• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtoremontilla eroon sisäilmaongelmista

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 04.02.2025
20224_77602.jpg

Usein taloyhtiöissä koetaan tarvetta parantaa ilmanvaihtoa ja pienentää energiankulutusta. Asukkaille ja hallituksen jäsenille voi kuitenkin olla vaikeaa hahmottaa, mitä ilmanvaihdolle voi tai pitää tehdä ja mikä on muutosten vaikutus. Hyvin suunniteltu ilmanvaihtoremontti huomioi käyttötarpeet, parantaa asumismukavuutta sekä tuo kustannussäästöjä taloyhtiölle.

Säästöä lämmöntalteenotosta

Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto on yleensä rakennusten suurin yksittäinen energian kuluttaja. Se saattaa viedä jopa 20-40 % lämmi­tysenergiasta. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sen sijaan pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta.

– Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde on jopa yli 75 %, minkä lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Esimerkiksi keskikokoisessa rivitaloasunnossa se tarkoittaa energiansäästöä Etelä-Suomessa yli 4000 kWh vuodessa ja Pohjois-Suomessa lähes 6000 kWh, kertoo Valloxin koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.

Vaihto tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon kannattaa

Nykyaikainen ilmanvaihtojärjestelmä huomioi ilman laadun ja säätää sitä automaattisesti tilanteen mukaan. Ilmanvaihtoremontissa jokaiseen taloyhtiön huoneistoon kannattaakin asentaa oma, huoneistokohtainen ilmanvaihto. Tämä näkyy välittömästi asumismukavuutena, sillä silloin ilmanvaihto toimii asukkaiden tarpeiden mukaisesti.

Vallox-ilmanvaihtokoneet tunnistavat erilaiset elämistilanteet sisäänrakennettujen antureiden avulla. Kosteusanturi tunnistaa, kun sisäilman kosteuspitoisuus nousee ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti. Hiilidioksidianturi puolestaan tunnistaa nousseen hiilidioksidipitoisuuden ja niin ikään tehostaa ilmanvaihtoa.

Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla saadaan myös energiansäästöä, sillä kun ilmanvaihto on tilanteeseen sopivalla teholla, sitä ei tehosteta turhaan asunnon ollessa tyhjillään.

Ilmanvaihtoremontti osana muuta remonttia

Taloyhtiöiden kannattaa panostaa remonttien kokonaissuunnitteluun pitkällä tähtäimellä, jotta energialaskua saadaan pienemmäksi ja jokainen remontti tulee tehtyä oikeaan aikaan. Esimerkiksi ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa, kannattaa käydä läpi kaikki energiankulutusta pienentävät toimenpiteet. Niillä on vaikutusta uuden lämmitysjärjestelmän mitoitukseen ja remontin kokonaiskustannuksiin.

Ilmanvaihtoremontti onkin usein järkevä toteuttaa osana jotain muuta remonttia. Samoilla rakennuspölyillä tehty ilmanvaihtoremontti säästää rahaa ja helpottaa asukkaiden arkea.

Myös kohde vaikuttaa toteutukseen: kerrostaloissa kokonaisvaltainen ilmanvaihtosaneeraus edellyttää yleensä sen tekemistä kaikissa asunnoissa samanaikaisesti. Rivitaloissa sen voi usein toteuttaa myös yksittäisissä asunnoissa.

Webinaarista parhaat vinkit ilmanvaihtoon

Hyvä sisäilma on huomaamatonta: sopivan lämpöistä, vedotonta, hajutonta eikä aiheuta terveyshaittaa. Riittämätön ilmanvaihto voi puolestaan aiheuttaa tunkkaisuutta, hajuja ja oireita kuten päänsärkyä ja väsymystä sekä kosteuden tiivistymistä asunnossa.

− Rakennuksen ilmavaihtojärjestelmällä on keskeinen rooli kodeissamme − sen tehtävä on poistaa epäpuhtaudet sisäilmasta pitäen sen jatkuvasti hyvänä hengittää, kertoo Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola, yhtenä asiantuntijoista uusimmassa Valloxin webinaarissa.

Asukkaiden terveyteen, asumismukavuuteen sekä rakennuksen energiansäästöön pureutuvassa webinaarissa käydään yksityiskohtaisesti läpi miksi ja miten taloyhtiöiden ilmanvaihdon saneeraushankkeen kanssa kannattaa lähteä liikkeelle. Katso asiantuntijoiden parhaat vinkit ilmanvaihdon parantamiseen ja energiasaneerauksen toteuttamiseen alla olevasta webinaaritallenteesta.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
vanha kerrostalon julkisivu
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.Muutamat havainnot nousivat ylitse muiden: uudistuotannon ohella myös perusparannuksiin liitetään aina lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmänasentaminen, asunnot korjataan pääsääntöisesti asuttuina ja vuokralainen on peruskorjauksen keskipisteessä.
vanha 60-luvun betonikerrostalo
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20096_17438.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneeraustaPerinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia, mikä ilmenee VTT:n tuotesertifikaateista.Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
20236_82003.jpg
Milloin taloyhtiön energiatodistus on uusittava?
Taloyhtiössämme on v. 2009 tehty energiatodistus. Tämän jälkeen lämmitysmuoto on vaihtunut. Onko tällä vaikutusta energialuokkaan ja tulisiko energiatodistus päivittää uudeksi? Onko energiatodistusten voimassaololle määräaikaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton