• Etusivu
  • Remontti

Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 30.01.2012Päivitetty 31.10.2023
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.

Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.

Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.

Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.

Esimerkkinä Saksa

Saksassa vastaavissa tapauksissa asunto-osakeyhtiössä järjestään, noin puoli vuotta ennen kuin varsinainen suunnitteluprosessi käynnistetään, tiedostustilaisuus missä kerrotaan laajasti: kuinka paljon rakennus kuluttaa energiaa, mikä on rakennusvaipan kunto, kuinka kauan putkistot vielä kestävät, minkä laatuisia ongelmia asunnoissa on ollut, mitä korjauksia asunnoissa on jouduttu tekemään.

Myös asukkaat saavat kertoa omat kommenttinsa ja toivomuksensa ennen hankkeen suunnittelun käynnistämistä.

Näiden neuvonpitojen jälkeen tehdään ensimmäiset luonnossuunnitelmat, ja ne esitellään asukaskokouksessa. Kokouksen jälkeen voidaan vielä tehdä pieniä muutoksia ja luonnosten pohjalta tehdään varsinaiset suunnitelmat.

Rakennuksen nykyaikaistaminen kokonaisuutena

Rakennuksen nykyaikaistamisen yhteydessä muutetaan usein myös huoneistojen tilaratkaisuja, sillä vallitseva asuntomuoto on ollut aiemmin 3 huonetta, keittiö ja pesuhuone/WC. Uudessa pohjassa voi usein olla niin, että kahdesta kolmiosta tehdään tilava kaksio ja toimiva sekä tilava kolmio. Myös ullakkotilojen muuttamisella "ateljee asunnoiksi" saadaan tiivistettyä kaupunkirakennetta ja samalla taloyhtiölle – myytävistä uusista asunnoista - korjausrahaa.

Nelihenkinen perhe tuottaa päivän aikana erilaisilla toiminnoillaan runsaasti kosteutta asunnon sisäilmaan. Kosteusmäärä vastaa noin 10–12 litran vesimäärää päivässä. Mikäli sen poistamisesta ei ole huolehdittu ilmanvaihdolla, on useimmiten - vanhoissa kerrostaloasunnoissa - havaittavissa kosteus ja homevaurioita ikkunapuitteissa sekä ulkoseinärakenteissa ja kylpyhuoneessa.

Toisaalta, jos vaihdetaan vain vanhat lämpöä vuotavat ja talvella kostuvat sekä jäätyvät ikkunat uusiin, seurauksena on, että sisäkosteus tiivistyykin seuraavaksi heikoimpaan rakenteeseen eli kylmään nurkkaan tai ikkunan viereisiin seinärakenteisiin.

Siksi ryhdyttäessä rakennuksen rakenteiden ja järjestelmien uudistamiseen, pitää tarkkaan miettiä, mitä toimenpiteet vaikuttavat koko rakennuksen toimintaan.

Voidaan sanoa, että rakennuksen uudistaminen on kuin palapelin kokoamista, eikä se ole valmis kuin vasta sitten, kun viimeinenkin pala on paikallaan. Esimerkiksi rakennuksen ulkovaipan, ylä- ja alapohjan sekä ikkunoiden vaihtaminen kannattaa tehdä samoilta telineiltä. Seurauksena edellisestä on energian säästyminen ja rakenteiden tiivistyminen. Siksi pitää samanaikaisesti rakentaa myös – sisäilmaan syntyvien hajujen, käryjen ja kosteuden poistamiseksi – energiaa säästävä hallittu ja helposti säädettä ilmanvaihto, jotta rakennus ja ihmiset eivät sairastu.

Seuraavassa osassa

Tämä ensimmäinen osa käsitteli aihetta, miksi kerrostalon energiataloudellinen korjaus tehdään ja mitä tulee ottaa huomioon suunnittelussa ja toteutuksessa ja seuraavassa osassa paneudutaan tarkemmin eri suoritustapoihin.

Vallox Oy
Olavi Suominen, myynti- ja kehitysjohtaja

Vallox Oy
Remontti
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
energiankulutuslaskuri
Talojen korjaus tulevaisuudessa
Taloyhtiöiden valtaisa korjaustarve on kiistämätön fakta ja osaltaan on ihme, että tähän on vasta nyt herätty. Ensimmäisenä konkreettisena muutoksena kohti suunnitelmallisempaa kiinteistönpitoa tuli 5-vuotissuunnitelmat peruskorjaushankkeille. Seuraavana merkittävänä korjausrakentamisen uudistuksena ovat tulossa energiatehokkuusvaatimukset. Kuten kaikki uudistukset, myös nämä ovat aiheuttaneet paljon keskustelua. Ongelmana on toistaiseksi ollut laaja tulkinnanvaraisuus. Kuinka taloyhtiöt tulevaisuudessa korjataan ja kuka ottaa suunnannäyttäjän roolin.
20212_68531.jpg
Energiahaaste - emme nähneet muuta kuin voitettavaa
Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
keltapuseroinen henkilö pitää pientä puista taloa käsisään
Taloyhtiön turvallisuus ja energiatehokkuus: Asiantuntijan neuvot
Turvallisuus ja energiatehokkuus ovat taloyhtiön hallinnan kulmakiviä. Ne eivät ainoastaan suojaa asukkaita ja omaisuutta, vaan myös edistävät kestävää kehitystä ja taloudellista säästöä. Tässä artikkelissa kokoamme yhteen taloyhtiön turvallisuuden ja energiatehokkuuden oivallukset, jotta voit helposti päivittää taloyhtiösi turvallisuus- ja energianhallintastrategiat.JTK-Sähkön asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä näiden tärkeiden teemojen ympäriltä. Olipa kyseessä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannustehokas toteutus, palovaroittimien uusimmat säädökset, tai energiahukan kartoitus, löydät artikkelista ratkaisut, jotka auttavat taloyhtiötäsi pysymään askeleen edellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton