen, vaan ulospuhallus- ja ulkoilma pääsevät virtaamaan seinäelementin kautta asunnosta pois ja sisälle.

Huippuimuri tehostaa ilmanvaihtoa

Joissain kerrostaloissa katolla on lisäksi huippuimureita. Ne tehostavat ilmanvaihtoa puhaltamalla likaista ilmaa pois. Samoin kuin poistoputkissa, myös huippuimureissa kannattaa luottaa VILPEn FLOW-sarjaan. VILPE FLOW -huippuimureissa on tasavirtamoottori ja huoltokytkin. Ne säädetään portaattomasti 0–10 V jänniteviestillä, tai ne ovat myös liitettävissä taloteknisiin järjestelmiin.

Sekä FLOW-sarjan poistoputkissa että huippuimureissa on erinomainen vedenerotuskyky, joten sadeveden joutumisesta putkiin ei tarvitse huolehtia.

VILPE FLOW on varma valinta sekä kerrostaloihin että omakotitaloihin.
VILPE FLOW on varma valinta sekä kerrostaloihin että omakotitaloihin.

Estä kosteusvauriot kattorakenteita tuulettamalla

Kattorakenteiden tuuletus on erittäin tärkeää, koska se estää kondenssiveden muodostumista ja siten home- ja mikrobikasvustojen syntymistä kattorakenteisiin. Kerrostaloissa yksittäiset kosteus- ja homekorjaukset voivat tehdä ison loven taloyhtiön budjettiin.

Kerrostalojen konesauma- ja rivipeltikatteet tulee tulettaa siten, ettei kohteisiin jää tuulettumattomia osia. Vain tuulettamalla voidaan poistaa rakennusaikainen kosteus ja rakenteisiin tiivistyvä kosteus. Saneerauskohteissa tuulettamalla ehkäistään lämpövuodoista aiheutuvat jääpuikot ja niistä johtuvat vaaratilanteet. Näiden kattojen tuuletukseen voidaan käyttää muun muassa VILPE Harjapeltituuletinta.

Tasakatot (tai loivat katot) tulee tuulettaa siten, että kohteisiin ei jää tuulettumattomia kohtia. Varsinkin varjoon jäävät tuulettumattomat kohdat keräävät kosteutta katteen alle ja aiheuttavat riskejä rakenteille. Tuuletustarpeen määrittää suunnittelija kohteen ominaisuuksien mukaan.

Alipainetuuletukseen loivalle huopakatolle sopivat esimerkiksi VILPE Alipai 110 tai VILPE Alipai 160. Tarvittaessa tuuletusta voidaan tehostaa myös huippuimurilla.

Estä kosteusvauriot kattorakenteita tuulettamalla. Tähän sopii esimerkiksi VILPEn Harjapeltituuletin tai VILPE Alipai FLOW 160. Oikea tuote valitaan katon perusteella.
Estä kosteusvauriot kattorakenteita tuulettamalla. Tähän sopii esimerkiksi VILPEn Harjapeltituuletin tai VILPE Alipai FLOW 160. Oikea tuote valitaan katon perusteella.
20197_58933.jpg

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vilpe Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20182_51709.jpg
Energiapihi automaattinen ilmanvaihtojärjestelmä
Tuntuuko ilma tunkkaiselta, kun avaat asunnon oven?Eikö ilmanvaihdon teho aulatiloissa riitä kesäisin?Onko kylpyhuoneessa tai pesutuvassa liian kostea ilma käytön jälkeen?Mistä edullinen ja helposti asennettava ilmanvaihtojärjestelmä?Miten ilmanvaihtojärjestelmä säästää energiaa?
20182_51722.jpg
Kustannustehokas ilmanvaihtoratkaisu
VILPE® ECo Ideal Wireless on uusi ja edullinen tapa huolehtia asuntojen, pesutupien, saunatilojen, varastojen, hissikuilujen, aulatilojen tai autotallien riittävästä ilmanvaihdosta ilman kalliita ilmanvaihtokoneita tai remontteja. Järjestelmä sopii uudis- ja saneerauskohteisiin, joissa ei ole koneellista ilmanvaihtoa. Se pitää kosteuden poissa, rakenteet terveinä ja sisäilman puhtaana vaivattomasti.Lue lisää
20189_54849.jpg
Fiksu taloyhtiö satsaa ilmanvaihtoon
Puhdas ja terve sisäilma ei ole itsestäänselvyys. Raikkaan sisäilman saaminen asuinhuoneisiin ei kuitenkaan ole suuri investointi verrattuna sen tuomiin hyötyihin – asukkaiden terveyteen ja talon arvon säilymiseen. Talon ilmanvaihtojärjestelmä on myös syytä pitää ajan tasalla. Ollaanko taloyhtiössäsi tietoisia uusimmista ilmanvaihdon ratkaisuista?
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton