• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon suodattimet − pieni kustannus, suuri vaikutus

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox Oy
Päivitetty 16.05.2025
Ismo_Santapukki_1317

© Suodatinmestarit

Ilmanvaihdon suodattimet taloyhtiöissä ovat yksi niistä huomaamattomista, mutta olennaisista osista kiinteistön ylläpidossa, jotka vaikuttavat suoraan asumisviihtyvyyteen ja terveyteen. Vaikka suodattimien vaihtaminen voi tuntua vähäpätöiseltä toimenpiteeltä, on sillä suuri merkitys sekä sisäilman laatuun että kiinteistön energiatehokkuuteen.

Puhdas sisäilma on keskeinen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Ilmanvaihdon suodattimien tehtävänä on poistaa tuloilmasta epäpuhtaudet, kuten katu- ja siitepöly sekä muut pienhiukkaset, jotka voivat aiheuttaa hengitystieongelmia ja allergiaoireita. Lisäksi määräajoin vaihdettavat puhtaat suodattimet edistävät ilmanvaihtojärjestelmän toimivuutta ja vähentävät huoltotarvetta.

Suodattimien vaihtamisella on myös vaikutusta rakennuksen energiankulutukseen. Tukkeutuneet tai likaiset suodattimet pakottavat ilmanvaihtojärjestelmän käyttämään enemmän energiaa ilmanvaihdon ylläpitämiseksi. Vaihtamalla suodattimet säännöllisesti voidaan vähentää kiinteistön energiakustannuksia.

Alkuperäissuodattimet vs. tarvikesuodattimet

Yksi yleinen kysymys on, tarvitseeko ilmanvaihtokoneessa käyttää laitevalmistajan alkuperäisiä suodattimia. Tarvikesuodattimet eivät välttämättä eroa teknisesti alkuperäissuodattimista. Kuitenkin hintaero voi olla merkittävä. Olennaista on, että suodatin täyttää ISO 16890 -standardin mukaisen laatuluokituksen. Standardi määrittelee, millainen kunkin suodatusluokan suodattimen tulee olla. Tämä kannattaakin varmistaa ammattilaiselta, joka osaa neuvoja parhaan ratkaisun kuhunkin ilmanvaihtojärjestelmään ja -koneeseen. Alan asiantuntijalta Suodatinmestareilta löytyvät edullisesti laadukkaat ja kotimaiset suodattimet, jotka täyttävät vaaditut standardit.

Suodatinvaihto pari kertaa vuodessa

Jotta kiinteistössä varmistetaan ilmanvaihtojärjestelmän tehokas toiminta ja asukkaiden terveys, tulee suodattimet vaihtaa kaksi kertaa vuodessa. Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimien vaihto on helppo ja nopea toimenpide, joka luonnistuu kaikilta. Parhaat vaihtoajankohdat ovat yleensä keväisin ja syksyisin tai käyttää vaikka muistisääntönä joulua ja juhannusta; pääasia on, että vaihdetaan. Yksinkertaisinta on sopia säännöllinen vaihto ammattilaisen tehtäväksi, jotta kiinteistön kaikissa tiloissa on aina raikasta ja puhdasta sisäilmaa. Pienellä, mutta äärimmäisen tärkeällä toimenpiteellä varmistetaan kiinteistön pitkäaikainen toimivuus ja asukkaiden hyvinvointi.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
suodattimet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20234_81515.jpg
Vanhan ilmanvaihtokoneen vaihtaminen uuteen käy helposti ja nopeasti
Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone mullistaa ilmanvaihdon saneerauksen. Koneen usealla eri mallilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja, jolloin saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti.
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
vanha kerrostalon julkisivu
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.Muutamat havainnot nousivat ylitse muiden: uudistuotannon ohella myös perusparannuksiin liitetään aina lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmänasentaminen, asunnot korjataan pääsääntöisesti asuttuina ja vuokralainen on peruskorjauksen keskipisteessä.
20174_48906.jpg
Moni kärsii sisäilmaongelmista turhaan
Suurin ongelma syntyy itse tukituista venttiileistäTunkkaisuus, viemärin haju, kosteusvauriot ja ikävät terveysoireet: ilmanvaihtoon kiinnitetään yleensä huomiota vasta, kun syntyy ongelmia. Useimmiten syynä ovat huonosti toimivat tai kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Asukkaat saattavat myös tahallaan tukkia ulkoilmaa sisälle tuovat venttiilit melun tai vedon takia tietämättä, mitä siitä seuraa. Kerrostalossa tämä voi pahimmillaan sekoittaa koko kiinteistön ilmanvaihdon. Jos raitisilmaventtiilit eivät toimi, poistoilmaventtiilit ottavat korvausilman sieltä mistä saavat: lattiakaivoista, postiluukuista ja rakenteiden raoista. Nämä viat on helppo korjata, eikä hinta juurikaan ohenna lompakkoa.
201311_36988.jpg
Oletko hoitanut lämpöpumppuasi oikein?
Lämpöpumpun hoitoOmistajana kannat päävastuun laitteestasi. Laitteen toimintaa on syytä seurata säännöllisesti, jotta se pysyisi toiminnassa pitkään ja mahdollisiin toimintahäiriöihin pääsee heti kiinni.Varmistaaksesi laitteesi optimaalisen toiminnan sinun on hyvä tarkistaa seuraavat asiat säännöllisesti:Tarkista, että lämmitysjärjestelmä on ilmattu huolellisestiTarkista, että pattereiden ja lattialämmityksen termostaatit ovat täysin auki Tarkista, että kiertovesipumppu on käynnissäTarkista, että lämpöpumpun ulkolämpötila* täsmää todellisen lämpötilan kanssa*Muutaman asteen ero on laitteen ja ulkomittarin näyttämän lämpötilan lukeman hyväksyttävää, mutta jos erot ovat suurempia, tulee ottaa yhteys huoltoon. Varmista ensin, ettei ero lämpötiloissa johdu ulkoisista vaikutuksista kuten auringosta tai ilmastoinnista. Ulkolämpötilan anturi on sijoitettava talon pohjois- tai luoteispuolelle, jottei esimerkiksi aamuaurinko vaikuta siihen.Lue lisää NIBE ilmavesilämpöpumpuistaLue lisää NIBE maalämpöpumpuistaLue lisää NIBE poistoilmalämpöpumpuista
20215_70837.jpg
Sensun suunnittelussa puhdas sisäilma on kaikki kaikessa - tutustu ratkaisuihin
Tomi ja Saara Norrby rakentavat Lohjan asuntomessualueelle japanilaista ja skandinaavista muotoilua yhdistävää omakotitaloa, jonka sisäilman laatuun on keskitytty erityisen tarkasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton