Ikkunaremontilla lisää asumisviihtyvyyttä ja energiatehokkuutta
Ikkunaremontilla Kuopiolainen taloyhtiö halusi vaihtaa epäkäytännölliset vanhat ikkunat toimivampiin ja uusia samalla ilmanvaihtonsa ajanmukaiseksi. Parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui Fenestran ja Dir-Airin yhteistyössä kehittämä ikkunoiden ja ilmanvaihdon älykäs ratkaisu.
Kuopiolaisen As Oy Snellmanninpuiston asukkaat kyllästyivät talon ilmanvaihto- ongelmiin: Vanhanaikainen, epätasapainoinen ilmanvaihto sai aikaan vetoa talossa. Samalla haluttiin päästä eroon alkuperäisistä 80-luvun ikkunoista, joissa oli hankalat vaakamalliset tuuletusikkunat alaosassa. Vaikka ikkunoilla oli vielä teknistä käyttöikää jäljellä, talonväki halusi vaihtaa ne käytännöllisempiin.
– Aiemmin meillä oli jatkuvia ongelmia lämmön ja ilmanvaihdon tasapainotuksen kanssa, kertoo Snellmanninpuiston isännöitsijä Seppo Tuunainen Puijon Isännöintipalvelusta. Snellmanninpuiston ilmanvaihdon haasteina oli muun muassa yhteiset poistohormit sekä ilmanvaihdon säädettävyyden karkeatekoisuus: vaihtoehtoina oli vain täysiteho ja puoliteho. – Joillain ihmisillä on tapana tukkia korvausilmaventtiileitä, mikä aiheuttaa muihin asuntoihin vetoa, koska kiinteistöstä poistettava ilmamäärä pysyy kuitenkin samana, selvittää Tuunainen. – Oikeaa ilmamäärää oli kunnon säätömahdollisuuksien puutteessa käytännössä mahdotonta saada paikalleen.
Taloyhtiö päätti uusia ikkunat ja ilmanvaihdon samanaikaisesti niin, että ilmanvaihto on tasapainotettavissa ja portaattomasti säädettävissä. Ikkunaremontin suunnitteluun taloyhtiö palkkasi ulkopuoliset asiantuntijat, joiden ammattitaitoa Tuunainen kiittää. – Taloyhtiö otti mukaan myös ilmanvaihdolle erikseen oman suunnittelijan.
Älykkäällä ratkaisulla merkittävä parannus ilmanvaihtoon ikkunaremontin yhteydessä
Snellmaninpuiston remontissa saavutettiin merkittävä parannus asumisviihtyvyyteen, kun vetoisuusongelmat saatiin ratkaistua nykyaikaisen teknologian avulla. Ilmanvaihtourakassa asuntojen ilmanvaihtokoneet uusittiin ja ne varustettiin vakiopaineohjauksella sekä lämpötilakompensoinnilla.
– Poistopuhaltimien uudella vakiopainesäädöllä ilmanvaihdon ohjaus tarkentuu huomattavasti, sillä jokaisessa asunnossa kyetään pitämään ilmamäärä vakiona eikä vetoa tule, kertoo Fenestran myyntipäällikkö Aki Keinänen.
– Lämpötilakompensointi tarkoittaa puolestaan, että kone automaattisesti ottaa sisään kovilla pakkasilla pienemmän ilmamäärän, mikä säästää energiaa.
Älykäs ilmanvaihtojärjestelmä yhdistettiin tuloilmaikkunoihin. Ne on varustettu venttiileillä, joilla pystytään ohjaamaan sisään tulevaa korvausilmaa tarpeen mukaan. Kesällä raikkaan ilman voi ohjata suoraan sisätiloihin ja talvella puolestaan ilma ohjataan kiertämään ikkunan välitilaan, jossa se esilämpenee ennen sisätiloihin ohjautumistaan jopa 20 asteella.
– Talvikuukausina lämmityskuluissa voi säästää jopa kymmenen euroa per ikkuna per kuukausi, kun sisään tuleva kylmä korvausilma kyetään esilämmittämään ikkunan välitilassa, kertoo Dir-Airin toimitusjohtaja Tapio Tarpio.
– Lämmön talteenotto on aivan eri luokkaa kuin perinteisissä ratkaisuissa, joissa venttiili on käytännössä reikä karmirakenteessa. Ilmanvaihdon vakiopaineensäätö ja lämpötilakompensointi yhdistettynä riittävän korvausilmamäärän takaaviin tuloilmaikkunoihin muodostivat Snellmanninpuistolle erittäin toimivan ratkaisun.
– Ikkunoiden ja ilmanvaihdon yhteensovittamisella ja nykyaikaistamisella saatiin aikaan merkittävät parannukset asumisviihtyvyyteen ja energiatehokkuuteen, Fenestran Keinänen kehaisee.