• Etusivu
  • LVI

Ikkunaremontilla lisää asumisviihtyvyyttä ja energiatehokkuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.06.2013Päivitetty 22.06.2023
20136_35477.jpg

Ikkunaremontilla Kuopiolainen taloyhtiö halusi vaihtaa epäkäytännölliset vanhat ikkunat toimivampiin ja uusia samalla ilmanvaihtonsa ajanmukaiseksi. Parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui Fenestran ja Dir-Airin yhteistyössä kehittämä ikkunoiden ja ilmanvaihdon älykäs ratkaisu.

Kuopiolaisen As Oy Snellmanninpuiston asukkaat kyllästyivät talon ilmanvaihto- ongelmiin: Vanhanaikainen, epätasapainoinen ilmanvaihto sai aikaan vetoa talossa. Samalla haluttiin päästä eroon alkuperäisistä 80-luvun ikkunoista, joissa oli hankalat vaakamalliset tuuletusikkunat alaosassa. Vaikka ikkunoilla oli vielä teknistä käyttöikää jäljellä, talonväki halusi vaihtaa ne käytännöllisempiin.

– Aiemmin meillä oli jatkuvia ongelmia lämmön ja ilmanvaihdon tasapainotuksen kanssa, kertoo Snellmanninpuiston isännöitsijä Seppo Tuunainen Puijon Isännöintipalvelusta. Snellmanninpuiston ilmanvaihdon haasteina oli muun muassa yhteiset poistohormit sekä ilmanvaihdon säädettävyyden karkeatekoisuus: vaihtoehtoina oli vain täysiteho ja puoliteho. – Joillain ihmisillä on tapana tukkia korvausilmaventtiileitä, mikä aiheuttaa muihin asuntoihin vetoa, koska kiinteistöstä poistettava ilmamäärä pysyy kuitenkin samana, selvittää Tuunainen. – Oikeaa ilmamäärää oli kunnon säätömahdollisuuksien puutteessa käytännössä mahdotonta saada paikalleen.

Ikkunaremontissa ikkunat vaihdettiin käytännöllisempiin ja samalla ilmanvaihto ajanmukaistettiin.
Ikkunaremontissa ikkunat vaihdettiin käytännöllisempiin ja samalla ilmanvaihto ajanmukaistettiin.

Taloyhtiö päätti uusia ikkunat ja ilmanvaihdon samanaikaisesti niin, että ilmanvaihto on tasapainotettavissa ja portaattomasti säädettävissä. Ikkunaremontin suunnitteluun taloyhtiö palkkasi ulkopuoliset asiantuntijat, joiden ammattitaitoa Tuunainen kiittää. – Taloyhtiö otti mukaan myös ilmanvaihdolle erikseen oman suunnittelijan.

Älykkäällä ratkaisulla merkittävä parannus ilmanvaihtoon ikkunaremontin yhteydessä

20136_35481.jpg

Snellmaninpuiston remontissa saavutettiin merkittävä parannus asumisviihtyvyyteen, kun vetoisuusongelmat saatiin ratkaistua nykyaikaisen teknologian avulla. Ilmanvaihtourakassa asuntojen ilmanvaihtokoneet uusittiin ja ne varustettiin vakiopaineohjauksella sekä lämpötilakompensoinnilla.

– Poistopuhaltimien uudella vakiopainesäädöllä ilmanvaihdon ohjaus tarkentuu huomattavasti, sillä jokaisessa asunnossa kyetään pitämään ilmamäärä vakiona eikä vetoa tule, kertoo Fenestran myyntipäällikkö Aki Keinänen.

– Lämpötilakompensointi tarkoittaa puolestaan, että kone automaattisesti ottaa sisään kovilla pakkasilla pienemmän ilmamäärän, mikä säästää energiaa.

Älykäs ilmanvaihtojärjestelmä yhdistettiin tuloilmaikkunoihin. Ne on varustettu venttiileillä, joilla pystytään ohjaamaan sisään tulevaa korvausilmaa tarpeen mukaan. Kesällä raikkaan ilman voi ohjata suoraan sisätiloihin ja talvella puolestaan ilma ohjataan kiertämään ikkunan välitilaan, jossa se esilämpenee ennen sisätiloihin ohjautumistaan jopa 20 asteella.

– Talvikuukausina lämmityskuluissa voi säästää jopa kymmenen euroa per ikkuna per kuukausi, kun sisään tuleva kylmä korvausilma kyetään esilämmittämään ikkunan välitilassa, kertoo Dir-Airin toimitusjohtaja Tapio Tarpio.

– Lämmön talteenotto on aivan eri luokkaa kuin perinteisissä ratkaisuissa, joissa venttiili on käytännössä reikä karmirakenteessa. Ilmanvaihdon vakiopaineensäätö ja lämpötilakompensointi yhdistettynä riittävän korvausilmamäärän takaaviin tuloilmaikkunoihin muodostivat Snellmanninpuistolle erittäin toimivan ratkaisun.

– Ikkunoiden ja ilmanvaihdon yhteensovittamisella ja nykyaikaistamisella saatiin aikaan merkittävät parannukset asumisviihtyvyyteen ja energiatehokkuuteen, Fenestran Keinänen kehaisee.

LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Katu, jossa on taloja rivissä
Osakkaan kunnossapitovastuu, lumenpudotus ja hiekoitus?
Taloyhtiössämme (pari- ja erillistaloja) on yhtiöjärjestyksessä poikettu asunto-osakeyhtiölaista siten, että karttaan rajatulla huoneistokohtaisella alueella (johon kuuluu huoneistoon liittyvä rakennus tai rakennuksen osa ja huoneistokohtainen piha-alue) korjaus- ja kunnossapitovastuu on osakkaalla.Ymmärrän tämän siten, että myös esimerkiksi lumenpudotus katolta ja piha-alueen liukkaudentorjunta on osakkaan vastuulla. Onko tällöin osakas vahingonkorvaus- ja rikosoikeudellisessa vastuussa esim. ulkopuolisen liukastumistapauksissa tai jos lumet putoaa päälle katolta? Onko hallitus vastuusta vapaa? Tuleeko osakkaan ottaa tämä huomioon omassa kotivakuutuksessaan, jos vastuu ei olekaan yhtiöllä?
20213_69525.jpg
Kestävä julkisivu­pinnoite, joka suojaa ilmaston­muutoksen rasituksilta
weber TopDry pitää rapatun julkisivun puhtaana ja kauniinaSuomen olosuhteet ovat aina olleet rakennuksille vaativat, mutta ilmastonmuutos lisää entisestään etenkin julkisivujen rasitusta. Voimakkaat tuulet, viistosateet ja lämpötilan vaihtelu nollan molemmin puolin yleistyvät.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton