• Etusivu
 • Remontti

Helppo ja edullinen tapa aloittaa sisäilman seuranta terveellisen sisäympäristön varmistamiseksi

Vaivaton etävalvonta sisäilman laadusta useissa kiinteistöissä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Pietarsaaren Seudun Puhelin Oy/JNT Nollge
Päivitetty 13.12.2023
JNT Nollge mittaus 2

Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.

‒ Aika pian yhteydenoton jälkeen otimme käyttöön ensimmäiset sensorit. Pietarsaaren kiinteistön pesutupaan asennettiin sensori, ja saimme tietää, että koneiden pyöriessä kostea ilma jää pyörimään pesutupatilaan. Aika pienellä toimenpiteellä, eli ilmanvaihtoa parantamalla, saimme ratkaistua pesutuvan ongelmat, ja samalla saimme myös tietää, ettei kiinteistössä ollut muuta rakenteellista vikaa, Folkhälsans Fastigheter Ab:n talous- ja kiinteistöpäällikkönä toimiva Dahlbäck kertoo.

Info

Info

Termit tutuiksi:

 • IoT – Internet of Things, esineiden internet. IoT:llä tarkoitetaan fyysisten esineiden, palveluiden, ohjelmistojen ja järjestelmien liittämistä yhteen internetin avulla.
 • Sigfox -verkko on pitkän kantaman radioverkko, johon kytketyt laitteet ovat yhteydessä suoraan internetiin. Sigfox -verkko on suunniteltu erityisesti IoT:iä varten. Verkkoon liitetyt lähettimet tarvitsevat hyvin vähän sähkövirtaa.
 • VOC - haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat sisäilmassa havaittavia kemiallisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat sisäilman laatuun
 • TVOC – haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaispitoisuus

Nopeaa reagointia sisäilmaongelmiin

Folkhälsanin periaatteena on ottaa kaikki käyttäjiltä tulevat asumisterveyteen liittyvät ilmoitukset vakavasti ja reagoida niihin nopeasti.

Nollgen sensorit ovat pieniä, noin lattialämmitystermostaatin kokoisia laitteita, jotka lähettävät Sigfox-verkon kautta mittaustulokset selainpohjaiseen pilvipalveluun noin 30 minuutin välein.

Sensorit saavat virtansa akusta, jonka kesto voi olla jopa viisi vuotta. Dahlbäck pääsee itse seuraamaan mittaustuloksia pilvipalvelusta, ja voi asettaa kullekin sensorille myös hälytyksiä raja-arvojen alituksista tai ylityksistä. Hälytyksestä tulee tieto sähköpostitse tai tekstiviestillä.

Folkhälsanilla on käytössään nyt 25 sensoria, pääasiassa CO2- ja TVOC -mittauslaitteita. Suurin osa sensoreista on siirrettäviä ja niitä käytetään tarpeen mukaan muutaman viikon jaksoina, mutta muutama sensori on asennettu myös pysyvästi tiettyyn kohteeseen.

Folkhälsans Fastigheter Ab:n talous- ja kiinteistöpäällikkö Anders Dahlbäck
Folkhälsans Fastigheter Ab:n talous- ja kiinteistöpäällikkö Anders Dahlbäck

‒ Kerran on esimerkiksi käynyt niin, että sensorin asentamisen myötä on huomattu VOC-arvojen nousevan tiettyinä kellonaikoina. Kun aikoja on tarkasteltu, on todettu, että kyseisinä kellonaikoina kiinteistön peseytymistilat olivat ahkerassa käytössä, ja niissä käytettiin myös erilaisia aerosol-kosmetiikkatuotteita, jotka nostivat sisäilman pienhiukkaspitoisuuksia. Arvojen jatkuvalla seurannalla päästään tällaisissa tapauksissa ainakin toteamaan millaisia vaikutuksia sisäilman laatuun tilojen käyttäjillä on, ja millaisia tilojen mittausarvot ovat esimerkiksi öisin, kun tilat ovat tyhjillään. Kun arvojen nousun syy pystyttiin selvittämään sensorin avulla, ja kiinteistön käyttäjätkin tietävät syyn, ei ongelmaa oikeastaan enää ole, Dahlbäck kertoo.

20231_80678.jpg

Vaikka ongelma ratkeaakin usein Nollge -sensorin mittaustuloksia analysoimalla ja niihin reagoimalla, on mahdollista, että esimerkiksi TVOC-arvot ovat niin korkeita, että on syytä ryhtyä tarkempiin tutkimuksiin. Toisinaan käy niinkin, että vaikka sisäilmassa on havaittu ongelmia, ovat sekä CO2 – että VOC-pitoisuudet olleet mittaustulosten mukaan kunnossa.

Dahlbäck kertoo, että myös näissä tilanteissa sensoreiden keräämistä mittaustuloksista on hyötyä, sillä tällöin tiedetään, että tarvitaan syvempiä ja perusteellisempia tutkimuksia. Lisäksi Folkhälsanilla seurataan satunnaisesti myös sellaisia kohteita, joissa sisäilman laatu koetaan hyväksi.

‒ Näin saadaan arvokasta tietoa, ja dataa voidaan verrata sisäilmaongelmaisten kohteiden sensoreista saatuun dataan, Dahlbäck mainitsee.

Sensorit mukana energiansäästötalkoissa

Koska sensorit mittaavat myös lämpötilaa, on Folkhälsanilla seurattu anturien avulla kiinteistöjen lämpötiloja erityisellä tarkkuudella kuluvan vuoden aikana.

Olemme mukana Astetta alemmas -kampanjassa, ja olemmekin asettaneet sensoreihin nyt hälytyksiä, jotka ilmoittavat, jos lämpötila meinaa kiivetä liian ylös, Dahlbäck kertoo.
20231_80679.jpg

Yhteistyö JNT:n kanssa on Dahlbäckin mukaan ollut alusta saakka sujuvaa, ja Folkhälsanilla onkin aikomuksena lisätä sensoreiden määrää.

‒ Asennuksen helppous ja laitteiden kustannustehokkuus ovat Nollge -sensoreiden ehdottomasti parhaat ominaisuudet. Hankintahinta on verrattain maltillinen, ja laitteiden käytöstä ei aiheudu meille kuluja, Dahlbäck listaa. Minulla on nytkin kaapissa muutama sensori, jotka voisin käydä vaikka saman tien asentamassa, jos tarve tulisi. Ja lähettäähän se sensori dataa sieltä kaapistakin, hän naurahtaa.

Info

Info

Folkhälsan:

 • Yhdistyspohjainen kansanterveyteen, hoiva-alaan ja tutkimukseen keskittynyt konserni
 • Suomen suurin ruotsinkielinen työnantaja, noin 1700 työntekijää
 • Suomen suurin yksityinen tutkimuslaitos toimii Folkhälsanissa
 • Yli 150 000 m2 kiinteistöjä Kokkola – Porvoo -akselilla
Info

Info

Vaivaton etävalvonta sisäilman laadusta useissa kiinteistöissä

Näin helposti voitte aloittaa sisäilman laadun seurannan teidän kiinteistössä:

 • 1 kpl Airwits (lämpötila ja ilmankosteusmittari)
 • 1 kpl Airwits CO2 (lämpötila, ilmankosteus ja hiilidioksidipitoisuus)
 • 1 kpl PressGuard (paine-ero)

Paketin hinta: 508 € (alv 0 %, sisältäen kaikki käyttömaksut 24 kuukaudeksi).

Tutustu lisää antureihin ja tilaa tästä omasi


Pietarsaaren Seudun Puhelin Oy/JNT Nollge
Remontti
asuminen
sisäilma
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

allaway-makuuhuone-keskuspolynimuri-mikropoly
Keskuspölynimurilla raikas ja puhdas sisäilma
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon pystyt imurilla vaikuttamaan kotisi sisäilmaan? Tuskin se ensimmäisenä tuleekaan mieleen silloin, kun imuria on hankkimassa. Sisäilman laadulla on tunnetusti yhteys terveyteen sekä hyvinvointiin, sen myötä ei olekaan samantekevää, millaisilla välineillä kodin sisäilmasta pidetään huolta.
isä ja lapset leikkimässä sohvalla
Mitä kuivalle sisäilmalle voi tehdä?
Talven koleuden ja pakkasten saapumisen moni huomaa kehossaan. Iho kuivuu, silmät oireilevat ja hengitystieongelmia alkaa ilmaantua. Yhtenä syynä tähän on nykykotien sisäilman liian alhainen kosteus.
20203_63639.jpg
Vaivaako katupöly? - ilmankostutin auttaa oireisiin
Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja kutisevilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa.Erityisesti katupölystä kärsivät astmaatikot, pienet lapset, vanhukset sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta.
Legistum Markku Lappalainen asianajaja
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton