• Etusivu
 • LVI

Onko tässä korvausilmareittisi? Joka kolmannesta kodista puuttuu toimiva ilmanvaihto

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Terveysilma Oy
Julkaistu 16.03.2023Päivitetty 23.03.2023
20233_81181.jpg

Tuleeko sinun asunnossasi korvausilma postiluukusta?

Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.

Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Jotta ilmanvaihto toimisi, tulisi asunnon oleskelutiloista, kuten makuu- ja olohuoneista löytyä raitista ilmaa sisään tuovat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilien kautta sisään tuleva ilma huuhtelee asuintilat kosteudesta ja epäpuhtauksista virratessaan kohti keittiössä, WC- ja pesutiloissa sekä vaatehuoneissa sijaitsevia poistoilmaventtiileitä. Yli miljoonasta suomalaisesta asunnosta korvausilmaventtiilit kuitenkin puuttuvat.

Kun korvausilmaventtiilit ovat asennettu oikein ja säädetty asianmukaisesti, pääsee ilma virtaamaan sisätiloihin hallitusti ja suodatettuna. Niiden puuttuessa, luikertelee ilma kuitenkin sisään epäpuhtaita reittejä, esimerkiksi rakenteiden epätiiviistä liitoskohdista, ikkunan ja ovien puitteista, postiluukun kautta –tai jopa lattiakaivosta.

Puuttuva ilmanvaihto on vakava riski sekä asukkaiden että kiinteistön terveydelle. Asukkaalle huonolaatuinen sisäilma voi aiheuttaa terveyshaittoja kuten hengitysteiden ärsytystä, tukkoisuutta, silmien ärsytysoireita, infektiokierteitä ja päänsärkyä. Myös kiinteistön rakenteet altistuvat merkittäville riskeille sillä liiallinen sisäilman kosteus voi kertyä rakenteisiin ja aiheuttaa ajan kuluessa home- ja kosteusvaurioita.

Lisäksi ilmavuodot johtavat lisääntyneeseen energiankulutukseen. Ilmavuotojen seurauksena lämmitysjärjestelmän on vaikeampi ylläpitää asetettua lämpötilaa. Puutteellisesta ilmanvaihdosta aiheutuva hapettomalta ja tunkkaiselta tuntuva sisäilma saa myös monet tuulettamaan vuoden ympäri, nostaen osaltaan myös energiakustannuksia. Korvausilmaventtiilien asentamisen myötä ilmanvaihto tapahtuu ilman hallitsemattomia ilmavuotoja.

Etenkin koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa kiinteistöissä järjestelmän energiatehokkuus paranee usein huomattavasti, kun korvausilmaa ei tarvitse enää repiä väkisin rakenteiden läpi ja järjestelmän painetasoa pystytään laskemaan.
Info

Info

Kuka vastaa ilmanvaihdosta taloyhtiössä?

Ilmanvaihdon toimivuus on aina kiinteistönomistajan vastuulla. Jos taloyhtiössä ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, kannattaa asukkaan kysyä kirjallisesti hallitukselta, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä asian korjaamiseksi. Vastausta voi odottaa kohtuullisen ajan kuluessa. Mikäli asia ei etene, seuraavaksi voi apua tiedustella kunnan terveystarkastajalta, joka voi tehdä isännöitsijälle huomautuksen.

Korvausilmaventtiilien asentaminen on vaivaton tapa parantaa sisäilmaa

Hyvä tapa vähentää energiankulutusta on valita automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvä korvausilmaventtiili.

Kun ulkolämpötila laskee, venttiilin avaus pienenee, jolloin vältetään liiallinen ilmavirtaus ja lämmön menetys. Tämä auttaa vähentämään lämmitysjärjestelmän käyttämää energiaa, koska sen ei tarvitse lämmittää ylimääräistä ilmaa.

Velco-korvausilmaventtiili on varustettu toimintavarmalla vahatermostaatilla, joka säätelee venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan +10°C ja -5°C välillä.

Sisäilman laatu paranee, kun ulkoa tuleva korvausilma tulee suodatettuna sisätiloihin

Sisäilman laatu paranee, kun ulkoa tuleva korvausilma tulee suodatettuna sisätiloihin

Tätä kylmemmällä ilmalla jo muutaman millin minimiavaus takaa riittävän ja vedottoman ilmanvaihdon. Automaattisesti säätyvä korvausilmaventtiili on loppukäyttäjälle huoleton ja vähentää käyttäjävirheistä johtuvia ilmanvaihdon häiriöitä.

Info

Info

Korvausilmaventtiileissä huomioitavaa:

 • Velco-korvausilmaventtiilejä voidaan käyttää korvausilmaratkaisuna kaikissa kiinteistöissä, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto.
 • Velco-korvausilmaventtiilit voidaan asentaa vanhan venttiilin tilalle, seinälle uuteen läpivientiin sekä puiseen tuuletusluukkuun.
 • Tarvittaessa asennus onnistuu myös alkuperäinen rautaluukku säilyttäen.
 • Korvausilmaventtiilien hankintakulut ovat varsin maltilliset hyötyyn verrattuna. Tuuletusluukkuihin asennettavien venttiilien hinta on noin 100 €/kpl asennettuna.
 • Uusi seinään asennettava venttiiliratkaisu kustantaa asennettuna noin 200–300 €/kpl seinärakenteesta riippuen.
 • Laajasta tuotevalikoimasta löytyvät valmiit jälleenmyyntipakkaukset sekä täysin asennuskohteen mukaan kasattavat ratkaisut. Saatavana on myös laaja valikoima äänenvaimentimia, joilla voidaan vähentää tehokkaasti esimerkiksi sisään kantautuvaa tieliikenne- ja lentomelua.

Suodattimissa on eroja

Paras tapa välttyä ulkoilman siitepölyiltä ja ilmansaasteilta on suodattaa sisään tuleva ilma hyvin. Ilmanvaihdon suodattimien välillä on kuitenkin suuria laatueroja. Hyvälaatuiset suodattimet suodattavat ulkoilmasta tehokkaasti epäpuhtauksia, kun taas heikompilaatuiset suodattimet saavat niistä kiinni vain murto-osan.

Velco-korvausilmaventtiilin tehokas suodatus on monen tekijän summa:

 • Velco-korvausilmaventtiili suodattaa 100 prosenttisesti siitepölyn sekä torjuu erittäin tehokkaasti vaarallisten pienhiukkasten pääsyä sisäilmaan.
 • Suodattimet ovat valmistettu patentoidusta 3M Filtrete™-suodatinmateriaalista.
 • Ylivoimainen suodatuskyky perustuu materiaalin kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen, joka vetää mikroskooppisetkin hiukkaset puoleensa ja vangitsee ne tiukasti suodattimen kuituihin.
 • Velco-suodatin on käynyt menestyksekkäästi läpi useita riippumattomia testejä. VTT:n suorittamassa suodatinvertailussa se sijoittui testatuista suodattimista ensimmäiseksi.
 • Muiden valmistajien vastaaviin suodattimiin verrattuna sen todettiin suodattavan epäpuhtauksia jopa yli kuusi kertaa tehokkaammin.

Myös suodattimien säännöllisellä vaihtamisella on keskeinen rooli epäpuhtauksien vähentämisessä. Likaiset ja tukkeutuneet ilmansuodattimet lisäävät sisäilman epäpuhtautta. Otollinen aika vaihtaa suodattimet on keväisin ennen siitepölykauden alkua ja loppukesästä sen päätyttyä.

Velco-korvausilmaventtiilit pystyään räätälöimään asennuskohteen mukaan.

Asennuskohteen mukaan kasattavilla ratkaisuilla voidaan huomioida esimerkiksi kohteen riittävä äänenvaimennus ja ilmamäärät, julkisivuun sopivat ulkoritilät ja tuotteen asennustapa.

Valmiit Velco-korvausilmaratkaisut löydät hyvin varustetuista rautakaupoista.

Velco-korvausilmaventtiilit pystyään räätälöimään asennuskohteen mukaan

Velco-korvausilmaventtiilit pystyään räätälöimään asennuskohteen mukaan

Pyydä tarjous Velco-korvausilmaventtiileistä tai kysy neuvoja sopivan tuotteen valintaan

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Terveysilma Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201211_33050.jpg
Raikasta pyykkiä tehokkaalla kuivatuksella
Pyykinkuivaus on yksi kerrostaloasumisen ikuisuusongelmista; ahtaat tilat ja heikko ilmanvaihto pitävät pyykit kosteana pitkään. Investointi toimivaan kuivaushuoneeseen kannattaa, sillä se tekee paitsi kuivattamisesta helppoa ja nopeaa, se myös vähentää sisäilmaongelmia ja niistä johtuvia turhia sairastumisia.Jätä yhteydenottopyyntö Velco-pyykinkuivausjärjestelmästä
20109_23055.jpg
Venttiilit Jäsentukusta
Helsinkiläisen paritaloyhtiön asukkaat olivat olleet jo pitemmän aikaa tyytymättömiä asuntojensa ilmanvaihtoon. Yhtiön asunnot on rakennettu 1980-luvun alkupuolella. Asunnoissa on koneellinen poistoilmaimuri, jota ohjataan keittiössä sijaitsevasta liesikuvusta. Korvausilmaventtiileitä asunnoissa ei ollut. Toiseen asuntoon muutama vuosi sitten muuttanut perhe valitti tunkkaisesta ja kosteasta sisäilmasta ja perheen nuha- ja flunssakierteistä. Yhtiökokouksessa tehtiin päätös asennuttaa kaikkien asuntojen olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin korvausilmaventtiilit.Venttiilit Jäsentukusta
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20131_33259.jpg
Puhdas sisäilma luotettavalla järjestelmällä
Uponor-ilmanvaihtojärjestelmällä takaat kotisi terveellisen sisäilman, sillä vain yksi on näin tutkittu ja turvallinen. Järjestelmä on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa ja se on luokiteltu parhaaseen puhtausluokkaan, M1- luokkaan. Järjestelmä on tiivis ja hygieeninen, eikä siitä irtoa hiukkasia tai epäpuhtauksia huoneilmaan. Puhtaassa huoneilmassa on helppo hengittää ja olo on virkeä.
energiankulutuslaskuri
Hyvin toimiva ilmanvaihtojärjestelmä ennemminkin säästää kuin kuluttaa energiaa
Hyvin toimiva ilmanvaihtojärjestelmä ennemminkin säästää kuin kuluttaa energiaa. Ilmanvaihtojärjestelmän ikä vaikuttaa kuitenkin paljon asiaan.
201310_36668.jpg
Uutuus lattialaatoitukseen
Kiilto Floorfix DF on vähäpölyinen, M1 luokiteltu, helppokäyttöinen, erityisesti isoille lattialaatoille tarkoitettu joustava kiinnityslaasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton