Ilmanvaihto kaipaa säännöllistä huoltoa
Alkuperäissuodattimen käyttö varmistaa ilmanvaihtokoneen toiminnan juuri oikealla tavalla.
Taloyhtiöissä ilmanvaihto ja sen ongelmat aiheuttavat usein keskustelua. Olipa ilmanvaihtojärjestelmä millainen tahansa, kaipaa se huoltoa säännöllisin väliajoin. Oikein huollettuna ilmanvaihto pitää huoneilman raikkaana kaikissa tilanteissa.
Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
Kuka hoitaa suodattimien vaihdon?
Isommissa taloyhtiöissä huoltotoimenpiteet hoitaa tyypillisesti huoltoyhtiö, mutta etenkin pienemmissä taloyhtiöissä on usein sovittu, että osakkeenomistajat tai asukkaat vastaavat itse esimerkiksi suodattimien vaihdosta.
Olipa vastuu kenen tahansa, on ilmanvaihtokoneen suodattimet syytä vaihtaa vähintään kahdesti vuodessa, mutta tarvittaessa useamminkin. Suodattimien vaihtoväliin vaikuttaa muun muassa se miten paljon ulkoilmassa on siitepölyä, pienhiukkasia tai pakokaasuja. Mitä likaisempaa ulkoilma on, sitä useammin suodattimet tulee vaihtaa. Tuloilman suodatus on huomattava terveys- ja viihtyvyystekijä, jonka merkitys vain kasvaa ruuhkaisilla
kaupunkialueilla, joiden ilmassa on runsaasti epäpuhtauksia.
On myös erittäin tärkeää huolehtia, että uudet suodattimet ovat suodatusluokaltaan, mitoiltaan ja virtausvastukseltaan sellaiset kuin koneeseen on suunniteltu. Mikäli uusi suodatin poikkeaa alkuperäisestä, voi seurauksena olla muutoksia ilmavirtojen määrissä, mikä taas voi johtaa asunnon alipaineen kasvuun tai pahimmassa tapauksessa tehdä asunnosta ylipaineisen. Ylipaine voi työntää talvella huoneilman kosteutta
ulkoseinärakenteisiin tai ikkunalasien väliin ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Vallox-alkuperäissuodatinpaketissa on aina kaikki yhteen vaihtokertaan tarvittavat suodattimet, jolloin suodattimien vaihto on helppoa.
Muita huoltotoimenpiteitä, jotka asukas voi itse tehdä, on lämmöntalteenottokennon pesu. Yleensä parin vuoden välein tehty hellävarainen pesu lämpimällä vedellä ja käsiastianpesuaineella riittää. Kennon tulee antaa kuivua kunnolla ennen sen asennusta takaisin koneeseen. Levylämmönvaihtimessa ei ole liikkuvia, kuluvia tai rikkoutuvia osia, joten pesun lisäksi se ei kaipaa muuta huoltoa.
Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus on syytä tehdä varoen
Ilmanvaihtoventtiileihin kertyy pikkuhiljaa näkyvää pölyä ja kun sitä on kertynyt pieneen rakoon riittävästi, voivat likaantuneet poistoventtiilit alkaa jopa suhista. Taloyhtiön asukkaat voivat itse varovasti puhdistaa venttiilit nihkeällä liinalla tai imurin suulakkeella. Puhdistettaessa on oltava tarkkana, että venttiilien säätöasento ei missään tapauksessa muutu, sillä venttiilien avulla ilmanvaihtojärjestelmän ilmavirrat on säädetty suunnitelman mukaisiksi.
Taloyhtiön edustajien kannattaakin painottaa asukkaille, että ilmanvaihtoventtiileihin ei varovaista puhdistusta lukuun ottamatta pidä koskea, sillä se on yllättävän tavallista. Suomalaisen ilmanvaihtoventtiilejä ja muita ratkaisuja valmistavan Climeconin kyselyssä helmikuussa 2018 (Talotekniikka-lehti.fi 23.3.2018) neljännes vastaajista (26 %) sanoi säätäneensä tai tukkineensa ilmanvaihtoventtiilejä ja 15 prosenttia oli peittänyt esim. vedon tunteen takia kotinsa korvaus- tai tuloilma-aukkoja. Tällaiset toimenpiteet voivat saada keskitetyllä ilmanvaihdolla toimivan kerrostalon kaikkien asuntojen ilmanvaihdon sekaisin. Huoneistokohtainen
ilmanvaihto onkin usein tällaisistakin syistä parempi ratkaisu, sillä silloin jokaiseen asuntoon voidaan säätää huoneistossa asuville sopiva ilmanvaihto ja houkutus venttiilien omatoimiseen säätöön vähenee.
Ilmanvaihtokanavat puhtaaksi ammattilaisten toimesta
Ilmanvaihtokanavien puhdistus on aina taloyhtiön vastuulla ja työtä jonka vain ammattilaisen tulee tehdä. Kanavien puhdistustarvetta voi arvioida irrottamalla yhden tuloilmaventtiilin kehyksineen ja pyyhkimällä kanavan sisäpintaa esimerkiksi talouspaperilla. Tuloventtiilien ympärille kattopintaan ilmestyvä tumma rengas ei ole merkki likaisista kanavista, vaan siitä että huoneessa on pölyä, joka kiertää pienenä pyörteenä venttiilin ympärillä. Tämän jäljen voi imuroida katosta pölynimurin harjapäällä.
Poistoilmakanavat likaantuvat aina enemmän, mutta niiden pöly ei tule enää takaisin huoneeseen. Ilmanvaihtokanavien puhdistusta suositellaan tehtäväksi vähintään kymmenen vuoden välein, mutta joissain olosuhteissa se voi olla tarpeen useamminkin. Ilmanvaihtokoneen suodattimien säännöllinen vaihtaminen alkuperäistä vastaaviin vähentää kanavien likaantumista.